NavRoad 560BF - moje wrażenia - niestety raczej negatywne

• 14 Odpowiedzi
  • 10931 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NavRoad 560BF - moje wrażenia - niestety raczej negatywne
« dnia: Styczeń 25, 2010, 21:47:22 »
Witam

Dotychczas Automapę używałem z HTC HD. Zmiana telefonu na Blackberry wymusiła na mnie zakup innej nawigacji. Dużo podróżuję i HTC wykorzystywałem równocześnie do dzwonienia, słuchania mp3 i nawigacji. Skuszony reklamami zakupiłem "kombajn multimedialny" NR560BF, mając nadzieję że będę miał podobne możliwości w połączeniu z telefonem jak wcześniej z HTC.
Na plus mojego nowego nabytku należy zaliczyć dobrze działającą nawigację szybko i łatwo łapiącą sygnał GPS (zdecydowanie lepiej niż w HTC), 5 calowy ekran i w miarę dobry uchwyt, choć potrafi drżeć .
Niestety, z całą resztą które oferuje to urządzenie spotkało mnie duże rozczarowanie bo:

1. Odtwarzacz mp3 nie działa gdy używana jest automapa (nie może działać w tle). Nie wiem jak twórcy interfejsu mogło przyjść do głowy że użytkownik nie chce używać tych dwóch rzeczy jednocześnie. Mogę słuchać mp3 tylko gdy znam drogę do celu?  :shock:
2. Odtwarzacz mp3 po wyłączeniu nie zapamiętuje playlisty i miejsca gdzie skończyło się słuchanie utworu, tzn.po ponownym włączeniu urządzenia znów należy wybierać utwór i szukać ostatniego fragmentu (szczególnie irytujące przy słuchaniu książek)
3. MP3 player nie zatrzymuje się (tryb pausa) podczas przychodzenia połączenia tylko równocześnie gra dzwonek i idzie muzyka.
4. Po odebraniu połączenia przez 1-2 sekundy dzwoniący słyszy MP3 i dopiero po chwili wyłącza się dźwięk MP3 ale odtwarzanie nie zatrzymuje się i po zakończeniu rozmowy trzeba cofać nagranie do tyłu.
5. Po uruchomieniu automapy w tle (minimalizacja) i włączeniu odtwarzacza MP3 – tenże odtwarzacz zawiesza się po odebraniu pierwszej rozmowy i potem dźwięk już idzie tylko kiedy włącza się dźwięk z automaty; pomaga dopiero Reset urządzenia
6. Książka telefoniczna – brak możliwości wyboru kontaktu poprzez klawiaturę – mam prawie 300 kontaktów w telefonie i wybieranie nazwiska na końcowe litery alfabetu wiąże się z kilkudziesięciokrotnym naciskaniem przycisku "przewiń". Może to wystarcza gdy ma się 20 kontaktów w telefonie i rzadko się telefonuje. Ja niestety dużo dzwonię w podróży - taka praca.
7. Przy tym wszystkim odtwarzanie tylko formatu video wmv oraz to że w transmiterze FM nie ma pamięci do choćby kilku częstotliwości jest drobiazgiem.

To urządzenie i jego wielofunkcyjność miała być wygodą dla kierowców, ma być nawigacją, odtwarzać mp3, ma być zestawem głośnomówiącym … niestety poza nawigacją to nic z tych rzeczy nie robi jak należy. Ktoś kto projektował ten interfejs widać w ogóle go nie testował że wypuszczono urządzenie z takimi wadami.
Interfejs urządzenia oferującego nawigację, transmiter FM, odtwarzacz mp3, książkę telefoniczną jest nieprzemyślany ... po prostu beznadziejny.
Nie wiem jakimi pobudkami kierował się producent myśląc że mp3 słucha się tylko gdy nie używa się nawigacji albo kontakty w książce szuka się tylko przesuwając listę w dół po 5 kontaktów na kliknięcie. Interfejs który stworzono niestety zupełnie nie wykorzystuje możliwości jakie mogłoby dawać to urządzenie.

