Czy warto inwestować w karty HS

• 11 Odpowiedzi
  • 1135 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kikus

• **
  • 168
  • Sprzęt: Mpx200
« dnia: Lipiec 03, 2005, 13:30:59 »
Czy wie ktoś może jaka jest maksymalna wydajność kontrolera karty w MPx200? Zastanawiam się czy warto jest wydawać więcej kasy na szybką kartę, czy też w telefonie jej szybkość i tak nie będzie miała znaczenia bo będzie ograniczona przez transfer kontrolera. Dla uściślenia nie chodzi mi o zapis/odczyt przez AS, a jedynie o codzienne użytkowanie telefonu, odtwarzanie mp3, filmów i takie tam.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2005, 13:37:40 »
Nie powiem Ci jaka jest maksymalna wydajnosc ale mozesz byc pewny, ze kompletnie sie nie oplaca kupowac HS. Ja bym sie raczej zastanawial nad jej wielkoscia niz nad tym czy ma byc HS czy zwykla.
Widze, ze chcesz sluchac mp3 wiec minimum 512mb a dla pelnego komfortu polecam 1gb, choc to juz zalezy od mozliwosci finansowych oczywiscie.

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 03, 2005, 14:03:30 »
Zakup karty HS ma sens tylko i wylacznie jesli jest ona duza i planujesz przenosic na nia czesto kilkuset megabajtowe pliki (lub mniejsze pliki ale w duzych grupach) - ale korzystajac z pecetowego czytnika a nie z polaczenia ActiveSync PC <-> telefon. Wtedy komputer PC wykorzysta "pelna" moc karty, a w telefonie bedzie sobie ona juz chodzic swoim "telefonicznym" tempem.

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2005, 14:34:56 »
Dzięki za pomoc chyba kupię gigową toshibę bo widzę że tania, a w sumie że wolniej się będzie kopiowało z komputera to jakoś przeboleję skoro w telefonie itak nie będzie rónicy.

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2005, 22:23:54 »
no predkosc karty ma znaczenie i widac to w dzialaniu..akurat na mpx200 to tego nie zauwazylem bo juz HS uzywalem..ale kiedys jak mialem n-gage i  karte LG mmc to filmy z wiekszym bitrate sie ciely,a potem gdy zakupilem PERTECA MMC HS (no mmc wolniejsza od sd ale to n-gage innych nie obsluguje:( ) przy tym samym bitrate filmy smigaly..wiec na mpx200 napewno tez bedzie roznica w dzialaniu miedzy HS i zwykla..pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 03, 2005, 22:45:36 »
Napewno? Skad ta pewnosc? :)) Masz jakis dowod? Pamietaj ze nie mowimy tutaj o n-gage.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2005, 06:57:55 »
Cytat: buczeknet
wiec na mpx200 napewno tez bedzie roznica w dzialaniu miedzy HS i zwykla..
Na pewno nie bedzie roznicy, gdyz jak mialem Mpx200 mialem dwie karty Kingstona, jedna HS, druga zwykla. Filmy chodzily identycznie, mp3 tez a i przy uruchamianiu gier/programow nie mozna bylo zauwazyc roznicy. Po prostu zwykle karty sa na tyle wydajne, ze bez problemu poradza sobie z odtwarzaniem danych na potrzeby Mpx200.
Jesli masz okreslona kwote, ktora chcesz wydac na karte to postaw na wielkosc a nie na predkosc. Taka jest moja rada.

Pozdrawiam

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 04, 2005, 08:57:24 »
i tak też zrobię, dzięki za odpowiedzi

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 04, 2005, 09:03:10 »
mam dowod taki ze filmy sie ciely..z tym ze jedyne moje doswiadczenie to n-gage(teraz nie mam tej zwyklej mmc)..i sprawdzone to jest na kartach mmc a one sa z konstrukcji wolniejsze..i  stara karta mmc nie wyrabiala z dostarczaniem danych do gejka:)..kolejny przyklad ze jak wkladalem zwykla karte mmc to mojego aparatu i krecilem filmik w najwyzszej rozdzielczosci to po 8 sekundach karta nie wyrabiala i konczylo filmik (mimo ze na karcie bylo wystarczajaco duzo miejsca) a gdy wkladalem MMC HS to filmik moge krecic az do zapchania karty..tylko jak wczesniej pytalem roznica jest ale ja mam tylko doswiadczenie na kartach mmc a ktore wiadomo ze sa wolniejsze od SD (to ta mmc hs to w testach jest troche szybsza od sporej czesci zwyklych sd) http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_124450.html a tu mozna  mniej wiecej popatrzec jakie karty maja jakie transfery i nie wierze ze nie bedzie to mialo wplywu na dzialanie mpx200 (tylko nie test na oko jak moj bo to przy sd nie bedzie widoczne ale czasy zapisu duzej ilosci plikow pewnie pokazalyby roznice)..z drugiej strony skoro wszystko chodzi cacy to tak jak napisal sajlent lepiej zainwestowac w pojemnosc bo karty sd i tak sa szybkie

*

Offline Davka

• *
  • 73
    • http://bt.davka.info
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2005, 10:31:41 »
Motka MPx200 ma transfer poniżej 100kB/s !!!

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 04, 2005, 12:09:14 »
zrobiłem mały test z kopiowaniem pliku, wyszło że transfer jest ok 150 Kbit/s nawet jeżeli jakimś códem wyniki są zaniżone 4x to i tak można spokojnie i z całą pewnością stwierdzić, że motce daleko jest do wykożystania zwykłych mułowatych kart SD, a co dopiero HSów.

*

Offline pw

• 27
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 04, 2005, 13:56:08 »
A ja zakupiłem właśnie kartę High Speed (http://allegro.pl/show_item.php?item=56410167), raczej z myślą o przyszłym wykorzystaniu, może w aparacie, a może jeszcze w czym innym, a jak będę miał czytnik, to też będzie git :) W samej MPX200 to wątpię aby karta HS coś polepszyła.

Ja np. mam zamiar słuchać mp3, problem mam tylko jeszcze taki, że nie wiem czy da się podbić basy w WM2002, w programie PocketMusic jest opcja podbicia basów, ale potrafi się on niestety hamsko zawiesić :) więc napewno jakoś się da basy podbić w WM2002 :) tylko właśnie jak?

Pozdrawiam!