[Mpx200] SPOSÓB NA POPRAWIENIE ŻYWOTNOSCI BATERII... testujc

• 32 Odpowiedzi
  • 4243 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline p.n

• 15
Witam,

Szukalem takiego opisu na tym forum, ale nie znalazlem wiec zamieszczam - jezeli jest to sorry ;)

Do rzeczy... w tym topicu znajduje sie pare (bodajze dwa) sposoby na stanowcze zwiekszenie wytrzymalosci naszej baterii! Oto link:

http://www.modaco.com/index.php?showtopic=111723

Jezeli ktos moze, to niech przetlumaczy... wezme sie za to przy odrobinie wolnego czasu - narazie jest po angielsku.

W tym topicu piszcie swoje spostrzezenia, co do proponowanych w linku metod :) Moze wreszcie nasze Mpx'y beda dzialac jak nalezy!

ZA WSZELKIE OPINIE Z GORY WIELKIE DZIEKI :)

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2005, 20:37:52 »
przeczytalem pierwsza strone z tego linka i dalej mi sie nie chce..nic odkrywczego tam nie ma i generalnie to takie czary mary..z moich doswiadczen moge powiedziec tylko tyle:

kazda zmiana oprogramowania w telefonie (przy zachowaniu tych samych warunkow czyli 100% baterii wyjete karty albo wsadzone karty jak kto woli) jest zdarzeniem losowym..zmieniajac rom na ten sam mozemy rownie dobrze skrocic co wydluzyc czas dzialania baterii...wiem co mowie bo robilem to kilkukrotnie..a kolega 5 razy flashowal na ten sam rom bo 4 razy bateria mu trzymala ponizej jednego dnia..za piatym juz 2 dni..u mnie bylo podobnie..jeden flash dobrze inny zle..

oczywiscie pisza zeby wylaczyc beam w 2003 to jasne..ze gprs zre baterie to tez jasne..ale jedynym sensownym sposobem jaki dotad wymyslilem zeby bateria jako tako trzymala to dbanie o to zeby zawsze byly wylaczone niepotrzebne aplikacje..przykladowo nie wiem czy wszyscy wiedza ze kazde otwarcie inboxa a potem wyjsci ena pulpit owocuje pozostawieniem inboxa otwartego..w ten sposob mozna nawet 10inboxow otworzyc..to samo z explorerem..niestety nie kazdy program ma opcje exit zamykajaca aplikacje..dlatego nalezy albo zrobic sobie skrot na klawiaturze do task managera (w 2002 jest to latwiejsze) i po wejsciu w task klawiszem 2 robic kill all albo..(ja tam mam) wrzucic sobie aplikacje xbar ktora zajmuje kilkadziesiat kilo i w jej efekcie przytrzymujac niebieski klawisz wchodzimy do czegos takiego jak task manager i mozemy zkillowac wszystkie niepotrzebne programy..warto to robic czesto bo jak ktos duzoo sie bawi to ma smietnik w otwartych programach..

powiem tyle..na wm2003 mi telefon trzyma 60h (nie slucham mp3)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2005, 20:41:19 »
Ktos juz pisal co nieco na ten temat na naszym forum. Moze nie bylo tak szczegolowego poradnika... ale mowa o tym juz byla ze nalezy w pelni naladowac telefon i dopiero wtedy zmieniac ROM.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2005, 00:20:21 »
ja zrobiłem tak..... naładowalem na ful tel i zflaszowałem na ten sam rom... a później go uruchomilem zostawilem do rana podłączonego do ładowarki i dopiero rano po 12 h zrobiłem master rest...

telefon działa od około 30 godzin bez przerwy z normalnym uzytkowaniem, tzn przegadałem ok 20 min... wg licznika wszystkich połaczeń, bateria wg task menagera ma w tej chwili 78%....

zamykam wszystkie aplikacje po uzyciu wyłączyłem komunikaty sieciowe i beams.....

zobaczymy jak bedzie dalej... a i jeszcze nie używałem mp3... ale instalowałem programy przez ird-e i bawiłem sie smart scheme 2003... strasznie sie długo a propos uruchamia ten program...

pozdrawiam  marcin

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2005, 15:07:46 »
a jak wylaczyc gprs? u mnie nie dziala tylko poresecie potem wystarczy wlaczyc jaka kolwiek aplikacje i automatycznie pojawia sie ikonka g ale nie ciagnie kasy z konta wiec nie wiem czy chodzi

*

Offline swist

• *
  • 50
    • http://www.smartphone.to.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 03, 2005, 15:43:03 »
ikonka G sygnalizuje tylko ze "jest" GPRS dopiero kiedy obok stanu zasiegu pojawia sie "G" to dopiero GPRS jest wlaczony i ciagnie kase ...

