Opinię o Navroad NR470 Enovo

• 20 Odpowiedzi
  • 32457 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline stu

• 1
Opinię o Navroad NR470 Enovo
« dnia: Grudzień 20, 2010, 14:22:56 »
Proszę wszystkich użytkowników i osoby które już testowały nowy model Navroad NR470 Enovo o opinie.

1. Ile rzeczywiście wytrzymuję nowa bateria (bo w NR460 trzyma max 20min w czasie użytkowania!!)?

2. Czy z nowym systemem tzn. Windows CE 6.0 nie ma problemów (mi. z AM, z miplo) czy ma większe wymagania do pamięci?

3. Jak sprawdza się nowy procesor "SiRF Atlas V, 600 MHz" w stosunku do tego z poprzedniego modelu?

4.  Czy nie ma problemów z pamięcią "Out of Memory!" podczas korzystania z najnowszej AM 6.2?
Bo 64MB RAM to żadna zmiana do poprzedniego NR460, a tam przy wytyczaniu dłuższych tras wywalał taki komunikat!! 

*

Offline 8i5h0p

• 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: Opinię o Navroad NR470 Enovo
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2010, 19:20:46 »
Dzisiaj kupiłem NV470 i:
Właśnie zrobiłem update firmware'u z 1.0 do 2.0 i oczu mym się pokazało nowe menu(chyba bardziej czytelniejsze), a dodatkowo otrzymałem możliwość czytania ebooków.
1. Dzisiaj jeździłem z włączonym cały czas wyświetlaniem baterii w procentach i (fabrycznie naładowana Automapa 6.6.2 odpalił) co około 2 minuty spadało o 1 %. Więc zanim zaczęła się pluć o baterię minęło ok 1,5 godziny.
2. AUTOMAPA 6.6.2 odpaliła od kopa. Generalnie jak przeszedłem do Windowsa ce to praca w nim jest o niebo szybsza niż na moim poprzednim asusie 639 z WM 6.0.
4. Wyznaczył trasę o dystansie 940 km bez zająknięcia.
Póki co jestem zadowolony z działania urządzenia.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 01, 2011, 15:09:34 »
Ja swój model zakupiłem Ojcu pod choinke.

Ogólnie z tygodniowego użytkowania urządzenia :

- Uchwyt stabilny nie trzeszczy w trakcie jazdy, przysawka troche za mocna (jak sie przykleila do szyby to wystraszylem sie ze pekla)
- Bardzo jasny wyswietlacz.
- Urzadzenie po calkowitym rozladowaniu i naladowaniu, na wyswietlaczu z tak 70% podswietleniem i automapa wytrzymal bez podlaczenia ok 2h:15 min . I mam wrazenie ze mu sie poprawia z kazdym razem tylko trzeba rozladowywac do konca.
- Procesor szybki. Automapa 6.2 w momecie nawigacji w miare plynnie przemieszcza "strzalke" . Nie jest poziom Igo , ale naprawde plynnie. Tym bardziej ze to urzadzenie ma certyfikat automapy.
- Menu w wersji 2.0 o wiele ladniejsze.
- Bezposredni dostep do systemu.
- Poki co mimo ze wolnego ramu wychodzi ok 58mb zadnych komunikatow automapa ani inna nawigacja nie pokazywala.
- Wada  z kolei moge uznac ekran ktory wymaga pewnej precyzji w nacisnieciu. Ale mozna sie przyzwyczaic.
- Rysik chowany w zestawie.

Polecam kupic szczegolnie z zestawem automapy. Jest to OEM wersji automapy juz zarejestrowana z karta i zapisana data waznosci. W moim przypadku okazalo sie ze jest to 14 miesiecy, co bylo mila niespodzianka :))))

Polecam.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2011, 23:21:31 »
Witam, Ja również polecam ten model, używam go wprawdzie dopiero od 3 tygodni, ale jak na razie naprawdę trudno znaleźć mi jakieś wady - oczywiście trzeba brać pod uwagę, że jest to sprzęt za nie wielkie pieniądze co jest dość istotne i tak na prawdę chyba w niczym nie ustępuje zestawom za kilkaset złotych więcej - kupiłem urządzenie bez map, ale do tej pory miałem okazję przetestować chyba praktycznie wszystko co możliwe zaczynając od AM 6.7 przez Sygic 10, IGO, Mio, Navigony itp, itd - 90% dostępnych aplikacji działa bez najmniejszego problemu. Na co dzień używam AM 6.7 i działa niemal idealnie, bateria spokojnie wytrzymuje 2 godziny i nawet podczas ostrych testów zaraz po zakupie spokojnie tyle wytrzymywała - długo szukałem odpowiedniego urządzenia za nie wielkie pieniądze, skusiłem się na NavRoad i nie żałuję, za te pieniądze praktycznie nie znajdziemy nic lepszego....

