Wersja beta na telefony HTC (Windows Mobile)

• 140 Odpowiedzi
  • 34260 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DK

• 27
Odp: NaviExperta na telefony HTC
« Odpowiedź #90 dnia: Listopad 22, 2008, 21:01:26 »
Witam,

zachecam do zapisania sie do newslettera NE (http://www.naviexpert.pl/o-firmie/newsletter.html) w celu otrzymania nowosci i informacji m.in. o planowanym wylaczeniu serwerow beta (informacja o tym powinna sie pojawic co najmniej tydzien przed wylaczeniem).
pozdrawiam

he.......he.........dajesz wymijajace odpowiedzi kolego wiec nie bede sie bawil w testowanie czegos co zniknie mi po kilku dniach  :evil:

Jak zniknie serwer wersji beta to już napewno będzie wersja finalna. Zainstalujesz finalną zapłacisz abonament i jazda.

*

Offline blademaster

• 27
  • Sprzęt: MDA compact 2 + TomTom ONE XL
Odp: Wersja beta na telefony HTC (Windows Mobile)
« Odpowiedź #91 dnia: Listopad 28, 2008, 23:46:24 »
chyba (navi) expert :mrgreen: o nas zapomnial :-| troche szkoda, poniewaz urzadzen na WM jest sporo. Jako alternatywa nawigacji sie sprawdza w innych telefonach.

*

Offline Rafi1980

• **
  • 143
  • HTC Sensation
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #92 dnia: Listopad 29, 2008, 19:01:22 »
No i ja czekam na dalsze info. odnośnie wersji pracującej na wszystkich Diamondach a nie tylko na wybranych wersjach oprogramowania.

Odp: NaviExperta na telefony HTC
« Odpowiedź #93 dnia: Listopad 30, 2008, 18:17:46 »
Witam wszystkich!!!
Na stronie www.naviexpert.pl/htcbeta udostępniono wer!sję beta NaviExperta na telefony HTC Touch Diamond i P3470.Z wersji HTC beta można korzystać bezpłatnie.W teście  Antyradia i magazynu Chip przewaga uzyskana nad Automapą (27%) i Nokią Maps (35%) zaskoczyła wszystkich. Po pięciu dniach zmagań i pokonaniu dziesięciu długich tras po Warszawie NaviExpert dzięki technologii Community Traffic dojechał do celu jako pierwszy z czasem 205 min, pokonując TomToma XL o 22 min (11%) i deklasując: Automapę 5.1.1 o 56 minut (27%) i Nokię Maps o 71 minut (35%).
Wynika to prawdopodobnie z faktu, że trasy do testu były wybierane w głosowaniu słuchaczy Antyradia i czytelników magazynu Chip, którzy preferowali trudne trasy, dla których wybór drogi jazdy nie był jednoznaczny. Faktycznie żadnego dnia, żadne dwie nawigacji nie prow! adziły dokładnie tą samą trasą
Ciekawe...

Zachęcam do zapoznania się z bardzo  interesującą krytyką wiarygodności wyników testu umieszczoną w:

http://ralphocean.wordpress.com/2008/10/28/wyniki-testu-nawigacji-po-warszawie/#comment-240

i w dalszych komentarzach Zadziwionego.  Nic dodać, nic ująć...

No i jeszcze wyjaśnienie rewelacyjnych wyników NE na odcinkach identycznych z AutoMapą:

Napisane: Listopad 30, 2008, 18:12:37

No i jeszcze wyjaśnienie rewelacyjnych wyników NE na odcinkach identycznych z AutoMapą:

Poprawne dokończenie:

Cytat: nocnyMarek  Listopad 06, 2008, 13:45:14

NE jest przecież 'nawigacją online', więc prowadził zawsze na zielone swiatła na skrzyżowaniach,
a taka AutoMapa zwyczajnie nie wie kiedy jest zielone, więc to normalne, że miała tam wynik 33% gorszy 

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #94 dnia: Listopad 30, 2008, 19:05:35 »
To ja coś dodam od siebie, gdyż wrzuciłem Javę Esmerteca - tylko po ty aby w koncu ruchomić całkowicie NaviExperta. Hmm, Nie interesuja mnie żadne udoskonalenia polegające na omijaniu korków. Bardziej potrzebne jest mi poprawne prowadzenie po poprawnych mapach w dłuższych trasach. I tutaj AM już w samym interfejsie wygrywa z NE.

