Navroad 560BF -Win 5.0 CE-> Win 5.0 PRO + przydatne edycje

• 34 Odpowiedzi
  • 14298 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline freq5

• *
  • 70
  • Sprzęt: DHD,Sensacja...itp...
Navroad 560BF -Win 5.0 CE-> Win 5.0 PRO + przydatne edycje
« dnia: Czerwiec 27, 2010, 18:47:35 »
Witam.
Czytałem sporo na forum o różnicach pomiędzy wersjami Core a Pro - czyli nieznacznych:)
Dla tych którzy marzą o przejściu do wersji pro - jest łatwy sposób.

Pobieramy aktualizację ze strony Navroad ale dla wersji PRO i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Po aktualizacji mamy wersję PRO z działającą przeglądarką:)

Testowane i sprawdzone osobiście:)

Dodatkowo można:

Jeżeli chcecie mieć na stałe pasek po uruchomieniu Eksploratora to ustawcie w pliku APShell.ini wartość zmiennej w sekcji:
[CustomizeEnt]
...
EnableShowTaskBar=1

Jeżeli chcecie wyłączyć zapytanie o uśpienie urządzenia po odłączeniu zasilania zmieńcie zmienną w pliku APShell.ini:

ACOffInterval=10000
tutaj może być każda wartość powyżej 9999, wartości poniżej ustawiają czas odliczania w sekundach

inna zmienna w tym pliku ustawia link do pliku uruchamianego przez przycisk Nawigacja:

Path=\SDMMC\navroadmaps.lnk

Dla tych którzy tego jeszcze nie robili plik znajduje się w katalogu:
/Shelldisk/Shell/
przed edycją trzeba go zgrać na kompa a potem wgrać spowrotem i zresetować urządzenie żeby zmiany zostały uwidocznione

Pasek narzędziowy w wersji PRO teoretycznie nie pojawia się...ale dlatego że ma ustawione automatyczne znikanie ( auto-hide). Aby to zmienić, wystarczy ustawić w rejestrze wartości:

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shell\AutoHide wartość Default na 0 oraz
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shell\OnTop wartość Default na 1

ZMIANY NIE ZNIKAJĄ PO RESECIE URZĄDZENIA
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 18:52:48 wysłana przez freq5 »

Odp: Navroad 560BF -Win 5.0 CE-> Win 5.0 PRO + przydatne edycje
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2010, 18:57:25 »
Witam.

Czy aby na pewno jest to taka prosta sprawa??
Czytałem na pewnym forum, iż należy z wersji Pro podłożyć tylko dwa pliki do wersji Core a pozostałe koniecznie zostawić...

Pozdrawiam. Łukasz P.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2010, 08:31:56 »
Witam. Nie wiem, czy napewno, ale u mnie po wykonaniu czynności określonych w pierwszym poście przez " freq5" wersja oprogramowania została zmieniona na V1.19.5.5204 i dodatkowo pokazała się ikonka IE, po naciśnięciu której ukazuje się ekran "Welcome to Microsoft Pocket Internet Explorer". Dalsze czynności dostępu do internetu nie są osiągalne, ponieważ po połączeniu DUN przy sparowanym telefonie, ukazuje się tabelka z wyborem kraju i operatora, ale po naciśnięciu OK ekran wraca do pozycji startowej i połączenie DUN nie jest nawiązane. Reszta czynności na tej nawigacji zachowuje się jak przed uaktualnieniem. Pozdrawiam

*

Offline Zuko

• 12
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 04, 2010, 11:22:15 »
Właśnie zrobiłem aktualizację firmware na wersję PRO i przeglądarka działa bez problemu. (i urządzenie jakby działa szybciej - ale to może jest tylko placebo)

*

Offline freq5

• *
  • 70
  • Sprzęt: DHD,Sensacja...itp...
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2010, 17:42:50 »
@ steja
no nie wiem jak to u Ciebie wyszło. Ja normalnie aktualizowałem i wszystko śmiga - necik działa pięknie, zarówno przez DUN jak i AS:)

