AM w Blaupunkt Lucca 3

• 133 Odpowiedzi
  • 66185 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline smichal

• 16
  • Sprzęt: Asus P535
Odp: Automapa 3.9.n na Lucca 3.3 - w końcu się udało :-)
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpień 06, 2007, 20:05:30 »
Po wielu godzinach bojów, zrobiłem to w miarę porządnie. Działa. Przy okazji była potrzebna cała masa dodatkowej kastomizacji. Jeśli są jacyś zainteresowani, to mogę to wszystko opisać, aczkolwiek byłby to raczej długi opis. A nie wiem, czy warto, bo chyba wszystkich bardziej interesuje już wersja 4.0.

jakbys znalazl chwile czasu to ja poprosze bo wlasnie chcialem wgrac AM 3.9.7 i wogole plik instalacyjny nie wykrywa mi nawigacji, nie wiem dlaczego bo AM 4.0 demo bez problemu wykrylo lucce i sia zainstalowala.

Odp: Automapa 3.9.n na Lucca 3.3 (uwaga - strasznie długie :-)
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpień 07, 2007, 15:48:44 »
Oczywiście, założenie jest takie, że mamy odblokowany Blaukpunkt Lucca 3.3, działa na niej Explorer, jest zainstalowany Total Commander, funkcjonuje Activesync, itd. Poza samą instalacją Automaty, będzie trochę ogólnej kastomizacji, która się i tak przyda. Uwaga: nie biorę odpowiedzialności za skutki. Jeśli ktoś nie ma żadnego zupełnie doświadczenia w zmianach rejestru i/lub ma małą lub żadną wiedzę o Windzie, to proponuję się za to nie zabierać, albo poprosić jakiegoś kumpla o pomoc. Jeśli coś poniżej jest niejasne, to czekam na pytania - w miarę czasu spróbuję odpowiadać, z tym, że od soboty będę już na wakacjach - out of net)

Dopóki ktoś inny nie sprawdzi na własnym sprzęcie poniższej procedury (choćby po to, żeby wykryć moje błędy w opisie) i nie potwierdzi skuteczności, należy całość traktować raczej ostrożnie. To, że u mnie działa, nie oznacza, że będzie u każdego.

1) Ściągamy na PC wszystko, co będzie potrzebne:

Brakujące w Lucca 3.3 biblioteki DLL
MortScript
Task Manager

+ jakiś edytor do rejestru, który obsługuje wartości typu MultiString (czyli na pewno nie Total Commander). Ja wolałem użyć edytora zdalnego, działającego na PC poprzez Activesync, żeby się nie męczyć z wklepywaniem tekstów na klawiaturce ekranowej w Lucca. Ten poniżej, to shareware, ale będzie potrzebny na krótko, na pewno krócej niż 30 dni  :)
Registry Workshop

(Jeśli ktoś koniecznie chce robić to na PNA, to można użyć Resco)

2) Total Commanderem (albo eksploratorem czy co kto tam ma i lubi) zakładamy sobie kilka nowych folderów na \My Flash Disk\

- pierwszy będzie służył do umieszczania i przechowywania dodatkowych DLL’i w systemie

\My Flash Disk\Dll\

- pozostałe, to foldery systemowe, które “przeniesiemy” z katalogu \Windows, po to, żeby nie znikała z nich zawartość po resecie. Chodzi np. o to, żeby mieć na stałe ikony na pulpicie, skróty w menu Start, wreszcie, żeby móc uruchamiać programy podczas startu Lucca (poprzez skróty w Startup). Jeśli ktoś już coś takiego zrobił, to nie musi naturalnie nic zmieniać – nazwy i lokalizacje są dowolne. Wszystko to potem wpisuje się do rejestru.

\My Flash Disk\Sys
\My Flash Disk\Sys\Startup
\My Flash Disk\Sys\Favorites
\My Flash Disk\Sys\Programs
\My Flash Disk\Sys\Program Files
\My Flash Disk\Sys\Desktop
\My Flash Disk\Sys\My Documents

(ten ostatni jest może mniej potrzebny, ale można go np. wykorzystać do synchronizacji plików przez Activesync z katalogie na PC. Np. ktoś może używać Automapy na PC, tam sobie tworzyć i zapisywać pliki z trasami, a potem mogą się one synchronizować z PNA). Natomiast do Favorites można tworzyć dokładnie takie same skróty jak do Programs. W końcu dlaczego nie używać dodatkowej, wolnej pozycji w menu)