NE na VGA wygląda mizernie, widać, że to JAVA i rysowanie jest paskudne, do tego przwijanie mapy bardzo wolne i niewygodne, klawisze + -  umieszone centralnie na dole ekranu są nieprecyzyjne i nie mają trybu powtarzania, więc trzeba je nieustannie naciskać aby powiększyć mapę. Sposób wyboru trasy - porażka - nie da się tego zrobić jadąc. To samo w AM jest po prostu łatwe i szybkie.

A i dokładność map w Białymstoku - tu mieszkam, w NE jest gorsza niż AM, brakuje rond, są stare skrzyżowania, brak ulic itd.

Dodatkowo NE łapie fixa w kilka minut, kiedy w tym samym miejscu AM robi to w kilka sekund.

Ogólnie wg. mnie NE nie ma w ogóle na razie co szukać rynku w PPC, przynajmniej do zmiany interfejsu i wywalenia javy z aplikacji. A nawigowanie na żywo mogą sobie wsadzić w ....... Powinni zajać się samą aplikacją, zamiast zmuszania na siłę JAVY do pracy w WM. Zyskali by na wyglądzie, prędkości, niezawodności i mieli by więcej zwolenników.

:)

*

Offline Cesar

• 22
  • Sprzęt: HTC Prophet, HTC Polaris, Omnia I, Omnia II
« Odpowiedź #95 dnia: Listopad 30, 2008, 23:24:33 »

Ogólnie wg. mnie NE nie ma w ogóle na razie co szukać rynku w PPC, przynajmniej do zmiany interfejsu i wywalenia javy z aplikacji. A nawigowanie na żywo mogą sobie wsadzić w ......

Hmm, z całym szacunkiem dla twojej konstruktywnej krytyki programu, ale po co tyle wrogości w tej wypowiedzi....?? :( zdumiewa mnie skłonność niektórych użytkowników do bluzgania na autorów programu i na sam program. Przecież nikt Ci nie każe używać tej navi.... Ocena wyglądu interfejsu i sposobu obsługi programu, to akurat kwestia gustu, a co do samej javy, to dla mnie jest wszystko jedno w jakim języku program jest napisany, byle działał stabilnie i w miarę szybko... Cieszę się, że coś się dzieje na rynku PPC w dziedzinie nawigacji online, gdyż wg mnie jest to przyszłość nawigacji samochodowej (i nie tylko). Im więcej tego typu programów na rynku tym lepiej dla użytkowników, konkurencja rośnie, ceny spadają a programy są coraz lepsze. Proponuję aby wstrzymać się od uwag typu: "wasz program jest do d...", gdyż niczego konstruktywnego to nie wniesie, tylko zrazi autorów do jakiegokolwiek udzielania się na tym forum... Pamiętajcie, że jest to wersja beta, czyli przeznaczona do testów...... Udało mi się zainstalować NE na Polarisie, były problemy z uruchomieniem ale po zainstalowaniu jbed Esmerteca w wersji 2.1 udało się odpalić program. Od jutra zaczynam ostro męczyć tą navi i chętnie podzielę się uwagami...
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 23:38:38 wysłana przez Cesar »

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 01, 2008, 08:06:18 »
Cesar, to zadna wrogość :) Po prostu krytyka po długim okresie testów, a w zasadzie po długich próbach uruchomienia aplikacji. Poza tym to nie ma za zadania zniechęcenia autorów - wręcz przeciwnie :)

A napisz swoje uwagi po testach :) oby nie były podobne do moich, pozdrawiam.

*

Offline pkm

• 3
  • Sprzęt: Vario III
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 01, 2008, 11:02:40 »
Witam.

Ja na swoim Vario III walczyłem trochę i udało mi się.
Z WM6.0 były problemy. 
Doinstalowałem jvm esmetec (znalezione gdzieś z xda developers)... działało (beta2).
Trzeba było uruchamiać proxy, potem ręcznie javę ale działało.
Beta3 gorzej działała - musiałem używać proxy z wersji 2 bo wersja 3 nie widziała GPS.

