Zmienilbym sobie ROM w moim A701, ale tyle tu tego...

• 13 Odpowiedzi
  • 3004 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QrKo

• *
  • 69
  • Sprzęt: MIO A701
Zmienilbym sobie ROM w moim A701, ale tyle tu tego...
« dnia: Kwiecień 12, 2009, 18:03:18 »
... ze az mnie oczy bola, wszedzie tylko sterty cyferek, kilkanascie watkow, a mi to nic nie mowi. Wiem ze ktos moze powiedziec "przejrzyj i sam ocen", tylko ze mnie to zajmie pol dnia, a sa tu ludzie ktorzy sa w temacie mocno zaglebieni i ufam ze napisanie 3 slow nie bedzie dla nich wielkim wyczynem.

Wiec obecnie mam Okiego R024 na WM5, brat niedawno kupil SPV M3100 i wgral sobie cos na WM6.1, stwierdzam ze chodzi mu to znacznie szybciej i tez bym sobie wgral cos nowszego, nie chce zadnych wodotryskow, bo od tego mam osobne programiki dobrane przez siebie, chce cos przede wszystkim stabilnego i takiego zeby nie bylo klopotow z gpsem, bluetoothem, active syncem czy mmsami. PL lub ENG, nie ma znaczenia.

Jezeli znasz taki ROM to prosze powiedz jaki to, reszte sobie sam znajde, nie musisz nic argumentowac, wiem ze sa tutaj ludzie doswiadczeni i na pewno nikt nie wpusci mnie w maliny :)

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2009, 18:09:41 wysłana przez QrKo »

*

Offline kieper

• *
  • 64
Odp: Zmienilbym sobie ROM w moim A701, ale tyle tu tego...
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2009, 18:46:39 »
Myślę, że najrozsądniej będzie jak wgrasz najnowszy rom od Elminstera WM 6.1 PLK (oprócz PLK są jeszcze WWE - angielskie - ale nie ma sensu ich wgrywać chyba że taki właśnie język bardziej preferujesz, tym bardziej że ostatnie rewizje wychodziły od Elmiego w obu językach).
Oczywiście romy naszego Mistrza Elmiego są najlepsze i jest głównym "wydawcą" nowych romów w wersji na nasze maszynki na świecie  :wink:

Poniżej link do stronki ze wszystkimi romami Elminstera i innych (posegregowane wg języków, rewizji itp.). Wybierz ostatni z listy WM 6.1 PLK od Elmiego:
http://www.a701.org/MioSoft/index.php

Elmi "upchał" do romów najpotrzebniejsze programy (m.in. interfejs manilli, którego wgrywanie na własną rękę jest bardzo uciążliwe). Na liście znajdziesz również wersje z dopiskiem "lite", są to romy "czyse", bez dodatkowych (bardzo przydatnych) programów i wspaniałego interfejsu manilli. Podsumowując:

elMInStER.WM6.1-PLK-21109.UC.Lite.rar - wersja lite, czysta.
elMInStER.WM6.1-PLK-21109.UC.M2D.rar - wersja z dodatkowym oprogramowaniem + interfejs manilla 2D.
Obie wersje posiadają UC READY, o znaczeniu tego dodatku poczytaj na forum (automatyczny instalator wcześniej stworzonego szablonu z programami). Nie przeszkadza w żaden sposób romowi więc jest upychany do każdej wersji.

Na daną chwilę istnieje już nowszy rom do naszego urządzenia (oczywiście wszystko znowu za zasługą Mistrza), mowa o WM 6.5. Ale są to wersje beta, żadne urządzenie oficjalnie jeszcze go nie posiada więc możesz wgrać w celach testowych (no i podziwiać kilka wodotrysków i nowych udogodnień).

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2009, 18:52:44 wysłana przez kieper »

*

Offline QrKo

• *
  • 69
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 12, 2009, 19:14:07 »
Dziekuje serdecznie, dostalem 110% tego na co liczylem.
Pozdrawiam goraco i zycze wesolych :)

*

Offline Barnejek

• 341
  • Sprzęt: Mio A701
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 12, 2009, 21:27:05 »
Jeżeli mogę wtrącić 5 groszy to polecam romy wm 6.1 a konkretnie wersje 19900.2 lub 19591 - stabilność gwarantowana ;) Romy te nie posiadają Manili, ale za pomocą kuchenek podrasujesz rom pod siebie.
Oczywiście testy wm 6.5 wskazane ;)

*

Offline QrKo

• *
  • 69
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2009, 21:37:41 »
Zainstalowalem juz ten ktory podal kieper i jestem bardzo zadowolony, jeszcze raz slicznie dziekuje.