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 03, 2005, 16:24:12 »
ale ciekawe czy to nie ciagnie baterii

*

Offline swist

• *
  • 50
    • http://www.smartphone.to.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2005, 17:20:57 »
nie wydaje mi sie

*

Offline Kikus

• **
  • 168
  • Sprzęt: Mpx200
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 04, 2005, 15:25:31 »
malykubus, nie wydaje mi się żeby dało się otworzyć 10 inboxów, bo jeżeli masz go otwartego to przy kolejnym uruchomieniu poprostu otwiera działający już proces. Ponadto tutaj mogę się oczywiście mylić ale nie sądzę również aby zamykanie lub nie procesów miało w jakiś znaczący sposób oszczędzać baterię. W końcu w pamięci operacyjnej jest coś zawsze, a nie ma możliwości podtrzymywania tylko części pamięci dlatego jest podtrzymywana cała niezależnie od stanu zapełnienia, jeżeli zatem uruchomione procesy nie kożystają z procesora tylko sobie poprostu są otwarte w tle to nie sądzę aby miały jakiś specjalny wpływ na żywotność baterii.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2005, 19:55:40 »
Cytat: Kikus
malykubus, nie wydaje mi się żeby dało się otworzyć 10 inboxów, bo jeżeli masz go otwartego to przy kolejnym uruchomieniu poprostu otwiera działający już proces. Ponadto tutaj mogę się oczywiście mylić ale nie sądzę również aby zamykanie lub nie procesów miało w jakiś znaczący sposób oszczędzać baterię. W końcu w pamięci operacyjnej jest coś zawsze, a nie ma możliwości podtrzymywania tylko części pamięci dlatego jest podtrzymywana cała niezależnie od stanu zapełnienia, jeżeli zatem uruchomione procesy nie kożystają z procesora tylko sobie poprostu są otwarte w tle to nie sądzę aby miały jakiś specjalny wpływ na żywotność baterii.

coz zainstaluj sobie jakas aplikacje monitorujaca ktore programy sa otwarte a zobaczysz ze mozna otworzyc 10 inboxow..(taka aplikacja moze byc np xbar)..jesli uwazasz ze to czy otwartych jest 15 aplikacji czy nie otwarta jest zadna nie wyplywa na zuzycie baterii to jedyny sposob jaki ci zostaje zeby sie przekonac to droga eksperymentalna...

*

Offline morfi

• *
  • 87
    • http://www.depechemode.com
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2005, 22:10:23 »
zgadzam sie ! po 1 mozna otworzyc kilka inboxow jak rowniez wiele innych programow a to czy w tle dzialaja jakies programy napewno ma zanczenie tak i na barerie jak i na szybkosc dzialania naszego fonika

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 05, 2005, 11:54:59 »
Jesli programy nie sa aktywne (czyli nie robia czegos w tle) to nie beda wplywac na czas pracy palmtopa na baterii. Po drugie wydaje mi sie ze nie mozna uruchomic kilka krazy InBoxa ani wielu innych programow, ktore zostaly napisane zgodnie z zasadami programowania dla PPC/Smartphone. Kazde klikniecie w ta sama ikone powoduje pokazanie sie tego samego okna programu juz dzialajacego - na 100% jest tak w przypadku InBoxa na PPC - na MS Smartphone nie sprawdzalem, bo nie mam. Jesli w menadzer zadan pokazuje Ci kilka pozycji z nazwa InBox moga to byc osobne procesy tego samego programu.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 05, 2005, 12:33:46 »
Dokladnie, zgadzam sie z tym. Ilosc otwartych programow moze jedynie wplywac na szybkosc dzialania systemu.

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 05, 2005, 13:13:43 »
Cytat: horde
Dokladnie, zgadzam sie z tym. Ilosc otwartych programow moze jedynie wplywac na szybkosc dzialania systemu.

