MPX200 - słuchawki, przeróbka, dźwięk - pytania

• 11 Odpowiedzi
  • 1502 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pw

• 27
« dnia: Czerwiec 30, 2005, 10:53:12 »
Witam!

Z racji tego, że przetestowałem już 2 zestawy słuchawkowe do Nokii 6510, chciałbym dopytać się o konkrety kogoś, kto faktycznie przerabiał sobie ten tani zestaw od nokii.

Aktualnie nabyłem zestaw taki jak na tym zdięciu:
http://allegro.pl/show_item.php?item=55216800
Nie kupowałem akurat na tej aukcji, tylko na tej:
http://allegro.pl/show_item.php?item=54803875
gdzie zdięcie przedstawia nieco inny egzemplarz, no ale trudno...

Po podłączeniu do MPX200 tego zestawu, dźwięku praktycznie nie ma (ledwo co słychać) i jest mono. Z samego jacka wystają 2 kabelki, i nie wiem do jakich łącz na bolcu są podłączone, raczej wątpię aby były podłączone do wszystkich. Kabelki z kolei są tak cienkie i bez żadnej izolacji w środku, że ciężko cokolwiek z tym zrobić.

Pytanie brzmi, czy ktoś może potwierdzić, lub najlepiej pokazać jakieś zdięcie, jak zrobił sobie ten zestawik, i czy faktycznie jest stereo, czy tylko pseudo stereo (2 kanały podłączone w jeden).
Ewentualnie czy zestaw: http://allegro.pl/show_item.php?item=55216800 różni się od tego zestawu: http://allegro.pl/show_item.php?item=56004717 pytam, ponieważ nie wiem czy jest sens kupować trzeci już w moim przypadku zestaw słuchawkowy, a wyglądem te akurat faktycznie się różnią, i może na tym polega mój problem, że kupowałem niewłaściwy (czytaj - kiepski) model. Może jak kupie ten zestawik z nieco większym pilotem, to będzie on faktycznie stereo i wogóle możliwy do adaptacji na MPX200?

Rozglądałem się też za wtyczkami jack 2.5 rozbieralnymi, abym mógł ewentualnie sam sobie to zrobić, ale nie znalazłem nigdzie.

Proszę o rady, wskazówki, zdięcia, cokolwiek co będzie w stanie mi pomóc :)

Pozdrawiam!

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2005, 11:20:43 »
zaczynajac od poczatku to najwazniejsza sprawa jest to zeby wtyk 2,5 mial cztery sektory (czyli zeby byl podzielony na 4 czesci), kazdy sektor odpowiada za inny sygnal..zaczynajac od lewej..1 - masa , 2- lewy kanal, 3- prawy kanal, 4- to jest mikrofon..wiec jak masz taki zestaw sluchawkowy z takim wlasnie jackiem to w teorii powinien dzialac w stereo..ale jest tez jedno ale ze wystarczy lekkie przesuniecie (nie ten wymiar sektorow) i juz moga byc zaklucenia a to w takich tanich zestawach jest mozliwe..no i tez za pare zl same sluchawki to badziew wiec jak sektory pasuja to sluchawki i tak beda dawaly sygnal zerowej jakosci..jesli chcesz miec dzwiek nadajacy sie do sluchania muzyki to mam dwa wyjscia..1.przerobic ten zestaw od nokii na dobry zestaw (uzyc tylko wtyczki, ktora podpinasz do dobrych sluchawek a to jest koszt minimum 30-40zł za jakies tanie markowe) 2. lub kupujesz dedykowany zestaw sluchawkowy (na allegro chodza po okolo 60zł pasuja od motki e398) i nie musisz bawic sie w przerabianie.. jesli chcesz sie bawic http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9151&od=80 to tu znajdziesz mniejwiecej opis co i jak.. ja ostatecznie kupilem sobie konkretnie pasujacy zestaw philipsa(z mikrofonem i jackiem 4sektorowym:) ) gra lepiej od oryginalnego motoroli a i kosztowal mnie kolo 40zl (poprostu oglosilem sie na allegro ze kupie zestaw sluchawkowy do motki mpx200 lub e398 - bo ten sam wtyk:) )..pozdrawiam

*

Offline pw

• 27
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2005, 12:16:19 »
Powiem szczerze, że ja chętnie kupiłbym lepiej wykonany zestaw słuchawkowy i dałbym nawet 30zł, przerobiłbym sobie tylko słuchawki same i już. Problem w tym, że w tym zestawie co kupiłem, nie da się podłączyć słuchawek Stereo do tej wtyczki (podejrzewam, że sama wtyczka nawet nie ma wszystkich czterech segmentów do kabelka podłączonych). Problem jest z tym, że wszystkie zestawy dostępne u nas, to są takie badziewia, że głowa mała :) Wątek, który podałeś przeanalizaowałem już kilkakrotnie, i właśnie na jego podstawie chciałem zakupić zestaw od nokii 6510, gdzie podmieniam słuchawki i wszystko ma być ok. Jak się okazuje nie tak do końca, bo to pseudo Stereo tak naprawde jest Mono, czyli podłączone są 2 słuchawki pod jeden kanał, zmiana słuchawek polepszy dzwięk, ale nadal będzie to dzwiek Mono.

Widze, że na allegro jest tylko jedna aukcja z oryginalnym zestawikiem: http://allegro.pl/show_item.php?item=56222288 cena pewnie pójdzie dużo w górę...

