Jak dla mnie najciekawszą funkcją tego programu jest możliwość zaplanowania trasy na pececie i przeniesienie jej do pda.
Pod warunkiem, że to zadziała tak jak trzeba.
Ponieważ wszyscy tu uważają, że jestem bezkrytyczny wobec Garmina, to żeby mogli zmienić zdanie
(jako ciekawostkę - OT) wrzucę kamyczek do garminowskiego ogródka.
Otóż w systemie Garmina trasy można wyznaczać zarówno w PC
(program MapSource) jak też w odbiorniku. Dowcip jednak polega na tym jeżeli na PC zaprojekujemy trasę "on road" czyli z routingiem, a następnie wyślemy ją do odbiornika to faktycznie nie jest przesyłana cała trasa, a tylko punkty: Start/Via/End.
Niby OK - prawda ? Otóż nie, bo nie wiedzieć czemu w MapSource i w odbiorniku są nieco inne algorytmy obliczeń. Np. w MapSource możesz ustalać prędkości dla poszczególnych kategorii dróg, co oczywiście ma wpływ na oblicznia trasy "najszybsza".
W odbiorniku - przynajmniej w moim modelu te prędkości są zaszyte na stałe i nawet nie wiem jakie są

W konsekwencji zdarza się że ta sama trasa w MapSource i w odbiorniku ...... nie jest tą samą trasą

Ale generalnie to sporadyczne przypadki i zgadzam się z Tobą, że przygotowanie trasy na PC i potem ich eksport do odbiornika jest fajną sprawą.
Zresztą nie tylko w przypadku samochodu !!!
Wykorzystując tę cechę Garmina tak właśnie zrobiłem "Przewodnik po Bieszczadach".
Zaprojektowałem w MapSource ok. 20 ciekawych tras (perpedes), które każdy może wraz z routowalną
(po szlakach i ścieżkach !) mapą pobrać z mojej www i wgrać do odbiornika.