Jak wspomniał Zuko - mnie też się zdaję, że szybciej śmiga- ale pewnie to złudzenie.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2010, 20:13:44 »
freq5@- nie wiem może to wina telefonu, posiadam Omnie i8910, a objaw jest taki, że po włączeniu DUN następuje rozłączenie słuchawki, pojawia się na nawigacji tabelka z krajem i operatorem, po zaznaczeniu Polska i Era i naciśnięciu OK nic się dalej nie dzieje i w tym momencie tabelka na nawigacji znika i ponownie załącza się słuchawka. Nie wiem, może coś źle robię. Pozdrawiam.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 10, 2010, 08:19:19 »
Z tym szybszym działaniem zapewne macie rację (to nie złudzenie). Cechą charakterystyczną urządzeń na MTK (np GC 5066, którego kiedyś miałem), jest większa szybkość działania urządzenia tuż po wgraniu świeżego romu (czysty rejestr). Z czasem gdy przybywa wpisów w rejestrze urządzenie nieco zwalnia.
Sprawdzałem to programem testowym BMQ, który tuż po flashowaniu pokazywał wynik sumaryczny ok 730 punktów, a po kilku - kilkunastu dniach działania ok 680.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 10, 2010, 15:23:20 »
angler22@. Teraz wiem dlaczego odtwarzanie video po wgraniu oprogramowania jest płynne, a po jakimś czasie już zaczyna ciąć
 Pozdrawiam.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 24, 2010, 13:04:24 »
Czy to absolutnie pewne, że mając Navroad 560BF Core można wgrać aktualizację firmware dla NavRoad NR560BF z wesji PRO dostępną tutaj: http://www.navroad.com/pl/produkt,94,pl.htm
Pytam się bo rozważam zakup a nie chciałbym by przy próbie aktualizacji połączonej z upgrade do PRO zobaczyć napis, zę nie pasuje wersja....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 24, 2010, 18:01:52 »
Oczywiście, że możesz to zrobić.
Pamiętaj jednak, że nie mając właściwej naklejki z licencją, działanie takie jest nielegalne  :(

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 24, 2010, 20:09:05 »
Oczywiście, że możesz to zrobić.
Pamiętaj jednak, że nie mając właściwej naklejki z licencją, działanie takie jest nielegalne  :(
Przecież nie ma żadnego ograniczenia przy instalacji, które trzeba by łamać a aktualizacja leży bez zabezpieczeń na stronie do tego stopnia, że można się pomylić?
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 27, 2010, 07:54:34 »
Myslisz ze kraweżnik będzie na tyle bystry by dociekac czy masz własciwy OS ?

Jeżeli wogole bedzie mu sie chcialo (czyt. będzie megaupierdliwy) - sprawdzi conajwyżej mapy

*

pliers

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 05, 2010, 10:02:37 »
pisałem już o tym w innym temacie ale myślę że to miejsce też jest dobre:

jak równocześnie uruchomić wbudowany odtwarzacz mp3 i Automapę. Otóż wystarczy znaleźć w pliku APShell.ini wpis:

EnableNotCloseMusicPlayerWhenExit=0

jak łatwo się domyślić wystarczy zmienić na "1"

po restarcie urządzenia uruchamiamy odtwarzacz, zamykamy go (muzyczka gra dalej) i uruchamiamy nawigację.

mam nadzieję że komuś się przyda
to tyle.

pozdrawiam

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 08, 2010, 08:39:24 »

Jeżeli chcecie mieć na stałe pasek po uruchomieniu Eksploratora to ustawcie w pliku APShell.ini wartość zmiennej w sekcji:
[CustomizeEnt]

Pasek narzędziowy w wersji PRO teoretycznie nie pojawia się...ale dlatego że ma ustawione automatyczne znikanie ( auto-hide). Aby to zmienić, wystarczy ustawić w rejestrze wartości:

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shell\AutoHide wartość Default na 0 oraz
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shell\OnTop wartość Default na 1

ZMIANY NIE ZNIKAJĄ PO RESECIE URZĄDZENIA

A jak na trwale zapisać zmiany w rejestrze na NR560? próbowałem to zapisywać na różne sposoby i po restarcie wraca do poprzedniego stanu :(. Tylko w BF BFPro to działa?
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 08, 2010, 09:23:06 »
A jak na trwale zapisać zmiany w rejestrze na NR560? próbowałem to zapisywać na różne sposoby i po restarcie wraca do poprzedniego stanu :(. Tylko w BF BFPro to działa?
A próbowałeś uśpić nawigację po wprowadzeniu zmian? Zazwyczaj w ten sposób utrwala się rejestr. Jeśli wykonasz reset zaraz po wprowadzeniu zmian (bez usypiania po drodze), zmiany znikną.

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 08, 2010, 12:44:37 »
Tak. Usypiałem, wybudzałem i restartowałem na kilka dostępnych sposobów. Bez skutków. W Start>Settings>Taskbar...>zakł. General górny +, zakł. Advanced + lub 0 i nic. Wydaje mi się, że zaznaczenie Expand ... powoduje też ukrywanie paska przy korzystaniu z Internetu.
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 08, 2010, 14:22:51 »
Być może nawet rejestr jest trwały, tyle że soft Navroad (menu fabryczne), automatycznie wprowadza kilka swoich ustawień i akurat na takie trafiłeś. Gdyby rejestr nie był trwały, AutoMapa pytała by Cię na przykład za każdym razem o wybór profilu, a przecież nie pyta?

*

Offline maryszek

• 326
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 08, 2010, 15:45:15 »
Chciałem synowi trochę ulepszyć NR560 ale się nie udało. U mnie na NR560BF wszystko działa jak należy. Będę jeszcze uruchamiać autoDUN, może się uda. Jest do tego nowy post tomka666 .
Pozdrawiam
Leszek

*

pliers

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2011, 09:42:16 »
Witam

czy orientuje się ktoś czy istnieje możliwość takiego ustawienia, aby po podłączeniu telefonu przez bluetooth domyślnie ustanawiało się połączenie DUN a nie jako zestaw głośnomówiący?? Telefon to nokia 6700classic.

*

Offline maryszek

• 326
Pozdrawiam
Leszek

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 20, 2011, 00:56:48 »
Panowie, jakim cudem ten sposob wam dziala? ja tak zrobilem i po probie odpalenia przegladarki wyskakuje mi blad "cannot find iexplore (or one of its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available."
I co dalej z tym zrobic?

Jako ze jest to swieza navi kupiona w miniony czwartek, posiadam najnowszy soft CORE, czyli:
Model: NR560BF
Wersja OS: 1.20.5.6404
Wersja aplikacji: 1.0.2.66BTFMDUN_PLKJ
Wersja GPS: 2009103001
EBoot: 1.20.5.2904
StepLDR: 1.20.5.23
VideoPlayer: 2072

wgralem stary soft 1.0.2.52EntryBTFMDUN_PLKJ_POLISH a potem wersje PRO (NR560BF_PROv52_ APPv66) i nadal nie mam pliku iexplore.
w nakladce pojawia sie przegladarka no ale w systemie brak pliku iexplore, moze poprostu dograc taki pliczek? tylko gdyby ktos mogl go udostepnic.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 02:46:26 wysłana przez jokers84 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 20, 2011, 21:46:08 »
Może wymień średnio udanego (delikatnie mówiąc) IE na darmową Operę? Chodzi znacznie lepiej i otwiera praktycznie wszystkie strony (IE wywala się na większości).

