Komunikacja MIO C520 z komputerem

• 13 Odpowiedzi
  • 8243 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tolo666

• 12
Komunikacja MIO C520 z komputerem
« dnia: Czerwiec 23, 2007, 13:46:51 »
Jestem zupelnie zielony w temacie nawigacji,jednak PCet nie stanowi dla mnie wiekszego problemu,moj problem polega na tym,ze po podlaczeniu mojego MIO do kompa zaczyna sie proces ladowania baterii i wyswietlany jest ten charakterystyczny ekran komputera i GPSu polaczonych animowana brazowa linia.Niestety na tym cala komunikacja sie konczy.Nie moge zrobic nic.Mio transfer nie widzi GPSa wogole komputer nie rozpoznaje zadnego urzadzenia dodatkowego.Probowalem na innych gniazdach USB i jest to samo.W gniazdo gdzie w tej chwili podlaczone jest MIO podlaczam aparat foto do zrzucenia zdjec i dziala on bez problemow wiec uszkodzenie komputera wykluczam.Moze ktos jest w stanie mi pomoc ?

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Odp: Komunikacja MIO C520 z komputerem
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2007, 19:15:05 »
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline tolo666

• 12
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2007, 19:18:23 »
Przeczytalem od rana wszystkie watki dotyczace mojego modelu jednak w zadnym nie znalazlem odpowiedzi.Dlatego zalozylem nowy temat.Ustawilem port COM 2 tak jak to bylo opisane i dalej nic.Caly czas mam na wyswietlaczu ikone ladowania,a komputer nie widzi mojego MIO.Antywirus i firewall mam wylaczony calkowicie i plaza - zaraz sie chyba potne - od 6 rano wojuje :(

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2007, 21:52:57 »
Witam,

Może to z innej beczki, ale ja posiadam P550m i mam ten sam problem. Po podłączeniu MIO do PC poprzez oryginalny kabel USB, następuje rozpoczęcie wykrywania i komunikat  "wykryto nowe urządzenie" ale po chwili zmienia się on w "nie wykryto urządzenia i nie zostało ono zainstalowane". Próbowałem już różnych sztuczek , antywirus i firewall wyłączony - to podobno podstawa w MIO i kicha. Wysłałem go nawet do serwisu jako uszkodzony, ale tam poinformowano mnie, że urządzenie działa poprawnie i przyczyną może być problem z PC. Ciekawostką jest to, że takie samo zachowanie jest  na 5 różnych kompach i 3 różnych kablach :). Może jest na to jakiś myk ???       

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2007, 21:55:01 »
tolo666- port COM2 służy do komunikacji urządzenia z GPS-em a nie komputerem! Przy konfiguracji połączenia przez MioTransfer lub ActivSyns port powinien zostać wykryty automatycznie.
1. Przy MioTransfer: instalujesz z płyty program MioTransfer na PC -> włączasz Mio -> łączysz Mio  kablem USB z PC - powinien zostać wykryty nowy sprzęt  (przy braku reakcji trzeba wyciągnąć i ponownie włączyć wtyczkę kabla USB ).To połączenie daje możliwość  tylko transferu plików audio i zdjęć.
2. Połączenie przez AS: Ściągasz i instalujesz na PC program AS 4.5. Ściągasz na PC http://www.gpspassion.com/upload/MioAutoRun-Beta6.zip , rozpakowujesz TotalCommanderem i kopiujesz na czystą kartę SD. Włączasz Mio i wkładasz do gniazda kartę SD , nastąpi SoftReset i odblokowanie  Mio.Naciskasz rysikiem na wąski szary pasek w dolnym prawym rogu ekranu,po ukazaniu się paska narzędziowego naciskasz START -> Programy ->Windows Explorer -> Storage Card -> MioAutoRun -> Programs -> Utils ->i podwójnie klikasz na Regedit.
Po uruchomieniu edytora rejestru kolejno: File -> Import registry -> Storage Card -> MioAutoRun -> Unlock -> Registry -> USB  -> OK.
Robisz SR urządzenia i łączysz kablem USB z PC - od tego momentu niezależnie czy Mio będzie odblokowane czy z nakłądką producenta ( np. po HardResecie ) będzie aktywne połączenie przez ActivSync.
Miłej zabawy!

