NavRoad NR430BT - satysfakcja z zakupu

• 11 Odpowiedzi
  • 4196 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NavRoad NR430BT - satysfakcja z zakupu
« dnia: Styczeń 16, 2008, 22:53:40 »
Właśnie zakupiłem  wraz z Automapą 4.5.3. i mapą Navroad 7.5, karta 4GB,  zainstalowane MIPLO  i ściągnięte POI i testuję
Urządzenie biega szybko, problemy to:
 - AutoMapa jest blada  w dzień (mało kontrastowa) i  zbyt jasna w nocy (pewnie  można to ustawić, ale jeszcze nie doszedłem)
 - MIPLO działa wspaniale, tylko POI zbyt dużo się zainstalowało, te chciane i te niechciane.

*

Offline lordbizon

• 5
  • Sprzęt: NavRoad 430BT + AM 4.5.3 EU
Odp: NavRoad NR430BT - satysfakcja z zakupu
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2008, 11:41:18 »
Witam, dołączam się do wyrażenia satysfakcji z zakupu NR 430 BT , niedawno na forum szukałem odpowiedzi co wybrać  PDA czy może PNA , poprzednio byłem użytkownikiem MIO 169 potem 350 z których byłem w miarę zadowolony, doszedłam do wniosku, że nie wykorzystuję PDA w pełni tym bardziej, że zawsze wożę ze sobą laptopa, zastanawiałem sie jeszcze nad Asusem 696 lecz wybór padł jednak na Nava z AM Europa. Na temat AM nie bedę pisał bo kto spróbował ten wie a urządzenie wpełni potrafi usatysfakcjonować, jest szybki, nie wiesza, funkcja zastawu głośno mówiącego sprawdza się w 99%, nie którzy narzekali ale ja testowałem na autostradzie przy 130 km/h byłem w pełni zrozumiały dla rozmówcy i nie musiałem krzyczeć:) oczywiście bez dodatkowego mikrofonu. Głośniki o niebo lepsze niż w PDA choć oczywiście nie jest to sprzęt Audiofilski;) co do samego GPS,  łapie na parapecie w bloku co w MIO było raczej nie osiągalne a na trasie trzyma bez najmniejszych problemów, fixa łapie  naprawdę szybko. Wyświetlacz taki jak powinien być (jasność ,kontrast) ale polecam zakup folii ochronnej, gdyż mocno widać ślady palców na ekraniku. Mam nadzieję,że komuś przydadzą się moje spostrzeżenia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2008, 11:43:45 wysłana przez lordbizon »

*

Offline SwarE

• *
  • 75
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2008, 12:45:15 »
Ja również jestem zadowolony z zakupu tego urządzenia. Jedyna rzecz która mnie "Boli" to jakość wyświetlania obrazu (w telefonie SE K800i jest o wiele lepsza). No, ale chcąc widzieć w dzień, trzeba się pogodzić z powłoką antyrefleksyjną, która poprawia widzialność (to naprawdę działa), ale pogarsza nieco jakość obrazu. GPS rzeczywiście "łapie" na parapecie w domu, a w trasie nigdy mi się nie zgubił (no oczywiście poza tunelami, ale to zrozumiałe). Jeśli chodzi o ślady paluchów i konieczność zakupu folii - to się nie zgadzam, gdyż korzystam z rysika (paluchy są jednak niewygodne).

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych z Navroada 430 oraz tych którzy szukają sprzętu do navi i się zdecydowali na ten model.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2008, 12:47:11 wysłana przez SwarE »

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2008, 18:47:40 »
Witam użytkowników 430 i AutoMapa EU
 - zakupiłem folię ochronną i używam rysik, palce nie zawsze włączały to co chciałem.
 - urządzenie biega bez zawieszania się, jak to miałem z Loox 560
 - bateria  wytrzymuje do 4-godzin, rewelacja!!
 - MIPLO , z tym nie najlepiej, niby instaluje bez problemów aktualne POI, ale nie ma ich w AutoMapie
Poszukuję dobrego programu Organizera (książki adresowej) do 430, czy ktoś może polecić coś godnego????

