Nowe ikony i podpisy w menu głównym Navroad 460 i 360

• 2 Odpowiedzi
  • 2699 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowe ikony i podpisy w menu głównym Navroad 460 i 360
« dnia: Lipiec 07, 2009, 21:48:42 »
Witam,

Poniżej przedstawiam jak można zmienić ikony i podpisy pod nimi w Navroad 460/360.

UWAGA! Przed edycją każdego z niżej opisanych plików robimy jego kopię zapasową!!!

Ikony ekranu startowego Navroad 460 znajdują się w folderze ShellDisk\Shell\APUIRes\480x272.
Użytkownicy Navroad 360 edytują pliki w folderze ShellDisk\Shell\APUIRes\380x240.
Są one formatu png. Można je edytować i zapisać w tym samym formacie bez zmiany nazwy dowolnym edytorem graficznym na PC.
W pliku są dwa obrazki: obrazek po prawej to ikona pulpitu, obrazek z lewej to ikona jaśniejsza, która pokazuje się po kliknięciu.
Zmieniając ikonę proponuję wkleić nowy obrazek do obydwu obrazków jednocześnie, nie zmieniając obramowania. Wówczas zostanie zachowane podświetlenie po kliknięciu
I tak plik:
480X272BTN_video.png to ikona „Wideo”,
480X272BTN_Ent_Photo to ikona „Zdjęcia”
480X272BTN_Ent_Music to ikona”Muzyka”
480X272BTN_Fav_Nav.png to ikona "Navigacja"

Aby zmienić podpisy pod ikonami należy zmienić wpisy w pliku StringTable.xml, który znajduje się w folderze ShellDisk\Shell\

I tak:

"SHELL_MAIN_CAPTION_VIDEO" – zmieniamy zapis w sekcji <PLK>Wideo</PLK>
na <PLK>nazwa prog</PLK>, wpisując naszą nową nazwę lub tytuł.

Pozostałe podpisy znajduja się w sekcjach
"SHELL_MAIN_CAPTION_MUSIC" – zapis <PLK>Muzyka</PLK>
"SHELL_MAIN_CAPTION_PHOTO" – zapis <PLK>Zdjęcia</PLK>

Napisy i ikony pojawią po resecie urządzenia (po wyłaczeniu i włączeniu dolnego wyłącznika.

Mile widziane na forum efekty prac.

jtbili :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2009, 21:58:34 wysłana przez jtbili »

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
Odp: Nowe ikony i podpisy w menu głównym Navroad 460 i 360
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2009, 10:07:35 »
Super  :ok:

Czy wiesz jak zmienić ikonki dwóch systemów nawigacji, wybierane w Selector'em?

Na jednej karcie mam 2 różne systemy, po kliknięciu na ikonę [Nawigacja], pojawia się nowy ekran z dwiema ikonkami. Pierwsza (lewa) to AutoMapa, druga (prawa) NavRoad Map i tą chciałbym zmienić.

Na logikę, te ikonki nie są zaszyte nigdzie na samej navi, tylko na karcie, tam gdzie zainstalowany jest Selector. W podkatalogach Selectora znajdują się tylko piki o rozszerzeniach BTI i BGI. Wygląda na to, że BTI zawierają właśnie te interesujące mnie ikony, tylko jak je ugryźć?

- - - - - - -

Sam znalazłem rozwiązanie  :mrgreen:

Trzeba plikom BTI zmienić rozszerzenie na BMP (najlepiej na kompie), obrobić programem graficznym (lub utworzyć własne ikony), znów zmienić rozszerzenie na BTI i wgrać na navi.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 14:52:55 wysłana przez Jackal »

Odp: Nowe ikony i podpisy w menu głównym Navroad 460 i 360
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2009, 14:34:02 »
Witam,
Dziękuję za informację o zmianie ikon Selektora. Dopiero miałem się nim zająć.
Znakomita robota.

jtbili
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2009, 15:04:08 wysłana przez jtbili »