Oczywiście, założenie jest takie, że mamy odblokowany Blaukpunkt Lucca 3.3, działa na niej Explorer, jest zainstalowany Total Commander, funkcjonuje Activesync, itd. Poza samą instalacją Automaty, będzie trochę ogólnej kastomizacji, która się i tak przyda.
Uwaga: nie biorę odpowiedzialności za skutki. Jeśli ktoś nie ma żadnego zupełnie doświadczenia w zmianach rejestru i/lub ma małą lub żadną wiedzę o Windzie, to proponuję się za to nie zabierać, albo poprosić jakiegoś kumpla o pomoc. Jeśli coś poniżej jest niejasne, to czekam na pytania - w miarę czasu spróbuję odpowiadać, z tym, że od soboty będę już na wakacjach - out of net)Dopóki ktoś inny nie sprawdzi na własnym sprzęcie poniższej procedury (choćby po to, żeby wykryć moje błędy w opisie) i nie potwierdzi skuteczności, należy całość traktować raczej ostrożnie. To, że u mnie działa, nie oznacza, że będzie u każdego.1) Ściągamy na PC wszystko, co będzie potrzebne:
Brakujące w Lucca 3.3 biblioteki DLLMortScriptTask Manager+ jakiś edytor do rejestru, który obsługuje wartości typu MultiString (czyli na pewno nie Total Commander). Ja wolałem użyć edytora zdalnego, działającego na PC poprzez Activesync, żeby się nie męczyć z wklepywaniem tekstów na klawiaturce ekranowej w Lucca. Ten poniżej, to shareware, ale będzie potrzebny na krótko, na pewno krócej niż 30 dni
Registry Workshop(Jeśli ktoś koniecznie chce robić to na PNA, to można użyć Resco)2) Total Commanderem (albo eksploratorem czy co kto tam ma i lubi) zakładamy sobie kilka nowych folderów na \My Flash Disk\
- pierwszy będzie służył do umieszczania i przechowywania dodatkowych DLL’i w systemie
\My Flash Disk\Dll\
- pozostałe, to foldery systemowe, które “przeniesiemy” z katalogu \Windows, po to, żeby nie znikała z nich zawartość po resecie. Chodzi np. o to, żeby mieć na stałe ikony na pulpicie, skróty w menu Start, wreszcie, żeby móc uruchamiać programy podczas startu Lucca (poprzez skróty w Startup). Jeśli ktoś już coś takiego zrobił, to nie musi naturalnie nic zmieniać – nazwy i lokalizacje są dowolne. Wszystko to potem wpisuje się do rejestru.
\My Flash Disk\Sys
\My Flash Disk\Sys\Startup
\My Flash Disk\Sys\Favorites
\My Flash Disk\Sys\Programs
\My Flash Disk\Sys\Program Files
\My Flash Disk\Sys\Desktop
\My Flash Disk\Sys\My Documents
(ten ostatni jest może mniej potrzebny, ale można go np. wykorzystać do synchronizacji plików przez Activesync z katalogie na PC. Np. ktoś może używać Automapy na PC, tam sobie tworzyć i zapisywać pliki z trasami, a potem mogą się one synchronizować z PNA). Natomiast do Favorites można tworzyć dokładnie takie same skróty jak do Programs. W końcu dlaczego nie używać dodatkowej, wolnej pozycji w menu)3) Łączymy się przez Activesync i odpalamy Registry Workshop. W menu File wybieramy „Connect Mobile Device Registry”. Następnie dodajemy nowy klucz i wartość w HKLM: czyli w lewym oknie klikamy na HKEY_LOCAL_MACHINE, przechodzimy na prawe okienko, tam klikamy prawym przyciskiem i wybieramy:
„New Key”. Nadajemy mu nazwę
LoaderNastępnie wchodzimy do tego właśnie utworzonego klucza i wstawiamy nową wartość typu REG_MULTI_SZ, czyli klikamy prawym, wybieramy „New Value” -> „Multi String Value” (to Multi String jest
bardzo ważne, trzeba uważać, żeby się nie pomylić).
Jako nazwę podajemy:
SystemPath, a jako wartość tekstową wpisujemy założony katalog, czyli w moim przykładzie
\My Flash Disk\Dll\ (uwaga na znak
"\" na końcu - musi tam być!)
