Motorola mpx200 vs SPV E200

• 11 Odpowiedzi
  • 1663 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 03, 2005, 17:36:27 »
Wiem, ze naprostszym rozwiazaniem bylby zakup SPV C500, ale mnie na niego nie stac, dlatego pytam was, drodzy forumowicze, ktory smartphone z wymienionych w tytule jest lepszy: mpx200 czy e200?
Zdecydowana zaleta spv jest aparat/kamerka- ich obecnosc nie jest jednak dla mnie sprawa priorytetowa. Martwi mnie przede wszystkim battery life w obu telefonach. Czy motorola trzyma dluzej? Czy roznica jest duza?
SPV jest dosc sporym telefonem, choc na szczescie nie ogromnym. Jak sprawa sie ma w przypadku Motoroli? 27mm grubosci to prawie jak notebook:) Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze nie po to sie kupuje smartphona, zeby miec malutki telefon (choc spv c500 zdjae sie temu przeczyc), ale nie mozna pomijac tez czysto praktycznego aspektu uzytkowania tego typu wynalazkow. mialem do czynienia z spv e200, niestety motorolka nie mialem sie okazji pobawic. Czy ktos ma jakies uwagi ktore moglyby mi pomoc w pdjeciu decyzji (mam mozliwosc kupienia obu telefonow w tej samej cenie; oba sa nowe, prosto ze sklepu etc.)

aha, interesuje mnie tez nastepujaca sprawa: oba telefony maja z tego co wiem takie same procesory, jednak w benchmaku (java benchmark 2) motorola wypada zdecydowanie lepiej (44pkt spv kontra 223pkt) . Jak to wyjasnic? (44pkt to wynik jaki uzyskuje przecietny Sagem!)

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 03, 2005, 22:32:02 »
hmm nie umiem ci odpowiedziec na to pytanie mam tylko mpx200 i z spv nie mialem nic doczynienia..ale..
1. wielkosc motki jest w pelni akceptowalna (moze dlatego ze zawsze mialem fony z klapka i tylko takie uznaje) ale jak mowie nie ma tragedii
2. nie wiem jaka jest bateria w spv ale nie wyobrazam sobie zeby mogla byc gorsza od motoroli ..mi trzyma 1dzien..jednym slowem nieporozumienie..
3. jesli chodzi o zalety to motka jest naprawde bardzo solidnie zrobiona..bardzo mi odpowiada ze klapka w pozycji otwartej ma zatrzask..estetyka to rzecz gustu..ale wg mnie nie ma tragedii dla mnie o niebo ladniejsza od spv..mankamentem jest sliczny czarny kolor ktory super wyglada jak jest czysty..ale to sie bardzo zadko zdarza bo nawet odcisk palca zostawia slad na tej idealnej powierzchni

wiem ze to co teraz napisze nie ma dla ciebie znaczenia bo zdajsie po prostu chcesz smartphone'a..ale ja na twoim miejscu nie kupilbym zadnego z 2 modeli..moim zdaniem nie sa ani dobrymi telefonami ani dobrymi palmami..w motoroli irytuje mnie np brak raportow "na sztywno" brak normalnego budzika i stopera..i brak w standardzie javy..te dziury w wyposazeniu mozna oczywiscie zalatac jakims softem ale jak na telefon komorkowy z wyzszej polki to wg mnie nedza..nie wspominajac juz o braku BT co w tej klasie jest po prostu nieporozumieniem (mowie o mpx200 bo nie wiem jak spv)

reasumujac..dobrze sie zastanow z jakich funkcji smartphone'a chcesz korzystac i czy jest on ci rzeczywiscie potrzebny..bo wiele z jego funkcji oferuja "zwykle" komorki a zaleta smarta w postaci mozliwosci wgrywania dowolnych aplikacji jest dosc iluzoryczna bo aplikacji jest poki co stosunkowo malo albo sa platne..na twoim miejscu poczekalbym jeszcze z rok z zakupem takiego urzadzenia i zobaczyl jak sie rozwinie rynek w tym kierunku..mowie to jako posiadacz mpx200;)

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2005, 02:30:18 »
Ja kupilem spv e200(i sprzedalem) bo w przeciwienstwie do malykubusa
nienawidze telefonow z klapka ;) i moge tez Ci go dradzic.Wprawdzie ma bt w przeciwienstwie do mpx200 ale bateria to rowniez wielka porazka, nawet przy oszczednym uzywaniu na koniec dnia telefon konczyc musi w ladowarce ze stanem baterii na poziomie 20%.
Teraz zamowilem spv c500 - zobaczymy , ponoc ma lepsza baterie, mniej proadozerny procesor, ponoc ;)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2005, 17:59:22 »
claude_szz jesli mozna wiedziec to skad i za ile zamowiles spv c500?? na Amazonie sa po 350$, znalazles gdzies taniej??