3) Łączymy się przez Activesync i odpalamy Registry Workshop. W menu File wybieramy „Connect Mobile Device Registry”. Następnie dodajemy nowy klucz i wartość w HKLM: czyli w lewym oknie klikamy na HKEY_LOCAL_MACHINE, przechodzimy na prawe okienko, tam klikamy prawym przyciskiem i wybieramy:
„New Key”. Nadajemy mu nazwę Loader

Następnie wchodzimy do tego właśnie utworzonego klucza i wstawiamy nową wartość typu REG_MULTI_SZ, czyli klikamy prawym, wybieramy „New Value” -> „Multi String Value” (to Multi String jest bardzo ważne, trzeba uważać, żeby się nie pomylić).

Jako nazwę podajemy: SystemPath, a jako wartość tekstową wpisujemy założony katalog, czyli w moim przykładzie \My Flash Disk\Dll\ (uwaga na znak "\" na końcu - musi tam być!)

UWAGA: jeśli ktoś już miał w rejestrze klucz z taką wartością, to proszę nie kasować jego zawartości, ale dopisać dodatkową ścieżkę w nowej (KONIECZNIE nowej!) linijce. Na tym właśnie polega Multi String.

Następnie wybieramy klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders i do niego wpisujemy w odpowiednich miejscach pozostałe nowo założone foldery (czyli te z …\Sys\...). Potem wychodzimy z Registry Workshop.  (jeśli ktoś nie wie co gdzie wpisać, to proponuję poszukać sobie w googlach opisu zawartości klucza ShellFoders).

4) Do katalogu \My Flash Disk\Dll kopiujemy z archiwum z Dll’ami wyłącznie następujące:
doclist.dll, htmlview.dll, mfcce300.dll, olece300.dll, toolhelp.dll

Robimy restart Lucca (można po prostu włączyć i wyłączyć).

Po tych zabiegach biblioteki DLL są lokalizowane zarówno w katalogu \Windows, jak też w naszym nowym katalogu. Dzięki temu unika się kopiowania ich po każdym restarcie do katalogu \Windows, gdzie zresztą nie wszystkie muszą się zmieścić. Poza tym, można to też wykorzystać dla innych programów, które potrzebują dodatkowych DLL’i – np. iTaskMgr wymaga toolhelp.dll. (Ten sam zabieg na rejestrze można również zrobić na PDA z Windows Mobile i przenieść część mało używanych a „grubych” DLL’i np. na kartę pamięci, tym samym zwalniając pamięć dla uruchamiania programów. Tylko trzeba dobrze wiedzieć co się robi, bo niektóre z DLL’i mogą mieć jakieś ścieżki odwołujące się do \Windows już wpisane do rejestru.)

5) Instalujemy iTaskMgr. (będzie potrzebny tylko po to, żeby sprawdzić, czy jest uruchomiony pewien proces związany z GPS’em – konkretnie GpsMC.exe -  czy też trzeba go dodać do ...\Sys\Startup). Potem można usunąć iTaskMgr, jeśli ktoś tego nie potrzebuje używać.

6) Instalujemy MortScript. Najlepiej używając PC-towego instalatora (w ZIPie jest wersja na PNA), dlatego, że ten sam dodaje skojarzenie dla plików .mscr, czyli plików ze skryptami.

7) Po tym wszystkim zabieramy się za instalację Automapy. Mając dodane niezbędne DLL’e możemy normalnie puścić setup Automapy na PC. Nie będzie już żadnych błędów w komunikacji. Ja zainstalowałem program w katalogu \My Flash Disk\Automapa, a mapy na karcie SD.

Automapa 3.9.n potrzebuje do poprawnej pracy jeszcze dwóch plików w katalogu Windows: fax.bin oraz WakeUpPPC.exe. Być może mogłyby one być jeszcze gdzieindziej, co najmniej ten ostatni by na pewno mógł, ale miejsca, w których by mógł być, są raczej nie do zrobienia na Lucce. Wobec czego te dwa pliki trzeba wstępnie umieścić w jakimś innym katalogu na \My Flash Disk\ a potem je stamtąd kopiować do \Windows\ podczas startu. Do tego właśnie ma służyć MortScript. Teoretycznie można by nim też kopiować wszystkie potrzebne DLL’e, a nie widzę po co, skoro mogą być na stałe w innym niż Windows katalogu.

