Navroad NR430BT i uruchamianie dwóch programów do nawigacji

• 13 Odpowiedzi
  • 6376 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Na pewno wielu z Was, tak jak ja kupiło tego PNA tylko z jednym programem do nawigacji (ja mam tylko z Automapą). Ale może Was najść ochota aby zainstalować jeszcze jakiś program do nawigacji i aby można było go odpalić z wbudowanego launchera bez konieczności wchodzenia w eksplorator. Jest na to dosyć prosty sposób.

Należy pobrać ze strony Navroad następującego .caba i zainstalować w PNA: http://navroad.pl/pliki/D6_AM4_%20Selector_020507_430BT.cab

Następnie wchodzimy przez eksplorator plików PNA do katalogu "SELECTOR", który pojawił się na karcie pamięci. Są tam dwa pliki: 1.lnk (odpowiadający standardowo za uruchomienie Automapy 4.0, powiązany z ikonką mapy Polski) i 2.lnk (powiązany z Destinatorem i ikonką mapy Europy). Wystarczy po przytrzymaniu rysikiem wybrać funkcję "properities" a następnie zakładkę SHORTCUT i wpisać ścieżkę odpowiadającego nam programu. I gotowe! U mnie bez problemu podpiąłem pod drugi link Miomap

Pozdrawiam

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
Odp: Navroad NR430BT i uruchamianie dwóch programów do nawigacji
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2007, 18:31:08 »
Witaj
Opisz jak Ci się udało  na NR430 zainstalować MioMap ?I którą wersję?
Ja próbowałem kilka razy zainstalować  v2 i ostatnia próba skończyła się zawieszeniem systemu.Problem tym bardziej interesujący że Mio wypuściło już urządzenia z identycznym ekranem i rozdzielczością jak NR.
Pozdr.
BM

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 12, 2007, 19:16:20 »
maximus
Czy Ty czasami odpowiadasz na PW?  ???
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline AndreAn

• 20
  • Sprzęt: Navroad 430BT + Automapa 5.1.1., IGO 8, MioMap 3.3
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2008, 22:10:31 »
Na pewno wielu z Was, tak jak ja kupiło tego PNA tylko z jednym programem do nawigacji (ja mam tylko z Automapą). Ale może Was najść ochota aby zainstalować jeszcze jakiś program do nawigacji i aby można było go odpalić z wbudowanego launchera bez konieczności wchodzenia w eksplorator. Jest na to dosyć prosty sposób.

Należy pobrać ze strony Navroad następującego .caba i zainstalować w PNA: http://navroad.pl/pliki/D6_AM4_%20Selector_020507_430BT.cab

Następnie wchodzimy przez eksplorator plików PNA do katalogu "SELECTOR", który pojawił się na karcie pamięci. Są tam dwa pliki: 1.lnk (odpowiadający standardowo za uruchomienie Automapy 4.0, powiązany z ikonką mapy Polski) i 2.lnk (powiązany z Destinatorem i ikonką mapy Europy). Wystarczy po przytrzymaniu rysikiem wybrać funkcję "properities" a następnie zakładkę SHORTCUT i wpisać ścieżkę odpowiadającego nam programu. I gotowe! U mnie bez problemu podpiąłem pod drugi link Miomap

Pozdrawiam

Witam,

Niestety nie udaje mi się przeprowadzić tego dobrze:
- nie mogę wpisać poprawnej ścieżki do Miomap (nie chce mi się ona zapisać zamiast innej nieaktualnej)
- nawet wtedy, gdy chcę zainstalować caba to nie wiem jak to zrobić.

Pomocy please !!
Proszę o łopatologiczną instrukcję !!

Pozdrawiam, AndreAn

Witam Ponownie,

Już udało mi się zainstalować cab, ale w dalszym ciągu nie daje się zmienić ścieżki do Navroada na ścieżkę do Miomap.

Maximus help !!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2008, 14:53:49 wysłana przez AndreAn »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2008, 11:35:21 »
Przenoszę...

*

Offline SwarE

• *
  • 75
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2008, 18:23:13 »
To proste. Wchodzisz do katalogu miomap - potem najeżdżasz na plik wykonywalny MIOMAP.exe tak aby się podświetlił i w menu File jest opcja send to - desktop as shortcut - następnie musisz wejść na ten desktop (klikasz kilka razy na ikonkę wyjścia o poziom wyżej) - na desktopie zobaczysz linka do miomap - zmień jego nazwę na 2.lnk - przekopiuj plik do katalogu Selector na karcie SD - jobs done

A właściwie jest jeszcze prościej - zaznaczasz plik miomap.exe - zaznaczasz opcję COPY - idziesz do katalogu docelowego, czyli Selector - wybierasz opcję Paste as shortcut - zmieniasz nazwę linka na 2.lnk - done :-)

Jednak wersja Maximusa jest najkrótsza, ale trzeba się trochę nawpisywać - czyli wchodzimy do katalogu Selector - przyciskamy dłużej plik 1.lnk (odpowiadający za lewą ikonkę) albo 2.lnk (prawą)-zaznaczamy opcję Properties-wchodzimy w zakładkę Shortcut-zmieniamy odnośnik do pliku (musimy znać dokładną ścieżkę i nazwę pliku docelowego)-akceptujemy-koniec
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2008, 14:56:14 wysłana przez SwarE »

