NR560BF Win CE Prof - nie są już dostępne

• 58 Odpowiedzi
  • 10865 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NR560BF Win CE Prof - nie są już dostępne
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 11, 2010, 11:37:28 »
Nie bawiłem się Operą już z miesiąc czasu i muszę sobie przypomnieć, jak ją zamykałem :) Co do menu - residentflash2 jest na Goclever i Blow - sądziłem, że i tu też. residentflash2\ trzeba wpisać w pasku adresu na nawigacji (nie przez AS!!), ale jednocześnie musisz mieć włączone pokazywanie systemowych i ukrytych. To że nie miałeś reakcji po wpisaniu residentflash2\ sugeruje, że jednak trafiłeś, tylko nie pokazywało plików ukrytych.

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 11, 2010, 14:50:29 »
Witam. Korzystając z wpisu luckynyc wykonałem podane czynności i otrzymałem również ten sam komunikat. Jak teraz wyświetlić ukryte pliki? Chciałem też wejść do rejestrów i był podobny komunikat "Cannot find the file (...). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available."
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 15:31:02 wysłana przez maryszek »
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 11, 2010, 18:00:58 »
Widocznie używasz niewłaściwego edytora rejestru. Z rejestrem trzeba ostożnie, więc na razie zajmijmy się plikami. Jeśli masz odpalonego explorera na Navroad'zie (prawdziwego explorera z WIn CE a nie jakąś namiastkę), to z górnego menu wybierasz : View\Options i ODZNACZASZ "Do not show...." i "Hide protected......". Po tym można już zobaczyć wszystkie pliki i katalogi.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 11, 2010, 20:30:40 »
Rzeczywiście, udało się  :ok:. Chyba mam dobrego Win CE 5 Core. Ale dalej nie mogę uruchomić residentflash2 ani regedit  :(.  Czytałem na forum, że w rejestrze trzeba zmienić ustawienia aby pasek zadań nie znikał. No i podmienienie ikony IE na O. Kręci mnie to, może dla tego, że lubię coś zmieniać na lepsze i mieć nowe funkcje. :D
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 11, 2010, 21:23:06 »
To udało się, czy się nie udało? Znaczy czy widzisz zawartość residentflash2 ?
Z paskiem zadań nie ma problemu - jeśli chcesz go mieć na stałe, albo wchodzisz w Start\Settings\Taskbar and start menu i zaznaczasz opcję "always on top", albo można faktycznie z rejestru. Jeśli chcesz, to mogę Ci podesłać automat, który zrobi modyfikację odpowiedniego wpisu. Co do lokalizacji IE - już znalazłem odpowiedź, gdzie on się znajduje.
\ShellDisk\Shell\ (pewnie w jakimś podkatalogu IE). Residentflash2 prawdopodobnie odpowiada tylko za rejestr i nie ma do niego dostępu.
Znalazłem, ale niech to może potwierdzi ktoś z posiadaczy NR 560BF. W lokalizacji :
\shelldisk\shell\ znajdują się dwa pliki - link.exe, oraz link.lnk a w pliku appstartup.ini wpisana jest ścieżka do link.exe. Zakładając, że Link.exe poza odpaleniem programu wskazanego w link.lnk uruchamia też dialer, to chyba najlepiej było by po prostu podmienić plik link.lnk na własny. Krótko mówiąc tworzymy skrót od exeka Opery, nazywamy go link.lnk i wrzucamy do \shelldisk\shell\  (wcześniej orginalny link.lnk można przemianować na link1.lnk). To załatwia sprawę odpalenia Opery zamiast IE (przynajmnie powinno, bo nie mam na czym sprawdzić)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 21:56:39 wysłana przez angler22 »

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 11, 2010, 22:08:35 »
Udało się wyświetlić ukryte pliki. Zawartości residentflash2 nie udało się wyświetlić. wyświetla się "Cannot find the file (...). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available." Nie ma do niego dostępu. Pasek zadań już nie znika. :ok: Dzięki bardzo.
 W Shell nie ma podkatalogu z IE. Przynajmniej nie znalazłem. Jest tylko skrót "LINK" z ikoną Explorera. Nie otwiera się po skopiowaniu.

Pliku appstartup.ini nie mogę znaleźć. LINK i link.exe jest. Usiłuję utworzyć nowy plik LINK z poziomu PC ale nic nie wychodzi.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 22:38:25 wysłana przez maryszek »
Pozdrawiam
Leszek

*

djdavemix

« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 12, 2010, 10:06:00 »
katalog residentflash2 wystepuje w nawigacjach Blow, GoClewer. W Navroad'zie go nie spotkałem. Residentflash2 jest tym samym co ShellDisc w Navroad.
A internet Explorer instalowany jest domyślnie w katalogu Windows (wersja Pro).