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2005, 12:40:01 »
Malykubus jeśli Tobie bateria trzyma 1 dzień w MPx200 to masz jakiś problem chyba, bo mi trzyma conajmniej 3 dni. Co do raportów to też jakieś głupoty wypisujesz, bo są raporty, kóre można włączyć na stałe. Ja mam w swojej Windowsa 2003 i nie mam z tym żadnych problemów. Na miejscu autora topicu kupiłbym MPx220, który jest już w sprzedaży,a w Polsce można go dostać za ok. 1600zł. Jedno zdanie jeszcze nt. procesorów. SPV e200 wcale nie ma takiego samego procesora jak MPx200. Wg motoroli w MPx200 jest procesor ARM OMAP 710 200MHz, a w SPV E200 jest procesor TI OMAP 710 o prędkości 132MHz.
What we do in life echoes in eternity...

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2005, 14:30:42 »
Wielkie dzieki za odpowiedzi.Tez dochodze do wniosku,ze lepiej jest sie wstrzymac. Nawet antastyczna funkcjonalnosc telefonu(ktorej jednak wspomniane telefony nie posiadaja)okupiona takimi utrudnieniami jak zywotnosc baterii nie ma w gruncie rzeczy racji bytu. Teraz zadowole sie jakimkolwiek telefonem,ktory bedzie mial klienta e-mail z mozliwoscia wysylania zalacznikow w postaci jpgow etc., a takich jest sporo.Pozdrawiam

PS: Jesli chodzi o procesory, to takie dane znalazlem w internecie

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2005, 14:36:17 »
Tutaj w teście http://www.infosyncworld.com/reviews/n/4533,2.html tez pisze ze mpx200 ma procek 132mhz, dopiero mpx220 ma 200mhz...

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2005, 15:17:22 »
Cytat: aró
claude_szz jesli mozna wiedziec to skad i za ile zamowiles spv c500?? na Amazonie sa po 350$, znalazles gdzies taniej??

Zadnych cudow - kupilem na ebay UK za 160 gbp.

[Dodano: 2005-01-08 15:21:10]
Cytat: PopaY
Malykubus jeśli Tobie bateria trzyma 1 dzień w MPx200 to masz jakiś problem chyba, bo mi trzyma conajmniej 3 dni. Co do raportów to też jakieś głupoty wypisujesz, bo są raporty, kóre można włączyć na stałe. Ja mam w swojej Windowsa 2003 i nie mam z tym żadnych problemów. Na miejscu autora topicu kupiłbym MPx220, który jest już w sprzedaży,a w Polsce można go dostać za ok. 1600zł. Jedno zdanie jeszcze nt. procesorów. SPV e200 wcale nie ma takiego samego procesora jak MPx200. Wg motoroli w MPx200 jest procesor ARM OMAP 710 200MHz, a w SPV E200 jest procesor TI OMAP 710 o prędkości 132MHz.

Mialem wlasnie okazje pobawic sie motorola mpx200 - nowiutka.Mialem ja 3 dni i nigdy nie uwierze, ze ten telefon pracuje, podkreslam pracuje 3 dni.Moze tyle wytrzyma na czuwania ale pod warunkiem , ze sie go nie uzywa.
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 09, 2005, 16:49:29 »
3 dni to moze...ale jak go wylaczysz:D nie ma szans na 3 dni dla mnie to bajka..wiem bo mam

*

Offline yami1

• *
  • 71
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 10, 2005, 18:17:52 »
zostawiasz mpx200 na noc i powiedzmy liczac od 1:00 do jakiejs 10 rano to ze 100% masz 80% baterii a potem to leci jeszcze szybciej, skoro w 8 godzin telefon doslownie porzera 20% baterii to przy zalorzeniu ze jest to stale [a niejest bo rosnie] to po 24 godzinach zjadlby 60% i to gdy go wogule nieurzywasz... zastanawiam sie czy do telefonu dodano ci PopaY walizke z bateria gigantyczna czy jak???... moj mpx chyba nigdy jeszcze nieprzebil 2 dni [na noc airplane on]

*

Offline mojo

• 16
    • http://www.telce.prv.pl/
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2005, 12:26:08 »
Cytat: malykubus
3 dni to moze...ale jak go wylaczysz:D nie ma szans na 3 dni dla mnie to bajka..wiem bo mam
mam nówkę MPx200 i mi trzyma 3 dni i to nie że leży wyłączona czy tylko na czuwaniu ale wysyłam SMS-y, puszczam sygnały no i troszkę MP3 i polifonią się bawię także nie piszcię że to nie możliwe

*

Offline norberttt

• **
  • 210
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2005, 12:54:18 »
popieram mojo takze mam nowke motke mpx200 i szczeze mowie ten telefon potrafi wytrzymac 3dni przy srednim urzytkowaniu, bez podlaczania do kompa(bo w tedy sie laduje)

a a co do raportow to w wm2003 ja mam super_moto_2 to idzie je na szytwno ustawic i wszystko smiga ok