Po zmianie softu na WM6.1 (HTC Official z xda) beta3 śmiga dobrze. Już samo się wszystko uruchamia itp (proxy odpala javę).
Jest parę problemów zgłoszonych.
Dajmy ludziom czas na dopracowanie produktu.
Ja od roku czekam na wersję HTC i się doczekałem.

Co do Naviexpert'a  to dla mnie to najlepsza nawigacja jakiej używałem z dwóch powodów:

- układanie tras względem praktycznej prędkości a nie teoretycznej.
      Korzystałem gościnnie i układałem trasy offline w automapa, igo, tomtom, destinator ...
      I przepraszam - dopóki będą korzystały z teoretycznych prędkości to odpadają.
      Może TCM (czy jak to zwał) coś daje ... ale nie u nas ....
      Testuję na trasach które znam i wiem którędy trzeba jechać by nie stać w korku.
      I generalnie zgadza się.  Nie każe jechać się przez środek miasta ponieważ trasa jest wysokiej kategorii tylko wybiera dłuższą (tej samej kategorii) ale praktycznie szybszą.
-   Niech gdzieś posypie się most lub wiadukt (w Warszawie to się zdarza).
    Nawigacja off-line odpada. On-line jeśli jest uaktualniania nie ułoży trasy z zawalonym mostem.

Jedno mi się nie podoba. 
Przydałby się bonus dla ludzi co dużo jeżdżą - niech wysyłają statystyki ruchowe dla polepszenia routingu - a w prezencie dostaną możliwość układania tras "od święta"
Ja potrzebuję czasem nawigacji jak gdzieś wyjadę - ale swoje statystyki mógłbym wysyłać codziennie.
Jakbym miał jakiś bonus z z tego że wysyłam to bym to robił .... (wystarczyłyby zniżki przy aktywacji SMS na parę dni)

*

Offline Rafi1980

• **
  • 143
  • HTC Sensation
« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 01, 2008, 11:11:54 »
Czy byłby ktoś tak dobry i przesłał mi plik cab. z JB 2.1 lub nowszym jeśli jest bo normalnie mnie zaraz coś trafi a mnie również zależy na NE bo mnie nigdy nie zawiodła.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 11:14:38 wysłana przez Rafi1980 »

*

Offline Cesar

• 22
  • Sprzęt: HTC Prophet, HTC Polaris, Omnia I, Omnia II
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 01, 2008, 13:09:37 »
Czy byłby ktoś tak dobry i przesłał mi plik cab. z JB 2.1 lub nowszym jeśli jest bo normalnie mnie zaraz coś trafi a mnie również zależy na NE bo mnie nigdy nie zawiodła.

Proszę bardzo:

http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=98899&d=1215910173

Na tej wersji NaviExpert ruszył mi na polarisie.

A teraz coś na gorąco z pierwszych testów po "wyprawie" do pracy (ok. 3 km):

1. Planowanie trasy (Nawiguj>>inne opcje>>ułóż trasę):
Nie można wpisać nowych wartości przy podawaniu przewidywanego czasu rozpoczęcia podróży.

2. Nawigacja:
Dwie równoległe ulice w odległości ok 50 m od siebie. Na początku program prowadzi pierwszą ulicą prawidłowo, lecz po zjeździe na drugą równoległą nadal wyświetla tak jakbym jechał po pierwszej. Nie jestem pewien jednak, czy to był problem pozycjonowania GPS-a, które jeszcze w tej chwili było niezbyt dokładne (kilkanaście sekund po złapaniu fixa), czy problem w samej aplikacji. Wieczorem to zweryfikuję przy silniejszym sygnale GPS. Dodam tylko, że planowana trasa nie prowadziła przez tą drugą (równoległą) ulicę.

Generalnie prowadzi nieźle, nie stwierdziłem problemów z płynnością pracy programu podczas nawigacji. Fixa złapał w normalnym czasie (jak automapa). Domyślnie jest zbyt dużo komunikatów głosowych przy manewrach, ale to akurat można ustawić w opcjach. Przeszkadza mi trochę kropka z pozycją zamiast strzałki wskazującej kierunek ruchu, ale to kwestia przyzwyczajenia.  Jak na pierwszą jazdę, to oprócz problemu z trasami równoległymi, nie mam zastrzeżeń. 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 13:20:23 wysłana przez Cesar »

*

Offline blademaster

• 27
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:22:03 »
Witam,

krotko i na temat  :grin: sciagnieta nowa wersja javy (ta z w/w linku), po jej zainstalowaniu wrzucilem od nowa NE. Co ciekawe... DZIALA  :ok: to juzz jakis sukces. Troche zabawy i zobaczymy jak sie sprawdzi. Jeszcze nie sprawdzalem na zywo ale mam nadzieje ze nie bedzie padaczki.