Napisałem o moich uwagach do NavRoad jedyne co odpisali to jedynie żebym sobie poszukał innego odtwarzacza. No cóż - bez komentarza.

Przeszukałem net i znalazłem co prawda 2 programy do multimediów. Niestety w TCPMP który znalazłem nie ma ikony do minimalizacji (gdzieś czytałem że można go jednak minimalizować - ja mam tylko X do wyjścia z programu) a drugi program Nitrogen (do muzyki) działa i minimalizuje się ale niestety nie wiem jak go przypisać do klawisza muzyki w interfejsie, a wchodzenie za każdym razem do eksploratora żeby w nim coś przełączyć jest wkurzające (a w czasie jazdy autem - niebezpieczne). Niestety nadal również nie pozostaje rozwiązany problem zatrzymywania się odtwarzacza przy nadejściu połączenia.

Reasumując - z dobrze opracowanym interfejsem obsługi to byłoby genialne urządzenie. Szczególnie dla tych co dużo podróżują, jednocześnie pracując "telefonem" a jak tego nie robią to lubią posłuchać muzyki lub książki.
Niestety jeśli ktoś, skuszony reklamą, myślał że kupując NaviRoad 560BF będzie mógł równocześnie słuchać mp3 przez transmiter., używając jednocześnie Automapy, będzie wygodnie korzystał z książki telefonicznej i zestawu głośnomówiącego to niech o tym zapomni. Jedyne z czego można być zadowolonym to sama nawigacja - ale to oferuje wiele urządzeń na rynku.

Tak długo jak urządzenie nie zostanie przez producenta dopracowane napewno nie będę go polecał.  :(

*

Offline gottri

• 6
  • Sprzęt: NavRoad 560BF win ce prof 5.0 automapa
Odp: NavRoad 560BF - moje wrażenia - niestety raczej negatywne
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2010, 13:58:14 »
Ja póki mam podobne wrażenia - miało być cudo a tak na prawdę poza nawigacją i ładnym kształtem nic sobą nie prezentuje.

Przeszedłem przez zmianę systemu bo sprzedawca wysłał mi wersje WIN CE Core 5.0 a nie Professional. Po tym upgradzie internet miał śmigać. Efekt jest taki, że póki co ani przez kabel USB (próbowałem na dwóch różnych komputerach) ani przez połączenie z telefonem internet nie funkcjonuje. Czekam na odpowiedź od serwisu.

Nie wiem czy to jest standardem u innych producentów czy przy innych systemach ale obecnie w NavRoad nie ma możlwości zrobienia backupu systemu WIN CE. Nie ma też instalki.... I weź tu człowieku bądź za legalnością....

Z wybieraniem kontaktów na importowanej liście z telefonu to jak wspominasz kolego jest całkowitą porażką - zanim doklikam się do 150 osoby to znajdę sie w rowie albo czyimś tyłku  :-/

Multimediów jeszcze nie próbowałem wykorzystać ale jak już czytam Wasze komentarze to się odechciewa.

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2010, 21:28:46 »
Panowie przyznam się, że jestem podłamany tym co piszecie. Jakiś czas temu nosiłem się z zamiarem kupienia dobrej nawigacji. Wybór padł na firmę NavRoad czytając ogólnie pochlebne opinie w internecie. No właśnie.... nawigacja miała być uniwersalna i nie być tylko samą mapą bo taką to można kupić za parę zł w wersji papierowej :)

Na szczęście zrezygnowałem z zakupu nawigacji samochodowej. Znajdą się też tacy którzy nie będą aż tak bardzo narzekać ale ja mam za sobą kombinowanie na PocketPC z windowsami mobilnymi i mam tego troszkę dosyć.
Chyba pozostaje się cieszyć, że nie zakupiłem tej nawigacji.

