Mio 269+ i kolejna seria pytań

• 5 Odpowiedzi
  • 1855 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Rime

• 25
  • Sprzęt: Dell Axim X30 624MHz
Mio 269+ i kolejna seria pytań
« dnia: Lipiec 26, 2007, 22:36:36 »
Witam ponownie Win CE maniaków :)
Jak już niektórzy z was wiedzą mam odblokowane Mio 269+ (Tak Kargul, prawidłowym cab-em ;) ), zainstalowałem sobie takie rzeczy jak:
- GAPI for HPCs (niezbędne do działania większości programów)
- "Skin" - program z jakiegoś ruskiego forum który jest bardziej funkcjonalną nakładką graficzną od MioMainShell
- Program TomTom Navigator 6 (jako alternatywa dla niedokładnej i starej mapy naszego kraju która jest w MioMap 2)
No i teraz powiedzcie mi...:
1) Wskaźnik baterii "skacze" - co 2-3 minuty zmienia swój poziom z 66 na 33% i tak w kółko, co chwile błąd o niskim stanie baterii (próbowałem już wywalić MioAlert.exe ale nie idzie :P ). Błąd w jakichś ustawieniach czy uszkodzenie fizyczne ?
2) Mio 269+ ma port podczerwieni. Jak go skonfigurować (który port COM ustawić we właściwościach połączenia) aby telefon komórkowy służył jako modem GPRS ? (Nokia 6020) http://www.hpcfactor.com/downloads/irda/
3) Jak zainstalować DLL-e Kargula ? (nie można nadpisać plików, czy nawet zmienić nazwy/atrybutów)
4) TomTom działał dobrze do czasu... Zawsze wybierałem w ustawieniach GPS "TomTom przewodowy" i pojawiały się niebieskie paski symbolizujące jakość połączenia ze satelitami, teraz pojawia się komunikat że połączenie jest, pasków NIE ma, moja pozycja wskazywana w miarę prawidłowo ale całość świruje :O tzn. wskazuje mi że kręcę się, poruszam się 4-10km/h kiedy to stoję w miejscu :S Próbowałem ustawić "Inne NMEA GPS" pod którymkolwiek portem, o różnych prędkościach ale to nie pomogło. W MioMap wszystko działa jak należy.

Pozdrawiam.

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
Odp: Mio 269+ i kolejna seria pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 28, 2007, 12:54:36 »
Witam!
A nie mówiłem...

1- Dziwne może coś nie styka dobrze przy baterii.
2- Dobre pytanie.
3- Klikasz na CAB-a 2 razy i instalujesz - standardowa procedura.
4- A gdzie masz take skoki sygnału w domu czy na zewnątrz? Możliwe, że masz za słaby sygnał albo TT świruje jak się nie ruszasz bo nie może ustalić czy zmienia się Twoja pozycja.

*

Offline Rime

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2007, 00:32:32 »
1- Dziwne może coś nie styka dobrze przy baterii.
Mam go otworzyć ?
2- Dobre pytanie.
No tak...
3- Klikasz na CAB-a 2 razy i instalujesz - standardowa procedura.
Nie mogę nadpisać plików które chcą się skopiować do "\Windows"
4- A gdzie masz take skoki sygnału w domu czy na zewnątrz? Możliwe, że masz za słaby sygnał albo TT świruje jak się nie ruszasz bo nie może ustalić czy zmienia się Twoja pozycja.
Gdziekolwiek jestem, stanie w miejscu czy poruszanie się nie ma znaczenia.

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2007, 18:57:23 »
1. To zależy jak sobie radzisz z elektroniką... ale raczej nie polecam.

3. Bardzo dziwne podczas instalacji powinno się pokazać okienko w którym klikasz Yes for all.

4. To teź jest dziwne - podobnie jak z baterią... Możliwe, że Twoje Mio miało bliski kontakt z podłogą?

*

Offline Rime

• 25
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2007, 14:16:38 »
4. To teź jest dziwne - podobnie jak z baterią... Możliwe, że Twoje Mio miało bliski kontakt z podłogą?
Nie, nie miało. Jak już pisałem w pierwszym poście, w MioMap GPS działa bez problemu (5-10 satelit wystarcza do prawidłowego działania....). Przeglądając strone: http://www.gpsinformation.org/dale/PocketPC/wince.htm, pobrałem:
- CeMonitor
- NMEAMon
Oczywiście nie zdziwiłem się gdy zobaczyłem ekran podobny do tego co w TomTom-ie czyli jako tako prawidłowa pozycja, czas, ale brak satelit i samoczynne poruszanie się (nie wiem jak to nazwać  :E) :-?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2007, 21:41:36 »
dopiero po odblokowaniu dziwy się dzieją tak samo jest jak ja odblokowałem C720 to gubił sygnał