Gdzie podłączyć moduł TMC do Navroad 450BV

• 5 Odpowiedzi
  • 3982 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
  • Sprzęt: NavRoad 450BV - AM XL i NAVROADMAP EU
Gdzie podłączyć moduł TMC do Navroad 450BV
« dnia: Czerwiec 27, 2010, 14:49:25 »
Witam
Mam moduł TMC, który składa się z przewodu z wejściem mini USB, potem jest "puszka" z wejściem na antenę, a dalej ciąg dalszy przewodu zakończony wejściem do podłączenia typowego kabla mini USB. Co mam z tych rzeczy podłączyć do nawigacji i jak ?
W piątek wybieram się do Belgii i wiem, że tam TMC funkcjonuje.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Gdzie podłączyć moduł TMC do Navroad 450BV
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2010, 20:18:52 »
Taki typ podłączenia można nazwać "przelotowym". Z jednej strony wpinasz wtyk miniUSB do gniazdka miniUSB w nawigacji, z drugiej podpinasz ładowarkę samochodową, zapewniającą zasilanie dla modułu TMC, jak i ładowanie nawigacji. Nawigacja sama powinna przełączyć schemat działania gniazdka MiniUSB z typowego USB, na szeregowy TTL, po podłączeniu odbiornika TMC.

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2010, 21:41:23 »
Ale ja mam ładowarkę na "jacka", którą wpina się z prawej strony urządzenia. Przelotówka w module TMC jest na wejście mini USB. No kompletnie nie rozumiem, jak mam to wszystko podłączyć.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2010, 22:53:44 »
A to kupiłeś TMC dedykowane do 450BV, czy uniwersalne może? Możesz sprawdzić, czy wyjście miniUSB nie daje przypadkiem zasilania na TMC po podłączeniu tego "jacka". Czyli podpinasz miniUSB od TMC do urządzenia + minijack od ładowarki też do urządzenia i sprawdzasz działanie TMC.

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2010, 23:40:02 »
Moduł TMC mam dedykowany do tego modelu, bo sprawdzałem na stronie NavRoad.
No dobra, jeśli podłączę tak, jak mówisz, to koncówka (dalszy ciąg przewodu) od TMC z wejściem na mini USB, ma leżeć sobie luźno ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 28, 2010, 09:05:29 »
Owszem, ma leżeć juźno, jeśli NR460 podaje zasilanie na gniazdo MiniUSB po podłączeniu TMC. Musisz to po prostu sam sprawdzić. Większość takich odbiorników TMC trzeba jednak zasilać od strony gniazdka miniUSB poprzez standardową ładowarkę (sam też mam taki uniwersalny TMC przerobiony by pasował pod Goclevera).