WM6 ROMy do A701 - nowości, uwagi i spostrzeżenia

• 824 Odpowiedzi
  • 242393 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
  • Sprzęt: mpx200,SDA T-Mobile,HTCWizard,MIOA701,i900,OmniaW
Odp: WM6 ROM do A701 - projekt Atifarkas (Lifeforce) i projekt chiński
« Odpowiedź #330 dnia: Styczeń 02, 2008, 18:28:29 »
Witam.
Chcę się podzielić moimi wrażeniami po instalacji.  Jest niemal idealnie. Np. bateria na oryginalnym ROMIE nie wytrzymywała już nawet nocy (bez używania) rano zastawałem wyłączony tel. z rozładowaną baterią. Dziś używałem WM 6 (alco) i nawet połowa baterii nie zeszła.Ogólnie wszystko moim zdaniem działa szybciej i jest dużo ładniejszy.
Mam jednak pytanie odnośnie  przeniesienia kontaktów z WM5 do WM6, bo w kontaktach na karcie SIM można upchnąć jakby mniej informacji ;)
Pojawił się problem ponieważ moje kopie zrobione SPB (czytałem w tym wątku że sobie radzi) nie chcą działać. Niby przywraca ... ale po kliknięciu na kontakty nic się nie dzieje (czyli przestają działać w ogóle). Soft reset nic nie daje. Po HR jest ok, ale nadal nie mam kontaktów :( Czy ktoś zna rozwiązanie ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #331 dnia: Styczeń 02, 2008, 22:39:52 »
Witam.
Chcę się podzielić moimi wrażeniami po instalacji.  Jest niemal idealnie. Np. bateria na oryginalnym ROMIE nie wytrzymywała już nawet nocy (bez używania) rano zastawałem wyłączony tel. z rozładowaną baterią. Dziś używałem WM 6 (alco) i nawet połowa baterii nie zeszła.Ogólnie wszystko moim zdaniem działa szybciej i jest dużo ładniejszy.
Mam jednak pytanie odnośnie  przeniesienia kontaktów z WM5 do WM6, bo w kontaktach na karcie SIM można upchnąć jakby mniej informacji ;)
Pojawił się problem ponieważ moje kopie zrobione SPB (czytałem w tym wątku że sobie radzi) nie chcą działać. Niby przywraca ... ale po kliknięciu na kontakty nic się nie dzieje (czyli przestają działać w ogóle). Soft reset nic nie daje. Po HR jest ok, ale nadal nie mam kontaktów :( Czy ktoś zna rozwiązanie ?

Synchronizacja z Outlookiem na PC - najpewniejszy sposób.

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
« Odpowiedź #332 dnia: Styczeń 03, 2008, 07:36:31 »
Synchronizacja z Outlookiem na PC - najpewniejszy sposób.
Hmmm... Nie korzystam z Outlooka :( Trudno. Będę musiał spróbować powrotu do WM 5 przywrócić backup i zachować kontakty PIM Backup  wymienianym w wątku.
Może zadam głupie pytanie ale czy do menu bootloadera w WM6 wchodzi się tak samo jak w WM5, bo próbowałem już chyba 10 razy i nic z tego :(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 07:59:11 wysłana przez milosz78 »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #333 dnia: Styczeń 03, 2008, 08:47:45 »
1. Ja też nie korzystam z Outlooka. A w zasadzie to korzystam z niego tylko do synchronizacji - nie musisz go nawet uruchamiać, wystarczy, że masz gop zainstalowanego na PC i zaznaczoną opcję w AS.
2. WM to tylko część ROMu, a w zasadzie część części (tzw. CE image'u), bootloader jest zupełnie inną częścią. Tak więc nie ma znaczenia czy masz WM5 czy 6 - bootloader możesz mieć ten sam, a na pewno wejście jest takie samo.

