Aktualizacja 6.4 już jest

• 46 Odpowiedzi
  • 9399 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
Aktualizacja 6.4 już jest
« dnia: Styczeń 30, 2008, 18:48:43 »
I się ciągnie.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Aktualizacja 6.4 już jest
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2008, 19:26:11 »
to trzeba zassać  :ok:
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2008, 14:02:41 »
Chyba rzeczywiście miałem stare mapy... :) Fajnie. A co oznaczają gwiazdki "żółte" na mapie - są to może jakieś interesujące turystycznie miejsca?

Czy w nowej wersji aplikacji - kiedy już się pojawi - dobrze byłoby mieć w trakcie nawigacji podgląd aktualnej pozycji - współrzędne? Mi by to dużo ułatwiło, bo jeżeli robię zrzut ekranu to albo musi być to w trybie lokalizacji - tam współrzędne są, albo robię ten zrzut w trybie nawigacji w miejscu, które jest dobrze rozpoznawalne (w mieście głównie), ale wtedy są minimalne przesunięcia w lokalizacji np. fotoradaru. Najwygodniej byłoby mieć w trybie nawigacji współrzędne aktualnego położenia.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2008, 14:26:39 »
żółte gwiazdki to własnie miejsca turystyczne na mapie, zapisane w formie POI

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2008, 09:30:15 »
Wczoraj widziałem w sklepie Navigo2 za 90 zł w wersji 2007, czy ta aktualizacja będzie do tego programu? Czy to w sumie działa lepiej niż coś co testowałem w 2006 (kupione jako demo w czasopiśmie za 5 zł -chyba LOGO- jeden koszmar, wolne jak przysłowiowy żółw)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2008, 10:35:56 »
jesteś pewien że to było Navigo 2, a nie np. Pro plus? Jeśli navigo 2 to ta aktualizacja będzie działać.

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2008, 10:39:47 »
jesteś pewien że to było Navigo 2, a nie np. Pro plus? Jeśli navigo 2 to ta aktualizacja będzie działać.

Nie wiem, możłiwe że pro plus, czy to lepsza wersja?

*

Dżeju

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2008, 11:12:28 »
To są dwa różne programy. Navigo2 - program czysto nawigacyjny (obecnie chodzi szybciej niż ten z 2006r. - teraz chodzi jak żwawy ślimak  :mrgreen: ). Navigo Prof Plus - cyfrowy atlas polski na PC plus wspomaganie na PDA, tj. na PDA podaje tylko aktualną pozycję, bez żadnych komunikatów nawigacyjnych, itp. Za 99 zł, to zapewne widziałeś właśnie Navigo Prof Plus.

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 24, 2008, 11:48:16 »
To są dwa różne programy. Navigo2 - program czysto nawigacyjny (obecnie chodzi szybciej niż ten z 2006r. - teraz chodzi jak żwawy ślimak  :mrgreen: ). Navigo Prof Plus - cyfrowy atlas polski na PC plus wspomaganie na PDA, tj. na PDA podaje tylko aktualną pozycję, bez żadnych komunikatów nawigacyjnych, itp. Za 99 zł, to zapewne widziałeś właśnie Navigo Prof Plus.

Tak, było napisane też o PC. Żwawy ślimak, dobre  :ok:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 24, 2008, 17:26:38 »
Jeśli PC to z pewnością Pro Plus. Na niego również są aktualizacje. Ale to nie jest nawigacja.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 25, 2008, 23:14:21 »
Wczoraj widziałem w sklepie Navigo2 za 90 zł w wersji 2007, czy ta aktualizacja będzie do tego programu? Czy to w sumie działa lepiej niż coś co testowałem w 2006 (kupione jako demo w czasopiśmie za 5 zł -chyba LOGO- jeden koszmar, wolne jak przysłowiowy żółw)

Program jest ten sam, równie tragiczny, przy czym część ewidentnych wad została w nim poprawiona, dodano kilka nowych funkcji.
Mapy o klasę lepsze niż te 1,5 roku temu.

Ale obiecanki że program się rozwinie pozostały obiecankami.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 26, 2008, 09:47:50 »
Mam Navigo i jakoś nie zauważyłem tego "ślimaka". Może szybkość zależy od sprzętu. Na MIO 701 działa w zupełności wystarczająco szybko. (wyznaczanie trasy, przeliczanie trasy).

*

Dżeju

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 26, 2008, 10:17:44 »
Matmat w zupełności się z tobą zgadzam (przynajmniej jeśli chodzi o HP 6515 i FS N560) - to było w formie żartu i porównania do wersji N2 z 2006r. W porównaniu do tamtej wersji obecne N2 jest całkiem niezłe (pod względem szybkości i map) jak na swą cenę.