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 12, 2010, 14:03:03 »
angler22 tworzyłem nowy plik "LINK" z różnymi ścieżkami dostępu do "Opera.exe", nawet o tej samej ilości bajtów i nie było podmiany IE na O, nowy "LINK" nie zmienia ikony. Otworzyłem plik "link.exe" i tam jest odwołanie do "LINK". Pobawię się jeszcze ale nie wróżę sukcesów. Na pewno trzeb jeszcze dokonywać zmiany w innych miejscach.
Pozdrawiam
Leszek

*

djdavemix

« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 12, 2010, 15:23:34 »
maryszek nie wiem czy dobrze zrozumiałem? Ty chcesz wykorzystać skrót do opera.exe w zamian IE? Nic prostszego.
Kopiujesz plik opera.exe (i wszystkie komponenty opery) do lokalizacji w której uprzednio znajduje się IE. Koniecznie musisz również zmienić nazwę opera.exe na domyślny IE.exe (czy jakoś tak) a IE niestety nie będzie już mógł być używany, do czasu przywrócenia zmian.
A ikonę Opery (w menu navroada) trzeba utworzyć w programie graficznym i podmienić z tą od IE.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 15:29:45 wysłana przez djdavemix »

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 12, 2010, 16:36:40 »
Proponuje inaczej:
- kopiujesz operę tam gdzie się Tobie podoba, najlepiej gdzieś do wybranego folderu na "\SDMMC\"
- w katalogu "\ShellDisk\Shell\" umieszczasz skrót do pliku opera.exe i nazywasz ten skrót LINK.lnk (zamiast tego co tam jest). Skrót najlepiej zrobić metodą "kopiuj, wklej skrót". No i nie z poziomu PC, tylko navroada.
- podpis pod ikoną w menu navroada zmieniasz w pliku \ShellDisk\Shell\StringTable.xml w sekcji "SHELL_MAIN_CAPTION_GPRSDAILUP"
- samą ikonę masz tu: \ShellDisk\Shell\APUIRes\480X272\480x272BTN_Gprs_WebBrowser.png i też ja sobie możesz zmienić, jeśli tylko umiesz ją narysować.

Tak przy okazji, jeśli ktoś ma ikonę opery pasującą stylistycznie do menu navroada, to ja poproszę.

Mam nadzieje, że niczego nie pomyliłem. Pozdrawiam. Jarek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 12, 2010, 17:05:31 »
Proponuje inaczej:
- kopiujesz operę tam gdzie się Tobie podoba, najlepiej gdzieś do wybranego folderu na "\SDMMC\"
- w katalogu "\ShellDisk\Shell\" umieszczasz skrót do pliku opera.exe i nazywasz ten skrót LINK.lnk (zamiast tego co tam jest). Skrót najlepiej zrobić metodą "kopiuj, wklej skrót". No i nie z poziomu PC, tylko navroada.
- podpis pod ikoną w menu navroada zmieniasz w pliku \ShellDisk\Shell\StringTable.xml w sekcji "SHELL_MAIN_CAPTION_GPRSDAILUP"
- samą ikonę masz tu: \ShellDisk\Shell\APUIRes\480X272\480x272BTN_Gprs_WebBrowser.png i też ja sobie możesz zmienić, jeśli tylko umiesz ją narysować.
Dokładnie tak samo poleciłem Koledze i twierdzi, że nie działa. Czyżby NR sprawdzał, co jest uruchamiane pod skrótem link.lnk i blokował wszystko poza IE?
Podmiana IE w katalogu Windows mija się z celem trochę, bo po każdym resecie trzeba by to na nowo robić.

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 12, 2010, 17:15:21 »
Dokładnie tak samo poleciłem Koledze i twierdzi, że nie działa. Czyżby NR sprawdzał, co jest uruchamiane pod skrótem link.lnk i blokował wszystko poza IE?
Sprawdziłem. Działa bardzo ładnie. Kolega musiał popełnić siakiegoś errora, może w nazwie katalogu albo...  ???