*

Offline tolo666

• 12
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2007, 01:44:13 »
Mabo ciesze sie , ze odpowiedziales popniewaz po wnikliwy przwertowaniu forum stwierdzilem,ze jestes naprawde bardzo kompetentna osoba w tym temacie.Podpowiedz mi jeszcze taka rzecz - na karcie pamieci pozostalo mi 111 kB wolnego miejsca bo reszte zajmuja mapy zakupione razem ze sprzetem - rozumiem wiec,ze reszte moge zrobic po wlozeniu karty do jej slota.Pytanie - czy musze miec zewnetrzny czytnik kart zeby zaczac cokolwiek robic ? Pozdrawiam

*

Offline tolo666

• 12
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2007, 08:38:25 »
Ech teraz dopiero doczytalem porzadnie wczoraj bylem juz zmordowany.
Mabo - niestety chociaz port byl wykryty MIO nie komunikuje mi sie z kompem za pomoca Mio transferu wlacza sie jedynie obrazek ladowania (zreszta tak napisali w zle przetlumaczonej instrukcji)i tak jest na wszystkich 3 komputerach w domu .Byc moze po wgraniu softu, o ktorym piszesz bedzie to mozliwe.Jednak czeka mnie zakup karty SD i czytnika,bo na mojej karcie sa mapy od sprzedawcy i nie chce ich stracic.

W dniu dzisiejszym DHL zabral moje MIO do serwisu we Wrocku.Po ustaleniach telefonicznych doszlismy z serwisantem do wniosku,ze moj PCet powinien mimo wszystko wykryc MIO jako dodatkowy folder lub naped , a tego nie robi.Maja sprawdzic i w razie czego wymienic na nowy sprzet (moje urzadzenie mialo raptem 3 dni).Jesli mi odesla to samo to programy juz mam dzieki linkowi Mabo,czytnik kart i karte Kingston 2GB zakupilem i sa w drodze :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 16:29:25 wysłana przez tolo666 »

*

Offline tolo666

• 12
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2007, 17:34:01 »
Mabo - postapilem zgodnie z Twoja instrukcja robilo sie dokladnie to co napisales jednak po zrestartowaniu sie Mio obrazek z latarnia pokazal sie tylko na chwilke i znowu jest ekran z narzedziami co mam zrobic zeby wejsc dalej?

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2007, 17:41:21 »
tolo666, a widzisz taki szary pasek na dole
tapnij na niego czym cienkim (np. rysikiem), to Ci się wysunie pasek zadań

*

Offline tolo666

• 12
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2007, 17:46:24 »
Teraz to sobie wogole cos odwalilem.Uruchamia sie tak jakbym karty nie wlozyl.Moje GG 103063 jesli mozesz to sie odezwij bo szkoda tutaj pisac 1 wiadomosc na godzine

Uff cos sie udalo pasek sie pokazal :D .Mimo wszystko daj znak zycia ;)

Zrobilem wszystko co opisal MABO.

Objawy sa nastepujace:
Jak odinstaluje AS komputer widzi Mio jako dodatkowe urzadzenia.Po zainstalowaniu AS - laczy sie on z Mio - polaczenie caly czas jest utrzymane jednak znikaja poprzednie ikony dodatkowych napedow.W pierwszej fazie udalo mi sie skopiowac na karte SD mapy z Destinatora i to by bylo na tyle.
W momencie gdy chce zainstalowac Samego destinatora otrzymuje komunikat , ze AC nie widzi ani Mio ani karty SD chociaz otwiera je sobie i faktycznie widzi.Probowalem zainstalowac rowniez Automape XL - wyskakuje ten sam komunikat,ze AS nie jest polaczony - nie mam juz koncepcji co moglo sie znowu pochrzanic ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2007, 21:39:06 wysłana przez tolo666 »

*

Offline tolo666

• 12
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 30, 2007, 23:22:56 »
No coz,widze ,ze jest zbyt duzo zyczliwych chetnych do pomocy  :-\ .
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 17:46:39 wysłana przez tolo666 »

*

Offline tolo666

• 12
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 21, 2007, 11:56:59 »
Dawno nie ruszany temat.
Ostatnio zainstalowalem Viste i co stwierdzilem - do polaczenia i grzebania w plikach mojego MIO nie potrzebuje zadnego dodatlkowego programu.ActiveSync jest zbedny - poprostu podlaczam mio z kompem i wszystko mozna robic.Aby jedno mile zaskoczenie ze strony Visty...

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 21, 2007, 12:02:20 »

*

Offline tolo666

• 12
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 21, 2007, 18:03:52 »
Czesc Chato - niestety nie mam tyle czasu co Ty,zeby buszowac po necie i sledzic wszystko na biezaco.Do wielu rzeczy dochodze sam,tak jak z motywem Visty.Nawet tutaj zaczalem zagladac zadko bo nie uzyskalem zadnej pomocy, choc wielokrotnie o nia prosilem.Na XPeku nadal moj GPS nie laczy sie z kompem,jednak olalem juz ten problem dzieki Viscie.Gdybym liczyl na pomoc uzytkownikow tego forum to do dzisiaj jezdzilbym na "bardzo dokladnych" mapach zainstalowanych oryginalnie w MIO.
Tak wiec reasumujac - moze madrzej by bylo przykleic ten link gdzies na forum zeby wiecej ludzi dowiedzialo sie,ze moga dzieki Viscie sprawniej polaczyc swoj GPS z komputerem - wielu o tym nie wie sadzac z tematow i postow z prosbami o pomoc.
Pozdrowienia.