Aktualizacja map - 2007.03.09

• 9 Odpowiedzi
  • 2693 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
« dnia: Marzec 10, 2007, 22:22:06 »
Hmm, myślałem, że będzie dostępna w/w aktualizacja od razu z rana, a dopiero po południu była dostępna lub wcześniej nie zauważałem linku.

Cóż, kilka osób narzekało, że wysyła poprawki i nikt tego nie uwzględnia. Ja widzę akurat, że to co zgłosiłem to zostało dodane lub poprawione, ale pewnie na komplet mniejszych miejscowości dokładnie zdefiniowanych to jeszcze trochę poczekamy.

Na razie częstotliwość i jakość poprawek rewelacyjna choć Autopilot depcze po piętach (duże miasta).

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 11, 2007, 08:52:33 »
Wszystko było by fajnie jak by zespół Navigo w końcu przysiadł by się do aplikacji. Jak najbardziej podobają nam sie aktualizacje map ale co z tego jak aplikacja jest "niestrawna".

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2007, 10:07:07 »
A dlaczego aplikacja jest niestrawna? Niestrawna = trzeba ją przebudować całkowicie?

Z tego co wiemy, aplikacja jest przebudowywana, ale nie wiemy w jakim kierunku (poza widokiem 3D, nad którym pracują oraz prędkością).

Używam Navigo jeżdżąc po Polsce i dużych miastach w Polsce i nie powiedziałbym, że jest niestrawna. Gdy pierwszy raz do ręki wziąłem AutoMapę 3.9.x to długo zastanawiałem się nad tym, co zrobić dalej, w przypadku Navigo problemu tego nie miałem.

Jedyny raz, gdy zawiodłem się na Navigo to moment, gdy zjechałem w głuszę leśną, z bardzo wąską dróżką, która była na mapie, dokładnie zaznaczona, ale dojechałem do miejscowości, która praktycznie nie była opracowana na mapie poza dosłownie głównym skrzyżowaniem.

aktualizacja map
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2007, 12:25:50 »
Proponuje przejechać się drogami w powiecie Biłgorajskim gdzie na drogach wojewódzkich można jeszcze korzystać z programu. Natomiast na pozostałych drogach i róniez przy przejężdzie przez miasto to lepiej ten program nie włączać. Istna choinka kursor chodzi swoimi drogami a raczej poboczami i pozostałe dane na przemian skaczące rózne informacje . Przyznaje, że w dużych miastach w tym w Lublinie jest program w miarę dokładny i stabilny. Ale daleko mu do programu Automapa 4 beta kóry obecnie testuje.

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2007, 12:42:18 »
Dlatego właśnie napisałem, że duże miasta są opracowane poprawnie, bardzo dobrze, mniejsze miejscowości różnie. To o czym teraz piszę to jednak nie domena programu, ale danych mapowych, które są uzupełniane i dlatego właśnie korekty są co miesiąc.

Kursor skakał, bo droga nie była oznaczona zbyt dokładnie na mapie lub fix GPSa był złapany na zbyt małej ilości satelit, ale obstawiam małą dokładność mapy w tym miejscu. Mało ostatnio jeżdżę bocznymi drogami - widziałem kilka niedoróbek na Lubelszczyźnie, to już w mazowieckiem - też na bocznych drogach lub w łódzkiem jest dużo lepiej.

Tak więc nie rozumiem co ma stabilność programu do danych nawigacyjnych? To są dwie różne rzeczy. Navigo wystartowało we wrześniu 2006 (bo o pierwszej wersji można chyba zapomnieć) i od tego miejsca można go oceniać.