Choć i to nie jest takie oczywiste i zależy oczywiście ile zajmują pamięci i czy wykożystują procesor, w danej chwili. Nie szukajmy tutaj jakichś magicznych właściwości, system do poprawnej i wydajnej pracy potrzebuje 2 czynników, wolnej pamięci (wystarczająco dużo niekoniecznie całej możliwie dostępnej) i mocy obliczeniowej procesora. Jeżeli posiada oba te czynniki to nie widzę powodu aby jakieś inne procesy w pamięci miały w sposób znaczący wpływać na jego działanie. A trzymanie otwartych procesów ma swoje plusy - znacznie szybciej można zacząć kożystać z programu gdy jest już otwarty :)

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 05, 2005, 13:22:24 »
Cytat: jakub kańczugowski
Jesli programy nie sa aktywne (czyli nie robia czegos w tle) to nie beda wplywac na czas pracy palmtopa na baterii. Po drugie wydaje mi sie ze nie mozna uruchomic kilka krazy InBoxa ani wielu innych programow, ktore zostaly napisane zgodnie z zasadami programowania dla PPC/Smartphone. Kazde klikniecie w ta sama ikone powoduje pokazanie sie tego samego okna programu juz dzialajacego - na 100% jest tak w przypadku InBoxa na PPC - na MS Smartphone nie sprawdzalem, bo nie mam. Jesli w menadzer zadan pokazuje Ci kilka pozycji z nazwa InBox moga to byc osobne procesy tego samego programu.
niestety robią... sprawdzają co jakiś czas czy sa używane:) Podobnie jak stacja dysków w Amidze:)
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline morfi

• *
  • 87
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 05, 2005, 13:32:43 »
Cytat: jakub kańczugowski
Po drugie wydaje mi sie ze nie mozna uruchomic kilka krazy InBoxa ani wielu innych programow, ktore zostaly napisane zgodnie z zasadami programowania dla PPC/Smartphone. Kazde klikniecie w ta sama ikone powoduje pokazanie sie tego samego okna programu juz dzialajacego
niestytety tylko ci sie wydaje...

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 05, 2005, 14:29:14 »
[Choć i to nie jest takie oczywiste i zależy oczywiście ile zajmują pamięci i czy wykożystują procesor, w danej chwili. Nie szukajmy tutaj jakichś magicznych właściwości, system do poprawnej i wydajnej pracy potrzebuje 2 czynników, wolnej pamięci (wystarczająco dużo niekoniecznie całej możliwie dostępnej) i mocy obliczeniowej procesora. Jeżeli posiada oba te czynniki to nie widzę powodu aby jakieś inne procesy w pamięci miały w sposób znaczący wpływać na jego działanie. A trzymanie otwartych procesów ma swoje plusy - znacznie szybciej można zacząć kożystać z programu gdy jest już otwarty :)

Ale jest oczywiste poza tym, czy sa aktywne, czy nie, ze z iloscia odpalonych procesow zmiejsza sie pamiec operacyjna, a to ma juz znaczacy wplyw na dzialanie systemu, szczegolnie w przypadku tej motki.

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 05, 2005, 19:22:16 »
A własciwie co rozumiecie przez szybkość działania systemu ?

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 05, 2005, 20:23:30 »
A własciwie co rozumiecie przez szybkość działania systemu ?
To jak szybko system reaguje na polecenia, jak szybko otwierane sa aplikacje itp

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 05, 2005, 21:06:28 »
Nie ma co tu gdybać trzeba potestować :)

morfi, bardzo się starałem uruchomić więcej niż 1 raz inbox - nie udało mi się. W jaki sposób to robisz, jeśli to możliwe, jak twierdzisz ?

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 05, 2005, 22:01:39 »
No ja przetestowalem, ze jak mam otwartych kilka aplikacji to system zaczyna mi sie mulic:)

*

Offline morfi

• *
  • 87
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 05, 2005, 22:26:07 »

morfi, bardzo się starałem uruchomić więcej niż 1 raz inbox - nie udało mi się. W jaki sposób to robisz, jeśli to możliwe, jak twierdzisz ?
jak moj fon przyjdzie z serwisu to zrobie ci screna, wtedy uwierzysz

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 06, 2005, 23:18:31 »
...system zaczyna mi sie mulic:)

Czy to naukowe określenie :)

Przeprowadziłem pewien experyment, oto wyniki.

Test (1)

Czas otwierania Bete Playera przy braku innych procesów wolna pamięć wg task menagera: 19,7 MB (jeśli można mu wierzyć)

- średni czas 13,5 sek (8 pomiarów)

przy 8 działających w tle procesach, wolna pamięć 14,5 MB

- średni czas 14,2 sek (8 pomiarów)

Test (2)

- średni czas otwarcia świerzego inboxa: 6,7 sek (8 pomiarów) - brak innych procesó w tle
- średni czas przywrócenia otwartego inboxa: niemierzalny ! (8 pomiarów) - 8 innych procesów w tle

(czas otwierania zależny zapewne od zawartości)

Test 3: Betaplayer Benchmark

przy benchmarku na tym samym filmiku przy braku procesów w tle i przy 8 działających procesach różnica w szybkości odtwarzania wyniosła 2,8%

Podsumowanie:

