...system zaczyna mi sie mulic:)
Czy to naukowe określenie

Przeprowadziłem pewien experyment, oto wyniki.
Test (1)
Czas otwierania Bete Playera przy braku innych procesów wolna pamięć wg task menagera: 19,7 MB (jeśli można mu wierzyć)
- średni czas 13,5 sek (8 pomiarów)
przy 8 działających w tle procesach, wolna pamięć 14,5 MB
- średni czas 14,2 sek (8 pomiarów)
Test (2)
- średni czas otwarcia świerzego inboxa: 6,7 sek (8 pomiarów) - brak innych procesó w tle
- średni czas przywrócenia otwartego inboxa: niemierzalny ! (8 pomiarów) - 8 innych procesów w tle
(czas otwierania zależny zapewne od zawartości)
Test 3: Betaplayer Benchmark
przy benchmarku na tym samym filmiku przy braku procesów w tle i przy 8 działających procesach różnica w szybkości odtwarzania wyniosła 2,8%
Podsumowanie:
Najmniej wolnej pamięci jaką miałem podczas testu to 12,2 MB (nie mam więcej pamięciożernych programów)
Programy służące mi do zajmowania pamięci podczas testu:
- Beta Player
- Music Box
- Media Player
- PTap (arkusz kalkulacyjny)
- Internet Explorer
- Smart Explorer
- PocketTV
- Smart Gadu
oraz
- Inbox (testy niezależne ze względu na możliwą różną zajmowalność pamięci)
Wnioski:
Najbardziej moim zdaniem interesujący test (1) wykazał bardzo niewielką różnicę w czasie uruchamiania aplikacji przy całej wolnej pamięci i przy wielu procesach towarzyszących (0,7 sek). Biorąc pod uwagę, że trzymając otwarte procesy tj. inbox itp przy stracie 0,7 sek przy uruchamianiu nowej aplikacji zyskuję 10x tyle przywracając, a nie otwierając inne. Jak dla mnie wniosek jest oczywisty.
PS. Zaobserwowałem też, że system sam zamyka procesy, nie wiem wg jakiego klucza ale maxymalnie udało mi się jednocześnie uruchomić 11 procesów.
Oczywiście sceptycy zaraz stwierdzą, że przy testach zająłem za mało pamięci i za mało procesów otwierałem tylko, że przecież nie kożystamy ze wszystkiego naraz, a poza tym jest oczywistym, że jeżeli zapakuję całą pamięć to będę miał problem z otwarciem czegokolwiek więcej. Starałem się aby test oddawał rzeczywiste wykożystanie systemu, a nie jakieś extremalne sytuacje.