Motorola MPX200

• 435 Odpowiedzi
  • 36210 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Psion1

• *
  • 71
  • Sprzęt: Asus P565
Motorola MPX200
« dnia: Wrzesień 29, 2004, 16:47:44 »
Własnie kupiłem Telefonik Motorola MPX200.Może użytkownicy tego aparatu napisali by ciś ciekawego na jego temat i na temat softu do niego.
Np.interesuje mnie gdzie znajdę jakieś oprogramowanie dodatkowe , polską instrukcję obsługi ,czy możliwy jest upgrade do WM 2003 i skąd sciągnąc ROM itp.

PS:
Nie znalazłem na forum ani jednego postu na temat MPX200.
Jacek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Motorola MPX200
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2004, 18:45:13 »
Nic nie znalazles bo po pierwsze jest to jest telefon dla przecietnego Polaka nieosiagalny, po drugie ludzie wola znane marki, po trzecie trudno taki telefon w Polsce kupic.

*

Offline Psion1

• *
  • 71
Motorola MPX200
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2004, 20:00:07 »
Z tym ,że Motorola nie jest znaną marką to bym polemizował (bez urazy)
Jacek

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
Motorola MPX200
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2004, 21:10:11 »
Po trzecie i pół - platforma Windows Mobile for Smartphone nie jest jeszcze u nas tak popularna. MPx200 to całkiem zacne urządzonko, choć Smartphone 2002 to niestety jeszcze nie to - 2003 bardzo ulepszyli i dopiero ta wersja jest tak naprawdę godna uwagi. Pojawiło się jakiś czas temu nieoficjalne uaktualnienie, niestety w wersji niemieckojęzycznej, ale niedługo potem zostało zdjęte, ponieważ za dużo osób chciało je pobrać (udostępniał serwis MSMobiles). Być może jeszcze gdzieś się szwenda po sieciach P2P.

*

Offline Psion1

• *
  • 71
Motorola MPX200
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2004, 21:22:12 »
A czy do Smartphone 2002 są jakieś nakładki polonizujące system ?
Jacek

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
Motorola MPX200
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2004, 21:30:08 »
Z pewnością coś jest, ale skoro sam Smartphone 2002 jest bardzo niedopracowany i posiada błędy, to nie radzę go jeszcze bardziej psuć. ;)

*

Offline Psion1

• *
  • 71
Motorola MPX200
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2004, 21:33:41 »
Ale co w szczególności jest niedopracowane ,i posiada błędy ?

[Dodano: 2004-09-29 21:37:33]
Ewentualnie na jakiej stronie www można o tym poczytać ?
Jacek

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
Motorola MPX200
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2004, 21:46:48 »
Poczytaj test urządzenia, które ma _coś_ między Smartphone 2002 i Smartphone 2003.
Niby jest tam Smartphone 2003, ale porównywałem później z emulatorem i wyszło, że to jest chyba jednak 2002, bo zachowuje się podobnie i wiele podobnych niedociągnieć ma.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Motorola MPX200
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2004, 16:05:46 »
wcale 2002 nie jest taki niedopracowany. To pierwsze firmware telefonów były bardzo niedopracowane i bardzo się sypały.
Teraz taki SPV (bez eXXX) chodzi doskonale z ostatnimi firmware. No i oprogramowania pod 2002 wciąż jest więcej.

*

Offline Psion1

• *
  • 71
Motorola MPX200
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2004, 16:28:18 »
Jeszcze zawróce głowę ,w jaki sposób zrobić reset MPX200 tak aby usunąć pozostałości po poprzednim użytkowniku ?
Jaki numer oprogramowania jest najnowszy ?
Jacek

*

Offline Psion1

• *
  • 71
Motorola MPX200
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 25, 2004, 21:12:02 »
Internet jest wielki ! - mój telefonik ma już wgranego ROM-a WM2003 ,jeżeli ktoś z użytkowników MPx200 jest zainteresowany to proszę o kontakt - Chętnie służę pomocą !
Jacek

Motorola MPX200
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 27, 2004, 11:50:07 »
Cytat: Psion1
Internet jest wielki ! - mój telefonik ma już wgranego ROM-a WM2003 ,jeżeli ktoś z użytkowników MPx200 jest zainteresowany to proszę o kontakt - Chętnie służę pomocą !