Co do Manili to ja nawet nie wiem co to jest :P

*

Offline kieper

• *
  • 64
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 12, 2009, 21:46:25 »
Manilla to jest główne menu, z paskiem na dole do przesuwania (przytrzymaj i przesuwaj po ekranie, fajny efekt - można to wykorzystać w większości miejsc w manilli). Bez niej menu wygląda jak w WM 5, czyli pooddzielane paski z datą, sms, kalendarz itp.

*

Offline piotrkovski

• 694
  • Sprzęt: nokia n łosiem
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 12, 2009, 21:55:30 »
A ja dodam że ten rom ma parę problemów ale jakoś mi nie przeszkadzają: zdaje się że głośnomówiący nie działa, touch response też nie specjalnie, odtwarzacz muzyki lubi zwiesić ppc i wtedy tylko wyjęcie baterii ( po 3 takich akcjach dotyk padł i musiałem HR nie planowanego robić;/ ) ale nauczyłem się z nim żyć w zgodzie. Jeżeli lubisz taki pulpit jak miałeś w 5 tzn bez manili to little będzie idealna dla ciebie przeszło 30ramu po SR
Racja jest jak d**a, każdy ma swoją.

*

Offline QrKo

• *
  • 69
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 12, 2009, 21:56:57 »
Aha. Czyli Manilla to ta rzecz która wylaczylem jako pierwszą :) Zalezalo mi na szybkosci i szybkosc dostalem, wyglad chce zachowac taki jak mialem, bo sie przyzwyczailem, a mi ciezko sie od czegos odzwyczaic.

Jeszcze gdybyscie Panowie zajrzali tutaj http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78117.780 i ewentualnie pomogli to bylbym bardzo szczesliwy.

piotrkovski - glosnomowiacy dziala, muzki nie slucham :) A Pamieci i tak mam okolo 30mb, bo Manilla mimo ze zianstalowana to jej nie laduje.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2009, 21:59:31 wysłana przez QrKo »

*

Offline roman05

• *
  • 79
  • Sprzęt: Mio a701 + Omnia Lite
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 17, 2009, 21:01:29 »
Jestem pod wrażeniem romu  WM6.5-PLK-21500.5.0.0.TIT od elMInStER'a. Poprzednio miałem WM5 i przesiadka na tą wersję to przyjemność. Trochę musiałem poćwiczyć, żeby BT połączył się z moim lapkiem ale ostatecznie sukces.
Polecam do testowania.Ani razu (od 3 dni) nie było zawieszenia. Jakość rozmów GSM naprawdę dobra. Jak dla mnie taka jakiej oczekiwałem. A reszta jak na razie OK. Wielkie podziękowania dla Mistrza.

*

Offline jargo

• 24
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 17, 2009, 21:26:11 »
Spróbuj 21210 - według mnie zdecydowanie lepiej działa. Jak na razie chyba najdłużej działający ROM z którym nie miałem problemu. O dziwo działa nawet słuchawka BT i nie problemów z odbieraniem i nawiązywaniem połączeń. Oczywiście wielki ukłon dla naszego Guru tworzącego dla nas co raz to nowe wersje.

*

Offline Gienions

• 348
  • Mio A 701 WM6.5 by elMinStER
  • Sprzęt: Mio A701 , HTC WildFire
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 17, 2009, 22:14:23 »
jargo jak długo masz ten rom? :ohreally:
:używasz active Sync lub WM5torage?
Najważniejsze zostać sobą....

*

Offline jargo

• 24
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 17, 2009, 22:39:05 »
WM nie używam na MIO natomiast ActivSync działa bez problemu. To jest chyba naprawdę pierwszy ROM na którym mam 100% udanych połączeń.
Zainstalowałem go po 10 minutach od ukazania się na forum.
Priorytetem jest dla mnie telefon wraz ze słuchawką BT i nawigacją.

*

Offline Gienions

• 348
  • Mio A 701 WM6.5 by elMinStER
  • Sprzęt: Mio A701 , HTC WildFire
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 18, 2009, 00:01:43 »
w takim wypadku doskonały wybór.gratulacje dla ElMinSTERa :ok:
 :E
Najważniejsze zostać sobą....

*

Offline roman05

• *
  • 79
  • Sprzęt: Mio a701 + Omnia Lite
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2009, 12:43:08 »
Spróbuj 21210 - według mnie zdecydowanie lepiej działa. Jak na razie chyba najdłużej działający ROM z którym nie miałem problemu. O dziwo działa nawet słuchawka BT i nie problemów z odbieraniem i nawiązywaniem połączeń.

Czy ten rom o którym wspominasz ma coś czego nie ma "mój" (WM6.5-PLK-21500.5.0.0.TIT)? Mnie także udało się sparować Mio ze słuchawką BT oraz laptopem. Przy okazji czy można coś zmienić w ustawieniach aby nie było tego opóźnienia z odbieranymi połączeniami głosowymi? Czy może ten fonik tak już ma?