NR560BF Win CE Prof - nie są już dostępne

• 58 Odpowiedzi
  • 11190 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
NR560BF Win CE Prof - nie są już dostępne
« dnia: Sierpień 30, 2010, 16:25:25 »
Niestety NR560BF w wersji z Windows CE Professional nie są już dostępne w sprzedaży. Podobno skończyła się Navroadowi pula licencji.

Szkoda bo chciałem mieć tego Internet Explorera, a na forum są różne opinie czy możliwa jest aktualizacja z Core do Prof.

Czy ktoś znalazł jakąś przeglądarkę, nawet płatną, która będzie pozwala na przeglądanie netu w systemie Core?

*

djdavemix

Odp: NR560BF Win CE Prof - nie są już dostępne
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2010, 19:10:14 »
Aktualizacja jest jak najbardziej możliwa łącznie z plikami boot - zawsze można ten plik usunąć (nie kopiować na kartę pamięci) w razie wątpliwości.
Urządzenia są raczej identyczne i problemu z tym nie ma. Zawsze można wrócić do wersji Core.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2010, 19:13:25 wysłana przez djdavemix »

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2010, 13:17:28 »
Czy ktoś już próbował instalować aktualizację NR560BFPro na NR560BF? Jak działa AutoMapa później, Internet i AM'Traffic? Nie ma problemów łączenia przez DUN z komórką?  :proud:
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline mnadziejka

• 41
  • Sprzęt: NavRoad 560 BF+AM EU, Xperia X8, Nokia 7230
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2010, 15:51:29 »
Nie ma żadnego problemu. Wszystko chodzi.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2010, 16:45:06 »
Dzięki za informacje. spróbuję.  :D
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Leszek

*

djdavemix

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2010, 17:52:29 »
Również pisałem, że nie ma z tym problemu - pisałem bo tak używam Core lub zamiennie Pro.
Sposób aktualizacji jest opisany na stronie Navroad więc nie ma sensu go przytaczać.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2010, 18:39:30 »
Tak, oczywiście, już o tym gdzieś czytałem na forum, ale nie pamiętam gdzie. Wszystko jest, łączność też tylko nie wiem co dalej. Jak skonfigurować co i jak jeszcze (ewentualnie) instalować. Może to banalne ale mam problem z angielskim. W instrukcjach do NavRoad nic nie znalazłem.  :( Może ktoś mnie oświeci?  :D :ok:
Pozdrawiam.
 Ps. Chodzi mi o wpisanie portalu np. www.onet.pl. Wpisuję adres i wyskakuje okienko i dalej nie wiem co robić ...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 21:03:02 wysłana przez maryszek »
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2010, 20:38:26 »
dzięki za odpowiedź
w przyszłym tygodniu wymieniam nr560 na nr560bf

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 03, 2010, 08:51:05 »
Ja polecam wgrać operę mini. Mniej pracy a efekt ten sam. Nawet lepiej,bo nie łamiemy licencji.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 03, 2010, 10:00:12 »
Kolego sprawdzałeś to w praktyce, tzn instalowałeś operę mini na Navroadzie NR560BF?

Gdzie znalazłeś Operę Mini dla WinCE bo na stronie opery takiej wersji nie znalazłem

Opera niestety nie do końca rozwiązuje problem. Ze strony Navroada wynika, że tylko na wersję WinCE Prof można wgrać MiploSync aby POI się synchronizowały automatycznie.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 03, 2010, 18:40:23 »
Witam
Zainstalowałem firmware, jak pisałem wyżej, mam ikonę "www" bez podpisu, połączenie DUN jest uruchomione, po naciśnięciu 2 razy jest okno "internet Explorer". Wpisałem adres www.onet.pl i nic. Później pokazało się okienko dialogowe w j. angielskim, dalej nie wiem. Nie otwiera się strona Onet. IE pokazuje się niezależnie od ustawień  połączenia z komórką. Mam wrażenie, że IE nie ma połączenia z Internetem. AM działa prawidłowo, AM'Traffic też łączy się z Internetem. Jak skonfigurować ustawienia aby otworzyła się strona Onet w IE?  :(
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 03, 2010, 20:48:49 »
Pechowo akurat od Onetu zacząłeś... :) To jedna z niewielu stron, która nijak się nie chce otworzyć na pocket IE (wywala jakiś dialog o "pobranie" czegoś i się zamyka. Wpisz www.Google.pl, to zobaczysz, że internet działa.
A jeśli bardzo Ci zależy na Onecie, to trzeba zmienić przeglądarkę w nawigacji na przykład na Operę.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2010, 20:51:54 wysłana przez angler22 »

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 03, 2010, 21:01:24 »
Jeśli onet nie działa to może onet lajt.

