sluchawki panasonic do mpx200

• 60 Odpowiedzi
  • 4849 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Shark

• 21
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 28, 2005, 08:51:18 »
a co myslicie o tym?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43346384
ja potrzebuje tylko muzyki bedzie pasowalo do mpx200 tak zeby graly dwie sluchawki?

« Odpowiedź #31 dnia: Luty 28, 2005, 09:22:54 »
Wzsystko ok. Tylko, że te wtyki (od słuchawek i przejściówki )nie będą działały w stereo w motoroli mpx200 bo mają tylko trzy złącza. A wtyki poprawnie działające z mpx200 muszą mieć cztery złacza. Trzy są od muzyki , jedno jest od mikrofonu które musi byc, bo jak go nie ma to pozostałe trzy są dłuższse i zwierają złącza wewnątrz gniazda. Było o tym na forum i jeden z forumowiczów opisywał dokładnie połaczenia wewnatrz wtyku.

*

Offline Shark

• 21
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 28, 2005, 10:09:51 »
hym... a ma ktos dostep albo fotke tego styku? mam sluchawki od SonyEricssona p800 ma 4 zlacza ale i tak gra jedna sluchawka...

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 28, 2005, 11:08:49 »
oto cytat forumowicza malykubusa
 "konsto..jesli chodzi o polaczenia kabli..to nie wiem jak masz w eryku ale w motce jest nastepujaco: jack ma 4 segmenty ktore maja nastepujaca funkcje liczac od strony kabla wtyczki:
1. masa
2,3 lewa i prawa sluchawka
4. mikrofon

do przycisku w pilocie dochodza dwa kabelki masa i mikrofon ktorych zwarcie powoduje odebranie polaczenia
teoretycznie najlepiej by bylo gdyby byly 3 niezalezne kable dwuzylowe dochodzace od telefonu do pilota: jeden na mikrofon i po jednym na kazda sluchawke (oczywiscie w kazdym z trzech druga zyla to masa)
ja zrobilem tak ze majac dwa kable dwuzylowe zrobilem na jednym kablu mikrofon & masa a na drugim lewa i prawa sluchawka; mikrofon i masa dochodza do wlacznika a nastepnie do mikrofonu; z pilota wychodza dwa kable na obie sluchawki kazdy ze swoja masa podpieta do masy w pilocie"

Ja przerobiłem właśnie słuchawki od SE p800.  Odpusciłem sobie kabelek do odbierania rozmowy i mikrofonu. Trochę skomplikowane łaczenie do płytki drukowanej na której są kondensatory i diody. Wszystko takie miniaturowe, ze wywaliłem płytke i połączyłem same kable.  Dźwięk super i oczywiście stereo.
Łatwo przerobić. Ta część w której jest przycisk odbierania i mikrofon jest zatrzaskowa. Ja tam umieściłem połaczenia przewodów. Ktos majacy większe doświadczenie z lutowaniem pewnie poradzi sobie z podmianką przewodów lutowanych do płytki, że wszystko będzie działać.

« Odpowiedź #34 dnia: Luty 28, 2005, 20:02:55 »
Cytat: Shark
a co myslicie o tym?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43346384
ja potrzebuje tylko muzyki bedzie pasowalo do mpx200 tak zeby graly dwie sluchawki?

shark krotko i na temat..ta przejsciowka nie bedzie pasowala..moge wytlumaczyc dlaczego ale to chyba niepotrzebne..nie i juz..wtyczka jest inna..wiem bo neca tez mam

*

Offline Shark

• 21
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 28, 2005, 21:09:06 »
w takim razie kupie/znajde taka przejsciowke do mpx'a tak zebym mogl sluchac muzyki stereo? Ten zestaw http://sklep.teleoffice.pl/go/_info/?id=2015 nie bedzie mi pasowal bo douszne sluchawki mi wypadaja i jeszcze nie zrobili takich ktore by mi nie wypadly swobodnie, znajdzie sie ktos kto pomoze?

« Odpowiedź #36 dnia: Luty 28, 2005, 21:14:36 »
nie kupisz...(w polsce) a czy znajdziesz to nie wiem..moze ktos zgubi:D ale mozesz samodzielnie zrobic..pisalem juz na tym forum w jaki sposob

*

Offline Shark

• 21
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 28, 2005, 21:31:06 »
masz jeszcze fotke tego przerobionego zestawu?
moj mail uvex@o2.pl
bede wdzieczny za przeslanie jej

« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 01, 2005, 08:41:04 »
na 100 procent słuchawki od neca nie pasują bo też mam oprócz moto mpx200 neca e616v i mam słuchawki (nieoryginalne) dedykowane do neca i motoroli i dźwięk jest mimo że na dwie słuchawki mono. Mam też oryginalny zestaw słuchawkowy stereo neca ale do motoroli nie wchodzi wtyk bo ma zewnętrzny pierścień który  przeszkadza. W necu poza tym też jest mono bo ten nec ma wyjście mono i żadne słuchawki nie będą grały w stereo. Poza tym bez sensu jest moim zdaniem produkowanie telefonów odtwarzających mp3 w mono ,spotkałem się już z dwoma: nokia 3650, nec e616v

*

Offline Shark

• 21
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 02, 2005, 15:17:02 »
do ilu moze kosztowac zrobienie takiej przjsciowki?

« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 02, 2005, 17:07:47 »
do ilu?? haha np do 200zl:D zrobie ci za 200zl co ty na to??:D:D wybacz ..zart oczywiscie..ale tak sformulowales pytanie ze nie moglem sie powstrzymac..zrobienie przejsciowki to 10-15zl i okolo 1,5h roboty chyba ze swietnie lutujesz to mniej;)

*

Offline Shark

• 21
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 02, 2005, 17:10:30 »
okey to ile chcesz za zrobienie 2ch przejsciowek?

« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 02, 2005, 18:13:29 »
qrde czytaj mnie uwazniej;) napisalem ze zartuje;) nie zajmuje sie robieniem tego zarobkowo:)) napisz na priv to ci moge powiedziec jak dokladnie to zrobic;)

*

Offline rafraw

• **
  • 103
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 02, 2005, 19:21:21 »
Zrobienie przejściówki kosztowało mnie 5zł. Kupiłem zwykłą słuchawke z mikrofonem, jak do zwykłego telefonu z mikrojackiem. Odcięłem słuchawke i mikrofon. Wyciągnełem gniazdko mikrojack ze starego walkmena, zlutowałęm i wszycho. Niewiem w czym problem.

« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 02, 2005, 19:27:36 »
tez nie wiem w czym problem..:( ale z ta zwykla sluchawka jest jeden niuans jack musi byc 4 modulowy a nie 3 a hf do motoroli maja 3 moduly.. trzeba od nokii brac

*

Offline Shark

• 21
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 03, 2005, 07:51:51 »
W czym problem? jesli sie w zyciu nic nie lutowalo to w tym problem

« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 03, 2005, 17:17:47 »
jak ze wszystkim..kiedys musi byc ten pierwszy raz;) to raczej nie boli;) w ostatecznosci napewno masz jakiegos kolege ktory mial juz kolbe w reku..i do dziela:D powodzenia

« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 05, 2005, 22:00:24 »
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44229379 Na allegro oryginalne za 60 złociszy

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 14, 2005, 16:15:43 »
chcialbym prosic o pomoc kogos kto zrobil sobie samemu sluchawki do mpx200! Mam wtyczke z kablem od zestawu sluchawkowego do nokii 3310 (z wczesniejszych postow wywnioskowalem ze wtyczka bedzie pasowala) Moj problem polega na tym ze nie mam pojecia jak polaczyc kable. W zestawie od noki sa dwa kabelki w kazdym po dwie żyly. W jednym kablu zyla czerwona i zwykla a w drugim niebieska i czerwono niebieska. W sluchawkach natomiast tez sa dwa dwuzylowe kable do kazdej sluchawki oddzielny. Bardzo prosze o wytlumaczenie co z czym polaczyc i sorry ze zadaje dla niektorych byc moze banalne pytania:)

« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 14, 2005, 17:09:02 »
pytanie jest banalne..ale tylko jesli wiesz jak to zrobic;)

sproboje jeszcze raz to opowiedziec;)

po pierwsze masz wtyczke..zakladam ze wchodzi ci w gniazdo w mpx200 to juz polowa sukcesu..druga polowa to zeby ta wtyczka miala 4 moduly..tzn 4 segmenty srebrne przedzielone trzema plastikowymi pierscionkami no jesli tak jest to jestesmy w domu

dalej zakladam ze masz calego HF od tej nokii czyli masz tez przycisk pilota z wbudowanym mikrofeonem..pewnie taki czarny elipsoidalny..a wiec po kolei

1. odcinasz wtyczke razem z kablem tuz przy pilocie tak zeby ci w rekach zostala wtyczka polaczona z jakimis 80cm kabelka

2. zdejmujesz kawalek izolacji z koncowek kabla masz dwa kable i w kazdym po dwie zyly..niewazne sa kolory..wez multimetr i sprawdz ktora zyla jest polaczona z ktorym segmentem wtyczki..zaznacz to sobie jakos..jesli chodzi o segmenty wtyczki to kolejnosc jest nastepujaca liczac od konca czyli od segmentu ktory wchodzi najglebiej w gniazdo:

1. mikrofon
2,3 lewy i prawy kanal sluchawki
4. masa

jak to polaczyc??

