ładowanie baterii podczas połączenia z pc

• 23 Odpowiedzi
  • 2919 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 27, 2005, 22:24:51 »
witam mam nowa pmx200 z niesformatowana bateria i zauwazylem ze podczas połączenia z komputerem bateria automatycznie sie ładuje? czy to nie zaszkodzi zywotnosci mojej baterii moze lepiej nie podlanczac telefonu przed sformatowaniem baterii? i jeszcze jedno formatowanie to 2 pełne cylke po 12 godzin po wczesniejszym calkowitym rozladowaniu baterii , mam racje??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2005, 22:52:06 »
Nie masz racji. Teraz baterii nie formatuje sie przez ich calkowite rozladowanie. W ten sposob uszkodzisz sobie baterie. Litowo-jonowe ogniwa nowej generacji nie lubia gdy calkiem sie je rozladowuje. Powinienes jak najczesciej ladowac telefon i nie dopuszczac do calkowitego rozladowania baterii.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2005, 23:01:06 »
szczerze to pierwszy raz o tym slysze w salonie idei ciagle mowia zeby robic 2 pelne cykle czyli ze sa w bledzie? wiec na czym polega rormatowanie baterii? przeciez nie na zwyklym ladowaniu

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2005, 23:03:30 »
Teraz baterie sa juz standardowo "formatowane".

*

Offline Jacop

• *
  • 90
  • Internet jest kopalnią wiedzy... też o tobie.
  • Sprzęt: Mio P550 + AM6      iPhone 3GS 16GB v.4.1
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2005, 23:10:16 »
 "Litowo-jonowe ogniwa nowej generacji nie lubia gdy calkiem sie je rozladowuje." - moglbys Jakub rozwinac twierdzenie ? Po czym rozruzniasz Li-Ion nowej generacji od starej ?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2005, 00:31:43 »
Nowe to te ktore sa na rynku od ladnych kilku lat. Kiedys trzeba bylo formatowac baterie ... teraz juz nie. Nawet im to szkodzi. Poczytaj troche na ten temat w sieci jak chcesz uzyskac wiecej informacji, np tutaj:
http://www.technick.net/public/code/cp_dpage.php?aiocp_dp=guide_bpw2_c10_06

"...The Li-ion batteries prefer a shallow discharge. Partial discharges produce less wear than a full discharge and the capacity loss per cycle is reduced. A periodic full discharge is not required because the lithium-based battery has no memory. A full cycle constitutes a discharge to 3V/cell. When specifying the number of cycles a lithium-based battery can endure, manufacturers commonly use an 80 percent depth of discharge. This method resembles a reasonably accurate field simulation. It also achieves a higher cycle count than doing full discharges..."

*

Offline Jacop

• *
  • 90
  • Internet jest kopalnią wiedzy... też o tobie.
  • Sprzęt: Mio P550 + AM6      iPhone 3GS 16GB v.4.1
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2005, 09:29:06 »
Dzieki za informacje Jakub. Ciekawe info, obalajace popularnie rozpowszechniane pogloski o potrzebie formatowania baterii.
Wstyd sie przyznac, ale nie wiedzialem.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2005, 12:06:14 »
a czy mozna w ogóle zrobić zeby nie ładował baterii podczas połączenia z komputerem? takie 5 minutowe doładowania na pewno nie wyjda baterii na dobre

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 29, 2005, 12:40:01 »
5 minutowe doladowania nie szkodza baterii. Nie da sie tego wylaczyc, jesli w systemie nie ma takiej opcji.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 29, 2005, 13:02:43 »
A co z iloscia cykli ladowania? Przeciez kazda bateria ma okreslona ilosc cykli (rozne zrodla inne dane podaja). Ale zakladajac, ze np 2x dziennie bateria bedzie podlaczana to rocznie wyjdzie ok 700 cykli, co niebezpiecznie zbliza sie do granicy wytrzymalosci akumulatorow.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 29, 2005, 13:34:55 »
Granica wytrzymalosci to kilka tysiecy cykli... a sredni czas zycia danego palmtopa to i tak okolo 2 - 3 lata - po takim czasie zazwyczaj wiekszosc osob szuka czegos nowego, lub po prostu zmienia baterie (obecnie niezbyt duzy koszt). Natomiast to co producent okresla jako liczba cykli ladowania, po krotych bateria umiera to i tak sa cykle w ktorych laduje sie ja od okolo 70% do 100%, a nie od zera lub np. 10%. Wiec przy ladowaniu baterii prawie calkowicie rozladowanej ilosc cykli ladowania, po ktorych bateria padnie jest pewnie znacznie mniejsza.

