Zepsuł się joy w moim pięknym A701

• 24 Odpowiedzi
  • 2094 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Barnejek

• 341
  • Sprzęt: Mio A701
Zepsuł się joy w moim pięknym A701
« dnia: Lipiec 18, 2009, 22:53:14 »
Witam!
Mam problem, mianowicie joy w moim A701 przestał reagować na kierunek dolny. Kiedy wciskamy joya w dół to nie reaguje, dopiero jak się go bardzo mocno wciśnie to zareaguje. Z tego powodu nie mogę ani pograć, ani zmienić ROMu :( Uszkodzenie jest na 100% hardware, bo przy nacisku joya na dół czuć wgłębienie... Jak to naprawić? :(

*

Offline freemax

• *
  • 85
  • Sprzęt: MIO A701, HTC HD2
Odp: Zepsuł się joy w moim pięknym A701
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 19, 2009, 10:49:53 »
Miałem to samo, rozkręciłem Mio potem poskręcałem tak jak trzeba i joy śmigał - być może u Ciebie będzie identycznie chociaż może to być coś poważniejszego. Tak czy siak trzeba rozkręcić i luknąć co się stało.  :-?

*

Offline grysiek

• **
  • 107
  • Sprzęt: MIO A701 + 4gb SDHC
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 19, 2009, 19:13:43 »
być może wystarczy tylko przeczyścić, mogło coś podejść pod przycisk
wydaje mi się że jakby padł nie działałby wcale

*

Offline Gienions

• 348
  • Mio A 701 WM6.5 by elMinStER
  • Sprzęt: Mio A701 , HTC WildFire
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2009, 20:21:07 »
Upss..
Szczere wyrazy współczucia, :(
niestety wygląda na to że padł mikrostyk,
Bez zaglądnięcia do środka nie naprawisz tego, trochę zdolności manualnych a masz szansę sam naprawić sprzęta :ohreally:
No chyba , że masz jeszcze gwarancję to serwis..
Najważniejsze zostać sobą....

*

Offline Barnejek

• 341
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2009, 21:35:18 »
Serwis się skończył... 2 dni temu :D

Będę się za to brał za 2 tyg bo jutro jadę na urlop i mi nawigacja potrzebna ;) Jeżeli to mikrostyk, to co dalej?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 21:36:57 wysłana przez Barnejek »

*

Offline freemax

• *
  • 85
  • Sprzęt: MIO A701, HTC HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 19, 2009, 21:48:14 »
Na pewno wystarczy wyczyścić a te styki czasami słabo łączą, może być też tak że sam zacznie działać - też mi się tak zdarzyło.

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2009, 15:07:22 »
Jak zlokalizujesz przyczynę to będziesz wiedział co dalej... :grin:
 :)

*

Offline Barnejek

• 341
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 08, 2009, 22:24:23 »
Witajcie ;) W końcu z kolegą dobraliśmy się do wnętrza MIO przeczyściliśmy te styki i niestety joy w pozycji w dół dalej nie działa :( Tam jest taka mała biała wkładka, coś jak membranka, kolega powiedział, że jak to się odklei odegnie czy coś, to się z powrotem nie przyklei... Jak mogę naprawić to? Nawet ROMu nie mogę wymienić przez joya :(

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2009, 23:13:02 »
Niestety kolega ma racje. Samo się nie przyklei :wink:
Zwrucić uwage na to jak mikrostyk działa, mianowicie czy klika czy poprostu się zapada i nie powraca.
Proponuję odkleić częściowo białą membranke nie uszkadzając jej {delikatnie nie uszkadzając brzegów} i miejsce styku przeczyścić środkiem do czyszczenia elektroniki{kontakt-spray'em} lub spirytusem , zwrócić uwagę na wygląd grafitowej wkładki w membrance ma być w miarę gładka. Po dokonaniu tego zabiegu zabieramy się za przyklejenie membranki klejem silikonowym dla elektroniki dozując znikome ilości igłą {nie za ostrą} na obrzeża membranki i delikatnie opuszkiem palca poklepać mikrostyk aby w miarę możliwości szczelnie przywrucić pierwotny stan.
Teoretycznie tego typu przełączniki są nie rozbieralne i wieczne , ale jak widać nie zawsze jest to prawdą.
zabieg może się opłacić zepsuć i tak nie zapsujesz bo przecież nie działa :grin:
POZDRO.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2009, 23:24:23 wysłana przez Gienions »

*

Offline Foxi4

• 19
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 17, 2009, 11:29:05 »
W ostateczności, jeśli NIC nie zadziała... posyłasz urządzenie do jedynego serwisu w Polsce który się dziadkiem zajmuje, a przynajmniej tak mi powiedział jakże oczytany serwisant w punkcie MIO w Sosnowcu - Fix it w Krakowie. Adresu naprawdę nie pamiętam, przedzwoń na infolinię Mio lub wyślij zapytanie serwisowe na ich stronce. Wymiana całego panelu przycisków (nie oferują naprawy jednego przycisku... niestety >>; ) kosztuje w granicach 200-220 złotych.

