NavRoad NR560BF - krótka opinia, uwagi i problemy

• 105 Odpowiedzi
  • 55136 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: NavRoad NR560BF - krótka opinia, uwagi i problemy
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 16, 2010, 11:49:16 »
Mimo wszystko uwazam ze wskanik naladowania jest potrzebny. Przekazuje przydatna informacje o koncu ladowania. Nie wiem czy wiesz ale akumlatorow nie nalezy przeladowywac bo to skraca ich zywotnosc (nawet jesli sa polimerowe). Kolejnym powodem jest to ze jesli ladujesz navi w kompie to przydaloby sie wiedziec kiedy ja odlaczyc a tak nigdy nie jestes pewny czy juz sie naladowala czy moze jeszcze nie.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 16, 2010, 15:37:32 »
Witam wszystkich użytkowników 560BF-ki
Jeśli jest to dla kogoś istotne to przeprowadziłem kilka testów z tym PNA. otóż zainstalowałem na karcie SD system MioPocket 3.0, który notabene można pobrać z adresu http://netfresco.com/MioPocket/default.aspx. Po zainstalowaniu spokojnie mozna korzystać z połączenia internetowego udostępnianego poprzez AS. Faktem jest że w stosunku do poprzedniego systemu NavRoad należy w serwisie Miplo dokonać odblokowania urządzenia (identyczna sytuacja którą opisuje AdamT). Po zainstalowaniu systemu ciągle mamy widoczny m.in wskaźnik naładowania baterii i to bardziej szczegółowy niz oryginalny NR. Wiele innych użytecznych programów. Fakt że na początku, mnogość ikon i zakładek może budzić obawy lecz kilka kliknięć i wszystko jest OK.

Zainstalowany system na karcie ciągle pozwala na obsługę oryginalnej nakładki NR, czyli transmiter połączenie z telefonem.
Konfiguracja systemu też nie powinna sprawiać trudności.

Do systemu NR można w każdej chwili powrócić instalując go ponownie z karty MicroSD lub też przełączać się pomiędzy systemami. W opcji "Setings" wybieramy "Device Menu" i w menu 560-ki wybieramy ustawienia fabryczne. Aby natomiast aktywować system MioPocket otwieramy Explorator Windows i odpalamy plik "Launch.exe" w lokacji "\MyFlashDisk\MioAutoRun" no i po ptokach :)

Pozdrawiam

MAŁA UWAGA!!!
Po sciągnięciu paczki należy uważać na kilka plików. Lepiej przeskanować rozpakowane archiwum
trzy pliki są zainfekowane przez trojan.Peed.Gen
... MioAutoRun\Programs\MsPlus\ImgDcmp.dll
... MioAutoRun\Programs\Games\nankin.exe
... MioAutoRun\Programs\Games\Microsoft\Freecell.exe
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 08:24:34 wysłana przez vancom »

*

Offline Stas

• 28
  • Sprzęt: Navroad 560BF Auto Mapa Europe, Navigon 7310
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 17, 2010, 18:25:46 »
Witam! Mam pytanie do posiadaczy navroada NR560 BF,pojawił mi się taki problem po zainstalowaniu programu Miplosync, i po synchronizacji przez kompa lup przez DUN przez telefon komórkowy, po odłączeni urządzenia i wyłączeniu go, program miplosync znika i za każdym razem muszę instalować go od nowa. Czym może być to powodowane?

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 17, 2010, 19:15:07 »
Zainstaluj go na karcie SD.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 17, 2010, 21:09:01 »
Czym może być to powodowane?