*

Offline AndreAn

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 24, 2008, 20:19:11 »
To proste. Wchodzisz do katalogu miomap - potem najeżdżasz na plik wykonywalny MIOMAP.exe tak aby się podświetlił i w menu File jest opcja send to - desktop as shortcut - następnie musisz wejść na ten desktop (klikasz kilka razy na ikonkę wyjścia o poziom wyżej) - na desktopie zobaczysz linka do miomap - zmień jego nazwę na 2.lnk - przekopiuj plik do katalogu Selector na karcie SD - jobs done

A właściwie jest jeszcze prościej - zaznaczasz plik miomap.exe - zaznaczasz opcję COPY - idziesz do katalogu docelowego, czyli Selector - wybierasz opcję Paste as shortcut - zmieniasz nazwę linka na 2.lnk - done :-)

Witam,

Wilekie dzięki, pomogło i działają oba softy do navi: Automapa 4.5.3 i MioMap 3.3

Pozdr

*

Offline SwarE

• *
  • 75
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 25, 2008, 09:47:36 »
Nie ma sprawy. Mam do Ciebie pytanie o Miomap v3.3. U mnie mam pewien problem. Po pierwszym uruchomieniu po włączeniu urzadzenia program wyskakuje bez zadnego powodu z powrotem do systemu. Dopiero drugie uruchomienie włącza program "na stałe". Czy u Ciebie też tak jest?

*

Offline AndreAn

• 20
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2008, 09:52:49 »
Nie ma sprawy. Mam do Ciebie pytanie o Miomap v3.3. U mnie mam pewien problem. Po pierwszym uruchomieniu po włączeniu urzadzenia program wyskakuje bez zadnego powodu z powrotem do systemu. Dopiero drugie uruchomienie włącza program "na stałe". Czy u Ciebie też tak jest?
Witam,

Nie, u mnie wszystko działa poprawnie, denerwujące jest tylko dość długie wczytywanie programu (jego start).

Pozdr

*

Offline SwarE

• *
  • 75
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2008, 22:26:38 »
U mnie też już jest poprawnie, po prostu dostałem od znajomego inny plik określający parametry programu i już działa :-) Nawet nie wiem co było nie tak.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 30, 2008, 13:44:34 »
Witam wszystkich zainteresowanych.

Ja dla odmiany wymyśliłem coś takiego. Skoro używamy tego menu do wyboru pomiędzy Automapą i Destinatorem. (u mnie ok działa wporządku).
Ponieważ posiadam licencję na Automapę na Polskę. A teraz przebywam we Francji używam krakowanej wersji 4.1.2 i działa mi wszystko wporządku Polska i Europa.

Dlaczego nie można by zrobić tak:
Pod lewa ikonkę (mapa Polski) miałbym oryginalną wersję Automapa 4.5.3 PL
Pod prawa ikonka (mapa Europy) miałbym krakowaną wersję Automapa EU 4.1.2 ponieważ na tą nowsza nie ma kraka .

Wy-edytowałem pliki-linki startowe i lewa ikona działa wporzadku (link do pliku AUtompaEU.exe plik wersji 4.5.3) natomiast problem jest z prawa ponieważ uruchamia (link do pliku AutomapaEURO.exe, jest to plik z lekarstwem 4.1.2) ale w konsekwencji uruchamiaja one ten sam plik "wceAm.exe" co ikonka lewa.

Zna ktoś może proste rozwiązanie tego problemu?

Mam nadzieję że podążacie o co mi chodzi....

Pozdrawiam forumowiczów PDACLub.pl
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2008, 16:44:57 wysłana przez maxleser »

*

Offline SwarE

• *
  • 75
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 30, 2008, 14:42:04 »
Po pierwsze zaraz moderator się odezwie  :D

Po drugie nie wiem czy jest to możliwe (teoretycznie tak)

w katalogu Selector masz dwa pliki "linkowe" 1.lnk i 2.lnk

Jeżeli masz poinstalowane Automapy w różnych katalogach to po prostu 1.lnk będzie linkiem do Automapy Polska a 2.lnk musisz zedytować tak jak napisałem to wcześniej dla miomap

wchodzisz do katalogu Automapa (wersja Europa)-najeżdżasz na plik wceam.exe-opcja kopiuj (copy)-idziesz do katalogu selector-wybierasz opcję paste as shortcut-zmieniasz nazwę linka na 2.lnk-alleluja (przynajmniej teoretycznie)

P.S. oczywiście pomyliłeś strony - lewa to Polska (1.lnk), prawa to Europa (2.lnk)

Natomiast jeśli masz to wszystko w jednym katalogu to nie wiem o co kaman i chyba nie zadziała.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2008, 14:49:45 wysłana przez SwarE »

*

Offline SwarE

• *
  • 75
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 06, 2008, 10:46:40 »
denerwujące jest tylko dość długie wczytywanie programu (jego start).

denerwująco długie wgrywanie programu MioMap/iGO uzależnione jest od ilości map zainstalowanych w katalogu maps (im więcej map tym dłuższy czas wgrywania) tak więc jeśli to nie jest absolutnie konieczne sugeruję pozostawienie w tym katalogu basemap, Polska i ewentualnie najbliższych sąsiadów a resztę przerzucić do innego katalogu (w razie czego można szybko wgrać potrzebne mapy z powrotem)
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 11:22:11 wysłana przez SwarE »