NavRoad NR430BT a AM5

• 17 Odpowiedzi
  • 3352 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NavRoad NR430BT a AM5
« dnia: Kwiecień 04, 2008, 22:03:47 »
Podzielę się z Wami moimi uwagami n/t współpracy nawigacji NR430BT oraz AM v.5. Może komuś się to przyda.
Szczęśliwy  :) ciągnę cieplutką wersję Automapy, potem czyszczę kartę formatując ją. Instalacja przebiega prawidłowo. Sprawdzany jest kod licencyjny itd. Po instalacji odpalam program. No pięknie! Własne menu! Chłopaki pracują nad szczegółami! W końcu za komplet do nawigacji po Europie zapłaciłem 1900 zł. Wersję po wersji ciągnę po 1,4 giga, sama instalacja też trochę zabiegów wymaga, no ale co to dla mnie! Mam się za średniego znawcę urządzeń i jak każdy facet chcę przynajmniej sbie udowodnić, że to co teraz jeździ prawie w każdym aucie to ja umiem ulepszyć.
No i ulepszam. Po zainstalowaniu i zarejestrowaniu map instaluję programik z www.miplo.pl, bo co to za nawigacja, która tylko drogę pokazuje. Lubię mieć bazę fotoradarów, dobrych knajp i kempingów. I zaczynają się schody. Czytam forum, no bo kupa ludzi to pewnie przećwiczyła i po co mam sam do tego dochodzić...

Różnie tu piszą. Zdecydowana większość oblatana w temacie, jakby tylko z AM walczyli. Pogratulować cierpliwości! Czy nikt nie pomyślał, aby korzystanie z dobrodziejstw techniki było dostępne dla każdego?
Ciekaw jestem, komu w urządzeniu takim jak moje, udało się pozytywnie skorelować AM5 i MiploSync.
Reasumując, zakup Automapy i NavRoad 430BT uważam za największy kanał, w jaki się kiedykolwiek wpakowałem. Nie polecam tego zestawu z pełną świadomością! Mam już 4-te urządzenie- poprzednie były w serwisie Jamicon w sumie 2 miesiące. W końcu wywalczyłem wymianę na nowe. Napisałem do Automapowców o przedłużenie licencji o czas pobytu urządzenia w naprawie. Wiecie co mi odpisali? Że mogłem programu używać na drugim urządzeniu! Czy mam zawsze kupować 2 laptopy? A może dwa samochody? W salonie gdzie kupuję teRenówki dostaję zawsze auto zastępcze.
Pamiętajcie! Jeżeli Wam się coś kupionego z gwarancją zepsuje, to walcie od razu do sklepu o zwrot gotówki! Nigdy nie wolno zaczynać z serwisem! Licencja AM opiewa na 12 miesięcy, czyli 1/6-tą kwoty zapłaciłem za nic.  :mad:
Teraz znowu, jeszcze raz zainstaluję to wypocone przez programistów cacko w wersji 5, dorzucę Miplo i znowu się okaże, że po wskazaniu na plik z POI wyzeruje go, a urządzenie się zwiesi. Na siłę wpakowany plik na kartę odpali, ale nie zaktualizuje POI podczas podłączenia do kompa. Świetne!
Gratulacje dla producenta NavRoad'a, dystrybutorów tego badziewia, oraz dla programistów AM i Miplo!
Za 1900 zł wolałbym wynająć pilotkę i dać jej mapę na kolana- niech prowadzi.  :D
Pozdrawiam wszystkich Clubowiczów!

