Kolejna poprawka do Navroad NR430BT

• 6 Odpowiedzi
  • 4009 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kolejna poprawka do Navroad NR430BT
« dnia: Październik 16, 2007, 08:00:10 »
Na stronie navroad.pl jest kolejna poprawka do NR430BT:
cyt. "Po zainstalowaniu aktualizacji, urządzenie nie resetuje się po wyjęciu karty SD."

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
Odp: Kolejna poprawka do Navroad NR430BT
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2007, 13:45:12 »
Na stronie navroad.pl jest kolejna poprawka do NR430BT:
cyt. "Po zainstalowaniu aktualizacji, urządzenie nie resetuje się po wyjęciu karty SD."

Ja wczoraj hurtowo zainstalowałem wszystkie poprawki. Po zainstalowaniu pierwszej z nich wreszcie zegar ustawia prawidłowo godzinę i datę (wcześniej to bywało różnie, raz ustawił dobrze, innym razem nie) oraz czyta wszystkie karty SD (wcześniej nie odczytywał np. mojej karty z telefonu komórkowego i nie mogłem poprzeglądać zdjęć na większym ekranie).
Minusem było to, że zniknęły wcześniej zainstalowane, kolorowe ikonki na ekranie startowym, trzeba było od nowa wgrywać. Ponadto zróbcie sobie kopie zapisanych dokumentów np. zapisanych tras, śladów itp. bo wszystkie dane są wymazywane z urządzena.
AM wystartowała bez problemu. I nie stresujcie się przy instalacji, że czasami wygląda jakby urządzenie się zawiesiło, ja się parę razy wystraszyłem, że urządzenie już się nie uruchomi, ale poszło bez problemu do końca :mrgreen:
Druga poprawka jest dużo prostsza do zainstalowania, a przede wszystkim trwa znacznie krócej. Teraz można faktycznie zmieniać karty bez restartu urządzenia.
Jednym słowem polecam zainstalować poprawki, bo warto :ok:.

NavRoad NR430 BT

*

Offline jg52

• 10
  • Sprzęt: NavRoad 430BT ; AM EU 4.5.3
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2007, 19:42:30 »
Próbuję z aktualizować oprogramowanie mego urządzenia NR430BT.
Pobrałem  strony internetowej: „Aktualizacja firmware dla NavRoad NR430BT.
Wersja Systemu Operacyjnego 1.1.1, wersja aplikacji 1.0.8.”  Plik : NR430BT¬_(111)108.rar ( zip)

Postępując zgodnie z instrukcją instalacji, rozpakowałem pobrany plik do głównego folderu karty pamięci ( karta czysta, sformatowana w systemie FAT, o pojemności nie większej niż 2 GB).
Na karcie SD pojawił się folder NavRoad (wraz z zawartością) oraz pliki EBOOT.NB0 i xip.bin.

Uruchomiłem urządzenie zgodnie z instrukcją, - doprowadziłem do tego, że pojawił się ekran” [SD]EBoot Download” i po naciśnięciu przycisku MODE, na urządzeniu wyświetla się „na czerwono”  komunikat: „SD Card Upgrade Fail”.

Podobny komunikat pojawia się gdy próbuję przejść do ekranu” [SD] OS Image Download” – „Loading image file failed !  / Funkction 1 back menu”Dla Państwa informacji : Pliki kopiowałem na kartę SD z systemu Vista  Home Premium (EN) , w czytniku kart zamontowanym w komputerze ( o ile to ma jakiekolwiek znaczenie).

Użyłem karty SD, którą otrzymałem  przy zakupie urządzenia wraz z zainstalowanymi mapami ;”Auto Mapa 4 Europa ” – oczywiście przedtem zrobiłem kopię zawartości karty SD i wyczyściłem ją.
Wydaje mi się że nie popełniłem żadnego błędu a jednak nie mogłem przeprowadzić aktualizacji.
Bardzo proszę o pomoc w wykryciu błędu i wskazówki jak mogę ją przeprowadzić skutecznie.

Serdecznie pozdrawiam,

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2007, 10:39:08 »
Teoretycznie nie powinno mieć znaczenia jaki system operacyjny jest w komputerze i w jakiej wersji językowej, ale z Vistą nigdy nic nie wiadomo :mrgreen:.
Dużej możliwości manewru nie masz: albo spróbujesz sformatować kartę i zgrać pliki na innym komputerze, albo zastosować inną kartę (ale skoro AM chodziła bez problemu, to chyba jest dobra). Spróbuj może jeszcze raz zassać to archiwum ze strony NavRoad-a. Może się na twardym dysku komputera źle zapisało. U mnie poszło gładko, chociaż nie bezstresowo, bo przy instalacji instalator czasami zatrzymuje się na dłużej i nie wiadomo, czy się zawiesił, czy tylko myśli. Zwis urządzenia w takim momencie chyba kończy się w servisie :P.
NavRoad NR430 BT

*

Offline Ardis

• 27
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2007, 09:45:18 »
Ja mam niestety to samo co jg52. Ściągałem już trzy razy. Kopiowałem na karty sformatowane w FAT16 i FAT32. Jedna karta to ta którą dostałem z Automapą PL, a druga to Kingston 2GB. I ciągle te same komunikaty. A windows mam XP. Co może być?

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2007, 12:01:47 »
Skoro to nie jest odosobniony przypadek, to najlepiej zadzwonić do dystrybutora NavRoad'a. W serwisie chyba coś poradzą.
Jeżeli chodzi o karty SD, to przed zainstalowaniem poprawki u mnie w urządzeniu na dziesięć działały tylko dwie, tzn. ta na której jest Automapa i z mojego aparatu cyfrowego, stara karta Kingstona. Nie działały natomiast karty SD z telefonów komórkowych ani z aparatów cyfrowych znajomych (może dlatego, że wszyscy mają nowszy sprzęt ode mnie). Po zainstalowaniu poprawki działają wszystkie kartu SD, które wcześniej nie działały.
W Waszym przypadku najdziwniejsze jest to, że nie działają karty na których dostarczone były mapy, te raczej powinny działać.
NavRoad NR430 BT

*

Offline LW

• 5
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 31, 2008, 00:02:13 »
Witam,

miałem ten sam problem z uruchomieniem aktualizacji gdy skorzystałem z pierwszej wolnej karty SD a taką znalazłem w aparacie. Wiele prób i nic. Karta była sformatowana w aparacie. W końcu sformatowałem tę kartę w Win XP i wszystko poszło gładko. Może to był problem wielkości klastra. Karata była 2GB.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2008, 00:04:06 wysłana przez LW »