*

Offline Davka

• *
  • 73
    • http://bt.davka.info
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 29, 2005, 16:06:57 »
Faktem jest że ogniwa LiIon nie lubią jak sie je rozładowuje do końca a nawet mogą sie wtedy uszkodzić ale faktem też jest że baterie LiIon mają elektronike która steruje ładowaniem i rozładowywaniem baterii.
Np. jesli elektronika nie odcieła by ładowania w pewnym momencie to ogniwo LiIon po prostu wybucha :D Tak samo jest z rozładowywaniem, kiedy poziom naładowania bliża sie do niebezpiecznego dla ogniw to elektronika odłacza baterie i urządzenie się wyłącza (nie może pobrac więcej prądu z baterii).
Dlatego ja uzywam baterii LiIon swobodnie i nie patrze na jakies pełne cykle. Jednak zaleca się aby za pierwszym razem naładowac baterię do pełna (nie musi to być 12 godzin byle by pokazywało naładowanie do pełna). Czasami (np raz na miesiąc lub dwa) takiej baterii też przyda się całkowite rozładowanie (aby wiązania chemiczne nie związały się "na stałe").

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 06, 2005, 12:57:20 »
to teraz prosze mi wyjasnic dlaczego w instrukcji obslugi pisze wyraznie,  iz dobra praktyka jest rozladowywanie baterii do konca (li-ion) i ladowanie jesli chce sie przedluzyc jej zywotnosc.

ktos klamie ... kto?

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 06, 2005, 13:01:00 »
i mamy ciekawe pytanie. sam sie zastanawiałem kazdy kogo spytam tak twierdzi <ze trzeba rozładowac> we wszystkich salonach to mowia

*

Offline Slavo_S2k

• **
  • 134
    • www.slawex.net.pl
  • Sprzęt: HTC One X
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 06, 2005, 14:19:37 »
również czekam na odpowiedź, bo mnie zawsze tłumaczono że rozładowywać i zawsze tak robiłem....

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 06, 2005, 19:06:37 »
Bo ludzie jak cos raz uslysza to mysla ze tak jest mimo zmian technologicznych... w salonach to oni za przeproszeniem nic nie wiedza. Po prostu tak sie utarlo ... ze kazda baterie trzeba bylo rozladowywac do konca co jakis czas. Ale technologia wytwarzania baterii litowo-jonowych sie od tego czasu zmienila...

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 06, 2005, 23:47:32 »
Pozwole wesprzec sie w tej dyskusji jakims oficjalnym dokumentem ;):
http://www.ipaqrepair.co.uk/guides/308402-001_rev_us.pdf
Jest to dzielo HP/Compaq o bateriach w Ipaqach 38/39xx, ale mozna to odniesc takze do innych akku. Nie znalazlem tam wprawdzie jasnej odpowiedzi, czy kalibracja jest potrzebna (pisza, ze "mozna" ja przeprowadzic), ale z tego, co zrozumialem, to baterie nie uszkadzaja sie przez calkowite rozladowanie. Elektronika odlacza baterie, gdy poziom naladowania spadnie do okreslonej wartosci. W tym stanie bateria moze przelezec jeszcze ok. 1 roku, bez szkody dla jej pojemnosci (tak rozumiem "shelf time"). (BTW: dlatego obawy niektorych, ze baterie w palmtopach, ktore np. dlugo leza na polkach sklepowych, beda uszkodzone, wydaja sie nie do konca uzasadnione - no chyba, ze naprawde dluuugo lezaly).
Pisza takze, ze "czas zycia" baterii wynosi ok. 300 PELNYCH cykli ladowania/rozladowania. Czesciowych ladowan (np. z 80%) bateria znosi znacznie wiecej i dlatego zalecaja jak najczestsze ladowanie. Przy takim uzytkowaniu, bateria powinna wytrzymac kilka lat. Po wiecej informacji odsylam do powyzszego linku - milej lektury :).