*

Offline Cyper

• **
  • 113
  • Sprzęt: Mio A701 --> Samsung Omnia 2
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 17, 2009, 19:35:30 »
FixIT S.A.
ul. Szymona Szymonowica 85
30-396 Kraków
http://www.fixit.pl/

Wczoraj im router D-Linka wysyłałem :)

MIO A701 WM6Five.v1.1 [build 28002.5.3.0] --> Samsung Omnia 2

*

Offline Barnejek

• 341
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 17, 2009, 22:15:22 »
Czekam, aż kolega będzie miał urlop to będziemy z tym walczyć ;) 

200 zł ??? :O :O :O Toż to połowa ceny mio używanego...

Może ma ktoś mio na części i by mi panel  przycisków za kilka groszy sprzedał?   

*

Offline Foxi4

• 19
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2009, 07:56:07 »
Pytanie. A jaką masz gwarancję że w tym używanym Mio będzie działający panel z przyciskami?  :E

*

Offline Barnejek

• 341
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 18, 2009, 08:20:43 »
Teoretycznie żadna :) Prawda jest taka, że przed laty dałem tyle kasy za to mio, akurat po gwarancji siadł joy i mam teraz tyle kasu za to dać? :(

*

Offline Foxi4

• 19
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:01:21 »
Tak serio serio... oddasz go do serwisu i masz 100% na to że wszystko będzie w nim sprawne, bo jak już otwierają to sprawdzają wszyściusieńko. Przeczyszczony, z nowiutkim panelem będzie działał jak nówka. Jeśli nie stać cię na pomyłki w stylu "o ku...rcze pieczone, kupiłem cegłę i i tak nie ma tej części którą potrzebuję!", bo akurat awaria joy'a jest dosyć częsta, to jest to twoja jedyna szansa :) No chyba że przyzwyczaisz się do tego że ten przycisk po prostu nie istnieje, albo wyprujesz "gumkę" z klawiatury komputerowej i jakoś ją przystosujesz do działania w mio-cu-daku. Czysto teoretycznie powinno działać, mikrostyk jak każdy inny. Kombinuj, może się uda. Ja bym przykleił takową gumkę bezpośrednio do klawisza, odpowiednio przyciął, ustawił tam gdzie ma "wklikać" i zobaczył. Zepsuć więcej nie zepsujesz, a serwis i tak to "pochyta" jak to się ładnie u nas na Śląsku mówi :)

*

Offline Barnejek

• 341
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:15:03 »
Ja też ze śląska ;)

0, której gumce mówisz? Tej co jest pod klawiszami klawiatury?

*

Offline Foxi4

• 19
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 18, 2009, 21:31:54 »
Ano właśnie o takiej. może jakoś ją tam wepchniesz, jeśli oryginalna jest skopana... A jeśli taka jest za duża, to mniejsze znajdziesz na ten przykład w starych padach z konsol... bądź kreatywny jak skąpisz dwóch stówek XD

*

Offline Barnejek

• 341
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 10, 2009, 22:40:25 »
I zrobiliśmy ;) Przeczyściliśmy mikro-styk spirytusem pod membranką i joy działa :D ale niestety coś się stało, że wyświetlacz nie wyświetla, tylko cały czas  świeci na biało... dotyk działa, bo jak przyciskiem sprzętowym włączę tcpmp i dotknę ekran to mp3 zaczyna grać... Co teraz skopaliśmy?? :(

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 11, 2009, 10:40:18 »
Miałem tak!
Jak mój mio miał jakieś niecałe 3 miechy :S
Spróbuj zrobić HR na pamięć , potem zrób zmiane romu, na jaki to nie wiem może nawet ten sam jak Ci się podoba.
U mnie niby jak odesłałem mio do serwisu wymienili płytę główną, moim zdaniem "strzelali z armaty do muchy".
Mam nadzieję, że to będzie coś nie wiele . :wink:
Pasuje delikatnie przemyć płytę główną,wiadomo czym.Pewnie sól z potu na rękach gdzieś narobiła bardachy lub resztki silikonu gdzieś są tam gdzie nie trzeba - pamiętać trzeba, że  sylikon to związki krzemu i przewodzi prąd!zapomniałem was ostrzec, sorki.
UWAŻAJCIE NA TAŚMĘ ŁĄCZĄCĄ EKRAN LCD Z PŁYTĄ GŁÓWNĄ!
Delikatnie i nie wszystko na raz jak coś nie idzie to przerwać zabieg , wyluzować i znowu do dzieła! 
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 10:50:32 wysłana przez Gienions »