Instalowanie programów w RAMie nie jest najlepszym wyjściem  :ohreally:

Odp: NavRoad NR560BF - Iternet - www
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 20, 2010, 13:34:30 »

Navroad nr560bf CE prof _ IE 6

czy Internet tak reklamowany e tym modelu polega tylko na przegladaniu stron?
nie mozna nawet uzyc googla bo nie pojawia sie virtualna klawiatura..
klawiatura pojawia sie tylko przy pasku adresowym przegladarki..

zalamalem sie..

to normalne ze tak jest, da sie cos przerobic, odblokowac te klawiaturke?

z pozdrowieniami
Tomek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 20, 2010, 16:44:13 »
Cyrki z klawiaturą zazwyczaj są związane z Aygshellem niedopracowanym. Nie wiem jak rozwiązał to Navroad, ale ja swego czasu dorobiłem sobie ekranowy przycisk do Mozilli minimo, właśnie do pokazywania i ukrywania klawiatury w momencie, kiedy ja sobie tego życzę (a nie program). Można też spróbować Miotool.

*

Offline marqss

• *
  • 56
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond + NavRoad NR560BF wince pro
Odp: NavRoad NR560BF - Iternet - www
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 21, 2010, 12:15:54 »

Navroad nr560bf CE prof _ IE 6
czy Internet tak reklamowany e tym modelu polega tylko na przegladaniu stron?
nie mozna nawet uzyc googla bo nie pojawia sie virtualna klawiatura..
klawiatura pojawia sie tylko przy pasku adresowym przegladarki..
zalamalem sie..
to normalne ze tak jest, da sie cos przerobic, odblokowac te klawiaturke?

Dokładnie tak, dodatkowa wbudowana przeglądarka. Szczerze mówiąc, gdybym wcześniej o tym wiedział, to bym kupił zwykłego Core, pod którym net też działa. A z tym googlem we wbudowanym IE to naprawdę porażka :/

« Odpowiedź #38 dnia: Luty 21, 2010, 08:48:28 »
Czy toto obok przycisku włącznika w górnej części obudowy, to rysik ? Jeżeli tak, to czy komuś z forumowiczów udało się go wyjąć ? I  jakim sposobem to zrobić ?
Jeszcze jedno pytanie... Jak macie skonfigurowany GPS w Automapie ? Ja mam ustawione na COM 1, a prędkość na 115200, zgodnie z zaleceniami Navroad, ale strasznie długo szuka sygnału...
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 09:51:21 wysłana przez drozdek »

« Odpowiedź #39 dnia: Luty 25, 2010, 19:47:49 »
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem tego Navroada. Nie potrafię jednak rozgryźć kilka spraw. Zapewne banalne, ale nie mam pomysłu:
 - znikają mi ustawienia - jak sobie coś poustawiam w ustawieniach to po jakimś czasie znikają
 - znikają mi ulubione adresy, zapisałem je w nowym pliku na karcie, ale ten plik też zniknął - nic z tego nie rozumiem :(

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 02, 2010, 08:45:36 »
@drozdek - a instrukcję obsługi czytałeś? Jeśli nie, to zrób to proszę :)
@Kromkovitz - po jakim czasie i jakie ustawienia ci znikają? Być może akumulator po prostu ci się rozładowuje, a wraz z nim znikają wszystkie dane zapisane w ramdysku. Znikający plik z karty - być może na karcie są błędy, podepnij ją do komputera i tam wykonaj scandisk (ważne - zaznacz 'automatyczne naprawianie błędów!). Ta operacja powinna pomóc, a na przyszłość zacznij korzystać z bezpiecznego usuwania sprzętu (o ile korzystasz z winzgrozy).
Pozdr.

« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 03, 2010, 22:23:02 »
Witam też mam to ustrojstwo i dużo pytań . Do puki mi ktoś nie nawrzuca to będę pytał.Kupiłem go w komplecie z AM inie wiem jak znależć adres emeil na jaki mapa była zarejestrowana

Połączone: [time]Marzec 03, 2010, 22:32:01[/time]
@drozdek  baza wiedzy-odbiorniki gps-[i-3]

Połączone: Marzec 03, 2010, 22:43:53
zapomniałem dodać że zgodnie z instrukcją z [d-4] menu-2zakładka-o programie wyświetla się to niebieskie logo AM jak na początku po włączeniu
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 22:43:53 wysłana przez szeregowy »