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 21, 2011, 08:48:43 »
no wlasnie tak zrobilem ;-) wgralem spowrotem soft na CORE i dodatkowo wgralem nakladke "moje menu" ktora znalazlem tu na forum i wszystko smiga super ;)

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 25, 2011, 14:58:54 »
angler, a sluchaj powiedz mi czy po zaktualizowaniu firmware powinna dzialac przegladarka? i powiedz mi jeszcze czy miplosync nie znika po restarcie nawigacji w wersji pro, poniewaz niby zaktualizowalem firmware do wersji pro ale miplosync tez mi znika po resecie navi tak jak w wersji core, wiec podejrzewam ze to chyba aktualizuje sie tylko nakladka systemowa a nie caly system? w takim razie moze bedziesz wiedzial jak wgrac windows pro tak aby dzialal miplosync i ewentualnie przegladarka (choc ta niekoniecznie poniewaz wgram sobie opere)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 25, 2011, 16:15:11 »
Miplosync nie ma nic wspólnego z aktualizacją firmware! Po prostu musisz go źle instalować. Obowiązkowo instalacja na kartę, bądź flash'a, po czym konfiguracja i na koniec (KONIECZNIE) uśpienie urządzenia! Jeśli zrobisz reset wcześniej, nie będziesz miał dostępu do Miplo z AM. Po uśpieniu i wybudzeniu możesz już wykonywać dowolne operacje, a Miplo i tak zostanie.
Co do IE nie wiem, nie miałem Navroad'a. Swego czasu była dyskusja na temat legalności takiego wgrywania, bo wg licencji MS IE jest częścią wersji CE 5.0 Pro, a nie CORE. Dziwne jest tylko to, że we wszystkich pozostałych nawigacjach z dostępem do internetu, IE jest dostępne, pomimo naklejki CE 5.0 Core. Trudno dojść jak to jest naprawdę, dlatego proponuję Operę :)

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 25, 2011, 21:01:12 »
oki sprobuje zrobic tak jak mowisz i dam znac czy faktycznie masz racyje ;) ale wlasnie tak wogole to support automapy jak i miplo mowi ze to dziala tylko na wersjach pro, hmmm..... nawet gdzies tu na forum byl watek ze znikajacym miplo, probowalem edytowac rejestr tak jak tam pisali ale jakos u mnie to nie podzialalo, miplo nadal sie gubilo.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 25, 2011, 23:35:26 »
Może chodziło o MiploLoc, które do działania faktycznie wymaga jeszcze pewnej zmiany w rejestrze. Miplosync działa bez kombinacji, o ile mówimy o synchronizacji POI z poziomu AM, a nie automatycznej co ileś tam minut w tle (to raczej bez sensu, bo nie zawsze mamy połączenie).

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 01, 2011, 08:49:55 »
angler, pytanko znowu mam. Nawi zawiesila mi sie podczas aktualizacji, wiec wiadomo co sie stalo. Da sie jakos postawic ja w domowych warunkach czy only servis?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 01, 2011, 09:09:57 »
Pewnie robiłeś aktualizację na podłączonym kablu USB do komputera?
Jeśli w tej chwili nawigacja na nic nie reaguje (nie włącza się), to ogólna odpowiedź brzmi serwis.
Niemniej jednak istnieje specjalny program narzędziowy na PC do komunikacji z PCB MTK i wgrywania "zdalnie" romu. Warunek jest jeden - urządzenie musi się zgłaszać w jakikolwiek sposób po podłączeniu do komputera (nawet jako "nieznane urządzenie").

« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 01, 2011, 12:19:11 »
zglasza sie jako urzadzenie nieznane. Robilem to na podlaczonym kablu zgodnie z instrukcja na stronie navroad, a co mial byc odlaczony? robilem zgodnie z instrukcja navroad. To co poszukac sobie taki program i cos dzialac nim? jak sie dokladnie nazywa ten program bo cos nie moge znalesc?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2011, 12:35:57 wysłana przez jokers84 »