Witam
Zmien w Automapie Menu>Ustawienia>GPS>3str.> zaznacz Otwieraj port tylko gdy uzywany i Czytaj port w oddzielnym watku , ustawienia Com 2 predkosc 57600 bps
cześć,
u mnie to rozwiązanie też nie działa. Ma ktoś na to sposób?
z brakiem dostepu do portu COM2 w AM mozna sobie poradzic poprzez zabicie procesu CLMApp.exe w task manager

mozna tez niby dopisac w skrypcie odpalajcym AM taki fragment: Kill("CLMApp.exe") - tego jednak nie testowalem gdyz trzeba by dodac ikonke na pulpit (ale AFAIR nie jest to juz w wersji 3.0 jakies skomplikowane i wrzucic skrypt odpalajacy AM.
a poki co nie robilem wlasnych skryptow i nawet nie wiem jak do tego podejsc

w kazdym razie zeby odpalic iGo na moov 500 w skrypcie odpalajacym iGo (Launcher2 czy jakos tak to sie nazywa) trzeba umiescic ten fragment o ktorym pisalem.
czyli skrypt po edycji powinien wygladac tak:
ErrorLevel("off")
Include("Variables.mscr")
Call Variables_Navigation
##############
NavApp = "iGo"
Kill("CLMApp.exe")
CallScript(ScriptsFolder\"AppLauncher.mscr", NavigationAppFolder[NavApp], NavigationAppEXE[NavApp])
podobno ta metoda dziala dla kazdej aplikacji uzywajacej COM2 ale czy faktycznie nie wiem nie testowalem jeszcze ...

EDIT 2009-07-21
co do portu COM2 blokowanego w AM to ja mialem ten problem z tym w przypadku odblokowania urzadzenia przy pomocy MioPocket;a...
jezeli moov 500 odblokowany byl przy pomocy np. SystemInformation_waLLy_release_1.0_20090312 badz SystemMoov330 czy kilku innych podobnych w dzialaniu softow to ani razu nie zdazylo mi sie zebym mial problem z wyszukaniem w AM portu COM2.
ale w pewnym momencie nie wiedziec czemu problem z portem COM2 zaczal pojawiac sie niezaleznie od metody odblokowania.
w przypadku kiedy MioMap zastepowalem AutoMapa (ktora to wtedy byla jedyna navi na moov 500) nie bylo najmniejszych problemow z COM2 gdyz nie mialo go co blokowac

problem ten jak zapewne wiekszosc juz wie stwarza proces CLMApp.exe ktory jest efektem uzywania softu korzystajacego z portu COM2 - sa to rozne aplikacje: AM, MM, iGo, BeeLineGPS (jednym slwoem kazda uzywajaca modulu GPS).
i najgorsze jest to ze po zamknieciu tychze aplikacji proces ten pozostaje nadal otwarty... i hu wie czemu tak jest

sam proces CLMApp.exe mozna skilowac czy np przez menedzera zadan recznie (co jest lekko upierdliwe) badz przez uzycie MortScript'a...
ja ten problem rozwiazalem korzystajac z MortScript'a i lauchera do MioMap (z jakiegos unlockera juz nie pamietam jakiego...)
stoworzylem sobie na karcie SD katalog AMRun gdzie w srodku sa nastepujace pliki:
- au.exe,
- au.mscr,
- MortScript.exe,
- mortzip.dll
w au.mscr wpisalem:
Kill("CLMApp.exe")
Sleep(300)
Run ("\Storage Card\AutoMapa EU\wceAm.exe")
Sleep(300)
i potem na pulpicie (u mnie plik main.ini) "podpialem" pod ikonke AM plik au.exe (gdyz on odpala skrypt au.mscr) wpisujac po wyedytowaniu main.ini:
Command = "\Storage Card\AMRun\au.exe"
i u mnie dziala to elegancko - AHA ale nie sprawdzalem tego na MioPocket chociaz podejrzewam ze powinno dzialac rowniez