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
« Odpowiedź #334 dnia: Styczeń 03, 2008, 21:59:26 »
Z wejściem do bootloadera faktycznie się udało za chyba 20 razem (dzięki)  :O~ (może przycisk jakiś szwankuje)
No ale niestety.  :( Poddaję się. W żaden sposób nie mogę odzyskać kontaktów :mad:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 22:01:53 wysłana przez milosz78 »

*

Offline ravnet

• 10
    • eduBiznes.pl - Kredyty, lokaty, inwestycje, wiadomości, nauka
  • Sprzęt: MIO A701 WM6-18548
« Odpowiedź #335 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:06:42 »
Dla zainteresowanych Alcoholer wypuścił nowy soft.
Opis zmian http://www.miousers.co.uk/viewtopic.php?t=3603&postdays=0&postorder=asc&start=210
Soft do pobrania: http://rs220.rapidshare.com/files/81230507/ROM_Update_04-01-2008.rar
Ja już zabieram się do testowania.

---------EDIT--------------------------------------------------
Po testach widać jeden znaczny problem z brakiem zasięgu, po HR działa ok, następny soft restart i "No service", tak się dzieje na karcie Orange, natomiast na Play działa OK(pewnie dlatego, że pinu nie mam). Problem potwierdzony na forum miousers. Jeżeli macie kartę gdzie jest pin wymagany i nie da się wyłączyć to instalacja tego softu to strata czasu.
Działają natomiast MMSy, dzięki dołączonemu i poprawionemu oprogramowaniu ArcsoftMMS(w osobnym pliku cab).
Ja dalej testuję na karcie Play.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2008, 23:43:20 wysłana przez ravnet »

*

Offline wielbuond

• 256
  • Sprzęt: Mio A701; SD_Card: hama 1GB
« Odpowiedź #336 dnia: Styczeń 06, 2008, 00:44:13 »
Ja również mam kartę Orange i podobny problem. U mnie objawia się to tak, że czasami loguje się bardzo długo do sieci GSM, a czasami... nie loguje się wcale. Nie jest konieczny HR. SR wystarcza, ale nie gwarantuje skuteczności. Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz w tym nowym ROMie - zamiast standardowego kalkulatora jest 14-dniowa sharewareowa wersja programu PocketCalc. I nie ma aplikacji "Tray Icons", a szkoda, bo była przydatna. Nie działa mi też domyślne skojarzenie skrótu "Device Lock" z klawiszem "Media". Ale to nie problem, bo i tak zmieniam to na "Turn off screen" z Advanced Config (wygasza ekran i jednocześnie blokuje klawisze).
Ale jest nadzieja, dobrze że ktoś pracuje nad WM6. Z niecierpliwością czekam na kolejne wersje ROMu alcoholera.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 00:58:01 wysłana przez wielbuond »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #337 dnia: Styczeń 06, 2008, 01:18:01 »
Ja również mam kartę Orange i podobny problem. U mnie objawia się to tak, że czasami loguje się bardzo długo do sieci GSM, a czasami... nie loguje się wcale. Nie jest konieczny HR. SR wystarcza, ale nie gwarantuje skuteczności. Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz w tym nowym ROMie - zamiast standardowego kalkulatora jest 14-dniowa sharewareowa wersja programu PocketCalc. I nie ma aplikacji "Tray Icons", a szkoda, bo była przydatna. Nie działa mi też domyślne skojarzenie skrótu "Device Lock" z klawiszem "Media". Ale to nie problem, bo i tak zmieniam to na "Turn off screen" z Advanced Config (wygasza ekran i jednocześnie blokuje klawisze).
Ale jest nadzieja, dobrze że ktoś pracuje nad WM6. Z niecierpliwością czekam na kolejne wersje ROMu alcoholera.

Jeśli chodzi o kalkulator, to wyraźnie jest napisane w opisie romu:
29.- Change MS Calculator to PocketCalc Serial:45931786
Inna sprawa, na ile to jest legalne, na ile nie...

mnie w dalszym ciągu zniechęcają problemy z gprs'em. Póki co, odpuszczam, tym bardziej, że mam kartę z wymaganym PIN'em...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #338 dnia: Styczeń 06, 2008, 01:37:49 »
Inna sprawa, na ile to jest legalne, na ile nie...
Opis czytałem, a ze względu na wątpliwą legalność, uważam że zamieszczona jest wersja 14dniowa ;-)
mnie w dalszym ciągu zniechęcają problemy z gprs'em
W "Settings" w nowym ROMie jest Network Wizard, który w bardzo łatwy sposób konfiguruje połączenia GPRS, m. in. dla polskich Orange, Ery i Plusa. Z tego co zrozumiałem to problem z GPRSem polega na tym, że połączenie internetowe zrywa się w momencie gdy ktoś do nas zadzwoni. To chyba nie jest aż tak wielki problem.
Póki co, odpuszczam, tym bardziej, że mam kartę z wymaganym PIN'em...
Właśnie przed chwilą zauważyłem, że czasem pomaga wyłączenie i włączenie modułu telefonicznego. Ale to mnie średnio pociesza. Chyba wrócę do wersji z 24.11 albo do ROMu OKIego.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 01:39:50 wysłana przez wielbuond »

