mio c 510

• 4 Odpowiedzi
  • 3595 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kac222

• *
  • 81
  • dużo znajdziesz w GOOGLE
  • Sprzęt: tomtom one v 2 EUROPE
mio c 510
« dnia: Wrzesień 13, 2006, 20:49:35 »
mam maly problem,moja nawigacja oszukuje z predkoscia srednio o 7 km/godz.,nie wiem co to jest ale sprawdzalem juz w 4 samochodach i w kazdym bylo to samo,moze ktos wie jak to naprawic,moj mio c510 ma mapy tele atlas,wszystko oryginalne,moze to trzeba ustawic,ale nie wiem jak,mialem wczesniej mio 268+ i tam nie bylo takiego problemu.Pozdrawiam

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
mio c 510
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2006, 21:57:47 »
kac222
Twoja nawigacja nie oszukuje. Oszukują liczniki prędkości w samochodach. Zwykle podają nieco większą prędkość od rzeczywistej. Sama nawigacja nie wylicza zwykle prędkości, dostaje ją wyliczoną z odbiornika GPS. GPS jest zdecydowanie bardziej wiarygodny, ale w czasie pomiaru trzeba jechać ze stałą prędkością i po prostym odcinku drogi.

*

Offline kac222

• *
  • 81
mio c 510
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2006, 22:51:19 »
ok dzieki,ale i tak jakos dziwnie to dziala,bo wydaje mi sie ze gps nie wyrabia za samochodem,bo pokazuje mi ze mam skrecic,jak prawie mijam skrzyzowanie,a to chyba troche dziwne,w moim poprzednim 268+ bylo wszystko ok,pokazywalo dokladniej

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
mio c 510
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2006, 19:45:06 »
A jaką nawigację miałeś poprzednio, a jaką teraz? Wiele programów potrafi taki błąd jak komunikat o skręcie podać na środku skrzyżowania lub lekko za. Dzieje się tak jednak nie na każdym skrzyżowaniu. Zwykle jednak podają wstępny komunikat np. 100 lub 200m wcześniej. Pamiętaj, że pozycje z GPS przychodzą w odstępach jednosekundowych, a program z nich oraz aktualnej prędkości przewiduje twoją pozycję pomiędzy tymi sekundowymi (czasami dwusekundowymi) odstępami czasu. Dobry program robi to lepiej, gorszy gorzej. Policz sobie jaki dystans przejedziesz przez 1 sekundę jadąc np. 60 km/h. Kolejna sprawa to precyzja map oraz precyzja pozycji samego GPS. Nie spodziewaj się w praktyce lepiej niż +/- 15m dokładności pozycji GPS. W niekorzystnym przypadku wszystkie te błędy mogą się zsumować, jednak będzie to się zachowywało tak, że raz będzie dobrze, a na innym skrzyżowaniu źle.

*

Offline kac222

• *
  • 81
mio c 510
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 14, 2006, 20:01:32 »
witam,poprzednio mialem mio 268+,program mio map v 2.0,a terz mam mio c 510 z programem mio map v 3.0 mapy tele atlas,ale zamierzam kupic palmtopa z gps i nie wiem czy jest mozliwosc wgrania do palmyopa programu do nawigacji z pda z oprogramowaniem windows ce,pozdrawiam