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 11, 2009, 13:50:17 »
tez mam problem ale nie z joyem ;p tylko z kilkoma przyciskami nie zakladam nowego tematu narazie bo ten jeszcze aktywny. wiec mam mio a 701 2 lata nigdy a nim problemu nie mialem az do niedawna zaczelo dziac sie cosc dziwnego. nie dziala srodkowy przycisk joya ; joy w gore i czerwona sluchawka z tym ze jestem przekonany ze to wina oprogramowania gdyz telefon sie wlacza normalenie czerwona sluchawka gdy zgasi sie wyswietlacz  zapala sie po nacisnieciu czerwonej sluchawki nie dziala zas ona przy wylaczaniu aplikacji itp. niedziala w ogole srodkowy przycisk przy tym jest taki problem ze po nacisnieciu rysikiem na folder odrazu wyswietla sie menu bez przyczymywania wiec stracilem mozliwosc poruszania sie po ekplrorerze. zrobilem hard reseta iii przy konfiguracji jak zapewne wiecie jest cos w stylu samouczka kopiowania  tam dziala to ze trzeba przytrzymac rysik zeby wyswietlic menu po konfiguracji ekranu znow wraca problem (dodam ze poruszanie po bibliotece wmp jest calkowicie mozliwe jak by nie bylo usterki [oczywiscie rysikiem przyciski gura i ok nadal nie dzialaja]) dalej hmmm zdecydowalem zainstalowac inny rom (tu dodaje ze nigdy nic nie zmienialem i wszystko jest jak po kupnie mio) i tu taki myk ze zauwarzylem dzis ze przyciski  - + volume nie dzialaja przy czym hard reset nadal jest mozliwy ale po uruchmieni przyciszanie juz nie dziala i zblizam sie do sedna nie moge wejsc do bootloadera ma ktos jakies pomysly ? istnieje jakis zastepczy bootloader ktory da sie uruchomic sd albo nie wiem cokolwiek  i dodam ze serwis i placenie okolo 100 zl za ustalenie samej usterki jest ostatnia rzecza ktora chce zrobic. przepraczam za malo czytelna forme i bledy ktorych nie staralem sie poprawiac . licze na was i z gory dziekuje

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 11, 2009, 14:41:05 »
 Nie jest źle, zmiana romu i po sprawie!
Wejdź do bootloadera przytrzymując przycisk pogłaśniania w górę + joy w dół + rysikiem w dziurkę reset = wszystko przytrzymaj min 3 sek i puść pierwszy rysik w resecie a potem resztę jak błyśnie bootloader. :ok:
Kwestia wprawy! Musi się udać...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 15:10:25 wysłana przez Gienions »

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 11, 2009, 15:21:11 »
ok udalo sie ale teraz nie moge sie poruszac po bootloaderze  nawet w dol

*

Offline Barnejek

• 341
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 11, 2009, 16:11:54 »
Ja jak wejdę do BL to widzę tylko biały ekran, podobnie jak po normalnym uruchomieniu... Myślisz, że powinienem przeczyścić płytę spirytusem? Jak nie to co? Zmiana płyty głównej? ;)
Jeszcze jedno pytanko: Jak zmienię płytę, to będę miał inny ROM, Bootloader etc? Czy do płyty głównej są wlutowane ROM, RAM etc?

Wielkie dzięki Gienions za Twoje zainteresowanie :)
Pozdrawiam

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 11, 2009, 20:04:25 »
Jak wejdziesz do BL to na pamięć musisz się kierować intuicyjnie,więc:
-zaraz po wejściu wBL czekaj 2 sek klikasz środkowym przyciskiem joya,
-następnie 1 raz joyem w dół i znów środkowy joya.{burago616:ty możesz 5 razy w górę joyem i środkowy}
Podłącz mio do kompa i uruchom RomUpDate i dalej wiadomo..
Poczekaj teraz jakieś 30 min dla pewności i HR.

jeżeli to nie pomoże to niestety rozebrać przeczyścić każdy styk bawełną lub mikrofazą z contact sprayem lub spirytusem nie perfumem ani wodą kolońską wysuszyć i poprawnie złożyć z uwagą na każdy szczegół!

Powodzenia , trzymam kciuki! :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2009, 22:40:58 wysłana przez Gienions »

*

Offline Barnejek

• 341
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 13, 2009, 21:29:27 »
No i niestety polegliśmy, czyściliśmy płytkę i nic, ciągle to samo :( Jakie teraz macie propozycje? :)