8 ) Kopiujemy powyższe dwa pliki z katalogu \Windows (albo z instalatora Automaty na PC, jeśli te w \Windows już się komuś skasowały w wyniku np. restartu) do jakiegoś nowo założonego, pustego katalogu np. \My Flash Disk\AutoMapa\Copy. Poza tym, w katalogu \My Flash Disk\AutoMapa\ zakładamy jeszcze jeden podkatalog, np. o nazwie User.

Tworzymy jakimś edytorem tekstowym na PC (np. notepad, byle nie Word) plik o nazwie np. initd.mscr i o następującej zawartości:

XCopy( "\My Flash Disk\AutoMapa\Copy\*.*", "\Windows" )
MkDir ( "\My Documents\AutoMapa Settings")
XCopy ( "\My Flash Disk\AutoMapa\User\*.*", "\My Documents\AutoMapa Settings")

(UWAGA: dwie ostatnie linijki w tym pliku zostaną wyjaśnione w punkcie 10)

Taki plik kopiujemy gdzieś na \My Flash Disk\ np. i robimy do niego skrót w folderze \My Flash Disk\Sys\Startup (czy jak sobie kto ustawił forder autostartu w rejestrze). Można przetestować, czy jest zrobione skojarzenie po prostu klikając w ten plik. Powinien się uruchomić (nic nie będzie widać) i pliki powinny się przekopiować do \Windows.

9 ) Sprawdzamy przez iTaksMgr czy mamy uruchomiony proces GpsMC.exe (nie zadanie ale proces!). Jeśli on się nam nie uruchamia po restarcie Lucca, to należy zrobić do niego skrót w katalogu …\Sys\Startup. Plik jest normalnie w katalogu \Windows i powinien być uruchomiony. Jeśli nie będzie, to AutoMapa ma problemy ze znalezieniem urządzenia GPS. Można też ręcznie uruchamiać ten proces klikając na exe. Jeśli się to zrobi po raz drugi, to pokaże się dialog z informacją, że proces był już uruchomiony.

10) Poza koniecznością kopiowania plików fax.bin oraz WakeUpPPC.exe będziemy jeszcze mieli dodatkowy problem z zachowaniem ustawień Automaty pomiędzy kolejnymi uruchomieniami. Otóż rzecz w tym, że wersja 3.9.n ma gdzieś w kodzie taki zapis, który powoduje, że zamiast korzystać jak powinna z ustawień w rejestrze (HKLM\...\ShellFolders) na sztywno zapisuje je w folderze „\My Documents”. A ten, w wypadku Windows CE, jest w RAMie i jego zawartość znika przy restarcie. Ponieważ zupełnie nie wiem, jak sobie z tym poradzić, wybrnąłem w sposób prymitywny: uruchamiam AutoMapę poniższym skryptem, który po zakończeniu jej działania kopiuje ustawienia do założonego katalogu \My Flash Disk\AutoMapa\User, zaś skrypt startowy initd.mscr, opisany w pkt. 8 ) tworzy na początku katalog i kopiuje do niego dane z katalogu User.

Innymi słowy, tworzymy kolejny skrypt, np. o nazwie amapa.mscr i zawartości:
RunWait( "\My Flash Disk\AutoMapa\AutomapaPPC.exe" )
XCopy ( "\My Documents\AutoMapa Settings\*.*", "\My Flash Disk\AutoMapa\User",  1)

- a do tego skryptu robimy sobie skrót, który umieszczamy w założonym w pkt 2) katalogu odpowiadającym za pulpit, albo za pozycję programy w menu start (albo nawet oba skróty – co kto lubi).

11) No i po tym wszystkim uruchamiamy powyższym skryptem AutoMapę, rejestrujemy mapy, ew. robimy zmiany w ustawieniach GPS. Wszystko powinno działać. :mrgreen:

Pytania i uwagi:

a) Jeśli ktoś zna jakiś inny katalog, w którym – zamiast w \Windows – mogłyby być pliki fax.bin oraz WakeUpPPC.exe to niech napisze. Oczywiście chodzi o taki katalog, który może być na flash disku.
b) N.b. ja tego folderu ...\Copy używam również do kopiowania przy starcie również innych rzeczy do folderu \Windows – konkretnie dwóch plików MUI.
c) Jeśli ktoś wie, jakby tu uflaszyć folder „\My Documents”, to też byłbym wdzięczny za info. Rozwiązanie z kopiowaniem przez skrypty jest mało eleganckie, ale żadnego innego jakoś mi się nie udało wymyślić (może coś by się dało przez plik desktop.ini, może przez jakąś nieznaną mi metodę zrobienia skrótu – z tym, że nie takiego z rozszerzeniem .lnk, bo to nie zadziała … za słabo znam Windows CE, żeby coś szybko znaleźć lepsze rozwiązanie)
d) AutoMapa z pewnością znacznie lepiej by chodziła w trybie Portrait. Niestety nie wiem, czy i jak da się Lucca 3.3 przestawić w taki tryb. GAPI u mnie nie pomaga, zaś Nyditot’a jeszcze nie próbowałem. Jeśli ktoś wie, jak ustawić tryb Portrait, proszę o info
e) Można przemyśleć wgranie całości AutoMapy 3.9.n (wraz z mapami!) na Flash Disk. On jest dość pojemny i ma kupę wolnego miejsca - u mnie na 485 MB było 325 MB niewykorzystane.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2007, 13:02:54 wysłana przez matti.x »

*

Offline smichal

• 16
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:30:29 »
4) Do katalogu \My Flash Disk\Dll kopiujemy z archiwum z Dll’ami wyłącznie następujące:
doclist.dll, htmlview.dll, mfcce300.dll, olece300.dll, toolhelp.dll

dzieki za instrukcje, tyko doszedlem do tego punktu i brakuje mi pliku toolhelp.dll - w archiwum ktore podales Fake_DLL_CE_NET_freeware.zip niestety nie ma tego pliku, ale znalazlem go w sofcie od Lucci - tylko czy to jest ten sam plik, ma ok. 6 kB??

« Odpowiedź #63 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:57:47 »
dzieki za instrukcje, tyko doszedlem do tego punktu i brakuje mi pliku toolhelp.dll - w archiwum ktore podales Fake_DLL_CE_NET_freeware.zip niestety nie ma tego pliku, ale znalazlem go w sofcie od Lucci - tylko czy to jest ten sam plik, ma ok. 6 kB??

W sofcie do Lucci, czyli gdzie właściwie? Bo nie bardzo rozumiem, czy to oznazca, że masz ten plik w katalogu \Windows na PNA, czy też gdzieś na zewnątrz?

Tak, czy inaczej ... przyłapałeś mnie na kłamstewku ;)
Ja te dll'e sciągałem z innego archiwum ale ponieważ ono jest na rapidshare a wydawało mi się, że zawartość jest taka sama, to podałem adres tego z pdaclub.pl

Dzięki za zwrócenie uwagi. W instrukcji powyżej zrobiłem poprawkę

Ja w katalogu \Windows na PNA nie miałem tego pliku, stąd zaleciłem jego wgranie w opisie. Ten "mój" ma rozmiar 5476 bajtów. Niestety nie ma sekcji "Version". Był napisany pod CE 4.0. Timestamp ma 1998/08/28  01:14:17.

Myślę zresztą, że każdy (byle nie totalnie zbyt stary) będzie działał. Jeśli faktycznie masz coś oryginalnego do Lucca 3.3, to użyj tego. Możesz sprawdzić czy pójdzie Ci na tym iTaskMgr. Zresztą, AutoMapa wymaga tego Dll'a, więc jeśli by coś z nim było nie tak, to Setup na PC powinien odmówić współpracy i zgłosić słynny błąd z prośbą o reset i ponowną próbę.

Natomiast jeśli jednak toolhelp.dll jest u Ciebie w katalogu \Windows, to już drugiego nie instaluj w tym "moim" katalogu DLL.

Daj znać jak idzie  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 22:02:15 wysłana przez matti.x »

*

Offline smichal

• 16
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:23:42 »

W sofcie do Lucci, czyli gdzie właściwie? Bo nie bardzo rozumiem, czy to oznazca, że masz ten plik w katalogu \Windows na PNA, czy też gdzieś na zewnątrz?
mam DVD od lucci i tam jest katalog Recovery_SD-Card\System i tam go znalazlem jest nowszy niz ten co go teraz dales bo jest z 2006-10-17 i ma 6144 bajty

Ja w katalogu \Windows na PNA nie miałem tego pliku, stąd zaleciłem jego wgranie w opisie. Ten "mój" ma rozmiar 5476 bajtów. Niestety nie ma sekcji "Version". Był napisany pod CE 4.0. Timestamp ma 1998/08/28  01:14:17.

Myślę zresztą, że każdy (byle nie totalnie zbyt stary) będzie działał. Jeśli faktycznie masz coś oryginalnego do Lucca 3.3, to użyj tego. Możesz sprawdzić czy pójdzie Ci na tym iTaskMgr. Zresztą, AutoMapa wymaga tego Dll'a, więc jeśli by coś z nim było nie tak, to Setup na PC powinien odmówić współpracy i zgłosić słynny błąd z prośbą o reset i ponowną próbę.