Pozdrawiam i zabieram sie do beta-testow  :ok:

*

Offline Rafi1980

• **
  • 143
  • HTC Sensation
« Odpowiedź #101 dnia: Grudzień 02, 2008, 06:47:28 »
Dziala Wielkie Dzieki za Support wlasnie dotarlem do gliwic bez wiekszych problemow, mam tylko 1 pytanie czy Wy rowniez podczas wpisywania miejsca docelowgo nie widzicie co zostalo wpisane po wcisnieciu enter i ciagle nie moge wpisac kraju mam komunikat nie wybrano kraju i wybieram miejsce docelowe z mapy.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #102 dnia: Grudzień 02, 2008, 13:45:30 »
Cześć! U mnie to samo co u kolegi - bardzo małe okienka do wpisywania tekstu i nie widać co się tam piszę. Ma ktoś pomysł jak to zmienić?

Ale właściwie to pisze w sprawie fixa - jeździłem przez 20 minut i nawet nie pokazało ilości satelit... mam coś źle skonfigurowane czy po prostu trzeba dłużej czekać?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #103 dnia: Grudzień 02, 2008, 16:27:33 »
Fixa łapie sie na postoju, zwłaszcza pierwszy raz.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline blademaster

• 27
« Odpowiedź #104 dnia: Grudzień 02, 2008, 17:41:04 »
Czas podzielic sie garscia informacji z uzycia NE...

Wolno lapie FIXA, jak juz go znajdzie to co chwile gubi sygnal i nie moze go odszukac (wiem ze to beta). Jak juz zatrybi to chodzi OK. Kolory, grafika (lub jej brak) to duzy atut. Na duzym ekranie widac to wszystko duzo lepiej niz na mojej drugiej komorce gdzie mam tez NE. O ile na komorce to dziala plynnie i nie wiesza sie to na WM jakos niekoniecznie chce wspolpracowac. Za porownanie mam tomtoma i patrzac na punkty POI a dokladnie suszarki, fotopstrykacze i kamerwageny to jest ich duzo mniej niz w innych nawgacjach (np. miplo czy inne serwisy internetowe, ktore udostepniaja takowe). Co ciekawe 100% pewnosc ze jest kontrola w punkcie xyz a w NE nie jest zaznaczone ze cos takiego moze byc.

czas rekalkulacji to cos co potrafi zadziwic - w momencie zmiany trasy robi to w ok 5-7s czyli podobnie do zwyklej nawigacji. Przy dluzszej trasie robi to wolniej ale to normalne przy rekalkulacji. Najgorsze jest to, ze jak nie ma dobrego zasiegu to mysli niemilosiernie dlugo i mialem zagwozdke gdzie jechac bo tak do testow wybralem sobie trase "pierwsza w lewo i zobaczymy co dalej" i tu zanim pomyslal to kawalek drogi ujechalem.

ilosc danych - jak na trase 15km to zeszlo z netu ok 20kb, natomiast przy ciaglej rekalkulacji trasy ok. 20km to wyszlo ponad 200kb

przeliczanie, ruting - to jest troche dziwne, tyle sie naczytalem o ich systemach rutingowych a tu jedna wielka d**a  :| o ile droga jest prosta i oczywista to jest ok, jesli juz wchodza jakies korki, remonty to zaczzynaja sie schody. Kombinuje jak kon pod gore i omijajac maly korek kieruje mnie na duuuzy korek, kieruje na lewoskrety, na okolo. Nie prowadzi mnie logicznie tak jak jest najprosciej tylko po swojemu. Nie wiem po co placic za wersje premium jak ona niewiele co sie rozni od zdrowego rozsadku danego kierowcy (wiem ze w obcym miescie juz nie bede taki madrala). Kolejna kwestia to droga ktora jest po drodze do punktu docelowego i nie ma swiatel i skrzyzowan jest omijana przez NE (premium optymalna). Na plus to fakt, ze jesli mu pokazac jak sie jedzie to potem juz mysli prawie jak powinno sie jechac i w 80% pokrywa sie tak jak jezdze do pracy. No i nie jest taki upierdliwy przy zawracaniu jak inne nawigacje.

