Jak się formatuje baterie w mpx200???

• 4 Odpowiedzi
  • 986 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wasyl

• 20
« dnia: Kwiecień 03, 2005, 18:34:32 »
Witam! Mam pytanie.. Jak się formatuje baterie w mpx200??? Bo właśnie za jakieś dwa dni przyjdzie do mnie ta motka i please pomóżcie mi jak najlepiej się formatuje w niej baterie. Please pomóżcie.

*

Offline Davka

• *
  • 73
    • http://bt.davka.info
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2005, 19:10:57 »
Po pierwsze nie formatuje tylko FORMUJE. A po drugie to nie trzeba robić żadnych kosmicznych zabiegów.
Wystarczy że jak rozpakujesz telefon i poskładasz do kupy to podłączysz ją do łądowarki na dłuższy czas (np 12h) i najlepiej nie włączaj jej wtedy.
Ja np nie wytrzymałem i po podłaczeniu telefonu do ładowarki uzywałem jej a po po naładowaniu do pełna odłaczyłem od ładowarki i bateria trzyma normalnie (3 dni w bezczynności).
Nowoczesne bateria na ogniwach Li-Ion i Li-Polimer nie wymagają żadnych specjalnych zabiegów. A nawet rozładowywanie do zera (znane ze starych ogniw Ni-Cd) nie służy im za dobrze.

*

Offline buczeknet

• **
  • 103
  • Sprzęt: ciągłe zmiany:)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 03, 2005, 22:20:40 »
ja to se formowalem przy wylaczonym telefonie..jakies 12 godzin ladowania..i potem dwa kolejne ladowania przy wylaczonym telefonie (ladowanie od zera)..bateria mi 3ma ok 3dni..a w tym jest ok 30minut polaczen, ok. 20smsow i jakies 30minut sluchania mp3 no i troszke pstrykania w fonie..ale tak jak przedmowca jest to nowoczesna bateria i da rade bez formowania..ale dla swietego spokoju...:)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2005, 22:29:49 »
Cytat: Davka
Po pierwsze nie formatuje tylko FORMUJE. A po drugie to nie trzeba robić żadnych kosmicznych zabiegów.
Wystarczy że jak rozpakujesz telefon i poskładasz do kupy to podłączysz ją do łądowarki na dłuższy czas (np 12h) i najlepiej nie włączaj jej wtedy.
Ja np nie wytrzymałem i po podłaczeniu telefonu do ładowarki uzywałem jej a po po naładowaniu do pełna odłaczyłem od ładowarki i bateria trzyma normalnie (3 dni w bezczynności).
Nowoczesne bateria na ogniwach Li-Ion i Li-Polimer nie wymagają żadnych specjalnych zabiegów. A nawet rozładowywanie do zera (znane ze starych ogniw Ni-Cd) nie służy im za dobrze.

Widzisz nie do konca masz racje. Ten telefon znany jest z tego ze jak nie naladujesz baterii do pelna np. przy zmianie systemu to palmtop potem mysli ze stan naladowania jaki byl przy zmianie systemu jest maksymalnym stanem - 100%. W ten sposob aparat znacznie krocej dziala na baterii... bo nie laduje jej do konca.

*

Offline Davka

• *
  • 73
    • http://bt.davka.info
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 03, 2005, 22:41:11 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Widzisz nie do konca masz racje. Ten telefon znany jest z tego ze jak nie naladujesz baterii do pelna np. przy zmianie systemu to palmtop potem mysli ze stan naladowania jaki byl przy zmianie systemu jest maksymalnym stanem - 100%. W ten sposob aparat znacznie krocej dziala na baterii... bo nie laduje jej do konca.

Ale kolega nie mówi o zmianie systemu czy Master Resecie tylko o początkowym formowaniu baterii. A to co dzieje sie przy flashowaniu z niepełną bateria to nie wina baterii tylko telefonu.