Filmy na mpx200 tna sie - da sie cos poradzic ?/

• 1 Odpowiedzi
  • 1095 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 06, 2006, 20:43:26 »
Przeczytalem wasze FAQ, przeczytalem to http://www.infonet.com.pl/ppc2002/index7.htm i do tego szukalem jak glupi caly dzien w google. Nie znalazlem nic, co by mi pomoglo :/

Tna mi sie filmy :/ Nie bawilem sie juz w wgrywanie programow do odczytywania divx czy chociazby innych formatow (.avi, .mpeg). Wystarcza mi .wmv tylko jedna sprawa - tna sie. Przerabialem ich rozmiar na taki malutki dla mpx-a. Bawilem sie na rozne sposoby: rozne kodowania, formaty, jakosci itd. Wszystko jednak jest bez sensu bo filmy sie tna :/
Wiem, ze jesli czyta je z karty SD (128MB) to wolniej wyswietla, ale nie mam  innego wyjscia, bo pamiec dostepna to 8MB :/
Czy da sie zrobic cos, zeby normalnie odtwarzal mi filmy ?/ czy moge raczej zapomniec o tym ?/

BTW jeszcze chcialem tylko zapytac, czy znacie jakas przegladarke zdjec na mpx ?/ Wszystkie foty (.gif i .jpg) otwieraja mi sie w IE i nie da sie ich przewijac za pomoca kursorow czy ustawiac jako tapete :/

Pozdrawiam::MarekMaj

*

Offline PWSys

• *
  • 77
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2006, 01:55:49 »
Witaj
Mam mpX200 i mi się nic nie tnie (Soft SuperMoto WM2003)

...Ale wrażenie że filmy sie tną nie jest przesadzone gdyż wbudowany w system mpx'a player WMP po prostu jest kiepski i zamiast dekodować obraz i dźwięk - irytuje właścicieli smartfonów. Pozatym w więksości przypadków filmy WMV konwertowane przez programy typu klik/klik/gotowe mają domyślnie ustawione 15 FPS (aby zmniejszyć rozmiar plików) a dodatkowo kiepsko synchronizują obraz z dźwiękiem. Dlatego może wydać Ci się że filmy się tną.
Sprawdź czy przekonwertowany film "tnie" się na kompie.

Pozatym moje rady:
1. daj sobie spokój z powolnym niewygodnym kiepsko działającym wbudowanym playerem WMP
2. przerzuć się na TCPMP Smartphone
3. filmy konwertuj za pomocą programu PocketDivxEncoder
4. konwertuj filmy do natywnej rozdzielczości wyświetlacza 220x172 ewentualnie 220xcośtam poniżej 172 jeśli film jest np w formacie 16:9
5. przy konwertowaniu filmów ustawiaj bitrate obrazu i wideo tak aby ich suma nie przekraczała 160-192 kbps

Przeglądarka do zdjęć??
Wymieniony wyżej TCPMP odpala jpgi gify pngi a pozatym aviki (divx xvid) ogm mkv mpg mp3 ogg (player muzyki) itp itd

PS: Wymienione przeze mnie: TCPMP Smartphone oraz PocketDivxEncoder są programami darmowymi, jeden jest na licencji Freeware drugi na GPL. Aby je ściągnąć wklep TCPMP Smartphone potem PocketDivxEncoder do googli i za kilka chwil będziesz je miał.
Pozdrawiam