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
  • Sprzęt: MDAIII WM6
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 26, 2008, 10:54:36 »
I znowu sie zacznie święta wojna:-)
N2 jest wolne i to wg mnie nie podlega dyskusji. Chodzi głównie o odświeżanie mapy. AM w wersji 3 odświeżała mapę z tego co pamiętam co 1 s. I było to stabilne odświeżanie co 1 s. N2 działa na podobnej zasadzie, ale (powtarzam WG MNIE) nie jest ono stabilne, czyli zdarzają się częste "przycięcia" ekranu. Sprzęt mam mocny (MDA III, czyli 400MHz). Do pamięci wewnętrznej nie przeniosę, bo nie mam miejsca. Poza tym konkurencja nie ma takich problemów (nowa AM odświeża błyskawicznie i to kilka razy na sekundę). Tak jest i kropka.

Inna sprawa, że za cenę za jaką można kupić N2 (poniżej 100zł), jest to dobre rozwiązanie, szczególnie biorąc pod uwagę stałe, okresowe poprawianie jakości map.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 26, 2008, 14:10:24 »
Dla mnie osobiście nie jest ważne ile razy na sekundę jest odświeżana mapa, a ważne jest aby pozycja była stale aktualna i przeliczanie trasy odbywało się praktycznie w "locie" i tak mam przy nawigacji na Navigo

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 04, 2008, 08:08:13 »
Navigo chyba odpuszcza sobie comiesięczne aktualizacje. W lutym nie pojawiła się żadna aktualizacja.
Navigo 9, MM 6.6.2

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 04, 2008, 13:57:52 »
Navigo chyba odpuszcza sobie comiesięczne aktualizacje. W lutym nie pojawiła się żadna aktualizacja.

pojawiła się 31 stycznia. Jeden dzień chyba wielkiej różnicy nie robi...

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 04, 2008, 14:49:13 »

pojawiła się 31 stycznia. Jeden dzień chyba wielkiej różnicy nie robi...
Pojawiła się 31 stycznia i była to aktualizacja styczniowa. Poprzednia aktualizacja była koło 20 grudnia 2007. W lutym aktualizacji nie było .
Navigo 9, MM 6.6.2

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 04, 2008, 15:53:01 »
możliwe, że coś udostępnią na początku marca.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 04, 2008, 16:01:23 »
Pojawiła się 31 stycznia i była to aktualizacja styczniowa. Poprzednia aktualizacja była koło 20 grudnia 2007. W lutym aktualizacji nie było .

Ale w grudniu były dwie, więc średnio jest ok.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 04, 2008, 17:22:01 »

Ale w grudniu były dwie, więc średnio jest ok.
Zależy ja liczyć tą średnią  :) Jeśli ogólnie za rok 2007 i 2008 to jest ok, jeśli tylko za 2008 to już jest mniej okej ;)
Navigo 9, MM 6.6.2

*

Offline Krzysztof.em

• 38
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 05, 2008, 06:58:35 »
A i zapowiadnej wersji 3D jakoś nie widać - czyżby projekt umarł śmiercią naturalną  :S

*

Offline micra

• **
  • 180
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 05, 2008, 13:51:16 »
A mi się wydaje, że jesteśmy przed "Wielkim Skokiem", który może oznaczać dwie rzeczy:

1. Wielki Skok w Przepaść i odpuszczenie sobie nawigacji.
Raczej mało możliwe, bo PPWK to firma związana z mapami jak nie przymierzając ADIDAS z ubraniami sportowymi. Mapy cyfrowe to teraz podstawa - na ich podstawie powstają mapy analogowe  :) czyli te wydrukowane.

2. Wielki Skok w Przyszłość.
Aplikacja oprócz 3D będzie mieć inne opcje dodatkowe, których było brak, a jednocześnie może będzie mieć opcję mapy Europy lub fragmentu Europy i tutaj PPWK musi sobie wypracować technologię dostępu - czy wiele plików, czy jeden plik danych, a jeżeli wiele to jak się do nich płynnie dostawać, a jeżeli jeden to też jak zarządzać dostępem, bo na małych urządzeniach, gdzie pamięć dostępna jest rzędu kilkunastu, max. kilkudziesięciu MB to są bardzo poważne problemy i wyzwania.

