Witam
Dotychczas Automapę używałem z HTC HD. Zmiana telefonu na Blackberry wymusiła na mnie zakup innej nawigacji. Dużo podróżuję i HTC wykorzystywałem równocześnie do dzwonienia, słuchania mp3 i nawigacji. Skuszony reklamami zakupiłem "kombajn multimedialny" NR560BF, mając nadzieję że będę miał podobne możliwości w połączeniu z telefonem jak wcześniej z HTC.
Na plus mojego nowego nabytku należy zaliczyć dobrze działającą nawigację szybko i łatwo łapiącą sygnał GPS (zdecydowanie lepiej niż w HTC), 5 calowy ekran i w miarę dobry uchwyt, choć potrafi drżeć .
Niestety, z całą resztą które oferuje to urządzenie spotkało mnie duże rozczarowanie bo:
1. Odtwarzacz mp3 nie działa gdy używana jest automapa (nie może działać w tle). Nie wiem jak twórcy interfejsu mogło przyjść do głowy że użytkownik nie chce używać tych dwóch rzeczy jednocześnie. Mogę słuchać mp3 tylko gdy znam drogę do celu?

2. Odtwarzacz mp3 po wyłączeniu nie zapamiętuje playlisty i miejsca gdzie skończyło się słuchanie utworu, tzn.po ponownym włączeniu urządzenia znów należy wybierać utwór i szukać ostatniego fragmentu (szczególnie irytujące przy słuchaniu książek)
3. MP3 player nie zatrzymuje się (tryb pausa) podczas przychodzenia połączenia tylko równocześnie gra dzwonek i idzie muzyka.
4. Po odebraniu połączenia przez 1-2 sekundy dzwoniący słyszy MP3 i dopiero po chwili wyłącza się dźwięk MP3 ale odtwarzanie nie zatrzymuje się i po zakończeniu rozmowy trzeba cofać nagranie do tyłu.
5. Po uruchomieniu automapy w tle (minimalizacja) i włączeniu odtwarzacza MP3 – tenże odtwarzacz zawiesza się po odebraniu pierwszej rozmowy i potem dźwięk już idzie tylko kiedy włącza się dźwięk z automaty; pomaga dopiero Reset urządzenia
6. Książka telefoniczna – brak możliwości wyboru kontaktu poprzez klawiaturę – mam prawie 300 kontaktów w telefonie i wybieranie nazwiska na końcowe litery alfabetu wiąże się z kilkudziesięciokrotnym naciskaniem przycisku "przewiń". Może to wystarcza gdy ma się 20 kontaktów w telefonie i rzadko się telefonuje. Ja niestety dużo dzwonię w podróży - taka praca.
7. Przy tym wszystkim odtwarzanie tylko formatu video wmv oraz to że w transmiterze FM nie ma pamięci do choćby kilku częstotliwości jest drobiazgiem.
To urządzenie i jego wielofunkcyjność miała być wygodą dla kierowców, ma być nawigacją, odtwarzać mp3, ma być zestawem głośnomówiącym … niestety poza nawigacją to nic z tych rzeczy nie robi jak należy. Ktoś kto projektował ten interfejs widać w ogóle go nie testował że wypuszczono urządzenie z takimi wadami.
Interfejs urządzenia oferującego nawigację, transmiter FM, odtwarzacz mp3, książkę telefoniczną jest nieprzemyślany ... po prostu beznadziejny.
Nie wiem jakimi pobudkami kierował się producent myśląc że mp3 słucha się tylko gdy nie używa się nawigacji albo kontakty w książce szuka się tylko przesuwając listę w dół po 5 kontaktów na kliknięcie. Interfejs który stworzono niestety zupełnie nie wykorzystuje możliwości jakie mogłoby dawać to urządzenie.
Napisałem o moich uwagach do NavRoad jedyne co odpisali to jedynie żebym sobie poszukał innego odtwarzacza. No cóż - bez komentarza.
Przeszukałem net i znalazłem co prawda 2 programy do multimediów. Niestety w TCPMP który znalazłem nie ma ikony do minimalizacji (gdzieś czytałem że można go jednak minimalizować - ja mam tylko X do wyjścia z programu) a drugi program Nitrogen (do muzyki) działa i minimalizuje się ale niestety nie wiem jak go przypisać do klawisza muzyki w interfejsie, a wchodzenie za każdym razem do eksploratora żeby w nim coś przełączyć jest wkurzające (a w czasie jazdy autem - niebezpieczne). Niestety nadal również nie pozostaje rozwiązany problem zatrzymywania się odtwarzacza przy nadejściu połączenia.
Reasumując - z dobrze opracowanym interfejsem obsługi to byłoby genialne urządzenie. Szczególnie dla tych co dużo podróżują, jednocześnie pracując "telefonem" a jak tego nie robią to lubią posłuchać muzyki lub książki.
Niestety jeśli ktoś, skuszony reklamą, myślał że kupując NaviRoad 560BF będzie mógł równocześnie słuchać mp3 przez transmiter., używając jednocześnie Automapy, będzie wygodnie korzystał z książki telefonicznej i zestawu głośnomówiącego to niech o tym zapomni. Jedyne z czego można być zadowolonym to sama nawigacja - ale to oferuje wiele urządzeń na rynku.
Tak długo jak urządzenie nie zostanie przez producenta dopracowane napewno nie będę go polecał.