Najmniej wolnej pamięci jaką miałem podczas testu to 12,2 MB (nie mam więcej pamięciożernych programów)

Programy służące mi do zajmowania pamięci podczas testu:

- Beta Player
- Music Box
- Media Player
- PTap (arkusz kalkulacyjny)
- Internet Explorer
- Smart Explorer
- PocketTV
- Smart Gadu

oraz

- Inbox (testy niezależne ze względu na możliwą różną zajmowalność pamięci)

Wnioski:

Najbardziej moim zdaniem interesujący test (1) wykazał bardzo niewielką różnicę w czasie uruchamiania aplikacji przy całej wolnej pamięci i przy wielu procesach towarzyszących (0,7 sek). Biorąc pod uwagę, że trzymając otwarte procesy tj. inbox itp przy stracie 0,7 sek przy uruchamianiu nowej aplikacji zyskuję 10x tyle przywracając, a nie otwierając inne. Jak dla mnie wniosek jest oczywisty.

PS. Zaobserwowałem też, że system sam zamyka procesy, nie wiem wg jakiego klucza ale maxymalnie udało mi się jednocześnie uruchomić 11 procesów.

Oczywiście sceptycy zaraz stwierdzą, że przy testach zająłem za mało pamięci i za mało procesów otwierałem tylko, że przecież nie kożystamy ze wszystkiego naraz, a poza tym jest oczywistym, że jeżeli zapakuję całą pamięć to będę miał problem z otwarciem czegokolwiek więcej. Starałem się aby test oddawał rzeczywiste wykożystanie systemu, a nie jakieś extremalne sytuacje.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 07, 2005, 00:12:53 »
Myslalem ze to jest swobodna dyskusja, ale jak widze, Ty to traktujesz inaczej. W sumie nie dziwie sie, skoro nie wiesz co oznacza szybkosc dzialania systemu to pozostaje Tobie przyczepic sie do konkretnego slowka:)

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 07, 2005, 00:25:43 »
Myslalem ze to jest swobodna dyskusja, ale jak widze, Ty to traktujesz inaczej. W sumie nie dziwie sie, skoro nie wiesz co oznacza szybkosc dzialania systemu to pozostaje Tobie przyczepic sie do konkretnego slowka:)

No co Ty, żartowałem przecież :D

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 07, 2005, 11:57:40 »
Ok, rozumiem, ze zartowales, no problem:)
Ciekawy test i nie chce, zeby bylo, ze znow sie czepiam:) ale ten test pokazal wlasnie, ze obciazony system pracuje wolniej, kwestia wielkosci opoznien, wiec poza czasami wykazal to co oczywiste bylo od poczatku. Kolejna sprawa, testowales ilosc otwieranych aplikacji i ich czasy reakcji, a co z normalna praca telefonu w tym czasie tzn. odbieranie, wykonywanie polaczen, pisanie, odbieranie smow itp?
Gwoli scislosci moglbys tez podac na jakim systemie wykonywales te testy:)
... a poza tym jest oczywistym, że jeżeli zapakuję całą pamięć to będę miał problem z otwarciem czegokolwiek więcej...
Tutaj sam sobie troszke zaprzeczyles w stosunku do swoich wczesniejszych wnioskow:)

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 07, 2005, 12:06:01 »
System to SP2002. Fakt test wykazał, że w sprawdzanych sytuacjach nieco wolniej się otwierały aplikacje, jednakże nie wiem w jakim stopniu sprawdzane przezemnie aplikacje kożystają z procesora, bo tu upatruję powodu prrzedłużenia czasu otwierania nowych procesów, a nie w zajętej pamięci.

BTW jest jakiś program monitorujący użycie procesora na motkę ??

Co do ostatniego stwierdzenia to niczemu nie zaprzeczyłem, nigdy nie twierdziłem, że aplikacje nie potrzebują pamięci, pisałem że potrzebują jej WYSTARCZAJĄCO dużo. Faktem oczywistym jest że jeżeli zapakuję całą pamięć śmieciami to nie będę miał WYSTARCZAJĄCO dużo pamięci na inne procesy które prawdopodobnie wogóle się nie uruchomią, bo nie sądzę żeby SP2002 potrafił robić plik wymiany na karcie pamięci :) Więc nie przeczyłem sobie.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 07, 2005, 13:47:30 »
Wlasciwie to o czym dyskutujemy jest oczywiste i takie bylo od poczatku:) Tak jak napisales system do swojej pracy potrzebuje pamieci i procesora. Kazda kolejna otwarta aplikacja zajmuje pamiec i zasoby procesora, bo nawet jesli nie jest aktywna w sensie uzytkownika to procesy za nia odpowiedzialne, nasluchuja na odpowiednich portach na reakcje uzytkownika. W zwiazku z tym przy kazdej kolejnej otwartej aplikacji zmiejsza sie wydajnosc systemu. Interesujaca jest natomiast kwestia jaki wplyw ma to na zywotnosc baterii i o tym byl od poczatku ten watek.Czy kolejne uruchomione procesy znaczaca zwiekszaja zuzycie baterii w stosunku do tego jaka energie zuzywa system i procesy odpowiedzialne za jego utrzymanie? Patrzac przez analogie na notebooki, gdzie w przypadku pracy na baterii system przechodzi w inny tryb (oczywiscie jesli to potrafi) i zmniejsza wydajnosc systemu, to sklonny jestem przychylic sie do zdania, ze ilosc otwartych aplikacji ma wplyw na dlugosc dzialania baterii.