To tyle ode mnie, jak cos to moze sie podziele uwagami

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #105 dnia: Grudzień 02, 2008, 19:12:03 »
nocnyMarek: próbowałem i na postoju... postałem na parkingu 10 minut i nic... na ekranie informacji o GPS wykrył wewnętrzny GPS, w drugiej linii co ok. 10 sekund pojawiał się komunikat "łącze" a później połączono. Przy ilości satelit pusto (nawet nie pokazał zera!), wszystko co poniżej też. Z tego powodu pytałem czy to normalne i trzeba czekać do bólu, czy szukać raczej w opcjach.

Odpalałem to na MDA CIV z Diamentowym ROMem, wgrałem jave z postu powyżej, próbowałem również ustawiać GPS na rożnych portach... ktoś ma pomysł o co chodzi?!  :O

*

Offline DK

• 27
« Odpowiedź #106 dnia: Grudzień 02, 2008, 22:43:08 »
Witam,

krotko i na temat  :grin: sciagnieta nowa wersja javy (ta z w/w linku), po jej zainstalowaniu wrzucilem od nowa NE. Co ciekawe... DZIALA  :ok: to juzz jakis sukces. Troche zabawy i zobaczymy jak sie sprawdzi. Jeszcze nie sprawdzalem na zywo ale mam nadzieje ze nie bedzie padaczki.

Pozdrawiam i zabieram sie do beta-testow  :ok:

Witam

Ja mam takie trochę lamerskie pytanie dotyczące Javy. W tej chwili na Omni mam jakąś tam Javę to co się stanie jak zainstaluję np. tą z powyższego linka? Zastąpi to co wyżej? Będzie druga? Czy się pogryzą?

Pzd

« Odpowiedź #107 dnia: Grudzień 03, 2008, 00:05:55 »
nocnyMarek: próbowałem i na postoju... postałem na parkingu 10 minut i nic... na ekranie informacji o GPS wykrył wewnętrzny GPS, w drugiej linii co ok. 10 sekund pojawiał się komunikat "łącze" a później połączono. Przy ilości satelit pusto (nawet nie pokazał zera!), wszystko co poniżej też. Z tego powodu pytałem czy to normalne i trzeba czekać do bólu, czy szukać raczej w opcjach.

Odpalałem to na MDA CIV z Diamentowym ROMem, wgrałem jave z postu powyżej, próbowałem również ustawiać GPS na rożnych portach... ktoś ma pomysł o co chodzi?!  :O

Podobne objawy mam na htc kaiser. Zostawiłem właczoną navi na 40 minut i nic nie złapał.

« Odpowiedź #108 dnia: Grudzień 03, 2008, 08:44:41 »
Hej

Zainstalowałem wirtualną maszynę javy Esmerteca (jbed) w wersji 2.1. na Swoim Wizardzie (MDA Vario jak kto woli) z orginalnym romem od opka i o dziwo betka dała sie zainstalowac, skonfigurowac konto, nawet ponawigować, ale jest mały problem po wyłaczeniu navi MDA strasznie sie muli.
Działa z zewnętrznym GPS.

Pozdrawiam
Tissot

Mała informacja w trakcie testów, narzędzie uruchamia sie bardzo wolno, ale już jak chodzi to nawet ok. Jedyny mankament to to ze nie podtrzymuje połączenie GPRS co powoduje zwiekszenie kosztow za przesył danych.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 12:30:40 wysłana przez kkonarski »

