Sprawdź na otwartej przestrzeni, bo przyczyną może być metalizowana szyba przednia w aucie. A jeżeli dalej będzie kiepsko, to pewnie odlutowała się antena od modułu GPS i wtedy serwis. Acha, fixa łapiesz na postoju? 
Szybkość transferu nie ma znaczenia - wystarczy 4800 bps, ale musi być właściwie dobrana do urządzenia, bo mogą być błędy transmisji.
Wybaczcie, że tak długo nie odpisywałem ale byłem cały czas zajęty chodzeniem z GPS'em po świeżym powietrzu, inni chodzili na spacer z pieskami a ja oczywiście ze swoim felernym sprzętem

Od tego czasu wypróbowałem już trzy firmware (coraz to nowsze) i jak zapewniali w NavRoad (pomoc techniczna) każdy miał być lepszy od drugiego

Ten ostatni z 20.05.09 powiedzmy chodzi najlepiej, z pół godziny ładowania się GPS'a skoczyło do 3 - 4 min. chodzi oczywiście o ładowanie zresetowanego GPS'a, gdy już załaduje aktualne pozycje satelitów jest OK. - nawet w 10sek.
Szyby metalizowanej nie mam, a wszelkie próby robiłem na otwartej przestrzeni. Nie przypuszczam aby antena była odlutowana, przy mechanicznych uszkodzeniach nawigacja wyłączała by się przypadkowo, no... w aucie przecież trzęsie

U mnie jak zaskoczy to jest ok. Najgorzej jest właśnie z tym zaskakiwaniem, raz załaduje się w 3 min. a raz trzeba go resetować, jak u "kmac"

Coś zbyt często się zacina a najczęściej podczas zał./wył.
Jeśli chodzi o te transfery to także zauważyłem, że najszybciej zaskakuje przy tych wolniejszych ustawieniach, na maksa (115200bps) czasami się zacina i trzeba resetować , nie wiem jakie ustawienie było by w tym wypadku najlepsze? Jest program do ustalania właściwego transferu VisualGPSce.exe tylko nie wiem jak go zastosować.
I jeszcze jedno, jak wam chodzi grafika tzn. podczas wchodzenia w menu – zawsze płynnie, czy raczej z krótkimi zwisami? U mnie na początku było płynnie, później zaczęła się „kszaczyć”. Może przez załadowanie POI (fotoradary). Mam wgraną tylko AM. PL, przy EU to już nie mówię chodzi jak wół, musiałem ją odinstalować. A jak u was chodzą pojemne mapy (1GB)
PS: O!? … jest „nowy” firmware (22.05.09) rodzą się jak grzyby po deszczu

gdyby te GPS’y były takie dobre, to nie poprawiali by ich co drugi dzień, widocznie musi być dużo skarg na ten model (lub serię), myślę, że ten będzie już „rewelacyjny”

Wypróbuję – zobaczymy.