W sobote jechalem na trasie Zell am Ziller -> Utrecht i pomimo ladowania sony zdechl pod Essen.
TT na telefonie nie jest Okey 
Potwierdzam, że TT Mobile żre energię bez umiaru. Mam Galaxy Note 4 i na trasie jeszcze z nim nie byłem, ale po kilku godzinach jazdy po mieście rozładował mi baterię, chociaż cały czas był podpięty do zasilacza 2 A.
Gdy pomierzyłem prądy ładowania (na kablu USB!) to okazało się, że to nie zbyt niska wydajność prądowa ładowarki jest przyczyną deficytu energii, lecz ograniczanie prądu ładowania przez smartfon do wartości ok. 1 ampera, gdy ekran jest włączony!
Po wyłączeniu ekranu prąd ładowania rośnie, a w ślad za nim poziom naładowania baterii!
Po tym doświadczeniu wyposażyłem się w samochodową ładowarkę obsługującą system Adaptive Fast Charge, ładującą telefon wyższym napięciem, ale za to niższym prądem (oczywiście, telefon też musi wspierać ten system).
Pierwsze próby pokazują, że problem prawdopodobnie został rozwiązany i że ładowarka dostarcza większą ilość energii niż telefon potrzebuje podczas jazdy z włączonym TT Mobile, a poziom naładowania baterii podczas jazdy już nie spada, a wzrasta.