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 04, 2010, 11:55:15 »
Witam użytkowników NR560.
Posiadam właśnie nawigację NR560 bez literek i jestem bardzo zadowolony z urządzenia jak i z AMEU. Uważam, że decydując się na zakup nawigacji, właśnie do tego celu ma ona służyć. Inne dodatki są właśnie dodatkami i nie służą do nawigacji z wyjątkiem łączności z Internetem przy korzystaniu z systemu AM’Traffic.
Oglądanie  zdjęć lub filmów podczas jazdy nie jest wskazane  a słuchać muzyki można z radia. Odbiorniki radiowe mają możliwość podłączenia karty SD lub pamięci zewnętrznej na porcie USB. Oglądać video na postoju można na odtwarzaczu DVD i jest on tańszy od dobrego sprzętu no nawigacji.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline andrzej436

• 5
  • Sprzęt: NavRoad 560  AM 6,7
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 06, 2010, 12:29:34 »
Witam użytkowników NR560.
Od kilku dni jestem użytkownikiem  NR 560. W instrukcji obsługi nic nie pisze gdzie i w jaki sposób można wgrać pliki mp3, zdjęcia lub filmy.
Jetem w tym temacie zielony i dla tego proszę o pomoc. :(
saesze

« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 21, 2010, 19:07:27 »
Witam wszystkich ja mam 560 BF na początku było wszystko ok , a teraz nie mogę poradzić sobie z transmiterem ustawiam 88,50 w radio i88.5 na navi , pokazuje mi że transmiter działa ale nie ma dźwięku w głośnikach proszę o pomoc (zmieniałem częstotliwości)

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 24, 2010, 20:36:08 »
Witam,

@Andrzej346 - spróbuj na początek podłączyć kablem usb nawigacje do komputera :) Kabla takiego nie ma w zestawie, musisz się w niego osobno wyposażyć (np. w komputerowym, idź tam z nawigacją i niech ci dobiorą kabelek). Standardowo urządzenie ustawione jest w tryb ActiveSync - musisz mieć go też zainstalowanego na komputerze (activesync 4.5 - poszukaj na google). W tym trybie jest możliwy przesył danych, ale szybciej działa tryb dyskowy (w panelu sterowania musisz zmienić tryb usb).
Poprzez ActiveSync masz dostęp i do pamięci wewnętrznej urządzenia, i do karty SDHC (jeśli ją masz). Przez tryb USB-DISK masz dostęp tylko do wewnętrznej pamięci... Jeszcze tylko dodam, że najlepszym, najprostszym i najszybszym rozwiązaniem na wszelkie multimedia, to pojemna karta SDHC i dodatkowy czytnik kart do komputera.

@pitpiterson - zrób HR (reset => ust. fabryczne), jeśli to nie pomoże, to do serwisu... Sprawdź jeszcze na innym radiu. Być może to radio ci umarło ;)

Powodzenia!

« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 03, 2010, 00:51:52 »
Marquss wspomniałeś parę postów wcześniej o bezpiecznym usuwaniu sprzętu. Dbam oto z własnym sprzętem i jestem również od niedawna posiadaczem NR 560 BF win ce 5.0 core i chłonę wiedzę z forum bo to dla mnie nowość (nawigacja i os win ce).
Mam pytanie odnośnie bezpiecznego usuwania sprzętu. Nie mogę znaleźć czegokolwiek w activesyncu do bezpiecznego usuwania sprzętu?? Tej standardowej ikony z XP usuwania sprzętu nie mam przy podłączonej navi. Czy jest jakiś sposób bezpiecznego odłączenia navi , czy po prostu odłączam w trakcie zsynchronizowania z AS i to jest bezpieczne ???

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 03, 2010, 08:06:13 »
czy po prostu odłączam w trakcie zsynchronizowania z AS i to jest bezpieczne ???

