Do znawców C720

• 1 Odpowiedzi
  • 2323 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline filipmar

• 19
  • Sprzęt: NR560BF
Do znawców C720
« dnia: Luty 05, 2008, 22:00:43 »
Witam

Noszę się z zamiarem wymiany mojego wysłużonego PDA na coś innego. Moją uwagę zwróciło urządzenie MIO C720. Duży wyświetlacz Windows CE na pokładzie ... ale jeden szkopuł, chce na to zainstalować Auto Mapę, gdyż takową licencje posiadam a z programu jestem zadowolony. Nie będę tutaj pytał o możliwość instalacji bo wiem ze taka istnieje. Mam natomiast inne pytanie, które jak narazie powstrzymuje mnie przed zakupem. Jak wygląda w tym urządzeniu odblokowany Windows CE ?? Czy po odblokowaniu ukazują się funkcje typowe dla tego windwsa ? Chodzi mi głównie o to, czy jest możliwość połączenia się z internetem na tym urządzeniu korzystając z komórki jako modemu, który jest połączony poprzez BT z tą nawigacją. Pytam pod kontem wykorzystywania w trasie programu MiploSync z którego często korzystam oraz ostatnio zacząłem również korzystać z MiploLoc, a to wymaga ciągłego połączenia z internetem podczas nawigacji w AM.

Szukałem dość długo informacji na ten temat (nawet kontaktowałem się z MIO i tam dostałem dwie sprzeczne informacje) i nic nie znalazłem na ten temat. Dlatego tutaj zapytuje i proszę o rzeczowe informacje na ten temat :)

Odp: Do znawców C720
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2008, 01:22:30 »
Nim przejdę do wątków komunikacji z netem oraz MiploSync i innych, skupię się tu tylko na "zachowawaczej" instalacji AutoMapy5.1.1. Piszę zachowawczej, bo postawiłem sobie za cel zachowanie wszystkich poprzednich właściwości i ustawień MioC720, łącznie z MioMapv3.3. Polecam zdecydowanie i już zakup MioC720, gdyż jest to (oprócz "Mercedesa"- Garmin i TomToma) naprawdę rewelacyjna nawigacja. W stanie "pierwotnym" bardzo szybko ładuje się i loguje do sieci i satelitów. Nokia500 a nawet perełka ASUSR700 siadają przy nim. Ponadto ta stacja dokująca, łatwość, szybkość i lekkość wyjmowania oraz wkładania, bez uciążliwego podpinania kabelka z mikroUSB za każdym razem. Palce lizać! Kolorystyka, ilość "skórek", elegancki design, opakowanie robocze i przede wszystkim grubość urządzenia- naprawdę piękna sprawa. Polecam zdecydowanie! Wzbogacić MioC720 w AM5.1 (oraz inne) można w dwojaki sposób: przede wszystkim najprościej- metoda1: AM5.1- rejestracja przypisana do karty SD. Do odblokowania MioC720 potrzeba i wystarczy MioRun_beta6 lub 7. Po odblokowaniu pojawia się nowy interfejs. Wszystko jest ok jak siedzi karta SD z MioRun_beta. Wszystkie ikonki są aktywne z wyj. ikonek nawigacji, których nie zainstalowano. Dobrze jest do karty SD z zarejestrowana AM5.1 dokopiować MioRun_beta6 lub 7 w folderze poziom wyższym niż zainstalowana AM5.1. Bardzo ciekawy efekt uzyskuje się przy odblokowaniu MioC720 za pomocą aplikacji MioPocekt Release2.0-27, która chodzi na wielu innych nawigacjach, nie tylko serii Mio. Tutaj 100% efekt uzyskuje się: dla AM5.1.1 Za pomoca PC-ta tworzymy na karcie SD (4GB) folder AutoMapa, do którego  kopiujemy pliki (zarerejestrowanej Amapy), następnie  wypakowujemy bezpośrednio na tą kartę aplikację MioPocket_Release2.0_27 lub nowszą (jeśli już jest). Następnie resetujemy "twardo" MioC720 i po pojawieniu się znanego dla  MioC720 menu, wkładamy do niego kartę SD z MioPocket oraz SD i czekamy aż pojawi się komunikat: Yes lub No. Możemy śmiało przycisnąć Yes. Aplikacja zmodyfikuje nam dwa pierwotne, oryginalne pliki zachowując te stare, z dopiskiem origin, które możemy przywrócić po deinstalcji MioPocket. Następny komunikat zatwierdzamy ok i czekamy, czekamy... następnie pojawia się bogate i w pełni aktywne menu, z którego możemy już wybrać praktycznie wszystko co nas interesuje, a więc: wszystkie opcje obsługi pulpitu-ekranu, charakterystyczne dla MioC720, łącznie z regulacją jasności i głośności. Trzeba tylko dokładnie poszukać na pulpicie i poćwiczyć otwieranie i zamykanie kolejnych okienek-ikonek. Do zamknięcia PNDA, klikamy czerwony krzyżyk z prawego górnego rogu i otwiera nam sie lista. Proponuję wybrać hibernację lub pierwszą opcję i już - ew. suspend (uśpienie) i po ponownym uruchomieniu, mamy wszystko co mieć powinniśmy. Stan ten zużywa naprawdę nie dużo prądu, zwłaszcza jeśli zamierzamy z urządzenia korzystać w ciągu np. tygodnia. Jeśli dłużej - to musimy wyłączyć trwale. Tzw. hard reset. Po ponownym miękkim lub twardym resecie, z włożona już kartą SD, system załaduje potrzebne pliki, co troszke potrwa lecz wszstko pozostaje ok. Kwestia ikonki AutoMapy na pulpicie-proponuję to samo zrobić, co tutaj oferował któryś z kolegów - podmienić tekst w istniejącej lub stworzyć nowe pliczki z nową treścią odczytywaną przez system. O reszcie napiszę później. Pozdr.