NavRoad NR560BF i Windows 6,5

• 11 Odpowiedzi
  • 3508 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NavRoad NR560BF i Windows 6,5
« dnia: Październik 21, 2010, 20:30:59 »
Witam serdecznie, czy ktoś może zna udaną metodę instalacji nowszej wersji WinCE np 6.5 zamiast 5.0 w nawigacji NR560BF?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: NavRoad NR560BF i Windows 6,5
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2010, 22:08:03 »
Nie ma WinCE 6.5. Mylisz z urządzeniami PDA, gdzie jest Windows Mobile 6.5, a to co innego niż Windows CE.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2010, 22:45:16 »
A poza tym jak się okazuje im nowszy system, tym więcej problemów (przynajmniej jeśli chodzi o PNA i systemy CE 5.0 i 6.0). Dlatego nawet ciężko zrozumieć takie pomysły, żeby koniecznie wgrywać wszystko co najnowsze, nie mając zupełnie pojęcia o danym typie urządzeń.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 22, 2010, 00:53:00 »
nie wspomianjąc o tym, że byłoby to nielegalne, bo chyba WinCE bez urządzeń sie nie sprzedaje

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2010, 22:39:03 »
Słusznie koledzy zwrócili uwagę na niespójność pytania ale może wynikła z tego, że używałem do tej pory faktycznie PDA Qtec2020 z tym Windowsem i spodziewałem się znaleźć podobny poziom WIN dla NavRoad.

Faktycznie mój błąd, ale poszukiwanie to wynika z porównania działania AM na obu urządzeniach i muszę powiedzieć, że NavRoad póki co mnie rozczarowuje. Jak się dowiedziałem każdy producent sam implementuje dodatki ponad standard Windowsów, które stosuje w swoim urządzeniu.
I tak w Qtek2020 jest taka prosta funkcja jak np wyświetlenie dodatkowego menu przytrzymując rysikiem ekran w punkcie, gdzie się chce np. dodać lub skasować punkt pośredni.
Dodatkowo porównanie na niekorzyść NavRoad'a przemawia skokowe przesuwanie się pozycji po mapie AM. Wprawdzie procesor w NavRoad nie jest za tęgi ale Qtec2020 to też nie nowe urządzenie ale ruch mapy w czasie jazdy jest płynny.

Może to problem z ustawieniami AM ale już próbowałem kilku i wciąż to samo.
Tak czy inaczej mój problem jak widać nie dotyczy WIN 6.5.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2010, 08:31:44 »
Brak menu kontekstowego w Automapie na urządzeniach PNA (wszystkich!) to po prostu dzieło programistów Aqurat. Część starych nawigacji miało swego czasu problem z interpretacją dłuższego przytrzymania rysika i idąc tym tropem AM zupełnie wyłączyła tą funkcjonalność w wersji na CE. Trzeba się przyzwyczaić.
Skokowe przesuwanie pozycji na mapie zapewne wynika głównie z wyższej rozdzielczości Navroad'a przy nieco tylko mocniejszym procesorze. Również wersja AM na PDA istnieje od znacznie dłuższego czasu, niż na CE i wydaje się być bardziej zoptymalizowana.

*

Offline charlie102

• 13
  • Sprzęt: NavRoad 560BF
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 31, 2010, 15:32:41 »
Dodatkowo porównanie na niekorzyść NavRoad'a przemawia skokowe przesuwanie się pozycji po mapie AM. Wprawdzie procesor w NavRoad nie jest za tęgi ale Qtec2020 to też nie nowe urządzenie ale ruch mapy w czasie jazdy jest płynny.

Posiadam NR560BF od blisko roku i nie stwierdziłem skokowego działania z AM. Być może u Ciebie przyczyną jest karta lub zbyt mała ilość pamięci przydzielona dla AM.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2010, 16:24:03 »
Wszystko zależy z czym się porównuje :) Ja też uważam, że na urządzeniach typu NR 560 i innych MTK z rozdziałką 480x272, AutoMapa chodzi bardzo przyzwoicie, ale jak ktoś porówna do PDA z mniejszą rozdzielczością, dość mocnym prockiem i do tego z z użyciem GX.dll (tylko AutoMapa na PDA z WM używa tej akceleracji), to rzeczywiście różnica na niekorzyść PNA jest zauważalna.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 01, 2010, 15:51:57 »
Zastanawia mnie po co tworzone są dwa tak podobne systemy WinCE i WM? Dlaczego do do PNA / PND nie wgrywa się Windows Mobile, skoro jest lepszy?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 01, 2010, 17:10:38 »
Lepszy zależy do czego. Jest stabilniejszy, zajmuje dużo mniej pamięci, tańszy i służy głównie do uruchomienia nawigacji, no może jeszcze jakiegoś playerka. Żeby zabić komara nie potrzeba armaty  :ok:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 01, 2010, 20:14:36 »
Dokładnie! Zbudowanie systemu opartego na CE 5.0 jest prostsze i jak przypuszczam tańsze (jeśli chodzi o licencję). Do tego sam system,moim zdaniem, nie jest wcale mniej przyjazny dla użytkownika (zwłaszcza jeśli ktoś się przyzwyczaił do PC'ta z systemem XP). Spróbuj na WM wrzucić najprostszy skrót na pulpit (podstawowy ekran), do dowolnego programu (bez użycia dodatkowych "kombajnów"), czy przyzwyczaj się do uciekania programów "w tło" po użyciu krzyżyka zamykającego program (jak w XP, czy CE). AutoMapa z czasem pewnie nauczy się lepiej korzystać z akceleracji obrazu na urządzeniach PNA, tak jak to robi wersja PDA (korzystając z bibiloteki gx.dll) i wtedy program znacznie zyska na płynności działania.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 01, 2010, 20:27:05 »
Tylko jak jest tak dużo systemów to później AM działa jak działa - bo nikomu nie chce się optymalizować programu na tyle systemów.
Mi też się wydaje, że na WM AM działała płynniej.

Z tą biblioteką gx fajnie by było, ale jakoś nie wierzę :(