Co do AM4 sugeruję złagodzenie emocji, wszak miała być na rynku od wakacji 2005 roku bodajże. Dobrze będzie jak się pojawi w te wakacje lub po nich. Gdybym miał wybierać aplikację jako drugą, zapasową (niektórzy tak robią) to wybrałbym AutoPilota, na pewno nie AM - pojeździłem trochę z AM i nie leży mi filozofia AM oraz podejście do Klienta - jak choćby brak możliwości ingerencji w komunikat powitalny, który nie zważa na wyłączony sygnał tylko bije po uszach - teoretycznie rzecz bez znaczenia, jednak spotkać go można przy każdym włączaniu AM.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2007, 15:10:10 »
Co do AM 4 to ja niczego nie przesądzam, bo jeśli miałby opierać swoje opinie o wersje beta to jaka byłaby moja wiarygodność. Do czasu wydania pełnej wersji wiele się jeszcze pewnie zmieni, jestem pewien, że również Twoje zdanie, straser. AM zapowiada wydanie AM4 od kilku lat z jakim skutkiem wiemy doskonale...i co z tego??? Programu jak nie było tak nie ma! To jest kpina, a nie to, że w PPWK co miesiąc dostajemy aktualizacje map. Jesli masz jakies zastrzeżenia to je wyślij do wydawcy Navigo, a zostaną usunięte, możesz być tego pewien, potwierdzą Ci to użytkownicy N2 z tego forum. Przyczyn tego o czym mówisz moze być kilka, ale najprawdopodobniej winą są niedokładności w mapach na tym terenie. Jednak, jeśli Tobie nie podoba sie to, że mapy są aktualizowane to już inna kwestia....btw ile aktualizacji AM ukazało się w przeciągu ostatnich sześciu miesięcy??? Chyba nie trzeba nikomu wyjaśniać jaka jest różnica w traktowaniu klienta. Jeśli firma myśli że zatrzyma przy sobie klienta tylko opierając się o swoją renomę i wypracowaną markę to chyba nie zna praw rynku. Mnie obsługa Navigo nie przeszkadza, jeżdzę dużo po Polsce, używałem wielu programów nawigacyjnych i zgodzę się, że N2 to nie jest iGo jeśli chodzi o silnik mapowy, ale jeśli chodzi o mapy, to przebija go pod każdym calem. Jeśli nowa wersja z ulepszonym silnikiem pojawi się nawet za pół roku, to i tak będzie to bardzo wynik, porównując z AutoMapą mającą dużo większe doświadczenie w kwestii tworzenia aplikacji nawigacyjnych, która nie potrafi poradzić sobie od kilku lat z kulturą pracy nowej wersji.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 12, 2007, 07:50:02 »
Musze pogratulowac zespolowi NAVIGO szybkosci reakcji: gdzies kolo 2-3 marca zglosilem blad nazwy ulicy w Warszawie i w aktualizacji z 9.03 juz jest poprawiony. Brawo. Natomiast co do samej aplikacji to dla mnie irytujace sa dwie rzeczy (no jest ich wiecej, ale dwie najwazniejsze), a mianowicie predkosc pracy aplikacji; TomTom z trybem 3d bije Navigo na glowe, Automapa jest wyraznie szybsza, oraz brak zmiany skali w glownym oknie nawigacyjnym, oraz brak mozliwosci zmiany skali za pomoca przyciskow/kolka w oknie sledzenia pozycji.

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 12, 2007, 10:37:33 »
Co do prędkości aktualizacji - zgłoszenie na początku marca i uwzględnienie w poprawce marcowej: to raczej przypadek - albo sami korygowali ten fragment, albo ktoś im wcześniej podesłał (co nie oznacza, że tak może być i np. w przypadku moich korekt). Jak sami podają - korekty nadesłane zwykle są widoczne w następnej co miesięcznej aktualizacji. Chociaż, kto wie...

Co do pozostałych wad:
- prędkość - tak, potwierdzają, że to jest dla nich priorytetem, pracują nad tym;
- przybliżenie, oddalenie - według słów pracownika PPWK - to też zostanie skorygowane, będzie możliwość chwilowego przybliżenia lub oddalenia w trakcie nawigacji, choć swobodnego przeglądania mapy - nie będzie;
- widok 3D - będzie dopiero w nowym silniku.

Dla takich uwag, co zmienić lub czego brakuje jest założony osobny wątek:
propozycja ankiety, który powinien zostać na stałe przyklejony na forum Navigo.

*

Offline marekmk

• *
  • 65
    • Klub Motorowy Energetyk Ratownictwo, BRD, PTTK
  • Sprzęt: HP ipaq rx3715, SD512MB, GPS BT NemeriX.
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 12, 2007, 12:24:58 »
Też pochwalę N2 za szybkie poprawki. Zgłosiłem poprawkę dotyczącą Pabianic 16.02 i została uwzględniona. Ale nie ma jej na mapie w Panoramie Firm!

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 12, 2007, 15:58:27 »
Panorama Firm jest jak narazie wersją beta, więc mapy również mogą być beta...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...