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 12, 2010, 19:14:45 »
Drodzy Koledzy angler22, djdavemix i Jaroslav - wszystko działa  :ok:. DZIĘKI BARDZO  :D Po prostu nie znam angielskiego (w mojej szkole był tylko rosyjski) a słowniki polecenia nie zawsze dokładnie tłumaczą. Podpis pod ikoną też zmieniłem  :D Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Leszek

*

djdavemix

« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 12, 2010, 20:20:55 »
Ikonę mogę podmienić (spróbować) a le grzebać mi się nie chce w Navroadzie. Jak ktoś ją u zapoda z IE zobaczę co potrafię z tym zrobić :)

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 12, 2010, 21:46:19 »
Wobec tego, że nie wiem jak wyłączać Operę - a na pewno działa w tle, bo po paru godzinach od zakończenia jej używania wyskoczył mi komunikat o błędzie przez nią spowodowanym
i jak stworzyć dla niej ikonkę w menu chciałem spróbować zaktualizować soft do wersji Pro

niestety na stronie nie ma najnowszej wersji softu
w kupionym w tym tygodniu NR560BF mam
Wersja OS: 1.20.5.6304
a na stronie jest
"Wersja Systemu Operacyjnego 1.19.5.5204"
trochę bez sensu aktualizować do starszej wersji softu

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 12, 2010, 22:01:10 »
Ja wyłączam Operę "kluczem" po prawej stronie na dolnym pasku, dalej przyciskiem "Exit", dalej "Yes" i wszystko.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 12, 2010, 22:22:24 »
Ikonę mogę podmienić (spróbować) a le grzebać mi się nie chce w Navroadzie. Jak ktoś ją u zapoda z IE zobaczę co potrafię z tym zrobić :)
Ona nie jest jakaś specjalna z IE tylko taka zwykła, ale z czerwonym kółkiem mogła by być ciekawsza  :wink:

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 12, 2010, 23:17:49 »
Przepraszam za zamieszanie z wyłączeniem Opery.
Miałem cały czas włączony pasek zadań systemowy, który przykrywał dolną belkę Opery a więc i opcje je wyłączania.
Niestety wyłączając pasek zadań wyłączyłem Allways on top a włączyłem Autohide.
Efekt jest taki, że teraz pasku zadań nie jest w stanie zupełnie uzyskać.

Czy da się wywołać pasek zadań bez mieszania w rejestrze. Szukałem w Control Panel ale nie znalazłem :(

*

djdavemix

« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 13, 2010, 05:52:55 »
Przykładowy widok opery a dodatkowo plik background do dalszych modyfikacji.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 13, 2010, 08:29:06 »
Fajnie wygląda ta ikona na pulpicie  :ok: Dzięki.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 13, 2010, 08:51:29 »
Niestety wyłączając pasek zadań wyłączyłem Allways on top a włączyłem Autohide.
Efekt jest taki, że teraz pasku zadań nie jest w stanie zupełnie uzyskać.
Czy da się wywołać pasek zadań bez mieszania w rejestrze. Szukałem w Control Panel ale nie znalazłem :(
Tylko rejestr w takim przypadku, ale jest to prosta modyfikacja (można to zrobić automatycznie skryptem nawet).

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 19, 2010, 16:39:25 »
a gdzie taki skrypt mógłbym znaleźć
nie mogę znaleźć na forum co wpisać do rejestru aby odzyskać to menu

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 19, 2010, 20:09:24 »
Znaleźć raczej ciężko, ale można napisać. Ogólnie chodzi o zmianę wpisu w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shell\OnTop
Wartość Default ustawiona na 0 - pasek nie jest na wierzchu, wartość 1 - pasek jest zawsze na górze.
czyli w morcie to będzie :

RegWriteDword("HKLM", "\SOFTWARE\Microsoft\Shell\OnTop", "Default", 1)

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 05, 2010, 22:46:52 »
odświeżę trochę temat
kolego angler22, jakiś czas pisałeś, że możesz spróbować dodać ikonkę do menu
Trudno powiedzieć, czy da się dodać ikonę bez większych kombinacji. Wszystko zależy od konstrukcji Menu. Musiał bym się przyglądnąć, jak to wygląda, a nie mam navroad'a pod ręką. Może mam gdzieś w archiwum (sprawdzę) a jak nie, możecie mi podesłać kopię zawartości residentflash2, to spróbuję zrobić modyfikację.

pod tym linkiem jest archiwum ze skopiowaną zawartością mojego NR560BF WinCE Core
http://drop.io/pagi1aa/asset/kopia-nr560bf-zip

mógłbyś kolego sprawdzić, czy da się w prosty sposób dodać tą ikonkę?

