Redfish w komórce

• 10 Odpowiedzi
  • 2869 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Redfish w komórce
« dnia: Luty 13, 2005, 22:08:01 »
Poniższa informacja zainteresuje zwłaszcza tych użytkowników telefonów z okienkami Microsoftu, którzy pragnęliby wykorzystać swój aparat także do czytania newsów i artykułów z najbardziej popularnych pism i portali internetowych. W tym celu można wykorzystać znany przede wszystkim właścicielom palmtopów rodzimy program o nazwie Redfish.
W dużym skrócie Redfish to aplikacja pozwalająca na pobranie ze specjalnego serwisu internetowego zoptymalizowanych pod kątem mobilnych urządzeń dokumentów zawierających wspomniane już wyżej aktualności a także program telewizyjny, repertuar kin, prognozę pogody, czasopisma, grupy dyskusyjne, komiksy, rozkłady komunikacji i wiele innych. Niestety aktualna wersja  Redfisha nie obsługuje telefonów z systemem Smartphone, co więcej Microsoftowy Activesync nie pozwala też na synchronizacji plików z komputerem PC. Znalazłem jednak sposób, na rozwiązanie tego problemu i postaram się to poniżej opisać.
Przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w dwa programy: klienta Redfish dla systemu Windows - do pobrania pod tym adresem i alternatywną aplikację dla Microsoftowego Activesynca Mobsync dostępną pod tym adresem
1.W pierwszej kolejności należy zainstalować Redfisha (aktualna wersja programu to 3.8.0.0) i zarejestrować się tutaj
- następnie należy skonfigurować program do pracy - z menu kontekstowego wybrać pozycję "Konfiguruj program"
- w sekcji "Połączenie"  wpisać login i hasło podane przy rejestracji
- ustawić sposób instalowania dokumentów (sekcja Instalacja) - należy wybrać opcję "Kopia do wybranego katalogu" np. E:\Documents and Settings\Użytkownik\Moje dokumenty\Smartphone\
- z sekcji "Instalacja" wybrać format dokumentów oraz kodowanie znaków - moje ustawienia to kolejno HTML; ISO-8859-2; 240x320; 65535
- z menu kontekstowego wybrać "Konfiguruj sekcje" - ustawić  listę pozycji oraz ich preferowaną kolejność
2. Uruchomić pobrany wcześniej program Mobsync
- z menu "Job" wybrać pozycję "Add"
- w polu "Job name" wpisujemy nazwę, np. RedFish,
- w komórce "Folder of the PC side" wybieramy wpisany wcześniej w Redfishu folder np. E:\Documents and Settings\Użytkownik\Moje dokumenty\Smartphone\
- w polu poniżej "Folder of the CE side" folder w telefonie np. \Mounted Volume\Redfish
3. W telefonie komórkowym
- na karcie pamięci tworzymy nowy folder np. Redfish - o nazwie identycznej z wpisaną w programie Mobsync.
- dla ułatwienia dostępu do Redfisha tworzymy w menu Start - skrót do programu.
Plik o nazwie Redfish.lnk powinien zawierać wpis:
78#"\Mounted Volume\Redfish\Redfish.html"
Można go utworzyć samodzielnie za pomocą notatnika i przekopiować do folderu \Storage\Windows\Start Menu w telefonie komórkowym
4. Teraz wystarczy już tylko pobrać wiadomości za pomocą Redfisha, a przy kolejnym podłączeniu komórki do komputera Mobsync przekopiuje je do wybranego folderu w telefonie.

Niestety mimo swojej prostoty metoda ta ma jedną poważną wadę: ślimacze tempo synchronizacji danych. Warto więc przemyśleć, na których informacjach najbardziej nam zależy i tylko te pobierać z serwera - ze swojej strony odradzam ściąganie programu telewizyjnego i grup dyskusyjnych. Są jednak i zalety takiego rozwiązania - dzięki obecności złącza mini-USB w telefonach z systemem Smartphone np. Motorola MPx200 bateria w telefonie zostanie jednocześnie doładowana.

Redfish w komórce
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2005, 22:56:34 »
a ja sobie zainstalowalem isilo - i wprawdzie musze recznie przegrywac na karte pamieci pliki wygenerowane na pc ale za to mam autoprzewijanie i jest pieknie. Polecam to rozwiazanie

*

Offline rafraw

• **
  • 103
Redfish w komórce
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2005, 08:42:33 »
A ja mam za to problem. Mój telefon jak i komputer nie odnajduje tych załączników z pliku redfish.html chociaż one tam są. Co zrobiłem źle?

Redfish w komórce
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2005, 16:23:23 »
A nie lepiej wszystko ściągać RedFish-em w formacie Isilo do folderu na PC i MobSync-em synchronizować pliki ze smartfonem, a potem je otwierać Isilo ? Nie trzeba nic przenosić ręcznie. Tak jest chyba najłatwiej !?

*

Offline rafraw

• **
  • 103
Redfish w komórce
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2005, 21:17:11 »
A co to za format?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Redfish w komórce
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2005, 21:29:54 »
Format otwierany przez platny program iSilo :)

Redfish w komórce
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 15, 2005, 22:01:04 »
ale można uruchomić opcje Free mode co zupełnie wystarcza do RF

*

Offline p.n

• 15
Redfish w komórce
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2005, 06:09:13 »
Jak pisze autor RedFish'a na PPC:
"użytkownicy starszych wersji muszą doinstalować Compact Framework 1.1"

I tutaj moja prosba...
Czy ktos wie, gdzie moge znalesc ten dodatek pod WM2002 ?

Wszystkie wersje jakie dotad sciagnalem, sa pod WM2003 i nie daja sie zainstalowac na moim MPX200 a co za tym idzie i RedFish tez sie nie chce zainstalowac :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Redfish w komórce
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 17, 2005, 07:51:54 »
Nie musisz instalowac Compact Framwork by PRZEGLADAC tresci RedFisha na MPX. Nie musisz instalowac zadnego programu na swoim aparacie. Aplikacja ktora chcesz zainstalowac to pocketowy klient pozwalajacy pobierac wiadomosci bez potrzeby korzystania z peceta... Natomiast opisany tutaj sposob wykorzystuje komputer PC.

*

Offline p.n

• 15
Redfish w komórce
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 17, 2005, 13:44:39 »
Rzeczywiscie ;)
przeciez to sa pliki *.html
dzieki za uswiadomienie...

Redfish w komórce
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 18, 2005, 23:36:27 »
Cytat: rafraw
A ja mam za to problem. Mój telefon jak i komputer nie odnajduje tych załączników z pliku redfish.html chociaż one tam są. Co zrobiłem źle?
Spróbuj ręcznie usunąć  wszystkie pliki z katalogu Redfish na dysku twardym, ponownie skonfiguruj sekcje (dodaj do listy np. nowe portale i czasopisma) i zsynchronizuj ustawienia z serwerem.
Wielokrotnie przyprowadzałem synchronizację i za każdym razem plik Redfish.html był generowany poprawnie. Co jest istotne - plik ten powstaje w komputerze stacjonarnym. Jeśli zamieszczone w nim linki otwierają właściwe podstrony w pececie, można być pewnym, że również na komórce wszystko będzie działać prawidłowo.
W ostateczności możesz zmienić format pobieranych danych - wymaga to jednak instalacji dodatkowego i niestety płatnego programu o nazwie Isilo - wersja 30 dniowa do pobrania tutaj.