*

Offline Devonish

• *
  • 67
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII, Modecom MX3 HD Freeway
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2011, 11:25:54 »
Do wad tego urządzenia muszę wskazać słaby wyświetlacz. Naciskając matrycę delikatnie w danym miejscu widzę falowania  w różnych miejscach ekranu (wygląda to podobnie jak wpadająca do wody kropla) oraz odkleja się  warstwa "sklejki" w dolnej części (ta czarna plastikowo-foliowa ramka dookoła wyświetlacza).

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2011, 11:17:15 »
Hej
Czy procek w NR jest lepszy niż modecomie?
http://www.euro.com.pl/nawigacja-samochodowa-gps/modecom-freeway-mx2.bhtml
Czy ten ekran jest faktycznie tak kiepski?- zdarzają się opinie o słabej czułości - trzeba wręcz uderzać w ekran.
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline Devonish

• *
  • 67
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2011, 17:15:03 »
sserafin niby w navroadzie jest szybszy (600MHz) ale ma o połowę mniej pamięci ram.
Modecom 128Mb a navroad 64MB. Dlatego Navroad przy włączeniu wszystkich bajerów w Automapie klatkuje obraz i przycina :(.  Z opini innych i zdjęć- Modecom wygląda o niebo lepiej co do płynności działąnia, menu i przedewszystkim czytelności wyświetlacza w pogodny dzień. Innym minusem jest częsty komunikat o słabym sygnale gps oraz często w Automapie 6.7 mam informacje że ciągle rozgląda się albo że jestem poza trasą. Ciekawe jak będzie w wersji 6.8 która w liście zmian ma usprawnienia dla navroada 470. Jak na dzień dzisiejszy jestem zawiedziony Navroadem 470.

*

Offline Boollo

• 11
  • Sprzęt: BLOW50YBT ; HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2011, 18:38:52 »
Kolego Devonish te komunikaty możesz sobie sam odznaczyć w AM i więcej ich nie usłyszysz.

*

Offline Devonish

• *
  • 67
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 20, 2011, 13:17:48 »
Nie chodzi o to że słyszę te komunikaty (mam wyłączone informowanie) tylko że coś jest nie tak z GPSem lub z wersja automapy(mniej prawdopodobne)

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 20, 2011, 15:30:46 »
Witam serdecznie.
To mój pierwszy post na forum. Chciałbym zadać jedno pytanie użytkownikom nawigacji Navroad 470 Enovo.  Czy ilość pamięci RAM 64 MB jest wystarczająca do używania na niej Automapy ? Tak szukam opinii o tej nawigacji i niektórzy trochę narzekają na to że nie działa zbyt płynnie . Ja znalazłem inną nawigację Cruser Sigma i ona ma 128 MB pamięci  RAM.
Tak więc się zastanawiam czy zakupić Navroad , a byłem już zdecydowany na nią. Czy może jednak Cruser z większą ilością pamięci.

Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2011, 09:31:01 »
Nowe wersje AutoMapy nie pozwalają przydzielać dużej ilości pamięci dla map (dawniej można było do oporu, obecnie max 15 MB). A zatem dla prędkości działania programu sama ilość RAM'u nie ma specjalnego znaczenia (dopóki przy 64 MB mamy możliwość ustawienia 15 MB, czyli urządzenie nie jest "przeładowane").

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2011, 15:39:49 »
angler22
Dziękuję bardzo za odpowiedź.

*

Offline Devonish

• *
  • 67
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 21, 2011, 17:48:46 »
W Navroadzie automapa narzuca 8MB na aplikacje. Można ręcznie zwiększyć do max. 15MB ale po wyłączeniu i włączeniu aplikacji znowu mamy 8MB.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 21, 2011, 21:00:01 »
Mówiłem o wartości maksymalnej, która niezależnie od ilości RAM wynosi 15 MB.
Swoją drogą dziwne, czemu zmniejsza do 8, bo na innych nawigacjach tego nie robi.

*

tucz

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 22, 2011, 14:44:54 »
ja właśnie nabyłem Navroad NR470.
Zauważyłem, że po prawej i po lewej stronie ekranu, na czarnej obwódce mam wybrzuszenia, tak jakby coś od środka odstawało. Czy to normalne? Czy też tak macie?