*

Offline romek64

• **
  • 112
  • Sprzęt: N311, A636N, N560, N6120c, NR360, NR460,E52,N8
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2010, 21:44:34 »
Nawigacja służy tylko do nawigacji natomiast w bardziej uniwersalnym urzadzeniu nawigacja jest tylko jednym z elementów..skoro twierdzisz ze wystarczy Ci papierowa mapa tzn że żadne z takich urządzeń nie jest Ci do niczego potrzebne..Ciekawe czy jak windows zacznie Ci się z jakiegoś powodu wieszać to zamienisz kompa na liczydło..?

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
  • Sprzęt: Galaxy Tab P1000, SGS i9000, Compaq 8710p
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2010, 20:20:58 »
Panowie przyznam się, że jestem podłamany tym co piszecie. Jakiś czas temu nosiłem się z zamiarem kupienia dobrej nawigacji. Wybór padł na firmę NavRoad czytając ogólnie pochlebne opinie w internecie. No właśnie.... nawigacja miała być uniwersalna i nie być tylko samą mapą bo taką to można kupić za parę zł w wersji papierowej :)
Po pierwsze to Romek64 ma rację :)  po drugie to kup nawigację a nie cudaka od wszystkiego :) Obie moje córki użytkują Navroady Q1 i ja sam po wielu przeczytanych opiniach i sprawdzeniu organoleptycznym wybrałem Q1. Włączam, mam fixa za kilka-kilkanaście sekund / w mieszkaniu /
i mogę jechać. Zero zwiech, zero problemów. Muzyki tez posłuchasz i ostatecznie film obejrzysz /próbowałem i chodzi bez żadnego problemu /. Najważniejsze jednak dla mnie było to, że będąc  na próbę z Q1 córki w MM przy stoisku z nawigacjami, prawie żadna z nich, nieważne jaki producent i cena nie potrafiła złapać fixa. Q1 mi wrzeszczał ciągle w kieszeni czemu nie jadę :) Też bym chciał ekran 5cali i np traffic w AM nawigacja / jak sama nazwa wskazuje :) ma służyć do pomocy w jeździe i niezawodność była dla mnie najważniejsza. Aha. I jeszcze jedno. Nawet w wąskich uliczkach otoczonych wysokimi kamienicami teraz nie mam problemu z gubieniem sygnału. No i nie jest to moja pierwsza, ani druga nawigacja jaką miałem w życiu. I nie pracuję w Jamiconie, choć w Katowicach mieszkam :)

*

Offline Forest89

• *
  • 79
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia N86 8MP
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 27, 2010, 13:51:17 »
Ja użytkuję NR560BF od jakiegoś miesiąca może dłużej. Póki co mało jeżdżę więc nawigacje miałem włączoną 2 razy. Sama nawigacja dobrze się spisuje. Fixa łapie szybko nawet w zabudowaniach, ale multimedia to ogólnie kiepściocha. Wszystko inne jest kiepskie. Tak jak ktoś tu pisał oprócz nawigacji i fajnego wyglądu nic innego, dobrego nie oferuje. Ja dałem z tego NavRoada 920 zł z Automapą europy (nie działa wersja witaminowana!) i jest to mój najgorszy zakup elektroniki jaki kiedykolwiek dokonałem :D Kumpel kupił za 199 zł z biedronki i jest git. :D Ogólnie na dzień dzisiejszy NavRoada omijać szerokim łukiem !!!!!!