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
Odp: NavRoad NR430BT a AM5
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2008, 22:54:18 »
Ja od wczoraj jestem posiadaczem tego urządzenia. Od razu po zakupie mimo, ze była preinstalowana Automapa 4.5.2 zainstalowałem Automapę 5. Potem zainstalowałem Miplo, oraz zrobiłem synchronizację wybranych przeze mnie punktów POI. Wszystko wydaje się działać jak należy. Fakt, że miałem kilka problemów ale one raczej były spowodowane faktem, że dopiero poznaję to urządzenie. Z czym są u Ciebie problem ? Bo napisałeś dużo ale tak naprawdę nic z tego nie wynika w kontekście Automapy 5.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2008, 23:29:18 »
Witaj XGrzesX!
Mam tylko i wyłącznie przykre doświadczenia z tym urządzeniem. Pierwsze nie działało w temperaturze poniżej +10 stopni. Wysłałem do serwisu. Wymienili płytę główną. Postępowali z urządzeniem nie wiem jak, skoro wróciło z urwanymi zaczepami ramki panelu przedniego.
Wysłałem je do Jamicon'u do Katowic po raz drugi. Wróciło bez oryginalnego pudełka, z porysowanym wyświetlaczem, nie dającym się skalibrować. Napisali: wymiana wyświetlacza i płyty głównej.
Kolejny raz wysłałem urządzenie reklamując ich naprawę.
Wczoraj kurier przywiózł mi nową nawigację. Wszystko elegancko poinstalowane. Patrzę, a tu nowa wersja Automapy. No to wio!     I klapa.  :(  Nie pierwszy raz instaluję AM. Ten program po prostu nie lubi NavRoad'a, albo one nie lubią mnie.  :D
Sytuacja w chwili obecnej wygląda tak: mam zasubskrybowane kilka kategorii. Plik POI nie przekracza wielkości zadeklarowanej w ustawieniach pamięci AM na POI. Łączę kablem NR'a z kompem i puszczam synchronizację. Z poziomu uruchomionej AM oczywiście wywala. Ładuję synchronizację poprzez Ustawienia-> Eksplorator-> Program Files-> MiploSync-> MiploTransfer. Jedzie! Ciągnie plik, pojawia się on w katalogu na karcie.
Włączam AM i zarządzam POI tak, aby POI z pliku wczytać. Podczas operacji wczytywania, niezależnie od tego, czy wczytany jest wcześniej default.poi czy miplo.poi (bo tak sobie w setupie MiploSync nazwałem nowy plik) wczytanie POI kończy się zmianą wielkości pliku do wczytania i likwidacją ściągniętych bajtów.
Próbowałem kilka sposobów i działa jeden: na chama ładuję ściągnięte POI w pliku na kartę w czytniku kompa, kasując wszystkie pozostałe pliki *.old. Ale podczas aktualizacji np. za godzinę znowu mi zeruje plik z POI.

Napisałem tu kilka moich wrażeń z użytkowania kompletu, aby głównie ostrzec ludzi przed próbami naprawy urządzeń. Należy domagać się zwrotu gotówki jeśli nam klientom, konsumentom coś nie chodzi. Serwis może urządzenie naprawiać nawet rok, a opłacona licencja za AM przepada, bo panowie myślą, że każdy ma kilka urządzeń i może przeinstalowywać wiecznie ich cudowne dziecko- AM.
Prosiłem o przedłużenie licencji, ale jak ze złodziejem ze mną korespondują. Przykre to...
Pozdrawiam!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:12:40 »
Tylko że nie bardzo rozumiem czemu masz pretensje do producenta AM że Ci sprzęt nie działa
i w ogóle czemu ten wątek w dziale AM a nie NR?
Jeżeli przez Jamicon nie mogłeś przez 2 miechy korzystać z AM, to co ma do tego producent Automapy,
Destinatora, TomToma, czy jakiegoś innego programu, który też mogłeś sobie zainstalować?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:20:15 »
Nie bardzo rozumiem czepianie sie serwisu auto mapy...
Czy z ich winy nie mogles uzywac programu...?
Zawsze mogels domagac sie urzadzenia zastepczego w trakcie gdy twoje bylo w serwsie...
Jezeli licencje miales zarejestrowana do karty to wystarczy ze wlozylbys ja do urzadzenia zastepczego :P.
A tak w ogole to watek nadaje sie do dzialu NavRoad a nie automapy.

Pozdrawiam serdecznie i zycze milego weekendu!

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:30:10 »
Jak oddajesz telewizor do serwisu, to abonamenty za kablówkę i TVP Ci prolongują?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:32:04 »
No to skoro nie tylko mi się wydaje, że jest lepszy dział na ten wątek, to przenoszę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2008, 01:40:41 »
Już Ci odpowiadam nocnyMarku.
Producent Automapy na swoich stronach poleca NavRoad'a do swojego oprogramowania. Kupiłem więc to urządzenie, ale ono nie współpracuje z produktem AM. Wczoraj firma Jamicon dostarczyła mi nowiutki sprzęt, ponoć przetestowany, ale chyba nie na AM5, którą właśnie po raz kolejny instaluję, która to podczas pierwszego uruchomienia zwisła, a po próbie zmiany wczytanego pliku na default, mającego 12 bajtów wyświetliła, że plik nie będzie wczytany, bo jego wielkość jest za duża. 12 bajtów to tak dużo?  :D
Właśnie stworzyłem nowy plik dla POI z Miplo i ciągnę.

Po zassaniu odpaliłem zarządzanie i wczytałem plik. Dostałem komunikat: Nie powiodła się optymalizacja pliku z Punktami użytkownika. Daję OK i próbuję ponownie, ale plik już ma o bajtów.