*

Offline Kikus

• **
  • 168
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 07, 2005, 16:01:12 »
Oczywiście za zużycie energii w największym stopniu odpowiedzialny jest procesor. Biorąc pod uwagę wyniki testu skłonny jestem twierdzić, że można wysnuć wniosek, że czas o który przedłużył się start nowych aplikacji przy systemie obciążonym innymi procesami jest proporcjonalny do użycia procesora na podtrzymanie działających procesów.

Innymi słowy jeżeli mamy ciągle uruchomioną pewną ilość aplikacji to procesor jest użytkowany średnio  (stale) bardziej o pewien procent wprost proporcjonalny do do różnicy czasu uruchamiania aplikacji, a zatem myślę że istnieje prosta zależność, która określa o ile system będzie działał krócej przy otwartych wielu procesach.    

Jeżeli założymy, że maxymalny czas pracy systemu bez żadnych procesów (otwieranie aplikacji 13,5 sek) to 48 h to proporcjonalnie gdy czas otwierania procesu jest o ok 5% dłuższy to działanie systemu powinno być proporcjonalnie krótsze, a zatem 45,6 h. Przypominam, że  powyższe obliczenia są dla różnicy wynikłej z otwarcia 8 aplikacji, a tylu napewno nie używamy najczęściej, zatem różnicę w czasie działania baterii (2,4/48 h ) musimy uznać za wariant extremalny, który w normalnym użytkowaniu będzie właściwie nieosiągalny.

Pozostaje zatem pytanie czy lepiej jest czekać 7 sekund na otwarcie inboxa za każdym razem czy lepiej poświęcić około godziny (średnio jak sądzę) pracy na baterii (oczywiście przy założeniu że trzyma 48h) i mieć natychmiastowy dotęp do najczęściej używanyc aplikacji.

Odpowiedź occzywiście pozostaje kwestią subiektywną, moim jednak zdaniem chyba liczy się maxymalizacja funkcjonalności.  

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 08, 2005, 12:40:43 »
Witam. Kupilem motke na allegro i bateria trzyma mi cos kolo 7 godzin. Aparat wygladal na uzywany tylko przez kilka chwil do zabawy bo jest w idealnym stanie. Wgrany jest WM2003.  Podejrzewam ze bateria trzyma przez tak krotki okres dlatego ze ktos wgral WM2003 przy nienaladwoanej bateri. Czytalem na innych psotach ze to jest istotne przy gwrywaniu nowych okienek. Chcielam zrobic tak:
- wgrac downgrade do wm2002
- naladwoac na full baterie
- wgrac spowrotem 2003
i potrzebuje waszej pomocy do tego bo nie mam romu z 2002 (mam tylko 2003) -> kto moze prosze o pomoc lub linka

poki co chce sprobowac ze sposobem jaki podal ktos wyzej.
-jeszcze raz na to 2003
-ladowanie przez 12 godzin
-hard reset

i niech mi ktos jeszcze wyjasni w jednym zdaniu do czego sluzy PocketTV (no bo chyba nie do ogladania telewizji co?:P )
i jeszcze mala prosba. ma ktos na 2003 przegladarke plikow graficznych? wkurza mnie jak musze przez IE :/

ps. chyba zadnej aplikacji dostarczonej przez microsoft na WM2003 nie da sie zamknac oprcz Task Managera. to tak jakby na windowsie w PC nie bylo krzyzykow w prawym gornym rogu okna :)
pozatym nie udalo mi sie uruchomic zadnej aplikacji dwa razy
i jeszcze jedno. aplikacje w tle ciagna sporo z procka. na beta playerze niektore mpg i wmv chodza mi dopiero plynnie jak wszyskie aplikacje w tle wylacze.