Natomiast jeśli jednak toolhelp.dll jest u Ciebie w katalogu \Windows, to już drugiego nie instaluj w tym "moim" katalogu DLL.

Daj znać jak idzie  :ok:

jak za pierwszym razem sprobowalem z tym moim toolhelp to niestety nie poszlo i wyskakuje blad z prosba o reset, ale jutro sprobuje z Twoim plikiem i zobaczymy :)

Odp: AM w Blaupunkt Lucca 3
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:36:01 »
mam DVD od lucci i tam jest katalog Recovery_SD-Card\System i tam go znalazlem jest nowszy niz ten co go teraz dales bo jest z 2006-10-17 i ma 6144 bajty [...] jak za pierwszym razem sprobowalem z tym moim toolhelp to niestety nie poszlo i wyskakuje blad z prosba o reset, ale jutro sprobuje z Twoim plikiem i zobaczymy

Kurcze, ciekawe ... ja ani na DVD ani na CD nie mam takiego katalogu, nie mówiąc już o pliku ;)
Mam wersję M2 2006 na CD/DVD, a na nalepce z tyłu urządzenia: EEUWEU
Poza tym wszystko robiłem po zainstalowaniu upgrade'u ROM'u, czyli w moim przypadku pliku 20070323os111_307.zip

Chodzi mi o to, że być może mogą być różnice między zawartością twojego i mojego katalogu Windows. Gdybyś miał nadal problemy z setup'em AM, to możesz też zrobić doświadczenie maksymalistyczne: skopiować do założonego katalogu ...\DLL
wszystkie DLL'e ze wskazanego archiwum. Aha, no i mam nadzieję, że poprawnie zrobiłeś ten wpis w rejestrze dla
[...\Loader]SystemPath. Bo jeśli tu by było coś nie tak, to na pewno setup Automapy nie pójdzie.

NO WŁAŚNIE:
Chyba znalazłeś kolejny błąd w mojej instrukcji. Hmm, Michał, jak się czujesz jako beta-tester? ;)
Otóż na końcu ścieżki wpisanej w wartości SystemPath musi być znak "\" Czyli: \My Flash Disk\Dll\
(instrukcję ponownie poprawiłem.. ciekawe, ile razy jeszcze będzie to potrzebne. przepraszam :( )

No a czy - poza płytą - masz w końcu ten plik w katalogu \Windows, czy też go tam nie ma? Bo jeśli nie ma, to jednak najpierw ponownie spróbuj ze swoim toolhelp.dll - oczywiście po dodaniu w rejestrze znaku \ o którym sobie raczyłem zapomnieć.

Może zresztą Ty masz coś nowszego (albo starszego) jeśli chodzi o Luccę i soft do niej na płytkach. I pewnie się jeszcze okaże, że to twoje "coś" ma takie sterowniki graficzne, że rotacja ekranu to pikuś. Dopiero Ci będę zazdrościł   :E

Ale i tak przede wszystkim się okaże, że wyniku zastosowania się do mojej instrukcji, twoja "nowsza" Lucca zawiśnie na zawsze a nieodwracalnie  :evil:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 00:37:25 wysłana przez matti.x »

*

Offline smichal

• 16
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpień 08, 2007, 22:46:55 »
Kurcze, ciekawe ... ja ani na DVD ani na CD nie mam takiego katalogu, nie mówiąc już o pliku ;)
Mam wersję M2 2006 na CD/DVD, a na nalepce z tyłu urządzenia: EEUWEU
Poza tym wszystko robiłem po zainstalowaniu upgrade'u ROM'u, czyli w moim przypadku pliku 20070323os111_307.zip

a bo mam plytke z Lucci 5.2 a dzisiaj niestety nie zdarzylem nic zrobic a jutro na wakacje jade takze Lucca bedzie musiala poczekac, ale Ty tez sie chyba wybierasz na urlop to po przyjezdzie bedziemy dzialac dalej :)

« Odpowiedź #67 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:58:48 »
No ja też jadę - pojutrze. Ale już z AutoMapą na Lucce  :grin:
W każdym razie udanego wypoczynku i do poklikania we wrześniu  :)