HEJ! Tez mam ten telefon, tez WM2003. Czy udalo Ci sie skonfigurowac polaczenie GPRS? Bo ja probuje, i mi nie wychodzi....Jesli udalo Ci sie, bede wdzieczny za opis, jak to zrobiles (ja mam Ere)...

Pozdrawiam,
Radek

*

Offline kanczug

• 19211
Motorola MPX200
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 27, 2004, 18:43:49 »

Motorola MPX200
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 30, 2004, 21:19:45 »
Witam,
Tak z ciekawosci jaka jest cena takiego urzadzenia w twj chwili i gdzie moza go nabyc ? Czy to nowe czy uzywane ?

*

Offline kanczug

• 19211
Motorola MPX200
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 30, 2004, 22:20:34 »
Tylko allgro. W Polsce nie jest on sprzedawany.

Motorola MPX200
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 02, 2004, 13:56:44 »
Tez zainteresowal mnie ten model, ale postanowilem zaczekac na jego ulepszona wersje: MPx220.
Podstawowe roznice to:
1) Aparat 1M pixelowy z flashem
2) Dodana obsluga bluetooth
3) Ekran lepszej jakosci, imho rowniez aparat ladniejszy.

Niestety, w Polsce jeszcze niedostepny, ale na zachodzie da sie go juz kupic.

Przy okazji pytanie do uzytkownikow, czytalem w roznych testach, ze MPx200 ma problem z zasiegiem, w wielu miejscach nie da sie rozmawiac. Jaka jest Wasza opinia?

Pozdrawiam,
Adrian

Motorola MPX200
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 02, 2004, 14:51:36 »
Cytat: Adrian_U
Tez zainteresowal mnie ten model, ale postanowilem zaczekac na jego ulepszona wersje: MPx220. (...)
Niestety, w Polsce jeszcze niedostepny, ale na zachodzie da sie go juz kupic.

Przy okazji pytanie do uzytkownikow, czytalem w roznych testach, ze MPx200 ma problem z zasiegiem, w wielu miejscach nie da sie rozmawiac. Jaka jest Wasza opinia?

MPx220 - kupic mozna, ale ceny na eBay - 700-1000$ ;). Aparat, Bluetooth .... do zdjec chyba jedbak lepiej wykorzystac normalna cyfrowke, a nie jedynie namiastke, a bluetooth - byl mi potrzebny w telefonie, dopoki uzywalem handhelda. Teraz juz nie ;).

MPx200 - swietny telefon. Uzywam go od tygodnia. Poki co jedyne zastrzezenie mam do baterii - przy umiarkowanym uzywaniu wytrzymuje mi 2 dni - slabiutko. Jesli chodzi o zasieg - z WM2003 nie zauwazylem absolutnie zadnych problemow.

Pozdr,
Radek

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Motorola MPX200
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 02, 2004, 15:09:27 »
Cytat: jakub kańczugowski

Eee... to po co Motorola Polska robiła w Krakowie szumną premierę??? To, że nie ma go w promocjach sieci, nie znaczy, że nie można go w Polsce kupić oficjalnie.

*

Offline kanczug

• 19211
Motorola MPX200
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 02, 2004, 16:07:37 »
No dobra... moze i mozna... ale ciekawe gdzie poza centrala motoroli. Beznadziejna dystrybucja i zero reklamy.

Motorola MPX200
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2004, 16:12:01 »
Cytat: WaldekGo

Eee... to po co Motorola Polska robiła w Krakowie szumną premierę??? To, że nie ma go w promocjach sieci, nie znaczy, że nie można go w Polsce kupić oficjalnie.

O premierze nic nie wiem, ale zanim kupilem ten telefon, dzwonilem do motoroli. Nie maja go w ofercie na Polske, malo tego - powiedzieli mi, ze nie honoruja gwarancji europejskiej, ktora wg prawa unijnego powinni honorowac. Na szczescie zmienili zdanie (ponoc po interwencji dystrybutora, ktory kupil jakos 5 tys. telefonow w Holandii i sprzedaje je w Polsce ze swoimi fakturami).