w pilocie w ktorym masz mikrofon i przycisk do odbierania rozmow musisz do zlaczy przycisku podlutowac kabelki 1 i 4..za przyciskim jest dolutowany mikrofon..1 do mikrofonu a 4 do masy..przycisk w stanie wcisnietym powiennien zwierac te kabelki powodujac odbior telefonu jesli ktos dzwoni

oki..wiec masz w tej chwili wtyczke podlaczona dwoma kabelkami do pilota i zostaly ci jeszcze luzem dwa kabelki (żyły)..bierzesz sluchawki ktore chcesz podlaczyc..obcinasz je w takim miejscu zeby miec odpowiednia dlugosc do uszu..najlepiej tuz za miejscem gdzie jest taki kawalek plastiku powodujacy ze kable od sluchawek sie nie rozdzielaja

obciales sluchawki masz 2 przewody i w kazdy o 2 zyly..regula jest taka w kazdym przewodzie jedna zyla to sygnal a druga to masa..zwykle jest tak ze sygnal to czerwony albo zielony a masa jest zlota (miedziana) masy z obu kabelkow laczysz razem i podlutowujesz do przycisku (do zlacza do ktorego podlutowales kabelek nr 4) natomiast dwie pozostale zyly ze sluchawek lutujesz z dwoma pozostalymi zylami z wtyczki..i to jest koniec podlczen.podpinasz do telefonu i sprawdzasz czy gra..zaleca sie tezoczywiscie zaizolowanie..sa do tego specjalne preparaty ale ja uzylem lakieru do paznokci siostry..ktory po wyschnieciu dobrze izoluje..zamykasz to wszystko w obudowie od pilota i cieszysz sie mp3;)

powodzenia

« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 14, 2005, 19:07:20 »
Wielkie dzięki za pomoc!! Wszystko sie udalo! Juz wiem co robilem zle: domyslalem sie ze w sluchawkach po jednym kablu to masa ale zasugerowalem sie kolorami kabli w zestawie nokii i nie sprawdzilem tego miernikiem. po prostu zle polaczylem kable: mase do lewwgo kanalu a do masy mikrofon:) No ale teraz wszystko gra jak trzeba:D

« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 19, 2005, 03:19:18 »
Mam pytanko, wie ktoś czy ta przejsciówka bedzie normalnie działała na MPX200
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45398427
Chodzi oczywiscie czy bedzie stereo, na normalnych słuchawkach 3,5'

« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 19, 2005, 03:21:14 »
Cytat: devil23
Mam pytanko, wie ktoś czy ta przejsciówka bedzie normalnie działała na MPX200
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45398427
nie..bedziesz mial sygnal tylko na jedno ucho..nie kupisz w polsce przejsciowki z mpx na jacka 3.5mm stereo..musialbys miec przejscie z 4 modulow na trzy..gubiac po drodze mikrofon

« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 28, 2005, 23:21:29 »
Znalazlem na allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=49539091
Co o tym myślicie, bedzie STEREO?? Bo kurde, niemoge nigdzie dorwac sluchawek do mpx200, a niedam prawie 150zł w KAREN

« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 28, 2005, 23:30:41 »
to powinno pasowac..zreszta to jest samorobka co widac na fotce..jesli koles dobrze zlutowal to bedzie ok..choc oczywiscie nie ma funkcji hf bo nie ma mikrofonu..natomiast ja bym jednak na twoim miejscu robil samemu sluchawki wg mojego opisu wtedy bedziesz mial mikrofon i odbieranie przyciskiem

« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 29, 2005, 01:03:08 »
malykubus OK, dzieki za info.Ale powiedz mi jeszcze co ja mam kupic do tego zestawu ktory opisywales.Lutowac nieumie, ale mam kumpli ktorzy mi to zrobia, tylko z jakich czesci i gdzie je moge dostać. Z góry dziekuje. POZDRO :)

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 29, 2005, 09:05:06 »
a mi sie udalo za 33zl z przesylka kupic sluchawki PHILIPSA na allegro..z mikrofonem przyciskiem do odbierania no i graja w stereo..i nie sa to samorobki nie mam pudelka to nie wiem jaki to model..i jak nie chcesz sie bawic to zrob tak jak ja (bo tez mialem zamiar lutowac itp)..wystaw na allegro aukcjie z informacja ze kupisz sluchawki do mpx zeby byly stereo(tj, cztery sektory na wtyczce)pasuja od e398(a i najlepiej ogranicz dostep dla osob zaproszonych na aukcje a gdy z kims juz sie dogadasz to mu odblokowujesz i finalizujesz tranzakcje przez allegro ja wystawilem kup teraz 1zl)..ja troszke poczekalem i mam naprawde przyzwoicie grajace a i mialem propozycje orginalnych od motki e 398 za 40zl..pozdrawiam

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 29, 2005, 09:21:22 »
Cytat: buczeknet
wystaw na allegro aukcjie z informacja ze kupisz sluchawki do mpx
taka aukcja bedzie nie zgodna z regulaminem allegro wiec lepiej nie wystawiaj..

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 29, 2005, 17:21:37 »
ja jakos swoja wystawilem i nic sie nie stalo..wiec proponuje sprobowac:)..dla mnie sie oplacilo:)

« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 29, 2005, 18:36:13 »
Cytat: buczeknet
ja jakos swoja wystawilem i nic sie nie stalo..

a myslales ze co sie stnie..ze ktos klatwe na ciebie rzuci??:D

zlamales regulamin i po prostu nikt tego nie zauwazyl..to cos jak przejscie na czerwonym swietle kiedy nie ma w poblizu policjanta to ze nie ma kary nie znaczy ze jest to zgodne z przepisami..proste

devil..potrzebujesz gniazdo do wtyczki na malego jacka oraz czteromodulowa wtyczke micro jack 2.5mm no i kawalek kabelka