*

Offline ravnet

• 10
« Odpowiedź #339 dnia: Styczeń 06, 2008, 02:18:47 »
Już prawie wszystko mi działa tak jak trzeba, teraz wystarczy trochę potestować, widać sporo pracy włożonej w ten romik, pozostał na pewno do poprawienia błąd z (czasami)niedziałającym telefonem. Na karcie Orange nic nie pomagało ani SR ani wyłączanie modułu telefonu. Karta z Play po kilkunastu restartach nadal działa super, poza jednym małym wyjątkiem gdy Mio jest podłączony do kompa(Vista) i włączona jest synchronizacja to po SR telefon nie startuje, wyłączanie i włączanie telefonu nie pomaga, dopiero SR z wyłączoną synchronizacją na kompie i jest znowu OK - na romie OKI'ego nie było tego problemu, wydać że coś z tym modułem telefonu jest nie tak.
Testuję dalej i czekam na dalsze poprawki.

--------------------------------------------EDIT--------------------------------------
Jest dostępny nowy sofcik, został tylko odśmiecony trochę przez co stał się ciut szybszy.
Pozostał jednak problem z niedokońca działającym telefonem, na karcie Orange dalej mam No service, na Play jest OK.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 22:38:19 wysłana przez ravnet »

*

Offline largo_w

• 13
  • Sprzęt: HTC TyTN II:-) + Nokia N95-1+ Eee 701
« Odpowiedź #340 dnia: Styczeń 07, 2008, 19:17:20 »
zainstalowalem nowy soft i mam problem czy u Was tez aplikacja nie zamyka sie po wciśnięciu X? mialem przypsane do klawisza nawigacji (pod czerwoną słuchawka) funkcje ok/close i teraz niestety nici a tak mi to odpowiadało:-(

« Odpowiedź #341 dnia: Styczeń 07, 2008, 21:55:54 »
Witam, a co z GPS-em działa Wam bez problemu?
Ja od 2 dni nie mogę poradzić sobie z konfiguracją GPS-a, "VisualGPSce" non-stop się wiesza, po HR wypisuje info o braku konfiguracji bufora, miał ktoś podobny przypadek, jak to rozwiązać lub obejść, na R24 wszystko śmigało bez problemu a teraz echo.
Co do reszty ROM-u to wszystkie inne programy działają prawidłowo, zwiększenia wytrzymałości baterii nie zauważyłem ale to chyba dlatego, że non-stop szukam sygnału GPS  :)

Pozdrawiam

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #342 dnia: Styczeń 07, 2008, 23:58:00 »
zainstalowalem nowy soft i mam problem czy u Was tez aplikacja nie zamyka sie po wciśnięciu X? mialem przypsane do klawisza nawigacji (pod czerwoną słuchawka) funkcje ok/close i teraz niestety nici a tak mi to odpowiadało:-(
Miałem to samo, trzeba ustawić ręcznie: Settings->Buttons->Button2 <OK/Close>

*

Offline MarcinKaleba

• *
  • 70
  • Sprzęt: HTC HD2, iPhone 3G - 8GB
« Odpowiedź #343 dnia: Styczeń 08, 2008, 14:22:30 »
Witam, jestem użytkownikiem A 701, który nie ma zacięcia dłubacza. Używam softu takiego z jakim kupiłem. Już byłem prawie przekonany do oki romu - nawet zassałem wszystko co potrzeba, a tu pojawia się wm6. I teraz pytanie- czy warto teraz odpalić WM 6, tak by nie dłubać co chwilę przy nim, czy może oki - jako bardziej sprawdzony?