« Odpowiedź #109 dnia: Grudzień 03, 2008, 16:55:57 »

przeliczanie, ruting - to jest troche dziwne, tyle sie naczytalem o ich systemach rutingowych a tu jedna wielka d**a  :| o ile droga jest prosta i oczywista to jest ok, jesli juz wchodza jakies korki, remonty to zaczzynaja sie schody. Kombinuje jak kon pod gore i omijajac maly korek kieruje mnie na duuuzy korek, kieruje na lewoskrety, na okolo. Nie prowadzi mnie logicznie tak jak jest najprosciej tylko po swojemu. Nie wiem po co placic za wersje premium jak ona niewiele co sie rozni od zdrowego rozsadku danego kierowcy (wiem ze w obcym miescie juz nie bede taki madrala). Kolejna kwestia to droga ktora jest po drodze do punktu docelowego i nie ma swiatel i skrzyzowan jest omijana przez NE (premium optymalna). Na plus to fakt, ze jesli mu pokazac jak sie jedzie to potem juz mysli prawie jak powinno sie jechac i w 80% pokrywa sie tak jak jezdze do pracy. No i nie jest taki upierdliwy przy zawracaniu jak inne nawigacje.

To tyle ode mnie, jak cos to moze sie podziele uwagami

Jeśli  trasa "optymalna-premium " nie pokrywa się z "najszybszą-premium " jest wówczas od niej na ogół gorsza (zazwyczaj zarówno dłuższa droga jak i czas jazdy). Z opisu wynika, że jesteś chyba jednym z nielicznych użytkowników NE na tym terenie i dotychczas brak sensownej informacji o rzeczywistych szybkościach. Ciekawe, gdzie testowałeś te trasy?

*

Offline blademaster

• 27
« Odpowiedź #110 dnia: Grudzień 03, 2008, 21:36:45 »

Jeśli  trasa "optymalna-premium " nie pokrywa się z "najszybszą-premium " jest wówczas od niej na ogół gorsza (zazwyczaj zarówno dłuższa droga jak i czas jazdy). Z opisu wynika, że jesteś chyba jednym z nielicznych użytkowników NE na tym terenie i dotychczas brak sensownej informacji o rzeczywistych szybkościach. Ciekawe, gdzie testowałeś te trasy?

uzytkownik to za duzo powiedziane :mrgreen: ja bym sie okreslil jako beta tester, poniewaz na SEK770i przejechalem tylko 40km, natomiast na WM nie da sie tego uzywac. Z racji braku poprawnego dzialania NE robilem testy w samym programie na "sucho" w duzym miescie (napewno maja dane o czasowkach, korkach, robotach itp itd). Nie chce mi sie robic screenow ale to co NE kombinuje to jakies nieporozumienie i to niezaleznie od wyboru trasy. Plusem jest to co juz pisalem wyzej... wystarczy troszke go czyli NE pokierowac zmuszajac do zmiany trasy i potem jak zatrybi to jedzie jak powinno sie jechac  :proud: tylko co w obcym miescie???

PS. Zawieszam testy bo na WM nie da sie korzystac i ciagle czytanie komunikatow odnosnie szukania GPSa i lokalizowania pozycji to bardzo meczace i denerwujace. Jesli chodzi o inne telefony (te bez WM) jestem na TAK, natomiast na WM jestem na NIE do momentu gdy to nie bedzie dzialac stabilnie

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
  • pdaclub.pl/info.php?id=6656
    • Cała prawda o pieniądzu.
  • Sprzęt: TyTN II - w testach, na zapasie MDA Vario II from T-Mobile Germany.
« Odpowiedź #111 dnia: Grudzień 05, 2008, 01:12:24 »
Czy też macie po odebraniu kilku rozmów, ze komunikaty NE są wyciszane całkowicie? Pomaga tylko softreset . :-|

Przewidywana godzina przyjazdu jest cofnięta o 1 godzinę  :O w stosunku do czasu bieżącego. Wyglada na to, że NE nie uwzglednia różnicy czasu.

Te mapy z lekka są trochę nieaktualne:

1. Trasa z Gdańska do Kwidzyna wyznaczona została przez przeprawę promową, która jest czynna sezonowo.  :worried:
2. Wjazd do Gdańska i propozycja objazdu ulicą, która od 2 tygodni jest zamknięta.
3. Leczkowa w Gdańsku,  od 2 tygodni 1 kierunkowa - NE ma to w nosie.

Pozdr.