UWAGA: jeśli ktoś już miał w rejestrze klucz z taką wartością, to proszę nie kasować jego zawartości, ale dopisać dodatkową ścieżkę w
nowej (KONIECZNIE nowej!) linijce. Na tym właśnie polega Multi String.
Następnie wybieramy klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders i do niego wpisujemy w odpowiednich miejscach pozostałe nowo założone foldery (czyli te z …\Sys\...). Potem wychodzimy z Registry Workshop.
(jeśli ktoś nie wie co gdzie wpisać, to proponuję poszukać sobie w googlach opisu zawartości klucza ShellFoders).4) Do katalogu \My Flash Disk\Dll kopiujemy z archiwum z Dll’ami wyłącznie następujące:
doclist.dll, htmlview.dll, mfcce300.dll, olece300.dll, toolhelp.dllRobimy restart Lucca (można po prostu włączyć i wyłączyć).
Po tych zabiegach biblioteki DLL są lokalizowane zarówno w katalogu \Windows, jak też w naszym nowym katalogu. Dzięki temu unika się kopiowania ich po każdym restarcie do katalogu \Windows, gdzie zresztą nie wszystkie muszą się zmieścić. Poza tym, można to też wykorzystać dla innych programów, które potrzebują dodatkowych DLL’i – np. iTaskMgr wymaga toolhelp.dll.
(Ten sam zabieg na rejestrze można również zrobić na PDA z Windows Mobile i przenieść część mało używanych a „grubych” DLL’i np. na kartę pamięci, tym samym zwalniając pamięć dla uruchamiania programów. Tylko trzeba dobrze wiedzieć co się robi, bo niektóre z DLL’i mogą mieć jakieś ścieżki odwołujące się do \Windows już wpisane do rejestru.) 5) Instalujemy iTaskMgr. (będzie potrzebny tylko po to, żeby sprawdzić, czy jest uruchomiony pewien proces związany z GPS’em – konkretnie
GpsMC.exe - czy też trzeba go dodać do ...\Sys\Startup). Potem można usunąć iTaskMgr, jeśli ktoś tego nie potrzebuje używać.
6) Instalujemy MortScript. Najlepiej używając PC-towego instalatora (w ZIPie jest wersja na PNA), dlatego, że ten sam dodaje skojarzenie dla plików
.mscr, czyli plików ze skryptami.
7) Po tym wszystkim zabieramy się za instalację Automapy. Mając dodane niezbędne DLL’e możemy normalnie puścić setup Automapy na PC. Nie będzie już żadnych błędów w komunikacji. Ja zainstalowałem program w katalogu \My Flash Disk\Automapa, a mapy na karcie SD.
Automapa 3.9.n potrzebuje do poprawnej pracy jeszcze dwóch plików w katalogu Windows:
fax.bin oraz
WakeUpPPC.exe. Być może mogłyby one być jeszcze gdzieindziej, co najmniej ten ostatni by na pewno mógł, ale miejsca, w których by mógł być, są raczej nie do zrobienia na Lucce. Wobec czego te dwa pliki trzeba wstępnie umieścić w jakimś innym katalogu na \My Flash Disk\ a potem je stamtąd kopiować do \Windows\ podczas startu. Do tego właśnie ma służyć MortScript. Teoretycznie można by nim też kopiować wszystkie potrzebne DLL’e, a nie widzę po co, skoro mogą być na stałe w innym niż Windows katalogu.
8 ) Kopiujemy powyższe dwa pliki z katalogu \Windows (albo z instalatora Automaty na PC, jeśli te w \Windows już się komuś skasowały w wyniku np. restartu) do jakiegoś nowo założonego, pustego katalogu np. \My Flash Disk\AutoMapa\Copy. Poza tym, w katalogu \My Flash Disk\AutoMapa\ zakładamy jeszcze jeden podkatalog, np. o nazwie
User.
Tworzymy jakimś edytorem tekstowym na PC (np. notepad, byle nie Word) plik o nazwie np.
initd.mscr i o następującej zawartości:
XCopy( "\My Flash Disk\AutoMapa\Copy\*.*", "\Windows" )
MkDir ( "\My Documents\AutoMapa Settings")
XCopy ( "\My Flash Disk\AutoMapa\User\*.*", "\My Documents\AutoMapa Settings")(UWAGA: dwie ostatnie linijki w tym pliku zostaną wyjaśnione w punkcie 10)Taki plik kopiujemy gdzieś na \My Flash Disk\ np. i robimy do niego skrót w folderze \My Flash Disk\Sys\Startup (czy jak sobie kto ustawił forder autostartu w rejestrze). Można przetestować, czy jest zrobione skojarzenie po prostu klikając w ten plik. Powinien się uruchomić (nic nie będzie widać) i pliki powinny się przekopiować do \Windows.