Co do tych 2 miesięcy niewykorzystanego abonamentu to czy poprosiłem producenta Automapy o wiele? Uczciwie stawiam sprawę, bo z programu nie korzystałem. Jest to do sprawdzenia, bo nie pisałem o reset licencji. Można klienta potraktować po ludzku i tak ja właśnie ze swoimi klientami robię, ale na producencie AM się zawiodłem. Liczyłem na zwykły gest, bo 20 zł to 2 paczki papierosów- o takim koszcie tu mówimy.
Byłby to miły element w całym tym problemie z nieszczęsnym NavRoad'em. Prawda?  :ok:

Może klubowicz Moi ma wiele PDA do użytku, ale ja do Automapy mam tylko sprzęt z WinCE. Mam jeszcze SPV M3000, ale musiałbym do niego dokupić czytnik GPS.
Co do możliwości poproszenia o nawigację zastępczą to przyznaję, że nie wziąłem tego pod uwagę, ale jak za 3-m razem Automapa wraz z MiploSync mi nie odpali to znowu odsyłam NavRoad'a do serwisu i poproszę o urządzenie zastępcze jak pisze ()Piotrek().

Telewizorów mam 7 w domu, ale nie pomyślałem, że powinienem mieć kilka nawigacji.  :P
Pozdrawiam i sorry za kłopot z przenoszeniem tematu.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2008, 06:59:54 »
Co do tych 2 miesięcy niewykorzystanego abonamentu to czy poprosiłem producenta Automapy o wiele? Uczciwie stawiam sprawę, bo z programu nie korzystałem. Jest to do sprawdzenia, bo nie pisałem o reset licencji. Można klienta potraktować po ludzku i tak ja właśnie ze swoimi klientami robię, ale na producencie AM się zawiodłem. Liczyłem na zwykły gest, bo 20 zł to 2 paczki papierosów- o takim koszcie tu mówimy.
Byłby to miły element w całym tym problemie z nieszczęsnym NavRoad'em. Prawda?  :ok:

To powiem wprost - zwracanie się do producenta softu o przedłużenie licencji z tytułu wymiany płyty głównej PNA i ekranu urządzenia nie jest prośbą o zwykły gest, ale zwykłą bezczelnością. Bo cóż to producenta softu obchodzi? W czym zawinił?
Nie dziwiłbym się, gdybyś wystąpił o zwrot równowartości kwoty za utracony okres licencji do producenta/dystrybutora PNA. Byłoby to logiczne i uzasadnione.
Proste...

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2008, 08:50:35 »
No i tak też na początku zrobiłem. Pani w serwisie Jamicon obiecała, że tak zrobią, ale otrzymałem nowe urządzenie i nic więcej. Postanowiłem na własną rękę prosić producenta AM o rekompensatę- bezskutecznie...
Po prostu: chciałem od kogoś dostać to za co zapłaciłem, a zostałem nazwany bezczelnym.  :|
Przypominam, że kupiłem komplet: urządzenie + Automapa, a nie sam program!

Myślę, że obecnie mam wreszcie dobre urządzenie, a jedynie Automapa się na nim nie chce poprawnie zainstalować. Rozpocznę nowy wątek o instalacji i problemach z Miplo. Tak będzie najlepiej.

*

Offline AndreAn

• 20
  • Sprzęt: Navroad 430BT + Automapa 5.1.1., IGO 8, MioMap 3.3
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2008, 19:49:53 »
Witam,

Mam także Naroada 430 BT i obecnie AM w wersji 5.05. Zaczynałem od wersji 4.0 i korzystałem także z każdej aktualizacji, a także testowałem wersje 5.0 beta i za każdym razem (oczywiście od wersji, która obsługiwała tą funkcję) korzystałem także z Miplo. Parę razy miałem problemy z pobraniem uaktualnień POI, ale były to tylko pojedyncze przypadki. Korzystam także z innych softów (MioMap 3.3 na Europę) i mogę stwierdzić, że współpraca Navroada z AM jest o wiele bardziej bezproblematyczna niż z MioMap, czy IGO. Jeśli zaś chodzi o sposób obsługi ze strony serwisu firmy Jamicom to nie mam żadnych w tej materii doświadczeń. Myślę, że potrzeba Ci więcej cierpliwości do koordynowania pracy AM z Miplo (nie zależy to tylko od tych dwóch softów, ale także od elementów pośrednich np. ActveSync etc.