*

Offline Devonish

• *
  • 67
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 22, 2011, 15:46:53 »
Ukazała się aktualizacja oprogramowania Navroad 470 do wersji 2.1. Po zainstalowaniu problemy z Automapa w moim przypaku zniknęły.

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 30, 2011, 17:46:43 »
Witam.
Jestem tylko uzytkownikiem,wiec opinia bedzie zwyklego "galkowicza"
-uzytkuje 470-ke / z AM 6.8./od tygodnia
-za cene 230,00zł.nie mozna miec wymagan
-ekran wyswietla b.niewyraznie,jest blady,brak kontrastu,w swietle prawie nic nie widac
Poprzednio uzywalem / od 5-lat/ MIO 201,a wiec starenki ale widok nieporownywalny.
Polecam dla amatorow jako TANIA,prosta  nawigacje.Osobiscie zaluje zakupu,powinienem kupic cos lepszego.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 17, 2011, 16:33:47 »
Witam
Na stronie Navroad pojawila sie aktualizacja firmware 2.3
Co ona wnosi nowego, czy ktos juz probował aktualizować?
Jakie wnioski?

pozdr
Jurek

*

Offline Devonish

• *
  • 67
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 24, 2011, 19:05:11 »
Witam,

No i stało się...Po upadku z około 50 cm pękł i przestał działać dotyk:( na allegro koszt wymiany 120zł więc praktycznie nieopłacalne. Na szczęście kupiłem Modecoma MX2 Freeway w porównywalnej cenie ok.330zł.
Mili Państwo różnica jest kolosalna. W końcu nie mam żadnych przycięć, automapa działa szybko i płynnie. Dotyk jest jak dla mnie bez zarzutu (bez trudu naciskam literki pod windowsem ce). Największym mankamentem navroda był wyświetlacz a dokładnie: zupełny brak czytelności w pogodny słoneczny dzień, tu problem praktycznie nie występuje. Jeśli chcecie dobrze wydać pieniążki to napewno Modecom będzie lepszym wyborem (transmiter fm, bluetooth do livedrive itp.)

Pozdrawiam

*

Offline woytaski

• *
  • 65
  • Sprzęt: Navroad NR560
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 01, 2011, 23:25:25 »
Dość ciekawa informacja dla entuzjastów: NavRoad nr470 Enovo - Nowa wersja z 128 MB pamięci RAM...

Czy kwestia czułości i jasności tej nawigacji rzeczywiście ją dyskwalifikuje?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 19:40:46 wysłana przez woytaski »

*

Offline woytaski

• *
  • 65
  • Sprzęt: Navroad NR560
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 05, 2011, 19:37:26 »
Pierwsze odczucia po zabawie tym sprzętem w sklepie...
Czułość panelu dotykowego - bez zastrzeżeń. Jest naprawdę OK. Nie wiem skąd te niekorzystne głosy na ten temat...
Jasność - hm - tragedii nie ma - ale rzeczywiście mogłoby być lepiej (Mio S501 miał lepszy kontrast i jasność) oczywiście zmieniałem suwakiem oba elementy i jest tak sobie.
Błyszczący ekran... to też zupełnie subiektywne odczucia. Mi on nie przeszkadzał, choć w sporadycznych przypadkach, przy niekorzystnym oświetleniu i przy jednoczesnym "zapaćkaniu" ekranu paluchami może być nie fajnie.
Bardzo mi się jednak podoba  - w porównaniu z NR460 czy NR560 - całkowicie płaski ekran. Zdecydowanie wygodniej operuje się  tu klawiszami dotykowymi Automapy położonymi z reguły blisko krawędzi ekranu. W NR460 i NR560 minimalnie to przeszkadza...
Minusem w moim odczuciu (który niestety zdyskwalifikował ją w moich oczach, a w zasadzie uszach) jest kiepski dzwięk. I tu się zgadzam ze wszystkimi krytycznymi uwagami w kwestii dzwięku. Beznadzieja. Zastosowano tu fatalny głosniczek. Powierzchnia perforacji w obudowie zdecydowanie za mała i to wszystko powoduje wibracje obudowy, co przekłada sięna fatalny dziwięk...
Gdyby tak wsadzili do niej głośnik z NR 460 lub NR 560... byłoby naprawdę dobrze. Szczególnie teraz, kiedy na rynku pojawiła się nowa wersja, z 128 MB pamięcią RAM...