*

Offline romek64

• **
  • 112
  • Sprzęt: N311, A636N, N560, N6120c, NR360, NR460,E52,N8
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 27, 2010, 14:25:26 »
Cena o której piszesz obejmuje nie tylko urzadzenie ale i AM,możesz odsprzedać urzadzenie i AM wykorzystać w innym.Nie bedę się wypowiadał o NR560BF bo go nie posiadam ale jesli nawet faktycznie jest nieudany to nie mozna uogólniać na wszystkie produkty tej firmy.Mój nr 460 działa rewelacyjnie i niezawodnie,fix w kilka sekund,korzystam z niego tylko w aucie więc mała bateria nie jest dla mnie wadą itd.Co do nawigacji za 199 to nawet jak technicznie bedzie oki to napewno nie bedzie posiadała pełnowartościowej mapy tylko jąkąś wydumkę pt start lub easy..dlatego porównanie tej ceny do urządzenia z pelną AM europa jest całkowitym nadużyciem i kompletnie nie na miejscu.Nawet jak urządzenie sie nie sprawdza to proponuje trochę więcej rozsądku i umiaru w ocenach i porównaniach..

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 10, 2010, 19:55:06 »
@romek64 i @jackpe

Przeczytajcie dobrze to co napisałem a przekonacie się, że nigdzie nie napisałem że wolę mapę papierową od nawigacji. Tak więc nauka zrozumiałem czytania się kłania  :ok:

Co do uniwersalności urządzenia... samą nawigację to można sobie kupić za 300 zł a nie za 700 zł. Urządzenie z wątku bo do niego się odnosiłem ma podanych troszkę więcej funkcji a niżeli samo nawigowanie i to na stronie producenta. Ustosunkowałem się tylko do tego co pisali poprzednicy. Dokładniej chodzi o RedAlex-a i jego punkty 1-7. Przepraszam ale to są dość proste i banalne rzeczy do zrobienia a zarazem wiadomo, że będzie się z takich rzeczy korzystać.
Dlatego jeśli faktycznie występują powyższe problemy jak kolega opisał to szkoda wydawać tyle pieniędzy na to urządzenie. Do samej nawigacji w zupełności wystarczy dużo tańsze i też będzie działać.

*

Offline reneyvan

• **
  • 108
  • Sprzęt: LG G 3 z Lollipop 5.0
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 01, 2010, 18:45:22 »
Akurat wczoraj stałem się posiadaczem Navroad NR 560 BT z Win 5.0 w wersji Proffesional,
Do nawigacji otrzymałem kartę micro SD 2 GB z AM Polska.
Dotychczas miałem Larka FreeBird 35.0 z AM na karcie SD.
Po jednym dniu użytkowania Navroad wyróżnia sie zdecydowanie na plus.
Jakość wykonania, materiał z jakiego jest wykonana obudowa, czy też szybkość działania robią wrażenie. Minusem jest natomiast uchwyt. No może nie sam uchwyt, a mechanizm przyssawki.
Tak się złożyło, że musiałem pilnie jechać w nocy i za żadne skarby nie mogłem umocować nawigacji.
Dopiero po dobrych kilku minutach i klnąc na czym świat stoi przymocowałem ją do szyby.
Dzisiaj zauważyłem, że uchwyt się odkleił.
Ze środka wypadł kawałek plastiku i chyba będę musiał kupić nowy.
No cóż mądry Polak po szkodzie.
Co do działania automapy. Chodzi bardzo szybko, błyskawicznie znajduje satelity.
Po pewnych problemach udało mi się połączyć z kompem. Na Win 7 i Windows Mobile Device Center z problemami, ale poszło, zaś na Win XP i  AS 4.5 za nic. Niby udało się zestawić połączenie i mogłem eksplorować pliki, ale nie mogłem zainstalować Miplosync.
Dopiero na Win 7 mi się udało.
Miplosync wrzuciłem na kartę micro SD.
Odpaliłem z poziomu Windowsa i aktualizacja się udała.
Ściągnąłem  POI i uruchomiłem AM.
Przy pierwszym uruchomieniu wyświetlił się komunikat o aktualizacji Miplo.
Potem (pod warunkiem, że jest połączenie z Netem) aktualizacje robiłem z poziomu nawigacji - ikona Mipolsync w zakładce POI (po zainstalowaniu Miplosync ikony się uaktywniły).
Udało mi się tez sparować nawigację z telefonem komórkowym – Sony Ericsson C 905.
Z kompem (Dell Latitude D 630)  niestety nie, ale ten model kompa ma jakiś dziwny BT i z niektórymi urządzeniami nie chce łączyć.
Niestety pomimo, że komórka była połączona z Netem nie mogłem aktualizować POI z Miplosync (wyskakiwał błąd połączenia z siecią), ale myślę, że to tylko kwestia ustawień.
Aha mały minus to też głośność (jest słaba), chociaż to także być może kwestia ustawień.
Jak wszystko opanuję dam znać, co i jak.       