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2008, 18:56:31 »
Jak ja lubię czytać takie posty.
Wreszcie coś ktoś kupił i jest zadowolony. Co ważne - nie jest w tym osamotniony. W zalewie malkontenctwa w innych działach aż miło tu wejść.
 :ok: :grin: :ok:

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 12, 2008, 08:04:09 »
Nie powiem, też jestem bardzo zadowolony z zakupu tego urządzenia  :ok:
Jedynie czas ładowania urządzenia jest trochę przydługi, no ale z drugiej strony potem równie długo działa :mrgreen:.
A z MIPLO u mnie również są problemy, instaluje wszystko jak leci, bez względu na to, co ma zaznaczone. Ciekawe kiedy to poprawią.
NavRoad NR430 BT

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2008, 21:57:39 »
Nie powiem, też jestem bardzo zadowolony z zakupu tego urządzenia :ok:
Jedynie czas ładowania urządzenia jest trochę przydługi, no ale z drugiej strony potem równie długo działa :mrgreen:.
A z MIPLO u mnie również są problemy, instaluje wszystko jak leci, bez względu na to, co ma zaznaczone. Ciekawe kiedy to poprawią.

U mnie to samo i jeszcze duszki (pliki yyyyyyyyyyyyyyyyyy itp), niby dobrze sie synchronizuje, ale nie widać pobranych POI w AutoMapie

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2008, 13:21:09 »
A ja oczekuję pomocy i będę zadowolony.
Próbuję zainstalować AM4 i nic mi nie wychodzi.
Instalator przeszedłem do samego końca.
Pokazało się okno "postęp instalacji" i po chwili wywala komunikat "Proszę wyłączyć aplikację AM na urządzeniu przenośnym" i możliwość akceptacji "OK". Po akceptacji powrót do instalatora i wyboru co i gdzie zainstalować.
Koledzy pomóżcie bo moje reputacja wisi na włosku.
Sprzęt nie mój a kolega oddał go jak do fachowca.  :S
P.S.
Sprawa już nie jest aktualna.
Pamiętajcie, zanim coś nagracie na kartę zwolnijcie blokadę zapisu na niej.  :evil:
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2008, 13:54:23 wysłana przez bartek_63 »

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2008, 12:40:41 »
Ja zasadniczo jestem zadowolony...
Tzn. AM podoba mi sie (mimo ze nie ma na niej "autostrady" A1 i tak szybko nie bedzie !! )
BT chodzi sprawnie, wspolpracuje napewno z E65, Z370 i K700i (jakis przekroj firm to to juz jest :) )
Muzyczka leci jak powinna, zdjecia tez, filmy sie tna ale mysle ze to wina wolnej karty pamieci.

Jednak wkurza mnie strasznie dlugi czas wyszukiwania satelit. Pozatym w podczas szukania satelit, dosc czesto sie zawiesza.
Nie wiem czy tak jest, czy mi sie trafil felerny egzemplarz.
No i pojawil sie jeden martwy pixel... nie mam teraz gwarancji przy sobie, ale podejrzewam ze jeden pixel nie jest podstawa do reklamacji.

Pozdrawiam

*

Offline SwarE

• *
  • 75
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2008, 18:10:26 »
Ja zasadniczo jestem zadowolony...
Tzn. AM podoba mi sie (mimo ze nie ma na niej "autostrady" A1 i tak szybko nie bedzie !! )
BT chodzi sprawnie, wspolpracuje napewno z E65, Z370 i K700i (jakis przekroj firm to to juz jest :) )
Muzyczka leci jak powinna, zdjecia tez, filmy sie tna ale mysle ze to wina wolnej karty pamieci.

Jednak wkurza mnie strasznie dlugi czas wyszukiwania satelit. Pozatym w podczas szukania satelit, dosc czesto sie zawiesza.
Nie wiem czy tak jest, czy mi sie trafil felerny egzemplarz.
No i pojawil sie jeden martwy pixel... nie mam teraz gwarancji przy sobie, ale podejrzewam ze jeden pixel nie jest podstawa do reklamacji.

Pozdrawiam

Hmmm...chyba masz felerny egzemplarz - ostatecznie przed reklamacją zrób update softu ze strony Navroada tak jak w instrukcji. U mnie nie wiesza się na wyszukiwaniu satelit. A co do pixela - nie wiem czy jest to podstawą ale warto spróbowac, a jeśli nie to zwalic na zawieszanie systemu, jeśli update nie pomoże

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2008, 00:56:35 »
Dorzucę coś od siebie.
Mi tez się zawiesza(ł) dość często podczas szukania satelit. Przeszło mu (chyba że to kwestia tego iż zacząłem czekać w miejscu aż je znajdzie).
Teraz po paru dniach non stop gubi sygnał. Częściej niż raz na 2 minuty  :S
Jeśli mu nie przejdzie po reinstalacji AutoMapy to jedzie do serwisu.
O dziwo z NavRoad Map działa doskonale.

