mcglow, mógłbyś podzielić się informacją jak masz wgrany i ustawiony Miplosync. Mam NR430BT od lutego i do tej pory nie udało mi się zainstalować tak Miplosync aby działał bez problemu. Próbowałem wszystkich wersji, możliwości i nic.
Dobrze trafiłeś, bo przed kilkunastoma minutami zainstalowałem MiploSynca 1.4.0.1.
Zrobiłem to tak:
1. Podłączyłem NR kablem synchronizacyjnym przez USB do PC-ta i włączyłem go (NR),
2. Zaczekałem, aż otworzy się okno Microsoft Active Sync z wyborem trybu synchronizacji,
3. Zaznaczyłem "Nie" i kliknąłem "OK",
4. Uruchomiłem na PC-cie instalator MiploSync,
5. W oknie zapytania o to, czy chcę zainstalować program w domyślnym katalogu, kliknąłem "Tak",
6. Nastąpiła instalacja,
7. W końcowej fazie, na ekranie NR ukazało się okienko z pytaniem, czy chcę zainstalować program,
8. Używając stylusa, kliknąłem "Tak",
9. Następnie ukazało się na ekranie NR okienko z informacją, że jakiś tam plik (nie pamiętam nazwy) jest przez coś używany lub jest w innym miejscu (nieważne),
10. Kliknąłem "Nie",
11. Po raz drugi pokazało się okienko opisane w punkcie 9 i jeszcze raz kliknąłem "Nie",
12. Program MiploSync zainstalował się na NR w katalogu domyślnym (My Device\Program Files\MiploSync),
13. Na ekranie PC-ta pojawiło się okno komunikujące zakończenie instalacji,
14. Teraz, korzystając z NR tapnąłem na jego ekranie kolejno przyciski "Ustawienia", "Eksplorator plików", "Program Files", "MiploSync", "MiploSetup",
15. W zakładce "Sync" odhaczyłem "W domu, przez AS/WMDC" i "Nie wysyłaj moich propozycji POI", ustawiając synchronizację co 12 godzin,
16. W zakładce "Katalog" odhaczyłem interesujące mnie kategorie i podkategorie POI do pobrania,
17. W zakładce "Opcje" tapnąłem "Nowy" i utworzyłem plik PTS o nazwie "poi.ambdata" w katalogu My Device\SDMMC (to znaczy na karcie pamięci, jak zaleca Miplo),
18. Na karcie "Konto" sprawdziłem tylko swój login i hasło (używałem na tym NR poprzednich wersji MiploSync do AM 5.0.7),
19. Następnie tapnąłem z dwoma czerwono-różowymi strzałeczkami i rozpocząłem pobieranie POI (uruchomił się MiploTransfer),
20. Po zakończeniu transferu, sprawdziłem status synchronizacji w zakładce "Status" i wyszedłem do ekranu początkowego,
21. Uruchomiłem nawigację,
22. Następnie tapnąłem "Menu" -> "POI" -> "Zarządzanie",
23. Tapnąłem przycisk z symbolem kartki z odgiętym rogiem i w menu, które się rozwinęło "Wczytaj plik",
24. Otworzyło się okno z zawartością karty SD i tapnąłem plik "poi.amp", który utworzyłem w punkcie 17,
25. Dane z pliku zostały wczytane,
26. Na ekranie z punktu 23 tapnąłem "OK",
27. Nastąpiła reorganizacja pliku i program powrócił do ekranu z mapą.
To już koniec i ... działa.
Jeszcze tylko w ustawieniach POI (wyświetlanie i zarządzanie) należy ustawić co się chce widzieć i słyszeć.
Jeżeli chodzi o kalibrację ekranu, to nie dotykałem się do tego. Fabrycznie skalibrowany działa dobrze, to po co psuć?
Pozdrawiam.