MPx200 dzwonki polifoniczne midi

• 7 Odpowiedzi
  • 1631 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kikus

• **
  • 168
  • Sprzęt: Mpx200
« dnia: Wrzesień 01, 2005, 23:45:08 »
Wiem że było ale do końca nic konkretnego. Chodzi o to jakie konkretnie pliki midi jest w stanie MPx200 (WM2003) wykożystywać jako dzwonki. Coś mi się kojaży o jakimś "mode 0" tyle że nie mam pojęcia o co chodzi. Czy da się w jakiś sposób konwertować polifoniczne midi do formatu akceptowalnego prze motkę, a jeśli tak to jakim programem ?

*

Offline norberttt

• **
  • 210
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2005, 15:35:23 »
dokladnie dzwonki musza byc klasy 0, ale o co w tym dokladnie biego to sam nie wiem, dlatego dolaczam sie do prosby-czy moze to ktos wytlumaczyc albo podeslac pare dzwonkow takiej klasy.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2005, 16:11:39 »
Nie szukalem zbyt dlugo, ale ten program pozwala konwertowac MIDI 1 na 0 itd. Jest platny, ale moze trial pozwoli przekonwertowac kilka plikow.
http://midconverter.com/

*

Offline Kikus

• **
  • 168
  • Sprzęt: Mpx200
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2005, 23:36:06 »
Wielkie dzięki Adminie to jest to !!! o to właśnie chodziło po konwersji do 0 śmiga świetnie, coprawda trial konwertuje tylko 6 plików ale się przecież kupi oryginał :) Jeszcze raz dzięki

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2005, 00:17:54 »
Pewnie jest darmowy program ktory robi to samo... ale nie mialem czasu szukac dluzej.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2005, 09:38:45 »
nie wiem czy cos w stylu wavconverter ktory umozliwia m in konwersje z midi na wav nie wykrywa plikow ale obawiam sie ze on tez nie jest darmowy :/ ja polecam jakis program *********. wydaje mi sie ze glowna roznica miedzy midi0 a midi1 jest to ze midi0 obsluguje mniej efektow dzwiekowych oraz mniej kanalow na raz choc dokladnie nie jestem tego pewien, wiem tylko ze midi0 jest mniej rozbudowane i ma narzucone jakies ograniczenia. zauwazylem rowniez ze midi0 to w znacznej czesci pliki do wielkosci 10 kb/s nie wiem czemu. moze ktos jest w stanie powiedziec jeszcze cos wiecej?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2005, 11:14:54 »
Zapoznaj sie z regulaminem forum zanim zaczniesz dawac takie "dobre" rady.

[Dodano: 2005-09-03 11:26:20]
Roznice pomiedzy MIDI 0 a MIDI 1:
- typ 1 - ma osobne informacje na temat kazdej sciezki
- typ 0 - wszystkie sciezki sa polaczone w jedna, ale informacje o kanalach MIDI sa nadal zachowane

Plik typu 0 po zaladowaniu do odtwarzacza - program pobiera informacje z kazdego kanalu i dzieli je na sciezki. Dla typowego utworu z jedna sciezka na kanal typ 0 jest wystarczajacy i nie bedzie to mialo znaczenia czy zapiszemy go jako typ 1 czy 0. Ale jesli jest juz kilka sciezek przypisanych do tego samego kanalu MIDI (np. kilka sciezek roznych instrumentow perkusyjnych, odgrywajacych te same nuty na tym samym kanale) wtedy dzwiek zostanie "splaszczony" - jesli zapiszemy go jako 0. Niestety nie wiem dokladnie co to znaczy, ale pewnie bedze slychac tylko jeden rodzaj instrumentu perkusyjnego.

Moze to jakos specjalnie pomocne nie jest... ale tylko taki opis udalo mi sie znalezc i jakos przetlumaczyc.

[Dodano: 2005-09-03 11:29:46]
OK tu jest jeszcze nieco inne wyjasnienie... pozwolilem sobie tym razem juz nie tlumaczyc: :)

midi "0" format midi files - all of the channels / tracks are blended together and the midi output is sorted only relative to "time". Therefore, information is sent easily in the right sequence in order to create the sounds. Midi "0" format files tend to be slightly smaller and slighter faster to interpret than midi "1" format files.

midi "1" format midi files - this midi file is first sorted by "channel" with channel 0 first and channel 15 last. Then each channel is sorted by "time". The file can thus be slightly larger than a midi "0" file, but it also in many ways seems more understandable. When loaded into a software sequencer, the channels are more clear. Midi"1" even seems to allow some data information on each channel that a software programmer can use to tell what instrument is primary on each channel.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 15, 2005, 17:07:56 »
Przypadkowo znalazlem darmowy konwerter formatow midi:
ftp://ftp.roland.co.jp/pub/roland/worldwide/SOFTWARE/smf_conv.zip
Co prawda uruchamiany jest z linii polecen, ale za to firmowany przez Rolanda (znany producent sprzetu muzycznego jakby ktos nie wiedzial ;) ), wiec powinien dobrze dzialac. Formaty 0, a 1, nie roznia sie pod wzgledem mozliwosci (obslugiwanych efektow, liczby instrumentow, itd.), tylko (tak jak wyjasnial Jakub) formatem zapisu danych w pliku.