K..a
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 01:24:24 wysłana przez Kanapa70 »
TyTN II : 1.83.464.0 PLK - ale to się zmieniło, 09/27/07, 1.27.15.32, 22.51.88.13W
TyTN: ROM  POLOK v.3 by Don Q-ka, Radio - optymalne., P-V 32.87.7020.20H

« Odpowiedź #112 dnia: Grudzień 05, 2008, 02:58:26 »
Mi z kolei twierdzi, ze nie moze polaczyc sie przez GPRS.... A Opera jakos sie laczy i nie narzeka ;-)
Jakos wiec nie usmiecha mi sie odpalanie tego skoro nie radzi sobie z najprostsza rzecza.
Ponadto kiedy jestem w zasiegu WiFi to tez upiera sie zeby korzystac z GPRS.
Tak wiec ja sobie odpuszczam.

A.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #113 dnia: Grudzień 05, 2008, 22:24:25 »
Czy też macie po odebraniu kilku rozmów, ze komunikaty NE są wyciszane całkowicie? Pomaga tylko softreset . :-|

Tak samo dzieje się i na innych platformach, nie tylko WM. Chyba więc to jakiś błąd w programie.

Przewidywana godzina przyjazdu jest cofnięta o 1 godzinę  :O w stosunku do czasu bieżącego. Wyglada na to, że NE nie uwzglednia różnicy czasu.

W telefonach z Symbianem obliczał to prawidłowo, za to gdy miałem ustawioną automatyczną zmianę kolorów dzień/noc to była o godzinę przesunięta względem faktycznych wschodów/zachodów słońca. Czyli mają jakiś problem ze strefami czasu.

Te mapy z lekka są trochę nieaktualne:

1. Trasa z Gdańska do Kwidzyna wyznaczona została przez przeprawę promową, która jest czynna sezonowo.  :worried:
2. Wjazd do Gdańska i propozycja objazdu ulicą, która od 2 tygodni jest zamknięta.
3. Leczkowa w Gdańsku,  od 2 tygodni 1 kierunkowa - NE ma to w nosie.

Trzeba zgłaszać do supportu - praktycznie poprawki dotyczące remontów są wprowadzane tego samego dnia. Nie sposób całościowo ogarnąć te wszystkie remonty na polskich drogach, dlatego najlepszym źródłem informacji są kierowcy  :ok:

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
« Odpowiedź #114 dnia: Grudzień 06, 2008, 12:08:17 »
Trzeba zgłaszać do supportu - praktycznie poprawki dotyczące remontów są wprowadzane tego samego dnia. Nie sposób całościowo ogarnąć te wszystkie remonty na polskich drogach, dlatego najlepszym źródłem informacji są kierowcy  :ok:
[/quote]

Fakt - jeden babol z remontem został usuniety juz następnego dnia. :ok:

Jak zgłasać "miejscówki policyjne"? Podając POI częte kontrole drogowe - nie znajduję ich naniesionych na mapy następnego dnia. Stan miejscówek w okolicach 3city jest lekko żałosny  :sleepy:.

Pozdr

K..a
TyTN II : 1.83.464.0 PLK - ale to się zmieniło, 09/27/07, 1.27.15.32, 22.51.88.13W

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #115 dnia: Grudzień 06, 2008, 19:03:31 »
Jak zgłasać "miejscówki policyjne"? Podając POI częte kontrole drogowe - nie znajduję ich naniesionych na mapy następnego dnia. Stan miejscówek w okolicach 3city jest lekko żałosny  :sleepy:.

Nie zniechęcać się i dalej je zgłaszać :)
Fotoradary i częste kontrole wstawiane są automatycznie, na podstawie liczby zgłoszeń i "wiarygodności" zgłaszających. Większą wiarygodność uzyskasz gdy Twoje zgłoszenia są potwierdzane przez innych. Więc Jak tylko coś zauważszysz to trzeba to zgłaszać tym bardziej, że to tylko dwa ruchy (przynajmniej w Nokii, nie wiem jak to jest w wersji dla WM).

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
« Odpowiedź #116 dnia: Grudzień 18, 2008, 20:43:40 »
Testuje NE od kliku tygodni i dochodzę do następujących wniosków:

1. Zanikają komunikaty w NE po odebraniu lub nawiązaniu połączenia telefonicznego. Pomaga wyjście i ponowne wejście do programu.

