Bateria 1700mAh do MPx200

• 14 Odpowiedzi
  • 5584 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 21, 2005, 14:16:31 »
Witam,
Na aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53674296 kupilem sobie nowa baterie - z nadzieja, ze zamiast 2 dni, moj telefon zacznie trzymac np. 4 :). Wlozylem ja do telefonu - byla naladowana w 80%. Wytrzymala 2 dni, wiec bylem dobrej mysli. Pierwsze ladowanie - na wlaczonym telefonie - i trzymala niecale 2 dni ;-(. Trzecie ladowanie na wylaczonym fonie, po naladowaniu hard reset, doladowanie, pierwszy start - troche ponad dwa dni. Czy to znaczy, ze ta bateria tak bedzie trzymac, czy moze zwykla ladowarka jej nie umie naladowac do konca, czy tez moze telefon 'pamieta' w jakis sposob poprzednia baterie (czasy 'trzymania' dziwnie podobne)? I ciekawostka: nowa bateria laduje sie ok. 3 razy szybciej niz oryginalna!!

Z gory dizeki za wypowiedzi,.
Pozdrawiam,
Radek

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2005, 14:43:14 »
To moze zastanow sie czemu nie ma oryginalnej baterii o takiej pojemnosci, czemu firmy takie jak Foof,Forever, Solaris nie robia takich baterii. Bo to jest po prostu niemozliwe, przy obecnej technologii zrobienie baterii o tak duzej pojemnosci, (prawie podwojnej w porownaniu do oryginalnej 820-850 mAh), przy zachowaniu takich samych wymiarow.Poza tym co to za firma Maxxcell, nigdzie nie znalazlem o niej informacji.Z Twoja ladowarka, telefonem jest wszytko ok, ta bateria to jedna wielka sciema.Kupilem kiedys taka do V500(tez dalem sie nabrac:) )i mialem taki sam efekt jak Ty:(

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2005, 15:53:27 »
Hmm...owszem, zastanowilem sie. W innych urzadzeniach mam np. baterie o wielkosci paluszka AA, a ich pojemnosc to - 2200 mAh :-D. A wiec - w malej objetosci DA SIE zmiescic akumulator o duzej pojemnosci. Mialem nadzieje, ze wlasnie taki akumulator kupie do swojej motoroli. Nadal licze, ze nie wyrzucilem w bloto 45zlotych.
Horde: dzieki za wypowiedz. I - no offence - ale moim zdaniem np. firma forever robi baterie lipne jak malo kto. Foof'a i solarisa nie znam zupelnie. Odnoszac sie jeszcze raz do paluszkow - akumulatorow - forever'y o tej samej pojemnosci co moje panasonic'e, trzymaly mi nieraz trzyktronie krocej - oba komplety pracowaly w identycznych warunkach (ta sama lampa blyskowa, ten sam aparat - ilosc zdjec latwo porownac).
Zdaje sobie sprawe, ze ta pojemnosc (na baterii jest napisane 1900mAh) nie mowi calej prawdy o ogniwie, ale jednak - (bycmoze ludze sie) ogniwo to jest choc o polowe wieksze niz oryginal (bodajze 860mAh).

Pozdrawiam,
Radek

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2005, 16:05:43 »
Cytat: rjanusz
Hmm...owszem, zastanowilem sie. W innych urzadzeniach mam np. baterie o wielkosci paluszka AA, a ich pojemnosc to - 2200 mAh :-D. A wiec - w malej objetosci DA SIE zmiescic akumulator o duzej pojemnosci.
To jeszcze odczytaj z niej taki parametr jak napięcie - aku AA daje 1.2V a nie ponad 3V jak aku dla telefonów.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2005, 16:27:20 »
Cytat: Kusiu
Hmm...owszem, zastanowilem sie. W innych urzadzeniach mam np. baterie o wielkosci paluszka AA, a ich pojemnosc to - 2200 mAh :-D. A wiec - w malej objetosci DA SIE zmiescic akumulator o duzej pojemnosci.
To jeszcze odczytaj z niej taki parametr jak napięcie - aku AA daje 1.2V a nie ponad 3V jak aku dla telefonów.