Kolego, gdzie można znaleźć Operę dla WinCE?

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 03, 2010, 21:17:02 »
ANGLER22  :) cokolwiek wpiszę w adres to pokazuje się okienko "File Download". Zaznaczone jest "Save this program to disk" i "Always ask before opening". Po naciśnięciu OK jest drugie okno "My Device" itd.  :( Czegoś chyba brak. Co robić? Możesz pomóc?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 04, 2010, 08:10:40 »
To może po prostu źle wpisujesz adres, albo masz coś "poknocone" z profilem http? Wpisz cały adres tak :
http://www.google.pl i jeśli to nie zadziała, to znaczy, że faktycznie coś jest nie tak z połączeniem.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 04, 2010, 09:29:58 »
Dzięki ANGLER22  :proud: za cierpliwość. Google tak też nie otwiera się tylko wp.pl. Jeszcze jako strona domowa Blueconnect z telefonu Nokia 5230  :ok:. Z tej strony nie próbowałem nic otwierać, gdyż już jadę w trasę. :proud:
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 04, 2010, 09:37:51 »
Jakoś nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź. Strona WP Ci się otwiera na nawigacji? Jeśli otwiera się jakakolwiek (obojętnie jaka) to znaczy że połączenie jest, a problem może być w samej konfiguracji dostępu. Czasem provider internetowy blokuje dostęp do niektórych stron, jeśli połączy się ktoś przez niewłaściwy APN, lub poda jakieś "anonimowe" hasło. W jakiej sieci masz telefon? Być może aplikacja DUN z menu NR po prostu nie radzi sobie z tą siecią? Na pewno daje radę z Plusem, Play, Heyah i Era (te próbowałem).

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 04, 2010, 11:07:56 »
Ja używam tej opery:
http://rapidshare.com/files/416988252/Opera_Mini_5.rar
http://www.megaupload.com/?d=85ATBPA0

Wystarczy wgrać na kartę pamięci i odpalić bezpośrednio z eksploratora.
Testowane na Navroad 460BT.
Nie mialem zadnych problemow z przegladaniem WP czy ONET.

Mam Win CE Core i miplo zainstalowalem bez problemu, dziala i sciaga/aktualizuje POI.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2010, 13:52:33 wysłana przez piotras24 »

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 04, 2010, 15:57:36 »
Piotras24 bardo dziekuje za podpowiedz. Angler22 operator ERA. Z IE otwiera sie tylko wp.pl. Natomiast ze strony domowej ERY inne strony ale  nie wszystkie. To wszystko z nawigacji. Jak bede w domu to dokładniej opisze. Z komorki zle mi sie pisze. Pozdrawiam. :ok:

Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 04, 2010, 21:05:45 »
No to takie zachowanie (czyli otwierająca się tylko jedna strona) sugeruje najpewniej źle wpisany APN (może masz wklepany ten dla WAP, a ma być dla internetu zwykłego). Ewentualnie coś masz pokręcone w profilach telefonu.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 06, 2010, 10:36:12 »
angler22 nie wiem co to jest APN. W ustawieniach Internetu w komórce nic na ten temat nie znalazłem. W ERZE Internet łączy się przez blueconnect. Na pasku pod adresem, po otwarciu wp.pl i naciśnięciu "domku" otwiera się strona główna Internetu w komórce  (http://pocket.blueconnect.pl/) (to wszystko przez IE w nawi) i otwiera się portal Google . Są tam linki do różnych stron internetowych. Otwiera się przez IE w nawi tylko kilka stron m.in. Allegro, Interia. Onet i Era nie. Natomiast w komórce Nokia 5230 i N81 (na tą też zmieniałem i bez rezultatu) otwierają się wszystkie strony jak w PC. Pisałem do Ciebie przecież z Nokii 5230. Poczta też działa. W połączeniu z Google, wybraniu adresu w nawi pojawia się komunikat "nie może pobrać strony". Moim skromnym zdaniem problem leży IE lub aktualizacji do Win 5.0 CE Core Pro. Jak otworzę w IE wp.pl, to otwierałem różne podstrony bez problemu. Chyba przeinstalowanie softu nic nie da, natomiast jakieś ustawienia w IE tak. Tylko co i jak? Może przystępnie wytłumaczyłem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 06, 2010, 17:06:00 »
Ja dokładnie o tym samym pisałem pisząc o APN. APN to Acces Point Name - czyli nazwa "serwera" który łączy sieć GSM z internetem. Większość sieci ma więcej niż jeden APN - każdy dla innego typu połączenia. Jeśli ustawiony jest zły profil połączenia (dla komórek ma być WAP, dla PC i nawigacji powinien być to profil Internet), pojawiają się właśnie problemy z otwieraniem niektórych stron, a niektóre otwierają się OK. Proponuję najpierw spróbować odpalić Operę Mini (linka dał Ci wcześniej z Piotras24). Jeśli w operze będziesz miał to samo, to z pewnością jest to problem z profilem, czyli albo dialer w Navroad nie potrafi współpracować z Blueconnect, albo komórka coś "od siebie" dorzuca. Ja sprawdzałem ze zwykłą Erą na kartę, być może blueconnect ma inne ustawienia.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:31:16 »
angler22 Właśnie przed chwilą odpaliłem Operę Mini i wszystko śmiga  :ok:. Wszystko się otwierało co wpisałem w Adresie. Trochę to otwieranie jest kłopotliwe bo z Eksploratora. Może gdzieś wyszukam, jak wyciągnąć ikonę "O" obok "IE". Dzięki za pomoc :D :ok:.
piotras24 też dziękuję za linki do Opery Mini  :ok:
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:47:30 »
Właśnie przed chwilą odpaliłem Operę Mini i wszystko śmiga  :ok:. Wszystko się otwierało co wpisałem w Adresie. Trochę to otwieranie jest kłopotliwe bo z Eksploratora. Może gdzieś wyszukam, jak wyciągnąć ikonę "O" obok "IE".
Dodatkowej ikony wyciągnąć się raczej nie da, ale jak chcesz można podmienić po prostu docelowy program (zamiast IE odpali Ci się Opera).