jeśli jest to większy problem, to mam inne pytanie

czy jest możliwość podmiany programu, który otwiera się po naciśnięciu ikonki Wideo.
Chciałbym aby po jej naciśnięciu otwierał się katalog, w którym byłyby skróty do różnych programów np. Opery, MiploSync, TotalCommandera itp.
Nie potrafię niestety znaleźć odpowiednika pliku link.lnk dla ikonki Wideo.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 06, 2010, 11:27:33 »
Rzecz w tym, że nie posiadając danego urządzenia trudno coś takiego zrobić i przetestować (chodzi o dodatkowy przycisk). Próbował bym taką drogą :
- włączam jeden z dodatkowych dostępnych w menu przycisków (np odpowiedzialnych za niedostępne w NR DTV). Nie wiem czy da się to zrobić samymi wpisami w apshell.ini :

[CustomizeEnt]
EnableMusic = 1
EnablePhoto = 1
EnableDTV = 0
EnableVideo=1
EnableFm=1
EnableActiveSync=0
EnableExplore=1
EnableShowIME=1
EnableShowTaskBar=1
EnableGPRS=0

Ale być może tak.
- jeśli się da, podmieniam ikonkę na jakąś swoją (plik png w APUIres), po czym podstawiam swój skrypt przekierowujący za aplikację DTV (pewnie GPS2TV.exe).
I w ten sposób masz dodaną swoją funkcję.

Jednak znacznie prostszą opcją jest wykorzystanie już istniejącego przycisku (tak jak pisałeś np. Video) i podstawienie za niego własnego dodatkowego menu. Oczywiście można sobie też ikonkę zmienić na własną.
Jak podstawić coś swojego? Prosta sprawa - wystarczy podmienić plik voplayer.exe w podkatalogu VideoPlayer, albo na gotowy program, albo na skrypt przekierowujący gdziekolwiek dalej.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 06, 2010, 11:57:29 »
dzięki za odp.
Jak podstawić coś swojego? Prosta sprawa - wystarczy podmienić plik voplayer.exe w podkatalogu VideoPlayer, albo na gotowy program, albo na skrypt przekierowujący gdziekolwiek dalej.

najchętniej bym wykorzystał istniejącą ikonkę, bo to zawsze najmniej kombinowania. Niestety zupełnie nie mam pojęcia o pisaniu skryptów. Czy mógłbyś, w wolnej chwili, przygotować taki skrypt, który będzie otwierał katalog przykładowy katalog "SDMMC\Programy"
program, który uruchamia się pod ikonką Wideo to "ShellDisk\VideoPlayer\voPlayer.exe"

tylko prosiłbym abyś napisał trochę więcej jak użyć tego skryptu, niż w poście dwie pozycje wyżej, bo nie mam pojęcia co z tym zrobić i gdzie wpisuje się taką składnie skryptu

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 06, 2010, 14:20:44 »
Podejście typu "otwarcie katalogu" jest moim zdaniem trochę bez sensu. Ikonki w explorerze małe i trudno w nie trafić. Proponuję Ci raczej użycie dodatkowego, zewnętrznego menu, które można bardzo ładnie dopasować pod NR. Podeślij mi na PW adres e-mail, to Ci wyślę taką przykładową paczkę. To menu będzie się odpalało pod przyciskiem Video.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 06, 2010, 14:48:54 »
masz rację, że menu jest lepsze. Pierwszy pomysł miałem z linkiem do katalogu bo to było najłatwiejsze do zrealizowania.
PW z emailem już wysłałem

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 10, 2010, 12:39:50 »
Menu od angler22 jest bardzo fajne.

Udało mi się wyciągnąć ikonkę IE w WinCE Core wystarczy w APShell.ini zmienić wpis na EnableGPRS=1
problem jednak z tym, że tak wyciągnięta ikonka nie jest powiązana z żadnym programem, a przynajmniej ja takiego nie znalazłem.
W szczególności nie jest ona połączona z programem link.exe tak jak to jest w WinCE Prof. Podobnie można wyciągnąć ikonkę TV ale to też niewiele daje.

Podpięcie pod ikonkę Wideo czegokolwiek jest niewygodne, bo tam wyskakuje ostrzeżenie. Po skasowaniu pliku z ostrzeżeniem ikonka przestaje zupełnie działać. w SPShell.ini niestety nie znalazłem wyłączania Ostrzeżenia.

Próbowałem wykorzystać ikonkę Zdjęcia do przekierowania do katalogu Eksplorera - zmieniając nazwę pliku link.exe na PhotoAlbum.exe
Niestety do działania konieczne jest wcześniejsze ręczne uruchomienie Eksplorera, w przeciwnym wypadku, jak próbuje się uruchomić takie przekierowanie to wyskakuje komunikat, że do działania programu potrzebna jest uruchomiona sesja Shell'a.