OK - w nokii 6310i mam baterie 1100mAh - nie sadze, zeby jej objetosc byla znaczaco wieksza, niz objetosc baterii z MPx200. Napiecia podobne - 3,3V. Wiec - czemu nie  da sie zrobic baterii do MPx200 - o pojemnosci wiekszej niz to 860mAh??

Pozdrawiam,
Radek

PS. Jak ma sie napiecie dawane przez ogniwo do stosunku jego pojemnosci do objetosci?

*

Offline Kikus

• **
  • 168
  • Sprzęt: Mpx200
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2005, 17:00:09 »
Swoja drogą to w tej aukcji w tytule stoi że jest to bateria litowo polimerowa, a na samej baterii, że litowo jonowa. hmm podejżane od początku. Co do pojemności vs napięcie to przeważnie jest tak że jeżeli bateria ma 3,6 V jak większość obecnie używanych to pojemność oscyluje wokół 850 mAh jeżeli mamy 2,4 V jak to było np w Nokii 3210 to pojemność jest już większa ze zrozumiałych względów (niższe napięcie więc płynie większy prąd) 1250 mAh. Mając te dane możemy założyć, że jeżeli do baterii podłączymy użądzenie które pobiera 1,25A prądu przy napięciu 2,4V to będzie ono pracowało przez godzinę łatwo policzyć że moc jego to 3W a zatem mamy moc i mamy napięcie. Możemy zatem policzyć ile powinno pobierać 3W użądzenie pracujące przy napięci 3,6V. Wychodzi 0,83A a zatem aby użądzenie o mocy 3W pracowało przez godzinę na napięci zwiększonym do 3,6V to bateria musi mieć 830 mAh. Wniosek z tego taki, że baterie 850 mAh 3,6V i 1250 mAh 2,4V są właściwie takie same. Czyli żadna z frm się tutaj właściwie przed szereg nie wybija i pojemności baterii są raczej porównywalne. A fakt że włąsciwie żaden "firmowy" producent nie robi pojemniejszych ogniw znaczyć może, że nie ma obecnie technologii pozwalającej na zwiększenie pojemności akumulatorów bez utraty np ich żywotności. No ale może ogniwa zasilane trytem zmienią ten smutny stan rzeczy.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2005, 18:12:50 »
Cytat: Kikus
Swoja drogą to w tej aukcji w tytule stoi że jest to bateria litowo polimerowa, a na samej baterii, że litowo jonowa. hmm podejżane od początku.

Na baterii, ktora dostalem - tez stoi, ze Li-Poly :).

Pozdrawiam,
Radek

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2005, 21:43:12 »
Horde: dzieki za wypowiedz. I - no offence - ale moim zdaniem np. firma forever robi baterie lipne jak malo kto. Foof'a i solarisa nie znam zupelnie. Odnoszac sie jeszcze raz do paluszkow - akumulatorow - forever'y o tej samej pojemnosci co moje panasonic'e, trzymaly mi nieraz trzyktronie krocej - oba komplety pracowaly w identycznych warunkach (ta sama lampa blyskowa, ten sam aparat - ilosc zdjec latwo porownac).
Ok, no problem:)
Podalem Tobie firmy, ktore sa znane, sa na rynku i zajmuja sie bateriami do telefonow.
Ok, moze forever nie robi jakis super baterii, ale w miare solidne, a co to za firma Maxxcell?
Mozesz mi o niej cokolwiek napisac?
Moim zdaniem to jakas tandetna bateria no name z przeklejona pojemnosci i tyle i no offence ludzisz sie i tyle:)

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2005, 21:49:58 »
Cytat: horde
Ok, moze forever nie robi jakis super baterii, ale w miare solidne, a co to za firma Maxxcell?
Mozesz mi o niej cokolwiek napisac?
Moim zdaniem to jakas tandetna bateria no name z przeklejona pojemnosci i tyle i no offence ludzisz sie i tyle:)
Nie znam firmy Max-Cell, nigdy wczesniej nie slyszalem, nigdy nie mialem :-D. Wyglada jednak bardzo przyzwoicie, powiedzialbym ze nie gorzej od oryginalnej. A ze trzyma tak, jak ta oryginalna...no coz - pisalem juz, ze bycmoze ludze sie bezpodstawnie .... :D