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 07, 2005, 08:37:24 »
Baterie moga lezec dlugo na polkach, ale tylko gdy sa naladowane do chyba okolo 40-70% - wtedy najmniej traca na pojemnosci. Natomiast to co oni pisza to jedno... a w praktyce jest calkiem inaczej. Nie raz baterie padaly po tygodniu czy tez dwoch gdy palmtop lezal nieuzywany - nie chce mi sie szukac tego na forum, ale kilka osob mialo takie przygody.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 07, 2005, 11:37:26 »
teraz wypadałoby poinformować o tym wszystkim osoby pracujące w salonach gsm przeciez to oni powinni byc instytucja doradcza a nie odwrotnie.

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 07, 2005, 17:07:13 »
Cytat: jakub kańczugowski
Natomiast to co oni pisza to jedno... a w praktyce jest calkiem inaczej.
Czy ja wiem? Nie wydaje mi sie, ze ludzie z HP, jesli juz napisali taka broszurke, pisali jakies wyssane z palca informacje. W koncu komus trzeba wierzyc... Chociaz nie wykluczone, ze w innych palmtopach/smartphonach moze to wygladac inaczej (inne baterie/producent).

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 07, 2005, 19:12:36 »
No ale kiedy ta broszurka powstala? Od tego czasu tez sie troche zmienilo. A swoja droga to ufam bardziej specjalistycznym wywodom z podanej wyzej strony niz "fachowcom od broszurek" z HP...

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 07, 2005, 21:37:31 »
a ja zeby zamieszac w temacie powiem ze swojego doswiadczenia ze rozladowanie baterii i ladowanie (na wylaczonym telefonie) przez kilkanascie godzin dawalo efekty w postaci dluzszego dzialania takiej baterii..aby nie byly to slowa puszczane na wiatr to...swego czasu (jakis rok temu)mialen nokie n-gage z nowa bateria po okolo 6 miesiacach bateria zaczela trzymac okolo 1 dnia(~28godzin w tym bylo 20 minut grania,15 minut rozmow i 20smsow reszta to czuwanie)..potem rozladowalem do zera telefon az sie wylaczyl i nie moglem go wlaczyc a potem ladowalem go okolo 12 godzin (wylaczony)..po tej operacji bateria wytrzymala blisko 3 dni!(tak jak za nowosci:) ) (w tym bylo okolo 25minut rozmow,20 minut grania, 10 minut sluchania mp3, 15 smsow a reszta to czuwanie)..a zeby nie bylo ze do jakis przypadek brat tak samo zrobil ze swoja nokia 6310i(po roku uzytkowania bateria 3mala okolo 4 dni gdzie wczesniej 8 -sporo dzwonienia bylo dlatego tak malo) po "sformatowaniu" bateria zaczela trzymac podobnie jak za nowosci..teraz mam mpx200 ale jeszcze bateria 3ma okej wiec nie mam jak przetestowac tego..i czytaja te posty doszedlem do wniosku ze albo cuda sie zdazaja albo teoria to jedno a praktyka to drugie..pozdrawiam

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 07, 2005, 22:22:53 »
tez mam mpx200 i zastanawiam sie jaki sposo ladowania baterii ma najlepsze efekty. na razie ładuje ja jak mam wolna chwile czasami jak jest 50% czasami jak jest 80  a czasami jak mi wyskakuje ze musze. mam ja dopiero ok tygodni wiec nie moge na razie powiedziec jaki sposob ładowania wpływa na nią korzystnie. jak ktos wie niech da znac. a co do tego ponownego formatowania w 6310 to racja poamda bateria po nim trzyma ok 30% dłuzej przy takim samym urzytkowaniu. prawdopodobnie rozładowanie i pełne naładowanie raz na jakiś czas wpływa korzystnie na wiązania chemiczne baterii. pozdro

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 07, 2005, 23:57:43 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
[...] "fachowcom od broszurek" z HP...
Oj, wypada to mowic tak o sponsorze? ;)