Przypomnijmy, że od pierwszej zapowiedzi AutoMapa 3D (wtedy była mowa o widoku z budynkami w 3D) do pierwszej wersji "RTM", czyli tego, co zostało przekazane do produkcji i poszło do klientów minęły 2 lata prawie - grudzień 2005 to data premiery 3D zapowiadana na początku, a chyba maj 2007 to data oddania wersji niby finalnej, a w rzeczywistości wymagającej dużej ilości poprawek i skutkująca wieszaniem psów na tejże wersji.

Patrząc realnie na cykl produkcyjny oprogramowania jak się uda na te wakacje coś pokazać PPWK to będzie dobrze. To, że Navigo musi się rozwijać to coś jakby oczywistego - kto się nie rozwija ten się cofa. Na rynku zrobiło się ciasno, choć wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że potrzebuje aplikacji nawigacyjnej i urządzenia, które będzie tą aplikację wykorzystywać. Część kupiła urządzenia z aplikacjami po 700-800 zł i nie jest przekonana, czy był to aby dobry wybór, "bo mnie prowadzi po polach", "bo nie pokazuje drogi, która jest tu od zawsze".

Fajnie by było, gdyby PPWK coś od siebie rzuciło - w jakim kierunku sprawy zmierzają, by odciąć takie dywagacje jak moja, by ludzie nie czekali na coś, czego nigdy nie będzie lub coś, co będzie za chwilę, a potrzeba tylko jeszcze trochę cierpliwości.

*

Offline Krzysztof.em

• 38
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 05, 2008, 20:19:36 »
Dokładnie zgadzam się z przedmówcą. Copernicus nabrał wody w usta i zachowuje się jak gdyby zapomniał o swoich wcześniejszych deklaracjach. Jak się powiedziało "A" to wypada powiedzieć "B", lub chociażby podać w przybliżeniu termin wypowiedzi.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 06, 2008, 22:57:24 »
Ok, to ja się mogę pochwalić, dostałem betę z Navigo. Jest widok 3D i kilka wodotrysków. Jeśli wersja jest obecnie w fazie testów to pewdopodobnie będzie za niedługo na rynku.

zmieniła się grafika menu i dodano 3D. Aplikacja chodzi płynniej niż znana mi poprzednio, a testuje na tym samym urządzeniu. Rysowanie mapy może się podobać. Ja czekam na wersję finalną.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2008, 23:01:23 wysłana przez bikekowal »

*

Offline marekmk

• *
  • 65
    • Klub Motorowy Energetyk Ratownictwo, BRD, PTTK
  • Sprzęt: HP ipaq rx3715, SD512MB, GPS BT NemeriX.
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 07, 2008, 09:55:14 »
Skoro zdradziłeś tajemnicę, to napisz coś więcej!
Do kiedy masz zakończyć testy?
Jakie funkcjonalności z tych zgłaszanych na forum wprowadzono?

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 07, 2008, 16:14:11 »
Ok, to ja się mogę pochwalić, dostałem betę z Navigo. Jest widok 3D i kilka wodotrysków. Jeśli wersja jest obecnie w fazie testów to pewdopodobnie będzie za niedługo na rynku.

zmieniła się grafika menu i dodano 3D. Aplikacja chodzi płynniej niż znana mi poprzednio, a testuje na tym samym urządzeniu. Rysowanie mapy może się podobać. Ja czekam na wersję finalną.

No popatrz, menu wygląda tak jak sugerowałem, mam nadzieję że dalej też tak jest i zrezygnowali z listboxów.
Ale jak znam życie to testujesz betę Navigo3.
Ciekawe czemu mnie do testowania tej wersji nie wysłali?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 07, 2008, 17:08:00 »
No popatrz, menu wygląda tak jak sugerowałem, mam nadzieję że dalej też tak jest i zrezygnowali z listboxów.
Ale jak znam życie to testujesz betę Navigo3.
Ciekawe czemu mnie do testowania tej wersji nie wysłali?

Nie wiem co sugerowałeś, ale menu jest całkiem przyjemne.
Czemu Ci nie wysłali info o testach? Nie wiem, ale jeśli się chcesz dowiedzieć to napisz do navigo, może się załapiesz.

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 07, 2008, 17:53:51 »
Nie wiem co sugerowałeś, ale menu jest całkiem przyjemne.
Czemu Ci nie wysłali info o testach? Nie wiem, ale jeśli się chcesz dowiedzieć to napisz do navigo, może się załapiesz.

Sugerowałem że listboxy powodują iż nie da się obsługiwać palcem Navigo2.
A napisać do nich napisałem.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 07, 2008, 18:19:25 »
W niektórych ekranach nie da się uniknąć listboxów, lub po prostu są one najlepszym możliwym rozwiązaniem. Tak czy inaczej będziemy dyskutować jeśli będziesz miał program w ręku.