« Odpowiedź #68 dnia: Sierpień 11, 2007, 07:40:46 »
mam  pytanie   jak  bede  uruchamiał  AutoMape  po włączeniu  nawigacji czy  bedzie  jakaś ikonka  czy  poprzez  np  klkiknięcie  na  ikonke  zdjęia?
no i czy  bedzie  można   kożystać  z  map  blaupunkta  czy  nic  się  nie  stanie   i nic nie  zniknie po  zainstalowaniu  AutoMapy?

i jeszcze jedno jak to  się robi, szukałem w necie  i niebardzo wiem a nie chce czegos popsuc :Następnie wybieramy klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders i do niego wpisujemy w odpowiednich miejscach pozostałe nowo założone foldery (czyli te z …\Sys\...). :worried:
prosze jak mozecie  to zróbcie opis jak sie wpisuje te foldery
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2007, 22:24:15 wysłana przez rambo1234 »

« Odpowiedź #69 dnia: Sierpień 24, 2007, 19:43:49 »
jest tam ktoś ?  :(

*

Offline smichal

• 16
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpień 27, 2007, 18:44:33 »
jest tam ktoś ?  :(
ja juz jestem :)
i udalo mi sie zainstalowac tylko w troche prostszy sposob bez grzebania w rejestrze i bez skryptow, ale wada jest to, ze po twardym resecie trzeba przekopiowac potrzebne pliki. A zeby prosto i szybko zainstalowac AM 3.9.7 wystarczy skopiowac pliki doclist.dll, htmlview.dll, mfcce300.dll, olece300.dll, toolhelp.dll do katalogu windows, zainstalowac AM i po zainstalowaniu skopiowac 2 pliki fax.bin oraz WakeUpPPC.exe do jakiegos katalogu tak zeby po resecie mozna je z powrotem skopiowac, i tyle :) Teraz jeszcze sprobuje zrobic skrypty zeby to kopiowanie zautomatyzowac i powinno byc ok :)

« Odpowiedź #71 dnia: Sierpień 29, 2007, 12:00:51 »
Witam. Proszę o info, czy powyższe "metody" odblokowania win oraz wgrania AM pasują do LUCCA 3.4? Próbowałem z TC, nadpisywaniem nazw plików itd, ale po upgrade i restarcie dalej mam zwykłą przeglądarkę zdjęć... Będę wdzięczny za pomoc.

« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 30, 2007, 17:49:30 »
smichal wiesz jak to  się robi, szukałem w necie  i niebardzo wiem a nie chce czegos popsuc :Następnie wybieramy klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders i do niego wpisujemy w odpowiednich miejscach pozostałe nowo założone foldery (czyli te z …\Sys\...). :worried:

*

Offline smichal

• 16
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 30, 2007, 20:55:36 »
smichal wiesz jak to  się robi, szukałem w necie  i niebardzo wiem a nie chce czegos popsuc :Następnie wybieramy klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\Explorer\Shell Folders i do niego wpisujemy w odpowiednich miejscach pozostałe nowo założone foldery (czyli te z …\Sys\...). :worried:

ale czego nie wiesz jak zrobic? Wybrac klucz chyba wiesz jak i jak juz tam jestes to dajesz New Key i wpisujesz po kolej te foldery co maja w nazwie Sys, tak jak zrobiles w poprzednim kroku z \My Flash Disk\Dll\. Ale ja sie z tym grzebaniem w rejestrze jeszcze nie bawilem bo nie mam za bardzo kiedy i tylko skopiowalem pliki i poszlo a po resecie wystarczy je skopiowac i tez dziala.

« Odpowiedź #74 dnia: Sierpień 30, 2007, 21:19:46 »
kurcze  a mi nie chce skopiować do windowsa tych plików, jak to zrobiłeś?
ja mam mape AutoMapaPPC_3.9.7
Napisane: Sierpień 30, 2007, 21:11:28
a jak odpalasz tą mapę? czy może  wejściem  na  Picture Viewer czy z jakiegoś  skrótu

« Odpowiedź #75 dnia: Sierpień 31, 2007, 11:07:51 »
kurcze  a mi nie chce skopiować do windowsa tych plików, jak to zrobiłeś?
ja mam mape AutoMapaPPC_3.9.7
Napisane: Sierpień 30, 2007, 21:11:28
a jak odpalasz tą mapę? czy może  wejściem  na  Picture Viewer czy z jakiegoś  skrótu

Nie trzeba korzystać z oryginalnego menu, wystarczy podgrać file explorera zamiast EagleMenu.exe i zgłasza się normalnym pulpitem WINCE. Po kombinacji z rejestrem nie wywala skrótów z pulpitu ani z menu start, także miłej zabawy.
Ja mam problem z kolei z wgraniem tego programiku do wykonywania skryptów. Wyświetla mi się po prostu okienko instalacyjne które muszę zatwierdzić jakimś przyciskiem zapewne, ale nie mogę przesunąć tego okienka żeby móc nacisnąć ten przycisk. Czy ktoś ma na to sposób ?
Ewentualnie jakiś instalator pecetowy ? ale jaki bo ja nic nie znalazłem.