Pozdrawiam,
Radek

Edit (21 czerwca, 22:00):
poszukalem troche informacji o firmie MaxxCell. Sprzedaje rozne akumulatory, do bardzo wielu telefonow i nie tylko. Firma chinska, wszedzie jej baterie sa tanie jak barszcz.
I znalazlem jeszcze cos ciekawego - otoz kazdy typ baterii ma jednak okreslona wydajnosc z kilograma. Znalazlem konkretne wyliczenia dla baterii lit-ion: jesli zalozyc, ze bateria wazy 20 gram, to jej maksymalna mozliwa pojmnosc wynosi ok. 900mAh. Li-poly moga miec nieco wiecej, ale niewiele.
Wiec - chyba umoczylem :-/
Przy okazji - na baterii jest napisane 'up to 1900mAh' - czyli pewnie jakies marketingowe oszustwo, a nie podana nominalna pojemnosc baterii...

*

Offline Kikus

• **
  • 168
  • Sprzęt: Mpx200
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2005, 23:56:49 »
Wynika z tego że tak naprawdę to oni nie wiedzą ile ta bateria ma pojemności i pisza tylko orientacyjnie. Może by się pokusić o jakiś teścik i rozładować ją przez rezystor mierząc czas. Ciekawe jaki margines błędu sobie przyjęli :)

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 22, 2005, 00:14:06 »
Gdzie znalazles te informacje o Maxxcell?Moglbys podac jakies namiary, chcialem poczytac z ciekawosci:)

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 22, 2005, 06:58:43 »
Cytat: horde
Gdzie znalazles te informacje o Maxxcell?Moglbys podac jakies namiary, chcialem poczytac z ciekawosci:)
O samym Maxxcell - wrzuc np. w allegro, troche tego sprzedaja. A to, co pisalem o pojemnosciach z danej masy baterii (takze Maxxcell) - tu: http://zaurus.help4free.de/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5960&forum=25&post_id=38938
Milej lektury :D

Radek

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 22, 2005, 07:50:50 »
Ja też kupiłem baterię MaxxCell do komórki K700i. Miała mieć pojemność 1500 mAh, a oryginalna bateria ma chyba ze 700 albo 750. Testowałem ją na wszystkie sposoby i wychodzi, że trzyma nawet krócej niż oryginalna od firmy Sony. Więc chyba coś nie tak z tymi oznaczeniami akku tej firmy.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 22, 2005, 08:20:06 »
O samym Maxxcell - wrzuc np. w allegro, troche tego sprzedaja. A to, co pisalem o pojemnosciach z danej masy baterii (takze Maxxcell) - tu: http://zaurus.help4free.de/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5960&forum=25&post_id=38938
Milej lektury :D

Radek
Dziekuje za namiary. Co do Maxxcell wlasnie o to mi chodzilo, ze poza allegro nic nie mozna znalezc. A na allegro sprzedawca napisze w samych superlatywach, zeby tylko sprzedac,wiec to dosyc malo wiarygodne zrodlo:)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 22, 2005, 16:51:21 »
Jeżeli chcesz się dowiedzieć jaką rzeczywistą pojemność ma bateria którą kupiłeś, a nie chcesz nic lutować do styków to możesz ją podesłać do mnie i wrzucę ją na tester. Ale generalnie nic wiekszego niż 1200 mAh jeszcze nie udało mi się znaleźć.
A wszystkie baterie poza firmowanymi przez producentów telefonów ( te zresztą też, tylko przechodzą znacznie ostrzejszą selekcję )pochodzą z jednego źródła. Schenzen w Chinach. Tyle że każdy ze sprzedajacych okleja je swoim logo i sprzedaje jako " firmowe ". Na ten temat można by napisać książkę, nie jedną.