Tak właśnie jest.
Pewnie dlatego prędkość transmisji przez Activesync nie przekracza 50kB/s i jeśli trzeba przenieść na kartę pamięci w urządzeniu większe pliki, lepiej użyć czytnika kart, bo można usnąć.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 03, 2010, 08:59:55 »
Bezpieczne usuwanie może mieć jakiś związek z utratą plików przy podłączaniu nawigacji do komputera, ale TYLKO w trybie Mass_storage (pamięć przenośna). Jeśli urządzenie komunikuje się z PC przez Activesync, nie ma tego problemu.

« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 08, 2010, 19:17:39 »
Daj znać czy zadziałało :)
Pozdr.
MS od początku jest zainstalowany w pamięci wewnętrznej. Klucze dopisane do rejestru ale niestety to nie pomogło.  :(
Dla pewności zapytam - HR robię tym przyciskiem od dołu urządzenia, tak? (nie moja navi a miałem tylko zaktualizować AM no i uruchomić MS)
Pozdrawiam
Adam

Nie, przycisk od spodu to tylko SR=soft reset. HR=hard reset robisz tak:
- włącz urządzenie,
- w rzędzie przy prawej krawędzi kliknij w ikonkę z kółkiem zębatym (czyli opcje),
- teraz wybierz opcję Reset (po prawej w dolnym rzędzie),
- z tego co wyskoczy wybierz 'Ust. Fabryczne' i poczekaj chwilkę. Po uruchomieniu skalibruj ekran i to wszystko.
Pamiętaj, że dane z karty oraz z pamięci wewnętrznej (MyFlashDisk) nie znikną. Dla pewności zawsze możesz wyjąć kartę, a z flasha skopiować wszystko na kompa:)

Tak w ogóle to masz wersję Core czy Pro? W wersji pro możesz sprawdzić neta iexplorerem (chociaż u mnie mimo działającego ie, miplosync nie chodziło).

Powodzenia!

Witam. Mam pytanie odnośnie twardego resetu (HR) w NR560BF. Wg instrukcji twardy reset wykonuje się przyciskiem reset (patrz instrukcja do NR560BF przycisk 4) po podłączeniu navi do ładowarki. Parę postów wcześniej (patrz cytat) jest napisane, że  HR robimy z pod menu 560-ki (Menu ->  Ustawienia -> Reset -> Ustawienia fabryczne). Nie rozumiem tego??  Dla mnie to co jest w instrukcji jest logiczne HR od Hardware  Reset, natomiast SR Software Reset. No chyba że wyjadacze wiedzą lepiej  :grin: Oświećcie mnie.

Pozdrawiam.

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 04, 2010, 10:49:42 »
Witam,

z tymi resetami to jest tak, że przycisk od spodu to jest po prostu miękki reset. Inna sprawa, że urządzenie sporo informacji przechowuje w pamięci RAM, która robi jako tzw. pamięć storage (przechowywanie programów i ustawień). Oczywiście odradzam instalowanie tam czegokolwiek, jeżeli ma być dostępne po resecie... Jednak ten reset NIE PRZYWRACA wszystkich fabrycznych ustawień, więc w/g mnie to nie jest HR.
Po SR nie musisz wykonywać np. kalibracji ekranu, która jest obowiązkowa po HR.

Oczywiście mogę się mylić   B)
Pozdr. :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 04, 2010, 13:03:16 »
Macie napisane w instrukcji, jak wykonywać HR. Musi być podłączony do ładowarki.

*

Offline Zuko

• 12
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 23, 2010, 19:53:31 »
U mnie synchronizacja przez Miplo (z nawigacji) gdy nawigacja jest podłączona przez USB działa bez żadnych modyfikacji.