*

Offline largo_w

• 13
  • Sprzęt: HTC TyTN II:-) + Nokia N95-1+ Eee 701
« Odpowiedź #344 dnia: Styczeń 08, 2008, 20:14:11 »
Miałem to samo, trzeba ustawić ręcznie: Settings->Buttons->Button2 <OK/Close>
tylko ze akurat mam ustawione lecz nie dziala mi zamykanie poprzez X. zamiast zamykac programy sa minimalizowae niestety. zna ktos na to rade?czy to jest wina softu? u was te tak jest?

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
« Odpowiedź #345 dnia: Styczeń 08, 2008, 21:28:29 »
Witam, jestem użytkownikiem A 701, który nie ma zacięcia dłubacza. Używam softu takiego z jakim kupiłem. Już byłem prawie przekonany do oki romu - nawet zassałem wszystko co potrzeba, a tu pojawia się wm6. I teraz pytanie- czy warto teraz odpalić WM 6, tak by nie dłubać co chwilę przy nim, czy może oki - jako bardziej sprawdzony?

Jeśli nie lubisz podłubać to osobiście proponuję OKI, najlepiej wersję PLUS, nie będziesz musiał doinstalowywać kilku dodatków. To naprawdę dobry i sprawdzony ROM. Ja lubię się pobawić więc właśnie instaluję Alcoholer ROM_Update_04-01-2008.rar :) Ale porównanie OKI z oryginalnym ROMEM najczęściej wypada blado na korzyść OKI- zwłaszcza jeśli oryginalny jest spolszczony.pozdro.

« Odpowiedź #346 dnia: Styczeń 09, 2008, 07:56:28 »
pierwsza "szóstka" dla A701 od lifeforce'a była tandetna, pozbyłem się jej po kilku godzinach.  Teraz mam chińczyka i za nic nie wrócę na piątkę

pzdr

*

Offline Barnejek

• 341
  • Sprzęt: Mio A701
« Odpowiedź #347 dnia: Styczeń 09, 2008, 17:21:52 »
Jak tam nowy rom alkoholera z 4-01-2008 podobno 24.12.2007 było kiepskie, więc trochę podchodze do tego z dystansem,a jak jest na tym najnowszym? Poza tym wiadomo coś nt. angielskiej wersji chińskiego romu z WM6 oznaczonego jako 18538? :)

*

Offline ravnet

• 10
« Odpowiedź #348 dnia: Styczeń 09, 2008, 19:55:25 »
Używam soft Alkoholera z dnia 6-01-2008 (to samo co z 4-01-2008 tylko oczyszczony) i jestem bardzo zadowolony, to pierwszy soft WM6 który nie sprawia mi problemu i obecnie chyba już nie wrócę do WM5.
Sofcik jest bardzo szybki i stabilny, stabilniejszy niż ROMy OKI'ego i oryginalne - przynajmniej takie jest moje odczucie.

Ale uwaga!!! Pozostał jednak problem z obsługą niektórych kart SIM np. Orange (problem zgłaszany także na miousers.co.uk). Na karcie Play jest super.  Więcej info tu

Co do 18538 to chyba nie ma chętnych do przetłumaczenia, na razie czekamy INFO
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2008, 19:57:08 wysłana przez ravnet »

*

Offline bigziomal

• **
  • 102
  • Sprzęt: Mio A701; i-mate 9502; Samsung OMNIA i900 16GB, TOUCH HD
« Odpowiedź #349 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:36:44 »
Ludzie.. Dam stówe.. KTO MI TO ZROBI??  :P

*

waldek_l44

« Odpowiedź #350 dnia: Styczeń 10, 2008, 19:42:09 »
Ludzie.. Dam stówe.. KTO MI TO ZROBI??  :P

Jakbyś był z Łodzi, byśmy to zrobili przy piwku, sam bałem się przerobić WM5 na WM6, jednak zawziąłem się, poczytałem, wydrukowałem instrukcję, zrobiłem kopię systemu i poszło bez najmniejszych problemów, mam wersję 18.... coś tam, bateria trzyma 3 dni przy normalnym użytkowaniu, przy większej ilości rozmów (u mnie przeważnie tak jest) bateria trzyma 2 dni. Pozdrawiam

*

Offline ravnet

• 10
« Odpowiedź #351 dnia: Styczeń 10, 2008, 20:15:01 »
Jest już dostępny przetłumaczony ROM 18538.
Więcej info i pobieranie TUTAJ