Pomarudzę trochę na temat uchwytu - kiepskie rozwiązanie. Cały uchwyt widoczny nad sprzętem przysłaniający widok na drogę  :worried:
Całe szczęście znalazłem lepsze miejsce w kokpicie niż przyklejenie do szyby.

Miejsce gniazda karty SD trochę nieprzemyślane. Trzeba trochę uważać podczas chowania do futerały by karta nie wyskoczyła. Można się przyzwyczaić.

Sprzętowe przyciski fajna sprawa i nawet trochę żałuję że nie ma ich więcej :) lub przynajmniej by AutoMapa mogła alternatywnie obsługiwać wszystkie a nie tylko "strzałki".

Czemu nie mogę wyświetlić pilota w innym miejscu niż lewa strona ekranu?
Napisałem do saportu, może coś poradzą.

Jeszcze jedno narzekanie ale chyba już ostatnie ;)
Zaślepka portu USB. Trudno mi się ją otwiera mając krótkie paznokcie :P

Klawisze podświetlane na niebiesko - super bo właśnie w tym kolorze mam stylizowany kokpit :)

Podsumowując.
Pomijając temat działania AutoMapy (zawieszanie, gubienie sygnału (nawet niewykrywanie modułu GPS! - konieczność reinstalacji AutoMapy) urządzonko fajne.
Poleciłbym każdemu ale z zaznaczeniem by dokładnie sprawdzić działanie AutoMapy (jeśli preinstalowana) i by upewnił się że mocowanie w samochodzie nie przysłoni drogi.

*

Offline AndreAn

• 20
  • Sprzęt: Navroad 430BT + Automapa 5.1.1., IGO 8, MioMap 3.3
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 01, 2008, 10:16:00 »
Dorzucę coś od siebie.
Mi tez się zawiesza(ł) dość często podczas szukania satelit. Przeszło mu (chyba że to kwestia tego iż zacząłem czekać w miejscu aż je znajdzie).
Teraz po paru dniach non stop gubi sygnał. Częściej niż raz na 2 minuty  :S
Jeśli mu nie przejdzie po re instalacji AutoMapy to jedzie do serwisu.
O dziwo z  Map działa doskonale.

Pomarudzę trochę na temat uchwytu - kiepskie rozwiązanie. Cały uchwyt widoczny nad sprzętem przysłaniający widok na drogę  :worried:
Całe szczęście znalazłem lepsze miejsce w kokpicie niż przyklejenie do szyby.

Miejsce gniazda karty SD trochę nieprzemyślane. Trzeba trochę uważać podczas chowania do futerały by karta nie wyskoczyła. Można się przyzwyczaić.

Sprzętowe przyciski fajna sprawa i nawet trochę żałuję że nie ma ich więcej :) lub przynajmniej by AutoMapa mogła alternatywnie obsługiwać wszystkie a nie tylko "strzałki".

Czemu nie mogę wyświetlić pilota w innym miejscu niż lewa strona ekranu?
Napisałem do saportu, może coś poradzą.

Jeszcze jedno narzekanie ale chyba już ostatnie ;)
Zaślepka portu USB. Trudno mi się ją otwiera mając krótkie paznokcie :P

Klawisze podświetlane na niebiesko - super bo właśnie w tym kolorze mam stylizowany kokpit :)

Podsumowując.
Pomijając temat działania AutoMapy (zawieszanie, gubienie sygnału (nawet niewykrywanie modułu GPS! - konieczność re instalacji AutoMapy) urządzonko fajne.
Poleciłbym każdemu ale z zaznaczeniem by dokładnie sprawdzić działanie AutoMapy (jeśli preinstalowana) i by upewnił się że mocowanie w samochodzie nie przysłoni drogi.
Witam,

Kilka uwag do Twojej oceny:
- problem z łapaniem FIX-ów GPS-a wynika z Automapy, a dokładniej z zaśmiecenia różnymi dziwnymi rzeczami,
więc re-instalacja powinno pomóc
- Pilot w wersji 5.0 (taką właśnie testuję) może być także u góry ekranu, ale mnie najbardziej odpowiada pozycja z lewej strony,
- mam kaburę Krusella więc nie mam takich odczuć odnośnie gniazda karty SD
- w wersji 5.0 jest możliwość definiowania własnego menu, więc możliwość przypisywania funkcji do przycisków uległa dużemu rozwojowi
- uchwyt jest bardzo stabilny, nie trzęsie na naszych drogach (co jest bardzo ważne), zaś pozycja usytuowania go w samochodzie to już wybór każdego użytkownika.

Pozdrawiam