Pozdr,
Radek

Motorola MPX200
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 09, 2004, 20:11:12 »
Polecam ten link:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=6744

Witam,
Ustawilem wszystko jak w postach z podanego linku, ale nadal polaczenia GRPS w Iexplorerze mi nie dzialaja. Tzn. zdaje mi sie, ze nie dzialaja tak, jak powinny. Jesli wpisze np. adres www.yahoo.com, to otworzy mi sie strona, ale ze zmienionym adresem - wsp://mobile....... . Czy nie mozna ogladac normalnych stron, tylko WAPowe? Wydawalo mi sie, ze moge obejzec kazdra strone - w koncu motorola MPx200 ponoc jest wyposazona w przegladarke html.... A moze cos robie zle? Bede wdzieczny za ugagi ludzi, ktorym udalo sie poprawnie skonfigurowac ustawienia polaczen GPRS w MPx200.

Pozdrawiam,
Radek

Motorola MPX200
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 10, 2004, 13:52:18 »
Cytat: rjanusz
Polecam ten link:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=6744

Witam,
Ustawilem wszystko jak w postach z podanego linku, ale nadal polaczenia GRPS w Iexplorerze mi nie dzialaja. Tzn. zdaje mi sie, ze nie dzialaja tak, jak powinny. Jesli wpisze np. adres www.yahoo.com, to otworzy mi sie strona, ale ze zmienionym adresem - wsp://mobile....... . Czy nie mozna ogladac normalnych stron, tylko WAPowe? Wydawalo mi sie, ze moge obejzec kazdra strone - w koncu motorola MPx200 ponoc jest wyposazona w przegladarke html.... A moze cos robie zle? Bede wdzieczny za ugagi ludzi, ktorym udalo sie poprawnie skonfigurowac ustawienia polaczen GPRS w MPx200.

Pozdrawiam,
Radek

No...troche eksperypentow i sukces. Na wypadek, gdyby ktos z motka MPx200 mial podobne problemy., zamieszczam ustawienia, ktore u mnie smigaja :) :

Settings / Phone / Data Connections / GPRS Connections / MOJA NAZWA 1
Connects to:   The Internet
Access Point:    erainternet
User Name:     erainternet
Password:    erainternet
Reszta:          pusto

Settings / Phone / Data Connections / Proxy  Connections / MOJA NAZWA 2
Connects from:        Work
Connects to:       The Internet
Proxy:                   213.158.194.194:9201
Type:               HTTP
User name:       erawap
Password:        erawap

Internet Connection: MOJA NAZWA 1

W Internet Explorer / Settings / Connections:
ODZNACZONE Auto
Select Network:  The Internet

Gdyby jeszcze ktos byl tak mily i napisal, czy dziala mu logowanie do np. mBanku przez Internet Explorera zawartego w WM2003 - bede zobowaizany ;)

Pozdrawiam,
Radek

Motorola MPX200
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 12, 2004, 22:57:08 »
Psion 1 kupiłem sobie mpx *********** jeśli wiesz jak ustawić mms i gprs dla plusa. Dzięki

Motorola MPX200
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 15, 2004, 21:23:49 »
Udało mi się skonfigurować wap i internet po gprs-ie za pomocą automatycznych konfiguratorów ze strony motoroli ale dalej mam problem mms-ami. Poza tym nie wiem dlaczego telefon sam mi się łączy z gprs-em. I jeszcze jedno do @Psion1 postaram się inaczej to ująć aby mi tego administrator nie wgwiazdkował. W jaki sposób mogę dokonać upgradu do wms2003. Proszę o pomoc. na e-mail

*

Offline Psion1

• *
  • 71
Motorola MPX200
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 19, 2004, 06:57:48 »
Ludzie ,z serwisem Motoroli to jest poprostu żenada , nie potrafią załatwić podstawowych akcesoriów do tego modelu (mam na myśli stereofoniczny zestaw słuchawkowy ,nie mówiąc już o kamerce na SD).
Może wiecie gdzie je dostać ?.
A tak nawiasem jeszcze dwa pytanka:
- jeżeli wgram dodatkowe dzwonki do katalogu Windows to po wyłączeniu telefonu i ponownym włączeniu już ich tam nie ma ???
- jak zrobić Backup z tego telefonu ,dlaczego w ActiveSync ta opcja nie jest aktywna (używam ActiveSync 3.71) ???