Ja chwilowo odpuszczam testowanie nowego wynalazku, ta wersja z 6 stycznia chodzi mi za dobrze  :P

*

waldek_l44

« Odpowiedź #352 dnia: Styczeń 10, 2008, 20:21:44 »
Jest już dostępny przetłumaczony ROM 18538.
Więcej info i pobieranie TUTAJ

Ja chwilowo odpuszczam testowanie nowego wynalazku, ta wersja z 6 stycznia chodzi mi za dobrze  :P
Przetłumaczony? - na jaki język, ja mam tą wersję po angielsku jak tylko się pokazała, a jeśli jest przetłumaczony na j.polski, co za bardzo nie wierzę to co trzeba zrobić, wgrać od początku?

*

Offline ravnet

• 10
« Odpowiedź #353 dnia: Styczeń 10, 2008, 22:22:17 »
Przetłumaczony? - na jaki język, ja mam tą wersję po angielsku jak tylko się pokazała, a jeśli jest przetłumaczony na j.polski, co za bardzo nie wierzę to co trzeba zrobić, wgrać od początku?
Ja to na jaki? Oczywiście, że na angielski, w linku który podałem wszystko masz.

A wersja 18538 przetłumaczona na angielski pokazała się dzisiaj o przed 19 więc szybko musiałeś wgrać.  :ok:

*

Offline bigziomal

• **
  • 102
  • Sprzęt: Mio A701; i-mate 9502; Samsung OMNIA i900 16GB, TOUCH HD
« Odpowiedź #354 dnia: Styczeń 11, 2008, 15:56:51 »
instrukcja...?? macie jakąs instrukcję? kto mi pomoże wgrać i ściagnac odpowiedniego?? :) moze na gadu:).. jak cos.. 1536504 proszę..

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #355 dnia: Styczeń 11, 2008, 16:03:44 »
instrukcja...?? macie jakąs instrukcję? kto mi pomoże wgrać i ściagnac odpowiedniego?? :) moze na gadu:).. jak cos.. 1536504 proszę..

Przeczytaj przyklejony wątek (przetłumaczyłem w nim instrukcję). Najpierw szukaj, potem pytaj  :kill:.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2008, 16:11:59 wysłana przez 6nt »

*

Offline zibias

• 21
  • Zawsze może być lepiej
  • Sprzęt: MIO A701 - R65PL, Omnia i900 SAHJ3 Lite by Zibias
« Odpowiedź #356 dnia: Styczeń 11, 2008, 16:23:29 »
Od początku śledzę wątek o WM6 dla naszego MIO i mam pytanie do użytkowników, którzy już jakiś czas testują.Która z obecnych wersji ROM-u jest najbardziej dopracowana i godna polecenia? W tej chwili używam R65 PL jaki mam od chwili zakupu A701...tzn. od tygodnia :D

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #357 dnia: Styczeń 11, 2008, 16:26:37 »
Najlepiej dopracowane są ROMy z WM5 - OKI R024 i Lifeforce Lf 95. Ja szczerze polecam OKI R024, który był najdłużej przeze mnie eksploatowanym ROMem. WM6 jeszcze w fazie dopracowywania...

*

Offline zibias

• 21
  • Zawsze może być lepiej
  • Sprzęt: MIO A701 - R65PL, Omnia i900 SAHJ3 Lite by Zibias
« Odpowiedź #358 dnia: Styczeń 11, 2008, 16:31:12 »
Najlepiej dopracowane są ROMy z WM5 - OKI R024 i Lifeforce Lf 95. Ja szczerze polecam OKI R024, który był najdłużej przeze mnie eksploatowanym ROMem. WM6 jeszcze w fazie dopracowywania...
A jakie Twoim zdaniem są największe "niedoróbki" w nowych ROMach bo widzę,że jakiś czas już używasz WM6?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #359 dnia: Styczeń 11, 2008, 17:33:11 »
Trudno mi wszystkie wymieniać od początku - najlepiej poszukaj w tym tutaj wątku - sporo osób sporo na temat tych ROMów pisało. Ja zabieram się teraz do testowania najnowszego, choć entuzjazm mi trochę chłodzą komentarze kolegów z angielskiego forum...