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:57:57 »
Dobrze by było, tylko nie wiem jak to zrobić. Gdzie to jest zapisane?
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 06, 2010, 21:20:04 »
Już Ci mówię - musisz uruchomić explorera (ewentualnie odblokować urządzenie). W pasku adresu explorera wpisujesz z klawiaturki ekranowej :
residentflash2\ i enter
Powinna Ci się wyświetlić zawartość ukrytego folderu. Przeglądnij ją i sprawdź, w jakim folderze znajduje się plik ie.exe (najprawdopodobniej będzie to folder IE). Jak odnajdziesz taki plik, to dalej już będzie łatwo - podeślę Ci skrypt przekierowujący na operę na podmiankę. Na razie tylko go znadź - nic nie zmieniaj.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 07, 2010, 09:49:03 »
Dzięki angler22 za dobre chęci, ale nic mi nie wychodzi. Zostanę przy tym co już mam. W Operze jest dostęp do wszystkiego  :ok: i jest fajnie.
Pozdrawiam  :proud:
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 11, 2010, 00:10:15 »
dziś odebrałem NR560BF
zainstalowałem Operę i super działa

Problem jest z Onetem - jak wpisuje www.onet.pl to po chwili adres zmienia się na lajt.onet.pl i otwiera się ten onet lajtowy
Czy u Was też tak jest.

Druga sprawa - to jak się wyłącza tą Operę?
Operę można zminimalizować i wyłączyć explorer, ale wydaje mi się, że opera zostaje w tle?

Ostatnia kwestia to ikonka. Mam Win CE Core - Czy można dodać dodatkową ikonkę, w miejscu gdzie w wersji Prof jest ikonka IE, bez aktualizacji do wersji Prof? Skoro nie muszę nie chciałbym łamać licencji.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 11, 2010, 08:40:57 »
Trudno powiedzieć, czy da się dodać ikonę bez większych kombinacji. Wszystko zależy od konstrukcji Menu. Musiał bym się przyglądnąć, jak to wygląda, a nie mam navroad'a pod ręką. Może mam gdzieś w archiwum (sprawdzę) a jak nie, możecie mi podesłać kopię zawartości residentflash2, to spróbuję zrobić modyfikację.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 11, 2010, 10:37:00 »
próbowałem użyć tej komendy "residentflash2\" ale niestety nie działa

włączyłem eksplorer nacisnąłem ikonkę windows -> Run i wpisałem komendę "residentflash2\"
wyskakuje komunikat "Canot find 'residentflash2\' (or one of its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libaries are available."

w menu View -> Adrress Bar i wpisałem komendę "residentflash2\" ale naciskanie entera na klawiaturze ekranowej nic nie daje - nic się nie dzieje dopiero jak wpisałem "\residentflash2\" to pojawił się komunikat jak wyżej.

Oczywiście komendy wpisywałem bez cudzysłowia.

A tak przy okazji mółbyś odpowiedzieć na te pytania do samej Opery