W poprzednich postach napisałem, że wymiana ładowarki samochodowej na inną o prądzie ładowania 2A rozwiązała problem. Owszem, zakłócenia radioodtwarzacza samochodowego ustały i można było odbierać programy radiowe bez żadnych zakłóceń. Ale pojawiły się kłopoty z doładowywaniem nawigacji DUXO. Nawigacja korzystająć z tej nowej ładowarki niekiedy nawet sie rozładowywała. Dodam, że używając oryginalnej ładowarki tego problemu nie było ( były zakłócenia ale doładowanie było ). Według mnie, bez zbytniego rozpisywania, rzecz się dzieje w "odpowiednim" połączeniu Pinów w końcówce mini USB. Pin zwany "X" jest chyba zmostkowany z "+". Na szczęście w swym podręcznym magazynku części miałem zbędną mi ładowarkę od nawigacji TomTom-a z prądem ładowania 1,2A. Oczywiście, kontrolne jej użycie pokazało, że ona też nie doładowywała nawigacji ale jej zastosowanie eliminowało zakłócenia radia samochodowego. Co zatem uczyniłem? Rozebrałem obydwie ładowarki (oryginalną i od TomTom). Wylutowałem z nich przewody zakończone gniazdem mini USB. Do ładowarki TomTom wlutowałem przewód z ładowarki oryginalnej zachowując oczywiście biegunowość ("+" do "+", "-" do "-"). Taką ładowarkę po montażu jej w całość używam. Wszystko jest ok. Brak zakłóceń. Jest doładowanie. Czyli jest to czego oczekuję. Jedna uwaga i ostrzeżenie: nie można tak przerobionej ładowarki używać do innego rodzaju urządzeń. Każdy, kto będzie chciał skorzystać z mojego rozwiązania bierze na siebie pełną odpowiedzialność za te przeróbki i za ewentualne wszystkie uszkodzenia, nagrzewanie się sprzętu, urządzeń itp. wynikłe z tych zmian. Jak napisałem, u mnie to działa. Ale nie wiem jak będzie u innych.