2. Przeliczanie jest szybkie pod warunkiem, że jest sygnał GMS - bywa, że trwa minutę lub dwie jak sprzęt go łapie.

3. Omijanie korków w miastach jest ok pod warunkiem, że nie zaczynają właśnie działać Mappety (pseudo naprawiacze dróg).

4. Dobrze zarządzanie POI w okolicach Poznania.

5. Szybkie (1 dzień) reagowanie na zgłaszane remonty lub zmiany np. kierunków ruchu lub zamykanie ulic.

6. Brak użytkowników NE w północnej Polsce lub totalne OLANIE sprawy POI przez NE. Dyskwalifikuje to  ten system do użytku na trasach.

7. Zerowe  podejście do POI zgłaszanych przez użytkowników lub testujących Betę.

Nie wierzę, że żaden z użytkowników nie zgłaszał stałego punktu kontrolnego na końcówce dwupasmówki na wylocie na Warszawę przy rafinerii. Od Wocław do Starego Miasta w Gdańsku jest zaznaczony 1 (jeden) punkt kontrolny  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:.
Na trasie z Bydgoszczy do Gdańska karmników jak nasiał a NE cichutki - nic nie wykazuje. Zgłaszałem ileś razy różne radary, miejscówki ale brak wyników. Jutro rano ponownie jadę do Poznania, przewczoraj zaznaczyłem ile się dało  :-| POI. Podam info, czy mam może pomroczność jasną.   B)

Pozdr

K..a

P.S.

Moje ID w Ne: 3309725135  :ohreally:

« Odpowiedź #117 dnia: Grudzień 23, 2008, 18:01:34 »
Moze ktos tutaj zna sie troche na tym, bo ja nie bardzo :(

Wrzucilem sobie NE na HTC Touch Pro z oryginalnym softem z jakim przychodzi (nie orange tylko dokladnie: 1.90.401.1 WWE - Multilang.) z radiem 1.02.25.19 (czyli stockowe). Wszystko dziala.

Zmienilem radio na "28" i dalej dziala... ale jak wgralem jakiegokolwiek ROMa upichconego to nie jest w stanie ustalic fixa. GPS dziala swietnie, bo kazda inna aplikacja lapie "fixa" po kilku sekundach a Naviexpert dziala ale nie jest w stanie ustalic pozycji.

Macie jakis pomysl z czego to wynika? Czym roznia sie ROMy gotowane (testowalem PROven PLK i ROMeOS) od takiego stockowego jak podalem jezeli chodzi o obsluge GPS, ze NE sobie z tym nie radzi?

Jezeli to zly watek to moge jeszcze sprobowac na forum od Raphaela ale Wy testowaliscie NE to moze cos podpowiecie?

Pozdro,
Kensei

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #118 dnia: Grudzień 23, 2008, 18:46:50 »
Na serwerze Naviexperta jest już dostępna wersja beta 4, dalej korzystająca z javy.

« Odpowiedź #119 dnia: Grudzień 23, 2008, 21:10:17 »
Sciagnalem...niestety niczego nie zmienia :(...nadal ten sam problem: Naviexpert jest a nie umie znalezc pozycji. Oczywiscie dodam, ze znow inne programy takie jak GPS Test czy Automapa widza doskonale lokalizacje.

Podlamalem sie, bo mam wykupiony abonament nawet na NE jeszcze z poprzedniego telefonu (Nokia) i widze, ze podejscie do tematu NE jest troche dziwne. Zamiast od razu wypuszczac bety zrobione tak, zeby dzialaly z jak najwieksza liczba ROMow to NE wystawia do pobrania juz 4 bete i nadal chodzi glownie z telefonami ze stockowym ROMem, ktory sie przycina, wiesza i ma mnostwo nikomu niepotrzebnych aplikacji.

Mam wrazenie, ze jest spora grupa uzytkownikow HTC, ktorzy kupuja te telefony wlasnie dlatego, ze mozna je sobie "przerobic" wg. wlasnych upodoban i malo kto pozostaje przy tym co dostal z Orange czy Ery...nie wspominajac juz o telefonach kupowanych za granica.

Skoro konkurencja potrafi stworzyc aplikacje, ktora dziala na tylu telefonach to mam nadzieje, ze NE tez sie w koncu uda...