Czy da się przefleshować Moov'a 200e do stanu fabrycznego?

• 1 Odpowiedzi
  • 1431 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mxk

• *
  • 71
  • Sprzęt: OMNIA 8GB QB05M-IA2 :) , Nokia N95, SPV C500
Czy da się przefleshować Moov'a 200e do stanu fabrycznego?
« dnia: Lipiec 06, 2008, 20:15:44 »
Czy jest jakaś możliwość wgrania firmware'u (rom'u) żeby urządzenie było w takim stanie jak zaraz po kupnie?

Chodzi mi o to że zapakowałem na nawigację Automapę nie odblokowując jej wcześniej i teraz włącza się tylko Automapa. Urządzenie nie ma łączności z komputerem przez USB!
Czy da rade wprowadzić nawigację w jakiś tryb bootloadera żeby ją przefleshować np. z karty SD? Mam możliwość przegrania/zgrania całego flesha z innego egzemplarzu tylko jak?
W tej chwili urządzenie po włączeniu odpala natychmiast AM i nie czyta karty przed uruchomieniem (lub nie wiem co na nią trzeba wrzucić żeby z niej wystartowało... coś a la autorun)
Probowałem już z rozładowaniem baterii tak jak piszą na innych forach ale to nie działa! Nawet rozkręciłem ją i baterię rozładowałem do "prawdziwego" zera żaróweczką, odstawiłem na kilkanaście godzin, bo znalazłem jeszcze informację że w takim przypadku ma się zresetować prawdziwie "na twardo". Niestety nic! Porady typu "rozładuj do końca wtedy komp wykryje po USB" to też nie prawda, tak jak to że po kompletnym rozładowaniu i podłączeniu do ładowania ma się sama przefleszować do ustawień fabrycznych.
Probowałem jeszcze triku opisanego w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101396.0 jednak wychodzi na to że skowal miał po prostu dużo szczęścia i urządzenie zawiesiło się tak że miało połączenie przez USB. Rozmawialiśmy co i jak dokładnie było robione i w moim nie zdało egzaminu :(
Wydaje mi się iż jednym rozwiązaniem musi być przeflashowanie urządzenie romem umieszczonym na karcie pamięci tylko pewnie jest potrzeby jeszcze do tego jakiś "rom update utility" czy coś w tym stylu...
Może jest również jakaś możliwość zwarcia jakiś pinów czy wyprowadzeń na płycie głównej... tylko których??
Z drugiej strony straszną głupotą jest to że te urządzenia (nawigację) nie mają tak naprawdę prawdziwego Hard Resetu! :/

Pozdrawiam!

Odp: Czy da się przefleshować Moov'a 200e do stanu fabrycznego?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2008, 01:55:21 »
Mam taki pomysl :

rozumiem ze probowales wyjac karte SD i resetowac i nic nie dalo...

znajdz w sieci FileManagera w sieci np TotalCommandera (cecmd.exe) lub FilManCE.exe i zrob tak:
na karcie SD (bo rozumiem ze tam masz Automape) podmien plik ktory normalnie uruchamia AM (np winCeAm.exe - zaleznie od wersji -zmien mu nazwe)
a w jego miejsce wstaw plik w/w FileManagrera z nazwa pliku AM

Po starcie powinie nie odpalac AM a odpalic FileManagera
nastepnie idz do \Windows i odpal USBScreen.exe (originaly MioTransfer)
teraz masz dostep do urzadzenia z poziomu PC i mozesz podmienic ten wpis ktory dokonales zeby startowala AM

Mam nadzieje ze to zadziala chyba ze hackowales urzadzenie jakimis programami i juz nie masz tego pliku USBScreen.exe :(

----------------------
Sorry bylo juz pozno i nie doczytalem masz AM na nawigacji a nie na karcie ...
to troche dziwne bo jak ja mam uruchomina AM i nie wychodzac z programu podlacze USB do PC to od razu przelacza mi sie na MioTransfer i mam dostep z PC do urzadzenia moge zdalnie wszystkie pliki edytowac na My Flash Disk ...no chyba ze Ty to jakos "specjalistycznie ta AM zanistalowales" :)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2008, 02:00:56 wysłana przez Limak74 »
ApplicationLauncher Ostatnia wersja i opis instalacji: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=102477.msg713142#msg713142  (Pazdziernik 3, 2008)