NR560BF i Nokia C7

• 5 Odpowiedzi
  • 2917 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
NR560BF i Nokia C7
« dnia: Styczeń 16, 2011, 20:19:09 »
Witam
Mam problem z zestawieniem połączenia DUN z Nokią C7 a właściwie z połączeniem Bluetooth.
Wyszukiwanie telefonu przebiega normalnie, zostaje wykryty i w telefonie również jest NR560BF zapisany. W nawigacji, przy ikonie Bluetooth, brak jest nazwy sparowanego telefonu. Próba połączenia się przez BT z telefonu do NR560BF kończy się komunikatem "Urządzenie nie obsługiwane: NR560BF". Natomiast czasem podczas kombinacji różnych połączeń między nawigacją a Nokią pojawiał się komunikat "... skonfiguruj BT w telefonie ...". Konfiguracja BT w Nokii jest taka sama, jak w innych moich Nokiach. Nie ma innej możliwości. Bluetooth 3.0 w Nokii. Słuchawka bezprzewodowa działa, połączenie BT z inną Nokią jest i transfer między nimi przebiega.
Jaka jest na to rada?
Pozdrawiam.

PS
Chciałem dodać, że po pokazaniu dokonanego sparowania i ponownego otworzenia wyboru, już "strzałki" są całe (brak zestawienia parowania).

Połączone: [time]Styczeń 17, 2011, 09:41:28[/time]
W "Control Panel>Bluetooth Device Properties" w "Bluetooth Manager" po skanowaniu jest Nokia C7, ale jako "Untrusted". Przy przesłaniu do "Trusted" pokazuje się okienko z poświadczeniem i PIN.
Może tu leży przyczyna braku połączenia z Bluetooth? Tylko nie mam PINu.
Ktoś z FORUMOWICZÓW wie, jak z tym się uporać, czy tylko pozostaje serwis?

Połączone: [time]Styczeń 17, 2011, 14:25:31[/time]
Sprawa się wyjaśniła. C7 nie jest kompatybilny NR560BF i NR460BT.

Połączone: Styczeń 18, 2011, 11:05:56
Na zapytanie do serwisu o ewentualne dogranie jakiegoś programu na poprawienie kompatybilności z Nokią C7 otrzymałem:

"Witam,
Niestety nie znam żadnych planów dotyczących zmian w firmware NR560BF.
Pozdrawiam
Best regards".

Może ktoś z FORUMOWICZÓW ma jakiś pomysł? Szkoda powracać do starego telefonu.
Proszę o pomoc.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 11:05:56 wysłana przez maryszek »
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NR560BF i Nokia C7
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2011, 13:03:52 »
Być może da się ręcznie zestawić połączenie DUN (tak jak zacząłeś to robić z poziomu win CE), ale AM ma to do siebie, że nie zawsze umie z takiego połączenia korzystać, do obsługiwania LiveDrive. Spróbować jednak można (jeśli chcesz). Druga możliwość, to PAN, który NR560BF obsługuje (podobno). Niestety wszystkie dotychczasowe wersje AM nie potrafiły korzystać z połączenia PAN i obawiam się, że nowa 6,7 też nie potrafi.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2011, 20:20:05 »
Dziękuję za porady.

Przeniosłem Nokia C7 z "Untrusted" do "Trusted" i dalej nic nie wychodziło. Okazało się, że telefon miał wadę i po drugiej reklamacji pojechał do drugiego serwisu w Warszawie. Może to coś pomoże, zobaczymy.

Co do połączenia PAN, gdzieś na forum o tym czytałem, ale nie wiem co to jest i jak się to zestawia.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2011, 23:06:48 »
Z Twojego punktu widzenia PAN'em nie ma się co zajmować, bo i tak AM z nim sobie nie radzi, a wiem, że do niej głównie ma być połączenie używane. Albo można spróbować ręcznego łączenia (trochę niewygodne, zwłaszcza w porównaniu z automatycznymi skryptami), albo zmienić telefon na starszy :)

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2011, 12:29:32 »
niestety NR560BF nie obsługuje nowych telefonów. Nie działa też z Nokią E52. Nie wszystkim działa z E66 - mi akurat działa, ale w supporcie się dziwili jak mi działa i pytali się jak udało mi się zestawić połączenie.
Natomiast z blackberry bold 2 jest dziwna sprawa. Niby połączenie DUN się ustanawia, ale AM dane nie przechodzą - ani Opera ani AM nie potrafią pobierać danych.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2011, 17:04:55 »
Czekam na telefon z serwisu, raz udało mi się zestawić DUN.
Pozdrawiam
Leszek