« Odpowiedź #76 dnia: Sierpień 31, 2007, 16:57:01 »
Witam
nie długo nacieszyłem się TravelPilot LUCCA 3.3  :(
coś się posrało. wgrałem i odpaliłem najpierw to z tej strony http://forum.gps24.pl/viewtopic.php?t=621&sid=c1e9d706078ed4be641501d5cc5c2d08 a potem  jak chciałem powrócić do stanu fabrycznego i z aktualizować program, i tu zaczęły sie problemy aktualizacja nie przebiegła tak jak trzeba i teraz cały czas mam okno powitalne z napisem TRAVEL PILOT LUCCA a pod spodem napis BLAUPUNKTi tak w nie skończoność i nic nie idzie zrobić. Jak wgrać na nowo program lub reaktywować to cacko

« Odpowiedź #77 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:10:52 »
Witam
nie długo nacieszyłem się TravelPilot LUCCA 3.3  :(
coś się posrało. wgrałem i odpaliłem najpierw to z tej strony http://forum.gps24.pl/viewtopic.php?t=621&sid=c1e9d706078ed4be641501d5cc5c2d08 a potem  jak chciałem powrócić do stanu fabrycznego i z aktualizować program, i tu zaczęły sie problemy aktualizacja nie przebiegła tak jak trzeba i teraz cały czas mam okno powitalne z napisem TRAVEL PILOT LUCCA a pod spodem napis BLAUPUNKTi tak w nie skończoność i nic nie idzie zrobić. Jak wgrać na nowo program lub reaktywować to cacko

Słuchaj, nie wiem co to za koleś napisał, ale ja bym tego nie testował.  Zawsze lepiej modyfikacje robić ręcznie bo wiesz co później odkręcić. Mój lucca 3.3 po ustawieniu żeby startował z explorera, wystartował nim, po czym go zamknąłem (explorera) i później już startuje cały czas zwykłym pulpitem WINCE z normalnym menu start. napisz do niego żeby przysłał Ci kod źródłowy tego execa to może się zorientujesz co on tam namieszał, może da sie to jakoś odkrecić.
Możesz spróbować aktualizację softu ze strony blaupunkta, może podmieni to i bedzie ok. O ile to nie jakiś robal...  On to testowal poza tym na acerku, a kazdy wince moze byc deczko inny, tzn zaadoptowany do sprzetu.

pzdr
luk.

« Odpowiedź #78 dnia: Sierpień 31, 2007, 19:12:12 »
lukas_02  a jak skopiowac pliki doclist.dll, htmlview.dll, mfcce300.dll, olece300.dll, toolhelp.dll do katalogu windows. Mi nie chce skopiowoć używam Microsoft ActiveSync

« Odpowiedź #79 dnia: Wrzesień 01, 2007, 17:51:39 »
wszedłem przez ActiveSync ale nic nie mogę zrobić
to są zrzuty tego co jest w systemie i czy mógł by ktoś sprawdzić czy są wszystkie pliki czy czegoś nie brakuje

A może ktoś wie jak w LUCCA 3.3 zrobić twardy reset może to by pomogło  :(
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2007, 06:19:07 wysłana przez Grzwesiek24 »

« Odpowiedź #80 dnia: Wrzesień 02, 2007, 13:16:32 »
[...] ale nie mogę przesunąć tego okienka żeby móc nacisnąć ten przycisk. Czy ktoś ma na to sposób ?

Lukas,

ja nie przypominam sobie, żebym miał problem z instalacją MortScript'a.
Niemniej, ogólnie, do przesuwania okieniek nieprzesuwalnych używam programiku o nazwie MoveWindow. Działa skutecznie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2007, 13:19:00 wysłana przez matti.x »

« Odpowiedź #81 dnia: Wrzesień 03, 2007, 18:17:53 »
lukas_02  a jak skopiowac pliki doclist.dll, htmlview.dll, mfcce300.dll, olece300.dll, toolhelp.dll do katalogu windows. Mi nie chce skopiowoć używam Microsoft ActiveSync

jak Ci się zsynchronizuje przez activ'a, to otwórz sobie folder urządzenia przenośnego z mojego komputera i normalnie działasz metodą przeciągnij i upuść, AS automatycznie konwertuje co potrzeba :-)
aha i jeszcze jedno: nie do katalogu Windows tylko do \My Flash Disk\Dll  (po machlojkach w rejestrze) bo z kat. Windows wywali Ci to po pierwszym resecie.