9 ) Sprawdzamy przez iTaksMgr czy mamy uruchomiony
proces GpsMC.exe (nie zadanie ale proces!). Jeśli on się nam nie uruchamia po restarcie Lucca, to należy zrobić do niego skrót w katalogu …\Sys\Startup. Plik jest normalnie w katalogu \Windows i powinien być uruchomiony. Jeśli nie będzie, to AutoMapa ma problemy ze znalezieniem urządzenia GPS. Można też ręcznie uruchamiać ten proces klikając na exe. Jeśli się to zrobi po raz drugi, to pokaże się dialog z informacją, że proces był już uruchomiony.
10) Poza koniecznością kopiowania plików
fax.bin oraz
WakeUpPPC.exe będziemy jeszcze mieli dodatkowy problem z zachowaniem ustawień Automaty pomiędzy kolejnymi uruchomieniami. Otóż rzecz w tym, że wersja 3.9.n ma gdzieś w kodzie taki zapis, który powoduje, że zamiast korzystać jak powinna z ustawień w rejestrze (HKLM\...\ShellFolders) na sztywno zapisuje je w folderze „\My Documents”. A ten, w wypadku Windows CE, jest w RAMie i jego zawartość znika przy restarcie. Ponieważ zupełnie nie wiem, jak sobie z tym poradzić, wybrnąłem w sposób prymitywny: uruchamiam AutoMapę poniższym skryptem, który po zakończeniu jej działania kopiuje ustawienia do założonego katalogu
\My Flash Disk\AutoMapa\User, zaś skrypt startowy
initd.mscr, opisany w pkt. 8 ) tworzy na początku katalog i kopiuje do niego dane z katalogu User.
Innymi słowy, tworzymy kolejny skrypt, np. o nazwie
amapa.mscr i zawartości:
RunWait( "\My Flash Disk\AutoMapa\AutomapaPPC.exe" )
XCopy ( "\My Documents\AutoMapa Settings\*.*", "\My Flash Disk\AutoMapa\User", 1)- a do tego skryptu robimy sobie skrót, który umieszczamy w założonym w pkt 2) katalogu odpowiadającym za pulpit, albo za pozycję programy w menu start (albo nawet oba skróty – co kto lubi).
11) No i po tym wszystkim uruchamiamy powyższym skryptem AutoMapę, rejestrujemy mapy, ew. robimy zmiany w ustawieniach GPS. Wszystko powinno działać.

Pytania i uwagi:
a) Jeśli ktoś zna jakiś inny katalog, w którym – zamiast w \Windows – mogłyby być pliki fax.bin oraz WakeUpPPC.exe to niech napisze. Oczywiście chodzi o taki katalog, który może być na flash disku.
b) N.b. ja tego folderu ...\Copy używam również do kopiowania przy starcie również innych rzeczy do folderu \Windows – konkretnie dwóch plików MUI.
c) Jeśli ktoś wie, jakby tu uflaszyć folder „\My Documents”, to też byłbym wdzięczny za info. Rozwiązanie z kopiowaniem przez skrypty jest mało eleganckie, ale żadnego innego jakoś mi się nie udało wymyślić (może coś by się dało przez plik desktop.ini, może przez jakąś nieznaną mi metodę zrobienia skrótu – z tym, że nie takiego z rozszerzeniem .lnk, bo to nie zadziała … za słabo znam Windows CE, żeby coś szybko znaleźć lepsze rozwiązanie)
d) AutoMapa z pewnością znacznie lepiej by chodziła w trybie Portrait. Niestety nie wiem, czy i jak da się Lucca 3.3 przestawić w taki tryb. GAPI u mnie nie pomaga, zaś Nyditot’a jeszcze nie próbowałem. Jeśli ktoś wie, jak ustawić tryb Portrait, proszę o info
e) Można przemyśleć wgranie całości AutoMapy 3.9.n (wraz z mapami!) na Flash Disk. On jest dość pojemny i ma kupę wolnego miejsca - u mnie na 485 MB było 325 MB niewykorzystane.