jest tylko nieaktywny. AGPS nie GPS
Zanim cos napiszesz, to najpierw to sprawdz, bo napisalem glupote...
AGPS (Assisted Global Positioning System) polega na pomocy operatora telefonii komorkowej (przez GPRS) w polaczeniu sie z satelitami GPSu. Dzieki nadajnikom GSM okreslane jest wstepne polozenie telefonu probojacego uzyskac tzw fixa (pierwsza poprawke). Dzieki temu zaweza sie okreg poszukiwania sygnalu z satelit.
To, ze polscy operatorzy nie obsluguja tego "A" nie znaczy, ze nie mozna sie polaczyc - trwa to jednak dluzej.
Sam mam motorole A1000 i w ladny pogodny dzien zajmuje mi to do 5minut, co jest calkiem dobrym wynikiem.
Uzytecznosc wbudowanego modulu mozna rozszerzyc dzieki kupnie zewnetrznej anteny ceramicznej (na kablu) - koszt ok 80zl. Skraca to czas uzyskania pierwszej poprawki do 1 - 2 minut, polaczenie jest stabilne nawet podczas wysokich zabodowan, gestego lasu.
Co do E1000, nie jest to wlasciwy telefon do GPS... Brak otwartego systemu uniemozliwia zainstalowanie odpowiedniego softu czy wgrania map... Lepiej juz zainwestowac w stara poczciwa cegielke A925 (ok 450zl) czy troche dolozyc i kupic A1000, ktora wg mnie jest super

Malutka itp
Pozdrawiam!