*

Offline mobilex

• *
  • 74
  • Sprzęt: NavRoad VIVO_S + AutoMapa Europe
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 26, 2010, 08:08:11 »
a jak macie ustawione ustawienia gps? 9600 czy 115200 ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2014, 10:12:31 wysłana przez mobilex »

« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 03, 2010, 19:51:12 »
Witam.
Interesuję się obecnie zmiana mojej navi MIO360 na inną.
W chwili obecnej korzystam z AM na zainstalowanej karcie pamięci. Chciałbym jednak w pełni korzystać z funkcji Traffic.
Zainteresowała mnie NavRoad NR560BF PRO lub NavRoad NR560BF.
Nie wiem czy warto jest wydać więcej na wersję PRO czy też nie.
Chciałbym sparować nawigację z NokiaN95 aby w pełni funkcjonalny sposób korzystać z AMTraffic.
Czy w wersji NavRoad NR560BF idzie korzystać z internetu przez Bluetooth po sparowaniu z N95.

*

Offline reneyvan

• **
  • 108
  • Sprzęt: LG G 3 z Lollipop 5.0
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 04, 2010, 18:55:43 »
Czy z N 95 to nie wiem, ale na Sony Ericsson C905 idzie bez trudu.
Sądzę, że z N 95 też nie powinno być problemu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 18:58:24 wysłana przez reneyvan »

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 07, 2010, 11:59:43 »
Witam!

Zainteresowała mnie NavRoad NR560BF PRO lub NavRoad NR560BF.
Nie wiem czy warto jest wydać więcej na wersję PRO czy też nie.
Chciałbym sparować nawigację z NokiaN95 aby w pełni funkcjonalny sposób korzystać z AMTraffic.
Czy w wersji NavRoad NR560BF idzie korzystać z internetu przez Bluetooth po sparowaniu z N95.

Na stronie Navroad jest dostępna tzw. lista kompatybilności http://www.navroad.com/pl/download/NR460BT_NR560BF_lista_telefonow.pdf. Możesz sobie tam sprawdzić, które funkcje działają z twoim telefonem. Z N95 nie powinno być większych problemów z internetem.
Co do wersji PRO czy CORE - jeżeli zależy ci na necie w nawigacji bez zbędnego grzebania w niej, to bierz PRO - różnica ok. 80-100zł. Natomiast jeżeli masz czas i chęci, możesz spróbować dograć odpowiednie biblioteki do wersji CORE i też cieszyć się internetem (niestety, nie mam 100% pewności czy to zadziała). Tak naprawdę różnice między PRO i CORE to tylko kilka/naście bibliotek...
AMTraffic działa też bez połączenia z internetem - korzysta wtedy z danych statystycznych :)
Pozdr.

*

Offline loww

• 16
  • Sprzęt: HTC P3300 (Artemis), NR560BF
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 14, 2010, 14:06:56 »
Witam kolegów,
ostatnio nabyłem NR560 BF Win CE 5.0 Core. Oprócz tego mam telefon HTC P3300 (Artemis) z systemem WM 6.1 Pro. WM 6.1 Pro nie obsługuje profilu BT DUN. W związku z tym pytanie: czy udało się komuś powiązać NR560 BF z jakimś urządzeniem przez profil BT PAN? Teoretycznie Win CE 5.0 Core obsługuje ten profil.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 14, 2010, 14:59:29 »
Nie spotkałem się jeszcze z nawigacją na CE, która by faktycznie obsługiwała PAN (producenci wycinają wszystko z BT oprócz portu szeregowego i AG - audio gateway). Dlatego na PAN raczej bym nie liczył, ale jest sposób na połączenie się z internetem przez komórkę bez DUN, jeśli tylko obsługuje ona profil "port szeregowy". Proponuję dostać się do panelu sterowania windowsa CE, odpalenia kontrolki Bluetooth device properties i włączenie skanowania. Jeśli wykryje Ci komórkę z ikonką niebieskiego kółka, to można ręcznie zestawić połączenie internetowe (sam tak robię na Blow 50YBT korzystając z chińskiej komórki bez DUN).

*

Offline loww

• 16
  • Sprzęt: HTC P3300 (Artemis), NR560BF
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 14, 2010, 15:56:11 »
Wykrył mój telefon, ale nie z niebieskim kółkiem a z dwoma komputerkami. W Network Connections pojawił się ten sam symbol opisany jako BTPAN1. Niestety nie wiem co dalej.