Pozdrawiam :
Jacek

Jacek

Motorola MPX200
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 19, 2004, 07:46:43 »
Cytat: Psion1
Ludzie ,z serwisem Motoroli to jest poprostu żenada , nie potrafią załatwić podstawowych akcesoriów do tego modelu (mam na myśli stereofoniczny zestaw słuchawkowy ,nie mówiąc już o kamerce na SD).
Może wiecie gdzie je dostać ?.
A tak nawiasem jeszcze dwa pytanka:
- jeżeli wgram dodatkowe dzwonki do katalogu Windows to po wyłączeniu telefonu i ponownym włączeniu już ich tam nie ma ???
- jak zrobić Backup z tego telefonu ,dlaczego w ActiveSync ta opcja nie jest aktywna (używam ActiveSync 3.71) ???

Akcesoria? Pewnie tylko na ebay. Co do dzwonkow - wgraj je do /Storage/Application Data/Sounds/. Katalog Windows jest czyszczony do domyslnej zawartosci przy kazdym soft resecie.
Co masz na mysli piszac 'backup'? Przeciez kontakty, zadania, kalendarz i poczta backupuja sie - w outlooku masz kopie zapasowe. Chyba, ze nie ;).

Pozdr,
Radek

*

Offline kanczug

• 19211
Motorola MPX200
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 19, 2004, 08:15:24 »
Backup = kopia calego zainstalowanego oprogramowania i innych plikow. Ja polecam program firmy Sprite Software.

Motorola MPX200
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 19, 2004, 08:29:24 »
Osobiscie nie kupilbym tego telefonu. Na rynku mozna kupic znacznie lepsze i bardziej pozyteczne zabawki. Jedna z nich jest niewatpliwie P900, ktory dziala w systemie symbian, ma polskie menu, a na dodatek mozliwosc zainstalowania setek roznych programow i wtedy niczym nie ustepuje normalnym palmtopom. Ogromna zaleta P900 w stosunku do jego nastepcy P910 czy nawet telefonow motoroli z wyzszej polki to CENA. Na allegro widzialem ten telefon juz za 1300zł, a P910 kosztuje niestety 2000zł wiecej. Jesli komus zalezy na dodatkowej klawiaturce i zniesionej blokadzie do 128MB to moze sie skusic na nowy model SE. Ja uzywam dwoch kart. Jedna 32MB na programy i druga 128MB na filmy i mp3. Chcialbym zakupic telefon, ktory posiadalby jeszcze karte wireless lan, a jesli by sie udalo producentom umiescic w nim dodatkowo odbiornik GPS to wtedy telefon zastapilby mi wszystkie urzadzenia, ktore uzywam do tej pory. W kazdym razie zmierzam do pewnej konkluzji. Niedlugo ma sie pojawic dlugo oczekiwany model motoroli MPX, o ktorym pisano nie raz w pdaclub. Uwazam, ze na na ten telefon warto czekac i nie warto zawracac sobie glowy poprzednimi modelami. Pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
Motorola MPX200
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 19, 2004, 08:39:17 »
Motoroli MPx200 / MPx220 nie ma co porownywac do MPx - to sa urzadzenia calkowicie odmiennych klas!

Motorola MPX200
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 19, 2004, 09:55:03 »
MPx 220 jest ciekawym telefonem. Ale uzywa kart miniSD. To IMHO wystarczajacy powod by go nie kupic...  Motka A1000, rowniez ciekawy telefon, uzywa pamieci TransFlash. Z kolei Nokia lubi RS-MMC. Paranoja. Po prostu przywiazalem sie do pamieci SD... no i ta cena ;)