Połączone: [time]Maj 03, 2010, 18:33:55[/time]
OK już znalazłem rozwiązanie problemu z pobieraniem POI z Miplo przez nawigacje.
Po prostu po sparowaniu nawigacji z komórką trzeba było kliknąć ikonę DUN.
Poszło bez problemu.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 18:35:03 wysłana przez reneyvan »

*

Offline reneyvan

• **
  • 108
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2010, 16:18:46 »
No to jeszcze kilka uwag.
AMT po sparowaniu z komórką działa bez problemu.
Udało mi się ustawić głośność i transmitter FM.
Generalnie jestem bardzo zadowolony.

*

Offline gottri

• 6
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 12, 2010, 03:32:42 »
Dla Win Ce 5.0 Proffesionall na stronie navroad pojawiło się nowe oprogramowanie. Po jego instalacji rozwiązał się problem z połączeniem internetowym przez komórkę. Nadal jednak nie mogę połączyć nawigacji z internetem przez Active Sync z PC - ani na XP ani na Vista :(
Serwis poki co jedynie wytlumaczyl ze to problem z Windowsem...

*

Offline reneyvan

• **
  • 108
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 12, 2010, 20:48:06 »
Na XP też mi się nie udało i to zarówno na AS w wersji 4.2 i 4.5.
Z kolei na Windows 7 i WMDC z oporami, ale poszło.

*

Offline gottri

• 6
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 13, 2010, 18:45:49 »
Dla Win Ce 5.0 Proffesionall na stronie navroad pojawiło się nowe oprogramowanie. Po jego instalacji rozwiązał się problem z połączeniem internetowym przez komórkę. Nadal jednak nie mogę połączyć nawigacji z internetem przez Active Sync z PC - ani na XP ani na Vista :(

No i udało się. Byłem tak upierdliwy dla serwisu Navroad ze postanowili zajac sie tym tematem ;-)  Dzisiaj otrzymalem od nich skuteczne rozwiazanie problemu połączenia internetowego przez kabel USB i Active Sync. Jest to kwestia brakującego wpisu w rejestrze. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to napisze co trzeba zrobic.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2010, 18:49:09 wysłana przez gottri »

*

Offline reneyvan

• **
  • 108
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2010, 19:49:53 »

No i udało się. Byłem tak upierdliwy dla serwisu Navroad ze postanowili zajac sie tym tematem ;-)  Dzisiaj otrzymalem od nich skuteczne rozwiazanie problemu połączenia internetowego przez kabel USB i Active Sync. Jest to kwestia brakującego wpisu w rejestrze. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to napisze co trzeba zrobic.

Jasne, napisz co trzeba poprawić.

*

Offline marqss

• *
  • 56
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond + NavRoad NR560BF wince pro
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 18, 2010, 11:53:38 »
Witam,

odnośnie tego problemu:

nie prościej byłoby poświęcić chwilkę by przejrzeć to forum zamiast truć rzyć ludziom z navroad'a? Rozwiązanie problemu połączenia internetowego w NR560BF i AS jest tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/navroad/navroad-nr560bf-krotka-opinia-uwagi-i-problemy/msg1195822/#msg1195822
Problem leży w winzgrozie, trzeba dodać kilka wpisów w rejestrze, dzięki którym uzyskasz net przez activesync...
Szukanie i myślenie nie boli, tylko trochę czasu zabiera....
Pozdrawiam i życzę powodzenia!