Faktycznie wolałbym użyć słuchawek, które już mam, ale jaki dokładnie kupić zestaw od nokii, w którym będę miał napewno stereo i będzie to tylko kwestia podmiany samych słuchawek? To jest pytanie :)

Pozdrawiam!

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2005, 12:41:27 »
no i wlasnie dlatego ja zrezygnowalem z zabawy w przerabianie..duzo roboty i ryzyko kosztow a nie wiadomo jaki bedzie efekt koncowy..proponuje moje rozwiazanie..a wiec oglosic sie ze kupisz sluchawki np do e398 (duzo tych telefonow ludzie maja wiec moze ktos bedzie chcial sie pozbyc sluchawek..sa niezle bo i telefon ma wbudowany odtwarzacz mp3 wiec jakosc musi byc lepsza niz w standardowym zestawie sluchawkowym)..ja mialem kilka propozycji a koles od ktorego kupilem mial philipsy i motoroli od e398..powodzenia

*

Offline pw

• 27
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2005, 13:39:51 »
OK! Dzieki za info, dokopałem się do wątq: http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=12032&od=40 gdzie opis jest tak konkretny (thx malykubus), ze sprobuje sobie zrobic te sluchawki, a jak nie dam rady, to kupie gdzies gotowe tak jak mowisz :) Jescze raz dziekuje!

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2005, 22:31:01 »
jesli zrobisz wszystko poprawnie to zareczam ze bedzie nie tylko na obie sluchawki ale i stereo;)

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 02, 2005, 09:33:53 »
Cze. Mam zestaw HF od nokii z 4modolowym (2,5) minijack-iem i wejście normalne (3,5) minijack ze sterego walkmana.Jak zrobic przejsciowke,co zrobic z kabelkiem od masy i mikrofonu.Jak to zlutowac? Need help
Ps. Czy zestaw od E398 bedzie w stereo??? I czy wiecie gdzie najlepiej go kupic
Dzieki z góry,pozdrawiam

*

Offline pw

• 27
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 02, 2005, 10:47:31 »
OK, poprosiłem znajomego, co posiada 'zestaw makgajwera:)' (lutownica, miernik, odsysacz, szczypczyki, itp.) aby zrobił mi ten zestawik wg instrukcji malykubus'a. Wszystko się udało, i zestwaik uniwersalny, czyli można podłączyć jakiekolwiek słuchawki na jacka 3,5, działa jak należy, łącznie z odbieraniam i rozmawianiem. Ciężko było to złożyć w tym małym plasticzku, ale jakoś mi się udało. Końcówki klejem szybkoschnącym zapodałem, i jest OK!

Zdięcie do oblookania: http://houk.terramail.pl/zestaw.jpg

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2005, 15:12:46 »
moj zestaw jest identyczny z jednym malym "ale" zrezygnowalem z podlacxzenia gniazda na jacka 3.5mm i "na sztywno" mam sluchawki panasonica z jednego trywialnego powodu..kabel od zwyklych sluchawek jest dosc dlugi a to powoduje ze podpiecie ich przez dodatkowe zlacze powoduje ze mikrofonu od zestawu jest bardzo oddalony..oczywiscie mozna sobie zwijac sluchaweczki i kombinowac..ale doszedlem do wniosku ze nie warto..oczywiscie to moja subiektywna ocena..;)

jest jeszcze jedna sprawa..polaczenie ktore zaproponowalem jest pewnym uproszczeniem..w oryginalnym zestawie napewno jest jakis mikro uklad elektroniczny..prawdopodobnie z dodatkowym rezystorem dla masy mikrofonu..brak tego ukladu w takiej samorobce nie obniza w zaden sposob jakosci dzwieku w sluchawkach natomiast z moich obserwacji wynika ze dodatkowo proprawilaby sie jakosc (czulosc) mikrofonu...niestety musialbym miec na wzor oryginalny zestaw hs525 zeby odtworzyc go w 100%..ale i tak uwazam ze warto..chyba ze motorola zacznie sprzedawac hs525 w polsce po cenie zestawu hs120 w rrserwis..i jest chyba na to szansa bo rrserwis ma "juz" w swojej ofercie mpx200..ale nic to..do tego czasu pewnie juz nie bede mial tego aparatu bo znajac szybkosc z jaka docieraja do nas te "nowinki" to bedzie to jeszcze z pol roku;)

pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2005, 13:07:25 »
ja sobie przerobiłem oryginalnego HF'a Motoroli (zastapilem sama czesc ktora sie wklada do ucha sluchawkami Philipsa ktore normalnie extra bas dawaly przy podlaczeniu do kompa,) ale zadnej roznicy praktycznie nie slychac... dobrze ze przynajmniej odbieranie przyciskiem dziala :)

tak samo sie dzieje na wm2oo2 jak i na wm2oo3, zmiany w rejestrze o ktorych mozna poczytac na forum nic nie pomogly :( tak wiec chyba szkoda pakowac kase...

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 04, 2005, 13:10:21 »
chwilunia..ale przeciez hf jest mono..czy przerabiales sluchawki stereo motoroli czy hf motoroli..jesli hf i chcesz miec stereo to gratuluje fantazji;)

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 04, 2005, 13:12:16 »
nie no zestaw STEREO MOTOROLI przerobilem :)

[Dodano: 2005-07-04 13:12:46]
nie no zestaw STEREO MOTOROLI przerobilem :)
mono to przecie poraszka :)