Pozdrawiam

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2008, 20:03:22 »
Witam,

Mam także Naroada 430 BT i obecnie AM w wersji 5.05. Zaczynałem od wersji 4.0 i korzystałem także z każdej aktualizacji, a także testowałem wersje 5.0 beta i za każdym razem (oczywiście od wersji, która obsługiwała tą funkcję) korzystałem także z Miplo. Parę razy miałem problemy z pobraniem uaktualnień POI, ale były to tylko pojedyncze przypadki. Korzystam także z innych softów (MioMap 3.3 na Europę) i mogę stwierdzić, że współpraca Navroada z AM jest o wiele bardziej bezproblematyczna niż z MioMap, czy IGO. Jeśli zaś chodzi o sposób obsługi ze strony serwisu firmy Jamicom to nie mam żadnych w tej materii doświadczeń. Myślę, że potrzeba Ci więcej cierpliwości do koordynowania pracy AM z Miplo (nie zależy to tylko od tych dwóch softów, ale także od elementów pośrednich np. ActveSync etc.

Pozdrawiam

I nie masz żadnych problemów z sygnałem przy Automapie 5 na tym urządzeniu ?

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2008, 21:18:35 »
Witam. Posiadam 430BT i AM5.0.5. Przy pierwszym uruchomieniu szuka sygnału około 1,5-2,5 minuty. Potem śmiga OK i tylko czasami na chwilę "się zagubi". Denerwujące są natomiast zwisy. Przy pierwszym uruchomieniu przed jazdą - zawsze się zawiesi (w różnych momentach). Po twardym restarcie jest już OK. Przez kilka dni używałem iGo8 oraz Destinatora 7 i nie było zwisów więc to chyba problem współpracy Navroad i AM (z wersją 4.5.3 było podobnie) a nie "fabrik feler" samego urządzenia...

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 06, 2008, 07:43:19 »
NR430BT, czy gubienie sygnału w Automapie 5 również u Ciebie występuje przy wyłączonej opcji synchronizacji czasu z GPS ?

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2008, 11:38:53 »
Witam,

A ja rozumiem  kolegę. Niestety koledzy piszący pozytywnie po prostu trafili na udane egzemplarze - i cieszcie się :). Ja takiego szczęścia nie miałem. Od pierwsze dnia zakupu urządzenie ciągle restartuje (tak ja to nazywam) GPS i szuka go od nowa (to nie jest problem z sygnałem - bo one jest!). Czasem jest tak, że kilka godzin jest spokój, czasem jest tak, że co MINUTĘ!!! szuka od nowa sygnału GPS.

Polecam mój wczorajszy wątek:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94826.0
jest tam filmik, który pokazuje problem - dziś postaram się nagrać taki sam za dnia

Ja kupiłem to urządzenie z mapą w ZESTAWIE w sklepie Komputronika. I nie interesuje mnie osobiście kto produkuje mapy, kto Miplo, a kto odbiornik. Wszystko było od razu razem i zainstalowane i mam na fakturze JEDNĄ pozycję na zakup na nawigacji. W poniedziałek zanoszę sprzęt do Komputronika i jest dla mnie oczywistością (a nie bezczelnością), że licencja zostanie mi przedłużona. Nie jestem inwestorem giełdowym, bym musiał się orientować że AutoMapa i NavRoad to dwie oddzielne firmy :) Kupiłem zestaw i ma po prostu działać.

PS. Co do podlinkowanego wątku. Dalej nie wiem jaki zegar mam ustawić by się nie synchronizował, bo poza ustawieniami w AM nie widzę nic takiego w urządzeniu.

Napisane: Kwiecień 06, 2008, 11:00:41
I dodam jeszcze jedno co mnie dręczy we współpracy AM z NR430BT. Regularnie co kilka dni znikają mi wszysktie punkty Miplo. Muszę je ponownie synchronizować. Największe rozczarowanie przeżyłem jak tydzień temu pojechałem z nawigacją w 400-km trasę i odkryłem po kilku kilometrach, że nie ma punktów - w tym oczywiście fotoradarów. TO jaki sens ma sprzedawanie takiego badziewnego zestawu? Dla mnie żadnego. Miałem wcześniej AM na MDA z nadajnikiem BT Nokii i nie było takich problemów.

*

Offline wally

• 15
  • Sprzęt: Navroad BT430 + AM5
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 06, 2008, 21:22:55 »
a ja tam jestem bardzo zadowolony, mam bt430 z AM5 wszystko smiga jak nalezy, zadnych problemow
--
wally

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 06, 2008, 21:35:16 »
W moim przypadku pomogło wyłączenie opcji synchronizowania czasu z GPS.

*

Offline al41

• **
  • 172
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 06, 2008, 22:15:44 »
O miplo już było mi działa jak narazie bez problemu, tylko jest taki feler, że trzeba brać opcję dodaj z pliku a nie wczytaj plik. Co prawda wczytaj plik w AM5 nie sprawdzałem, może poprawili :proud: działa i wczytaj plik. :grin:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 22:20:26 wysłana przez al41 »