Problem z baterią

• 7 Odpowiedzi
  • 1134 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z baterią
« dnia: Grudzień 26, 2005, 13:31:24 »
Witam. Od dwóch dni mam mpx200 i niewiem co jest grane. Gdy go kupiłem bateria była naładowana do 71%. Pomyślałem sobie, ze ją rozładuje bawiąc się telefonem... i tak zrobiłem. (niewiem czemu, ale bateria rozładowała się w około 2 godziny). Następnie chciałem ją naładować oryginalną ładowarką. Przy wyłączonym telefonie cały czas pokazywało się logo ładowania, po czym zanikało i znowu pokazywało to samo. Ładowałem przez całą noc i gdy rano ją załączyłem, miałem tylko 19%. Niewiem dlaczego tak się stało. Potem prubowałem ją załadować na załączonym telefonie. Gdy włożyłem wtyk do telefonu to on się ładował tylko przez około 20 sekund, a następnie wyskakiwała informacja,ze jest niski stan baterii i, że mam ją wymienić lub doładować. Dużo razy wkładałem i wykładałem kabel z telefonu, ale dalej się ładowało tylko 20 sekund i stan baterii pokazywał 19%, a potem już mniej. Gdy znowu się całkiem rozładowała bateria prubowałęm ją ładować ładowarką z kompa i sieciową i pokazywało się logo, że ładuje (na wyłączonym telefonie). Po paru godzinach prubowałem załączyć komórke i nic. Telefon czasem dochodzi do początkowego loga uruchamiania telefonu, a czasem do pulpitu, ale i tak się wyłancza. Niewiem dlaczego tak się dzieje. Może bateria ma pamięć alkaiczną, a ja ją źle sformatowałem? a może dlatego, że ładowarka jest popsuta? Bardzo proszę o pomoc. Niewiem co w takiej sytuacji robić. Z góry dizękuje. Pozdrawiam

PS. Bateria też jest oryginalna

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Problem z baterią
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2005, 16:32:38 »
A telefon kupowales jako nowke, czy z drugiej reki?Jesli uzywany to moze tez byc tak, ze poprzedni uzytkownik wgral nowy system na nie w pelni naladowanej baterii i dlatego trzyma tak krotko i laduje sie tylko do pewnego stanu.Sprobuj zrobic hard reset i wtedy naladowac baterie,albo naladowac baterie u kogos kto ma MPx200 i wgrac na nowo system.Chociaz z opisu Twoich objawow bardziej wychodzi, ze moze byc walniete co innego ladowarka, bateria albo sam fon. Jak masz mozliwosc to pozycz baterie, ladowarke i sprawdz.

Problem z baterią
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2005, 17:28:43 »
Telefon jest nowy, ale był wgrywany windows 2003 i polska nakładka do niego. Zrobiłem hard reset i prubuje go załączyć. Niestety rozładował się. Właśnie prubuje go ładować. Niewiem czy to coś dało (chyba tylko straciłem PL Menu :D). Jak sie naładuje to powiem co i jak. Niewiem, ale moja bateria ma chyba 820mA, a ładowarka jest na około 450mA. Może dlatego? Ale jak ładuje przez USB to tez nie potrafi się naładować. Tak więc niewiem. Wydaje mi się, że ta ładowarka jest od motoroli V3, a nie od mpx200. Jutro przedzwonie do tego gościa od którego kupiłem cały zestaw i się popytam. Naszczęście mam 3 miesiące gwarancji :)

*

Offline horde

• 2638
Problem z baterią
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2005, 18:30:19 »
Wlasnie to dziwne, bo gdyby problem byl z ladowarka to powinien ladowac przez usb, wiec to raczej cos innego.Ladowarka do MPx200 ma zbyt chrakterystyczna koncowke mini USB, ma wlasnie 450mA i napiecie 5V na wyjsciu, zebys mial zla ladowarke.To na pewno ta.Bateria ma 820 ale mAh:)Najlepiej wyjasnij ze sprzedawca, a jak sie nie uda to naladuj baterie u kogos innego i wgraj nowy software.

Problem z baterią
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2005, 19:21:32 »
Ja słyszałem, że telefon niema jak się naładować, gdy ładowarka ma mniej mA niż bateria. Widziałem też jak ktoś się wypowiadał na ten temat w tym forum. Po zrobieniu hard reset dałem telefon do ładowarki sieciowej. Po pewnym czasie telefon troszkę się naładował (tyle co zawsze) i dałem go pod ładowarke USB. I wtedy się zdziwiłem bo pierwszy raz mój telefon, gdy był załączony ładował się dłużej niż zawsze. ładował dotąd, aż się wyłączył. Potem już go nie załączyłem. (wyglądało to tak jakby załączony telefon brał więcej energi niż ładowanie baterii :/ )I teraz znowu prubuje go ładować sieciowo. Troche to pogmatwane. Niemam pojęcia co zrobić :(

*

Offline horde

• 2638
Problem z baterią
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 26, 2005, 19:35:46 »
Nie zrozumiałes, mylisz pojecia. Bateria ma pojemnosc, ktora mierzy sie w innych jednostkach niz natezenie pradu jaki podaje ladowarka.Takie natezenie jakie podales 450 mA ma wlasnie ladowarka do MPx200. Natomiast bateria ma pojemnoc 820 ale mAh i wszstko sie zgadza. Jesli laduje jednak Tobie na usb do pewnego momentu to moze byc to problem o ktorym Tobie wczesniej pisalem, ze system zostal zainstalowany przy baterii, ktora nie byla naladowana do konca i teraz jak ladujesz to windows nie laduje jej do jej fizycznej pojemnosci tylko do stanu, ktory zapamietal i traktuje jako stan pelnego naladowania baterii. W tej sytuacji musialbys naladowac baterie u kogos i zainstalowas system od nowa.

Problem z baterią
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2005, 20:21:22 »
Acha, sorki. Mój błąd. Jutro przedzwonie do sprzedającego i sie spytam co i jak. Na szczęście jest 3 miesięczna gwarancja :D
horde, dzięki za pomoc!

*

Anonymous

Problem z baterią
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 26, 2005, 21:31:25 »
Nie ma sprawy :) Dokladnie, najlepiej zadzwon do tego od kogo kupiles.Powodzenia