« Odpowiedź #82 dnia: Wrzesień 04, 2007, 22:33:33 »
[...] ale nie mogę przesunąć tego okienka żeby móc nacisnąć ten przycisk. Czy ktoś ma na to sposób ?

Lukas,

ja nie przypominam sobie, żebym miał problem z instalacją MortScript'a.
Niemniej, ogólnie, do przesuwania okieniek nieprzesuwalnych używam programiku o nazwie MoveWindow. Działa skutecznie.

O.k.  dzięki za wskazówkę, programik rzeczywiście pomocny.
Za to mi się pomieszało, to task managera nie mogłem przesunąć, ale teraz jest już ok.
MortScript natomiast wywala mi że nie jest to poprawny program dla WINCE ... mimo że mam trzy wersje, PPC, PNA i coś tam jeszcze, na wszystkich wywala to samo. Może ktoś ma działąjącego ?
Ewentualnie inny program do wykonywania skryptów pod CE core 5.0
będę naprawdę dźwięczny :-)

« Odpowiedź #83 dnia: Wrzesień 05, 2007, 18:21:46 »
rozblokowalem lucca 5.2  wgralem automape  ale jest problem nie widzi planow miast

program sie uruchamia i staje na okienku wybor map  mozna zamknac lub dac OK  w obu wypadkach program sie zamyka , mapy wrzucilem na karte standartowo jak w kazdej instalacji

jest mozliwe ze program ma problem z  rozdzielczoscia wyswietlacza ?

*

Offline smichal

• 16
« Odpowiedź #84 dnia: Wrzesień 05, 2007, 19:28:14 »
rozblokowalem lucca 5.2  wgralem automape  ale jest problem nie widzi planow miast

program sie uruchamia i staje na okienku wybor map  mozna zamknac lub dac OK  w obu wypadkach program sie zamyka , mapy wrzucilem na karte standartowo jak w kazdej instalacji

jest mozliwe ze program ma problem z  rozdzielczoscia wyswietlacza ?

a mozna wiedziec jak rozblokowales? Jest jakies szybkie wejscie do menu serwisowego jak w 3.3 czy trzeba wgrywac caly nowy soft i podmienic pliki?

« Odpowiedź #85 dnia: Wrzesień 05, 2007, 19:41:25 »
robi sie to dokaldnie tak samo jak z 3.2  czyli zamaiana plikow w uaktulanieniu i dodanie zamiast nich totalcomandera

*

Offline smichal

• 16
« Odpowiedź #86 dnia: Wrzesień 05, 2007, 21:31:37 »
robi sie to dokaldnie tak samo jak z 3.2  czyli zamaiana plikow w uaktulanieniu i dodanie zamiast nich totalcomandera
ok, dzieki, to przez weekend bede sie bawil w instalowanie AM 4 i dam znac jak dziala u mnie :)

« Odpowiedź #87 dnia: Wrzesień 05, 2007, 22:16:40 »

wcale nie trzeba w uaktualnieniu, można na żywca w urządzeniu i restart - mniej roboty , dziala tak samo

« Odpowiedź #88 dnia: Wrzesień 14, 2007, 20:00:41 »
mozna tez dodac wpis w rejstrach  explorer.exe  w init i tez uruchomisz  pulpit

« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 15, 2007, 23:30:18 »
Uruchomiłem pulpit win CE na lucca3.3 poprzez podmiane plików
ale problem w tym że nie działa wogóle activesync, pomimo że połączenie z pc jest ok
ustawienia changeusb na blaupunkcie nie przynoszą żadnych rezultatów ,jako dysk wirtualny
pecet widzi ok ale już jako activesync nie. Ktoś tu na forum w tym wątku uporał się z tym problemem
czyżby lucca miała jeszcze jakąś blokade w sofcie??? czy muszę wgrywać soft pomimo ze mam ten sam co na stronie blaupunkta czyli najnowszy??? Acha i jeszcze dodam że sprawdzałem na różnych pecetach i lucca się nie synchronizuje z activsync a mediony i acery nie było problemów.