[PYTANIE] Koszt usług dodatkowych

• 5 Odpowiedzi
  • 3604 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
[PYTANIE] Koszt usług dodatkowych
« dnia: Luty 11, 2009, 17:49:42 »
Witam,

Wraz z palmtopem otrzymałem ostatnio Navigo 8i i trochę trudno mi się przestawić z Automapy, więc może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników pomoże.

1) Jaki jest koszt usług dodatkowych, typu informacje o korkach i patrolach, SOS?
2) Czy można takie dane aktualizować przez dowolne połączenie (w celu uniknięcia kosztów transmisji danych przez komórkę) - np. przez ActiveSync lub WiFi?
3) Czy jest w Navigo coś takiego jak punkty POI w Automapie (zgłaszane przez użytkowników, z możliwością nieodpłatnego pobrania przez Internet)?

Z góry dzięki i pozdrawiam
AGollum

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: [PYTANIE] Koszt usług dodatkowych
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2009, 18:13:16 »
2)Jak dobrze pamiętam tol dostęp tylko przez GSM, oprócz rejestracji chyba...
1)Koszt? aktywacja - 1PLN, a reszta jak za sms...
3) są POI jak w każdym normalnym programie. A ściągać mozesz przez dodatki.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 11, 2009, 18:20:02 »
Dzięki za szybką pomoc.

1)Koszt? aktywacja - 1PLN, a reszta jak za sms...

Jak za SMS czy transmisję Internetową (np. GPRS). Rozumiem, że wysłanie informacji na serwer - np. o korku następuje SMS'em ale czy pobieranie również jest realizowane przez wysłanie SMS z serwera Navigo do użytkownika?

Pozdrowienia
AGollum

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 11, 2009, 18:35:52 »
Korzystałem ostatnio z tej funkcji navigo, koszt to pierwsze 30 dni za darmo, później abonament to chyba 10 zł/miesiąc. Informacje dostaje i wysyła sie przez GPRS co daje przeciętnie 1 gr za pobranie informacji, tyle samo za wysłanie (mam już wyciąg z rachunku telefonicznego). Tak więc koszty niewielkie, tylko chyba brak aktywnych użytkowników, bo na trasie uzyskałem info że w promieniu 50 km brak patroli, i za chwilę przejechałem obok patrolu. Nie było utrudnień, ale chyba oficjalne utrudnienia GDDiA są podawane na podstawie ich komunikatów.  Serwis pogodowy jak juz pisałem utknął na październiku 2008r.
Sprawdziłem również funkcje wysyłki utrudnień i patroli i działka, jak wysłałem to pojawiła sie na ich serwerze .
Potrzeba jedynie aktywnych użytkowników i jakieś promocji, reklamy ze strony Navigo tej funkcji.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 11, 2009, 18:40:07 »
Dzięki za świeże i szczegółowe wiadomości. Co do ceny pobierania danych - u mnie niestety wyglądałoby to trochę gorzej - operator pobiera za każde nawiązanie połączenia jak za 100kB (czyli 12 gr za każde wysłanie lub pobranie informacji z Navigo).
Pozdrówka,
AGollum

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 11, 2009, 19:09:27 »
Dzięki za świeże i szczegółowe wiadomości. Co do ceny pobierania danych - u mnie niestety wyglądałoby to trochę gorzej - operator pobiera za każde nawiązanie połączenia jak za 100kB (czyli 12 gr za każde wysłanie lub pobranie informacji z Navigo).
Pozdrówka,

Navigo oferuje abonament łącznie z kosztem GPRS, chyba za 12 zł/miesiąc. Dokładnie nie pamiętam bo jeszcze mam aktywną usługę, a cennik pojawia się w momencie gdy jest nieaktywna.
Jeszcze co do tych POI to tutaj nie jest najlepiej. np. u mnie w Świnoujściu pojawia sie np. tylko jedna restauracja i to z prawobrzeża a samego centrum nic, podobnie z hotelami, tak więc nie poszalejesz.